H0 návrh prvního kolejiště

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: H0 návrh segmentového/ modulového kolejiště

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 24 úno, 2017 6:39 pm

Ahoj v obrázku je opravdu chybně rozměr. Vycházel jsem z návrhu 2 v prvním příspěvku. Tedy 250 x 150 cm.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Miloš_P » pát 24 úno, 2017 7:05 pm

Michal Šuhajda píše:Ahoj,
nádraží jsou blízko na všech pláncích. Zkusil jsem udělat návrh, jak by to šlo napravit. Na přiloženém obrázku je návrh kolejiště, který jsem zkusil nakreslit. Vycházím z Tvého návrhu jen jsem ho kapánek poupravil. Je kreslen v ACADu.
Popsal jsem i varianty provozu, které jsem chtěl použít v knížce s Milanovými návrhy (část věnovaná modelování provozu). Ovšem vzhledem k tomu, že Milan se vyjádřil, že tato kniha je v torskách, použiju tento text zde. Uvedené kolejiště nabízí v jediném zpracování několik námětů a i druhů provozu. Nebál bych se označit čtyři v jednom.
Krajina a budovy jsou naznačeny pouze schematicky.

Základní parametry jsou:
Min. R = 440 mm – jedná se o lokálku
Stoupání vychází cca 1:28 (35 promile) což odpovídá lokálkovým tratím v horách
Výhybky mají úhel 12° - při použití ostřejších výhybek vyjde zhlaví jen lépe
Skryté nádraží (SN)má tři koleje průjezdné S1-S3 a dvě koleje kusé S3a, S3b. ty slouží pro motorové vozy

1. Místní trať do koncové stanice

2. Odbočná stanice, s krátkou lokálkou.

3. Uzavřený provoz na samostatné trati.

4. Dvě koncové lokálky

Verze provozu 1 a zejména verz 4 předpokládají dost manipulace v SN. To může být poněkud obtížné, zejména kvůli omezené výšce. Proto doporučuji udělat horní díl se stanicí jako odnímatelný. Vždy před začátkem jezdění si připravit vozy a následně si odjezdit např. jeden modelový den (nebo noc) s tím, že nebudeš příliš posunovat v SN. Další možností je šuplíkové nádraží, ale to by se hodilo lépe pod přední část kolejiště (a znamenalo by to kleasání ve spirále navíc.

Pokud budeš mít zájem můžu poslat výkres ve větším rozlišení, nebo v měřítku, případně v CADu.

Sleduju to z povzdálí, ale tohle je zatím nejlepší návrh, vidím tam jenom samé plusy - dlouhé staniční koleje, kolej navíc ve skryťáku a hlavně zajímavý provoz, vlečka a taky možnost dalšího rozšiřování. Mám k dispozici podobný prostor a do toho bych hned šel 8) . Škoda, že v roce 2000, když jsem začal stavět svoje kolejiště, tohle fórum neexistovalo :cry:
Miloš_P

Příspěvekod Snakei » sob 25 úno, 2017 2:59 pm

Michal Šuhajda píše:Ahoj v obrázku je opravdu chybně rozměr. Vycházel jsem z návrhu 2 v prvním příspěvku. Tedy 250 x 150 cm.

Bohužel jsem se s rozměrama musel ještě o těch 50 cm uskromnit, takzže mám 200x130 cm. :( Na druhou stranu, přítelkyně začala mluvit o uvolnění stěny v obýváku, takže bude vše možná nakonec úplně jinak. :D
Nicméně jsem zkusil ještě kompletně překopat návrh a přidat ještě jednu koncovou stanici o patro níž.
Obrázek
Obrázek
Snakei

Příspěvekod Snakei » sob 25 úno, 2017 4:51 pm

Tak po velke konzultaci jsem dostal prostor 200x200, co ted s tim???
Snakei

Příspěvekod hopeter » sob 25 úno, 2017 6:06 pm

Ještě chvíli počkat jak ten rozměr uzraje... :D
Pokud by zůstalo u těch 2x2 metry tak něco do eLka , Účka nebo s dírou uprostřed. Reálná délka dosahu rukou na práci je tak 80 max.90 cm pro dlouhány bez pupíku. :wink:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod Snakei » sob 25 úno, 2017 8:07 pm

hopeter píše:Ještě chvíli počkat jak ten rozměr uzraje... :D
Pokud by zůstalo u těch 2x2 metry tak něco do eLka , Účka nebo s dírou uprostřed. Reálná délka dosahu rukou na práci je tak 80 max.90 cm pro dlouhány bez pupíku. :wink:

