H0 Železný Brod a okolí

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: H0 Železný Brod a okolí

Příspěvekod sidlo » úte 20 čer, 2017 9:25 am

Petr7 píše:Ty chodici prostory to strašně zmenšíCo na to říkáte?

Se stejným problémem jsem se také potýkal.
http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=1&t=10857#p219652
Tak jsem udělal chodící prostor pouze u jedné stěny, musí se k němu podlézat kolejiště. Přední část je přístupová, tedy volná. Zbylé dvě stěny jsou řešeny přístupovými otvory a současně je v nejvzdálenějších místech pouze trať většinou přímá, aby se minimalizovalo riziko vykolejení.
sidlo

Příspěvekod Petr7 » úte 20 čer, 2017 11:29 am

Ja myslim že je to teď takovy docela dobrý kompromis. Dostanu se ke všem nádražím bez jakehokoli posdlizani. Budou ty 4 koleje v SN stačit? Doufam že jo :/. Stejně budou jezdit max naraz 2 soupravy (2 trafa) a kdyż budou 4 stát pod zemí tak to už je 6 souprav na trase. Teoreticky. Vic koleji bych uz asi nevyužil, max tam přidat kusé koleje na dlouhodobější odstavení. Třeba 2
Petr7

Příspěvekod sidlo » úte 20 čer, 2017 11:57 am

S tím rozhodnutím na analog bych nespěchal. Na tak velké kolejiště má digitál svoje přednosti. Nechal bych si otevřená zadní vrátka a budoval kolejové obvody tak, aby se na digitál dalo přejít.
sidlo

Příspěvekod Petr7 » úte 20 čer, 2017 4:07 pm

Samozřejmě na digi by nebyl problem přejit. Prostě pak spojim všechny + do sebe a napojim do centraly. Hlavní problém je to, že digital je vyrazně dražší. Centrála by nebyla taky problém ale každá lokoša se zvukem stoji aspoň 7000kč a i víc. Na klubu máme Z21 s ovladanim přez mobil, top lokomotivy a je to super, jen ta cena no. Zatim zustanu u analgu. Na druhou stranu budu studovat elektrotechniku (zatim domácí studium, začínám integrované obvody a zaklady binarky) takže na analogu se toho dost naučim a vyřádím se na tom. Třeba i s nějakou tou automatizací pomocí polem přepinaných tranzistorů atd. Digi je taký jednoduchý. Zapoji se to do modulu a hotovo. Ale neříkám że někdy nekoupim centralu, dekodery a nepřejdu na digi, třeba to za nějaky ten rok zlevni, nebo nebudu mit za co utracet :D.

Jinak zatím mam 2 digi dekodery a 2 lokoše s možnosti vyndat propojku na analog a ovládat to digitalně kvuli tomu abych mohl donest i něco na klub. No.. ono ty moje 2 lokoše jsou taky první lokoše co na klubu byly, ale bez zvuku a s jednoduchýma světlama (roco startset) tak jsem jednu dostal jako výplatu za půlku navestidel a druhou na narozky :D. Ale mám doma samostatne sockety na ty dekodery takže budu "digitalizovat" víc strojů. Třeba Sergeje, br01, T211... vic zatim za digitalizaci nestojí. Ještě mam dvoumotorovku E44 , 2X "br80" tušim hobby protože ma 2 osy misto 3 :D :D a pak teda ty 2 nove roco BRka, no z jednoho už mam přestavěnou 742 s papírovou kastlí. Ale vypada dost pěkně. Jeežis ja se rozepsat :D
Petr7

Příspěvekod Petr7 » úte 20 čer, 2017 4:14 pm

A pomohl by mi pls někdo s tim navrhem depa? Aspoň kolik tam mamčeho dat a tak, za navrh budu moc rád. To depo na obrazku je podle mě aj moc. Chtěl bych to zredukovat, aby to bylo plně vybaveno ale menší, ani ne tak zmenšit rotundu ale spiš počet vyhybek, ty jsou drahe a tady jich je potreba vlastne 10 :D Dík
Přílohy
IMG_20170620_103048923.jpg
Petr7

Příspěvekod boy.rough » úte 20 čer, 2017 6:48 pm

Jezdím na účkách (asi poslední mohykán) a opravdu s nimi nemám problém.
boy.rough

Příspěvekod Petr7 » stř 21 čer, 2017 12:10 pm

Zajimave počtení :D díky moc
Petr7

Příspěvekod Petr7 » stř 21 čer, 2017 8:49 pm

Tak. Konečně jsem vymyslel snad ideální depo. Má vše co má mít pro diesel a páru, dost přijatelné rozměry, dohromady 4 vyhybky což je supeer (pocitam napojeni na nádraží+vyhybky v depu), 7 míst v rotundě a 5 odstavnych, z toho na jedne bude prasak T211 jako obsluha. Vejde se na točnu teoreticky i třeba s Gagsem. Stejne tama bude tahat jenom dvouosaky, treba Eska na popel, uhli, max box do dilen.
Btw ten navrh ve WT mam skoro hotový a depo vychazi přesně jako tady.

Jinak inspiraci jsem nasel tady v tom časopise, mimochodem znova díky ;) Ani jsemto skoro nemusel listovat. Ta fotka je na titulni stránce :D. Ale všiml jsem si že tam je pěkné depo jen na 5 kolejích a že tam je vše co má být. Dokonce i velikost nádraží by zhruba seděla +- 1 kolej. A mě se to dokonce povedlo dostat jen na 3 koleje napřimo a 1 z točny. Když už se s tou točnou budu srat tak ať je pořadně využita. Za třeba 5 vyjezdu by to nestálo.

Tak a teď to depo jako takové. Na obrazku jsou čísla...

1 ohrada s uhlím
2 vytah vosahlo/teuldoff (nebo tak nějak)
3 olejarna (btw ma nekdo obrazek? Ja nic nenasel)
4 pískovàní, ten obdelnik přez kolej je ta dosypavaci konstrukce
5 dílny. "Nad" dilnama bude portálový jeřáb na díly a asi ho protahnu přez cele depo zkrz obsluhy popelove jamy
6 vodárna
7 vodní jeřáb
8 jámy. Ta u depa bude popel a odkalovani a ta za dilnou je na prohliženi. Možna tu u depa necham jen na popel a odkal dam vedle. Na tu kolej mezi to kde je napsane "1" a "2". Na odstavce mezi nima bude stávat uhlaček na popel atd.
9 palivové stojany
10 podzemní nádrž na naftu. Btw pujde vůbec nějak vidět?
11 300mm točna ( aby se vešly i velké páry, např BR-01 ta má cca 28cm)
12 rotunda
Přílohy
IMG_20170621_215412795.jpg
_IMG_000000_000000.jpg
IMG_20170621_215504092.jpg
Petr7

Příspěvekod fruit » čtv 22 čer, 2017 6:09 am

Myslím, že to máš teď docela přeplácaný, pokud chceš, aby to vypadalo dobře, měl bys zvážit volbu střídmějšího návrhu. Koukni třeba na plánky od Milana F., myslím, že bys tam našel inspiraci, aby sis dobře zajezdil a přitom neměl vlakodrom.

Co se týče depa, tak například zauhlování máš malý, pro tak velkou rotundu a počet mašin by v reálu bylo o hodně větší, nad popelovou jámou býval popelový jeřáb a také u jámy býval vodní jeřáb.
H0 ČSD IV. epocha
fruit

Příspěvekod Petr7 » čtv 22 čer, 2017 7:53 am

O střídmější návrh se pokouším ale vůbec mi to nejde :( tohle je asi nejmenší použitelné na co jsem došel. Planky jsem viděl, ale menši depa mi přišly takové nevybavené :/.
Jeřáby nad jámama by byly. Uhlí o hodně větší? Co to udělat takto? Uhli by se nakladalo z te koleje co už je v nadraží. Ale zablokoval bych si vyjezd z depa, ale ten mužu hodit přez křížovatku až na tu další kolej. Křiženi stejně už máma (15 stupňu), mohl bych tam dat anglana ale to mi přijde zbytečné, ten vyjezd je hlavně spoj depo-nadraži a měl by byt volný idealně furt. Anglan by nutil k posunum asi i přez točnu a to by tam jen blokovalo vjezd a vyjezd strojů. Ještě rotunda se dá zmenšit, stejně všechny stroje nejsou nikdy v depu a kdyztak je šlahnu na odstavku okolo, popř budu dělat že zbrojí, nebo je v opravě atd atd atd. Asi 5 mist v rotundě (2 dlouhe, 3 kratši), a asi odhodit aj nejake odstavky, pak by jich tam bylo moc. A kdyz odhodim tu jednu kolej a zvetsim uhli tak bude menší ale měla by zvladat všechny páry. Jo a myslim že nebude potřeba uhlí obřìch rozměrů. Stejně budu mit diesel-pary tak v poměru 3:2 .
Přílohy
_IMG_000000_000000.jpg
Petr7

Příspěvekod vmucha » čtv 22 čer, 2017 10:41 am

Podle mě máš z točny do rotundy moc kolejí. Zkus si tam postavit vedle sebe mašiny nebo jen vagóny, připadá mi, že se ti tam vedle sebe nevejdou. Zrovna tak ty dvě kusé koleje co vedou od točny k "uhlí" jsou moc natěsno.
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

Příspěvekod Petr7 » čtv 22 čer, 2017 12:16 pm

S prostorem mezi stroji je to absolutně bez problemu. Vejdou se tam i sloupy vrat rotundy. A kdyžtak se to da ještě trošku roztahnout ale podle mě to nebude potřeba. A dokreslil jsem tam i ty jeřáby na popel a na díly do dílen.
Btw na fotce jde vidět ten můj "homemade" kocour. Je na podvozku br 294 .
Přílohy
_IMG_000000_000000.jpg
_IMG_000000_000000.jpg
Petr7

Příspěvekod Petr7 » pon 26 čer, 2017 8:51 pm

Jak můžete vidět, konečně se mi povedlo překreslit návrh do WT. Vrchní obrázek jsou viditelné části + stoupající jednopatrový tobogán. Kdybych ho dal na planek neviditelnych částí tak by byl extranepřehledný. Kdyztak si představte že to bude pod zemí. Ted druhý obrázek jsou teda tunelové části. Hlavně teda SN. Nad tim pravym vjezdem "pod zem" jsem přemyślel ino jinych variantách, ale takhle to bude snad nejlepší. Stejně z pravé strany je zeď tak nepůjde vydět jak se dvoumetrová souprava schová do půlmetrovèho tunelu :D pujde vidět naráz jen jeden portál.

Ohledně chodicích prostor jsem udělal kompromis. Hl. nadraži a SN jsou dostupne rovnou z boku a k ostatnim se musi trošku podlézt, ale snad to nebude ani potřeba, protože tam budou rozpojovače atd.

V SN jsou 3 koleje s delkou aspoň 3 metry a 2 dvoumetrove odstavky. Jsou schválně u kraje abych tam popřipadě mohl rozvěsit soupravu a nechat ji odstavenou. Jinak to bude čekaci misto na delší dobu pro normal vlaky. A depo je tady už v upravené podobě s křiženim a místem na vic uhlí. Jinak se mi zda že se úprava aneb hon za volnou tratí docela aj povedla. Viditelné tratě je tam výrazné víc.
Tu spodni staničku udělam jako mikrostaničku . Kolejově bez změn jen s tim že tam bude i stanicni budka a občas tam dojede nějaký motoráček. Jinak žádná změna

Na poslednim obrázku jde vidět pokrok na stavbě budovy Malé skály. Dělal jsem osvětlení, okna zevnitř a rám střechy. Mam tam společny ground (-) a pak vży 1 ovladací + pro každou mistnost, takže każda mistnost pujde rozsvitit samostatně ;)

Máte nějaké připomínky nebo návrhy? Díky ;)
Přílohy
IMG_20170626_222548299.jpg
_IMG_000000_000000.jpg
IMG_20170626_222536250.jpg
Petr7

Příspěvekod Petr7 » pon 26 čer, 2017 8:52 pm

Btw v pozadí jde vidět kytice návěstidel ve výrobní fázi :D
Petr7

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 27 čer, 2017 11:51 am

Ahoj, k poslednímu plánku, na jedné trati máš tři stanice ale žádné SN. Na druhé máš SN průjezdné.
V obou případech se bude blbě modelovat "provoz dle jízdního řádu". Vlaky budou jezdit stále dokola (pokud nepočítáš s objížděním v SN nebo viditelných stanicích).
Neuvažuješ o nějakém řešení (smyčky, zásobárna souprav s odpojováním lokomotiv - šuplíkové nádraží apod.) ?
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště