Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.
Michal Šuhajda píše:Ahoj,
nádraží jsou blízko na všech pláncích. Zkusil jsem udělat návrh, jak by to šlo napravit. Na přiloženém obrázku je návrh kolejiště, který jsem zkusil nakreslit. Vycházím z Tvého návrhu jen jsem ho kapánek poupravil. Je kreslen v ACADu.
Popsal jsem i varianty provozu, které jsem chtěl použít v knížce s Milanovými návrhy (část věnovaná modelování provozu). Ovšem vzhledem k tomu, že Milan se vyjádřil, že tato kniha je v torskách, použiju tento text zde. Uvedené kolejiště nabízí v jediném zpracování několik námětů a i druhů provozu. Nebál bych se označit čtyři v jednom.
Krajina a budovy jsou naznačeny pouze schematicky.
Základní parametry jsou:
Min. R = 440 mm – jedná se o lokálku
Stoupání vychází cca 1:28 (35 promile) což odpovídá lokálkovým tratím v horách
Výhybky mají úhel 12° - při použití ostřejších výhybek vyjde zhlaví jen lépe
Skryté nádraží (SN)má tři koleje průjezdné S1-S3 a dvě koleje kusé S3a, S3b. ty slouží pro motorové vozy
1. Místní trať do koncové stanice
2. Odbočná stanice, s krátkou lokálkou.
3. Uzavřený provoz na samostatné trati.
4. Dvě koncové lokálky
Verze provozu 1 a zejména verz 4 předpokládají dost manipulace v SN. To může být poněkud obtížné, zejména kvůli omezené výšce. Proto doporučuji udělat horní díl se stanicí jako odnímatelný. Vždy před začátkem jezdění si připravit vozy a následně si odjezdit např. jeden modelový den (nebo noc) s tím, že nebudeš příliš posunovat v SN. Další možností je šuplíkové nádraží, ale to by se hodilo lépe pod přední část kolejiště (a znamenalo by to kleasání ve spirále navíc.
Pokud budeš mít zájem můžu poslat výkres ve větším rozlišení, nebo v měřítku, případně v CADu.
Michal Šuhajda píše:Ahoj v obrázku je opravdu chybně rozměr. Vycházel jsem z návrhu 2 v prvním příspěvku. Tedy 250 x 150 cm.
hopeter píše:Ještě chvíli počkat jak ten rozměr uzraje...![]()
Pokud by zůstalo u těch 2x2 metry tak něco do eLka , Účka nebo s dírou uprostřed. Reálná délka dosahu rukou na práci je tak 80 max.90 cm pro dlouhány bez pupíku.
Snakei píše:To L nebo U by možná bylo lepší, ale na to mě nic nenapadá.
V rámci zachování průchodu do kuchyně by mohlo být L takhle. Těch 70 sem dal kůli dosahu, může být i víc. Ten druhej rozměr je 200
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník