workous píše:Brejla píše:Sandy píše:No, já tedy nevím, ale "páchat" přesuvnu, když mám dost místa na vratnou smyčku mi přijde jako slušné "harakiri"! I když argumenty Michala Š beru na vědomí....
Já mám pod kolejištěm několik velkých přesuven, které používám jako zásobník pro soupravy. Mám soupravy v různých epochách a podle rozhodnutí v jaké epoše se bude ten daný den jezdit nechám vyjet odpovídající soupravy. Navíc prostor přesuvny je trochu utěsněn proti prachu a tak slouží i k ochraně modelů.
To zní zajímavě o něčem podobném uvažiji nemůžeš hodit nějaké foto pokud nebude Hank proti? Děkuji
Čtyři přesuvny jsou instalovány pod rámy kolejiště. Jako základ jsme použili spřažená malá lineární vedení s pohony s kuličkovými šrouby, které nám zbyly po demontáži a rekonstrukci manipulačních zásobníků robotické linky u jednoho našeho odběratele. Tam byly vyřazeny pro příliš velké opotřebení, pro náš účel ovšem po vyčištění plně vyhovují. Na vedeních jsou uloženy desky s kolejemi. Stavět toto z nových dílů je ovšem ekonomický nesmysl.
Princip je takový, že na desce je dvanáct kolejí, první průjezdná kolej je před podélnou přepážkou a zhora je odnímatelný kryt. Pokud přesuvna slouží jako zásobník, je prostor zbylých jedenácti kolejí ručně uzavřen i z obou stran odnímatelnými čely a zakryt proti prachu. Pokud přesuvna slouží pro manipulaci souprav, čela se vysunou a soupravy mohou přejíždět jakoukoliv navolenou kolejí.
Při čištění celá přesuvna vyjede do boku mimo rám kolejiště, sundá se horní kryt a je možno čistit a manipulovat se soupravami.
Levněji by toto šlo určitě realizovat např. precizními kuličkovými výsuvy InnoTech od Hetticha apod. a pokud bude pohon jen ruční s nějakou aretací, tak by to mělo být finančně dostupné řešení.