TABULKY S OZNAČENÍM LOKOMOTIV

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

TABULKY S OZNAČENÍM LOKOMOTIV

Příspěvekod milan ferdián » stř 03 zář, 2008 6:42 pm

Hledal jsem něco v archívu a protože jsem nenarazil na tuto oblast v této diskusi,tak jsem si dovolil,Vám něco přidat.Snad se vám tabulky budou hodit.

ObrázekObrázekObrázekObrázek

P.S.Snad to je teď lepší. :wink:
Naposledy upravil milan ferdián dne pon 08 zář, 2008 3:08 pm, celkově upraveno 1
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Re: TABULKY S OZNAČENÍM LOKOMOTIV

Příspěvekod sandik » pát 05 zář, 2008 10:40 am

milan ferdián píše:Hledal jsem něco v archívu a protože jsem nenarazil na tuto oblast v této diskusi,tak jsem si dovolil,Vám něco přidat.Snad se vám tabulky budou hodit.

Díky! Škoda, že je to tak malé - text je téměř nečitelný.
sandik

Příspěvekod Jarda H. » pát 05 zář, 2008 12:31 pm

To sandik : já to řeším tak, že si ty obrázky od milana.f zkopíruju k sobě do PC, pak je otevřu na prohlížení, 1-2x kliknu na zvětšení a je to v pohodě čitelné :lol:
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod milan ferdián » pát 05 zář, 2008 2:50 pm

Tak to je divné,když jsem otevřel přílohy v depech ,tak ty jsou čitelné.Tak prostě přílohu stáhni na PC ,jak to dělá Jarda H a je to.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod sandik » pát 05 zář, 2008 4:55 pm

milan ferdián píše:Tak to je divné,když jsem otevřel přílohy v depech ,tak ty jsou čitelné.Tak prostě přílohu stáhni na PC ,jak to dělá Jarda H a je to.

S těma problém nemám, ty jsou výrazně větší. Problém mám jenom s těmito čtyřmi soubory. 420 px na stránku ve velikosti A4 potištěnou poměrně drobným písmem je zkrátka málo a stažením do pc se to pochopitelně nevylepší. ;o(
sandik

Příspěvekod PetrL » pát 05 zář, 2008 5:41 pm

Jarda H. píše:To sandik : já to řeším tak, že si ty obrázky od milana.f zkopíruju k sobě do PC, pak je otevřu na prohlížení, 1-2x kliknu na zvětšení a je to v pohodě čitelné :lol:

Ano, většinou to tak funguje, ale v tomto konkrétním případě ne. Obrázky jsou naskenovány sice na 300 dpi, ale při velikosti 3,6x5cm. A to je strašně málo. Pro zobrazení na monitoru stačí 72 dpi a to odpovídá velikosti jen 15x20cm - to je 100%velikost - každé další zvětšení už je převzorkování, které vede k dalšímu znečitelnění. Na kvalitní zobrazení by to chtělo naskenovat minimálně 3x větší, tzn.10x15cm/300dpi (nebo 50x65cm/72dpi - což je totéž)
TT-Analog, IIIc/IVa
PetrL

Příspěvekod Yarda » pát 05 zář, 2008 8:21 pm

milan ferdián píše:Tak to je divné,když jsem otevřel přílohy v depech ,tak ty jsou čitelné.Tak prostě přílohu stáhni na PC ,jak to dělá Jarda H a je to.

Na ImageShacku je možné nastavit přeformátování zdrojového obrázku (viz volba resize image uprostřed stránky), možná jsi nějakým nedopatřením nastavil menší formát, než byl zdroj...?
Obrázek
Yarda

Příspěvekod milan ferdián » sob 06 zář, 2008 9:34 am

Yarda píše:

Na ImageShacku je možné nastavit přeformátování zdrojového obrázku (viz volba resize image uprostřed stránky), možná jsi nějakým nedopatřením nastavil menší formát, než byl zdroj...?
Obrázek

Dík za tip,řeknu technikovi ,ať se mi na to mrkne,jestli je vše v pořádku.Instaloval mi nový scener,tak kdoví ,jak nastavil vlastnosti.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod TomBart » stř 10 zář, 2008 1:21 pm

No, když to tak čtu, tak to vložím asi sem. Zhotovení tabulek pro modely. Milan se snad nebude zlobit.

Nejrozšířenější zhotovení tabulek pro modely dle většiny současných skutečných (pokud je někdo nestihl ukrást a nejsou nahrazeny jen kusem plechu) je zhotovení leptu. Ať je to lept jakýkoliv, tak standartní postup je asi takovej, že lept natřu, případně stříknu červenou a žiletkou nebo nadříkem setřu a zůstane mi tam obrys tabulky a čísla. Jenže at se snažíte jak chcete, tak lept je kov, který je lesklý a není to matná bílá barva, kterou se ve skutečnosti čísla malují.
Po několika pokusech (hlavně s nervy) jsem na doporučení kolegy Petra Zitka zkusil následující postup a výsledek je třeba zde http://tombart.bluehost.cz/web_loko/MOD714217.htm nebo http://tombart.bluehost.cz/web_fotky/div06HO35.htm

Vyříznu jednotlivé tabulky, začistím místa, která byla přichycena ke zbytku plechu a umístím na lepící pásku. Pak všechny tabulky stříknu bílou barvou. Vcelku hodně ředěnou a několikrát (3x by mělo stačit). Po úplném zaschnutí,klidně i měsíc se namíchá barva podkladu, většinou červená, která je už není tak řidká a stříkám potruhé. Stříkám třeba po čtyřech tabulkách a hned poté prstem otírám. Zkoušel jsem i hadříky, vatové tyčky, ale nejlepší je prst, který meju v tech. benzínu (ten nerozpustí původní bílou). Takhle opatrně stírám, dokud není tabulka jaká má být. Nechám na každém jak to provede, ale je to práce poměrně náročná a nesmí se nic uspěchat.

Další výhodou je to, že můžete udělat barvy jaký chcete, což se dělá jinak dost obtížně.
TomBart

Příspěvekod VoVo » stř 10 zář, 2008 2:25 pm

Svůj příspěvek jsem se rozhodl odstranit jako nesouhlas s praktikami, které zde probíhají ze strany majitele diskuzního fóra, kdy jsou nezištně míněné diskuze a poskytnutné informace od modelářů zneužívány pro komerční aktivity, překrucovány, je zde na úkor komerčních aktivit omezováno svobodné vyjadřování, probíhá neustálé řízení diskuzí, zamykání vláken, odstraňování příspěvků a sám vlastník se zde chová mnohem méně vhodně a slušně, než co ostatním uživatelům vyčítá. Nashledanou v lepších časech :)
Naposledy upravil VoVo dne stř 27 srp, 2014 5:11 pm, celkově upraveno 1
Přátelé, tak s tímhle fórem, já jsem skončil.
VoVo

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 10 zář, 2008 3:19 pm

Hodně naředěná barva má za následek, že ti zůstanou ostré hrany/obrysy písmen a bude se ti pak ta červená barva lépe prstem stírat - aspoň to je moje zkušenost.
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod TomBart » stř 10 zář, 2008 7:47 pm

Petr Zatrepalek píše:Hodně naředěná barva má za následek, že ti zůstanou ostré hrany/obrysy písmen a bude se ti pak ta červená barva lépe prstem stírat - aspoň to je moje zkušenost.

přesně tak. ta červená by byla taky dobrá řidká, ale to na jednou nepřekryješ a stírat to porád do kola není to pravé ořechové
TomBart

Příspěvekod vorisekml » pát 06 bře, 2009 10:50 pm

Ten fígl s tou bílou barvou jsem už vyzkoušel. Mělo se napsat že ta bílá má
být lesklá, já použíl polomat a to nefungovalo. Na bílé polomatné barvě pořád ulpívala rudá a ani pří otírání hadříkem s ředidlem se to o moc nezlepšilo. Nakonec se mě povedlo bílou smýt a lept byl rázem standartní rudá + kov. Tak jsem to aslpoň stříknul bezbarvým matem.
Ale druhý pokus je super, bílá lesklá-nechat ji vyzrát pak stříknout rudou a opatrně stírat až vylezou bílé číslice. Docela to připomíná smaltované tabulky.
H0
vorisekml

Příspěvekod Petr_J » sob 07 bře, 2009 7:05 pm

Pokud je ve skutečnosti tabulka odlitek a tudíž plastická, pak rámeček a číslo mají barvu kovu. Pak je lept výborná volba, ale není proto důvod přetírat čísla bílou barvou. A hladké plechové tabulky, kde jsou rám a čísla bílé je nejleší nakreslit např. v Corelu a vytisknout na kvalitní fotopapír. Vypadá to perfektně a je to relativně rychlé. Toť mé zkušenosti :wink:
Petr_J

Příspěvekod Petr Zatrepalek » ned 08 bře, 2009 7:27 am

Ta metoda fotopapíru má dva zádrhele, jinak je ideální - první je nutnost mít doma kvalitní tiskárnu aby rozhraní barev na tabulce bylo ostré (když si své modely budeš fotit tak ti ty nerovnosti na detail fotkách budou hodně vidět), pak nutnost ten fotopapír přelakovat - inkoust časem jednak bledne, jednak tabulku můžeš ošoupat při braní modelu do ruky. Když to přestříkneš lesklým lakem je to v pohodě. Při lepení tabulek na model pozor - lepidlo ti může odspodu narušit inkoust, až se bude vpíjet do papíru. Lep to proto raději pomocí oboustranné pásky nebo to přelakuj i vespodu.
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Další

Zpět na Stavba lokomotiv