Prostor uzrál, konečná verze je 2x2m maximálně. Napadlo mě udělat kolejiště v půlce rozdělený, na kolečkách, aby se všude v pohodě dosáhlo, a nakreslil návrh skryťáku, ale fakt nevím, co tam nacpat dál, ani nevím, jestli má smysl dělat to SN v "podzemí". Červený šipky jsou výstupy na povrch.
Obrázek
Snakei

Příspěvekod Snakei » sob 25 úno, 2017 8:08 pm

To L nebo U by možná bylo lepší, ale na to mě nic nenapadá.
V rámci zachování průchodu do kuchyně by mohlo být L takhle. Těch 70 sem dal kůli dosahu, může být i víc. :)
Obrázek
Snakei

Příspěvekod Snakei » sob 25 úno, 2017 8:55 pm

Snakei píše:To L nebo U by možná bylo lepší, ale na to mě nic nenapadá.
V rámci zachování průchodu do kuchyně by mohlo být L takhle. Těch 70 sem dal kůli dosahu, může být i víc. Ten druhej rozměr je 200 :)
Obrázek
Snakei

Příspěvekod Jiri Dvoracek » sob 25 úno, 2017 9:21 pm

Ze zkusenosti bych rekl, ze 70 je malo na vytoceni i v TT, natoz v HO :mrgreen: :mrgreen: Tam to bude chtit aspon 85, ale to je jenom odhad :twisted:
TT - digital, CD, ZSR a OBB, epocha V a VI, Digitrax a JMRI
Jiri Dvoracek

Příspěvekod Snakei » ned 26 úno, 2017 8:08 am

Včera jsem nějak špatně koukal, L by mohlo být 250x200, 80 široký.
Snakei

Příspěvekod Snakei » ned 26 úno, 2017 9:32 am

Tak sem zkusil vymyslet L. Rozměr je 250x200x80. Jedna stanice koncová s vlečkou do lomu a nakládku dřeva, osobní doprvu by zajistovala 810 s vlecnakem, rychlík se dvěma/třema vozama. Druhá stanice úvraťová, s odstavnou kolejí na motůrek, dvěma kusýma kolejema na šíbování manipuláku do koncové stanice a s vlečkou na pilu, která by zpracovávala dřevo dovezené zhora. Trať by simulovala vratná smyčka v tunelu. Poprosím o rady.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Snakei

Příspěvekod Snakei » ned 26 úno, 2017 9:36 am

Možná bych přidal ještě pár skrytých kolejí pod úvrať, ale vystoupat ze smyčky do 10 cm by bylo dost ostrý. Kolik max promile?
Snakei

Příspěvekod Snakei » ned 26 úno, 2017 6:13 pm

Tak jsem zkusil ještě vymyslet U. Ze všech prozaimních možností se mi líbí asi nejvíc, vzhledem k rozměrům a dostupnosti.
Obrázek
Snakei

Příspěvekod hopeter » ned 26 úno, 2017 6:18 pm

Mě se tohle Účko taky líbí. Ta smyčka by se tam hodila a klidně by mohla být bez tunelu , jen oddělit tratě terénem , lesem apod.
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod Snakei » ned 26 úno, 2017 6:59 pm

Bylo by to rozdělený lesem. Terén plánuju tak, že nad SN bude skála, a ta spodní čás účka bude městečko, kde je zastávka uprosřed města a nádraží na okraji. Tu smyčku tam přidělám, nádraží mají krátký koleje, ale to není důvod, proč by tudy třeba nemoh projíždět dlouhej rychlík, či taurus s vapkama. :) Ještě by mě zajímalo, je nutný používat kolejový rozpojovače, potažmo kam je dát. Chtěl bych nasadit kurzkuplung od roca, ale nejdřív musím zjistit, jestli s tím vůbec jde projet 350mm orlouk, kterých je tady dost a dost.
Snakei

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště