Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Příspěvekod hank » pát 09 pro, 2016 1:02 pm

Ještě ke stahování těch obrázků z archívu: Mně ten Zoomify v poslední verzi Firefoxu taky nejede, ale v GNU klonu Firefoxu zvaném IceCat (viz tady https://cs.wikipedia.org/wiki/GNU_IceCat) ano. (Jedu pod Linuxem Mint 17.2.)
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod michal_n_cz » pát 09 pro, 2016 1:29 pm

Bw_Ig píše:To co předkládá archiv jako skeny vagónky Studénka - to lze označit, jak to napsat slušně... No prostě to jsou tak hrozné a hrůzné fotky, jak by koupily ofoceniny ofocenin na burze v Praze.

Tak samozřejmě jedná se o archiválie a ne vše dochovalo ve 100% stavu. Digitalozované fotonegativy ze Studénky jsou ze SZA z tohoto fondu:
http://repo.archives.cz/mrimage/common/ ... 6005b7.pdf
Je tam nějaké povídání o tom jak fond vznikl. To nevylučuje, že někde jinde nebo někdo jiný nemá nějaké další jiné materíály třeba v lepší kvalitě.
michal_n_cz

Příspěvekod UncleFardy » pát 09 pro, 2016 1:32 pm

Pro RadekTandler - spustil jsem proces zoomifikace, ten proběhl, ale pravé tlačítko myši SaveAs nenabízí. Nevím, jakou mám verzi IE, ale nenabízí mi to tu možnost...
UncleFardy

Příspěvekod radeksindy » pát 09 pro, 2016 1:35 pm

UncleFardy a třínápravové Vtd:

Po delší době se mi dostaly do vlastnictví seznamy vozů ČSD 1927 a 1935, a z nich vyplývá, že vozy Vtd 4-75000 až 2 jsou tři, mají vozovou skupinu 4, tj. že se vyráběly pro kkStB a poslední tři kusy se dodaly nově vzniklým ČSD. Přímo se u nich počítá s kombinovaným využitím plošinový/vysokostěnný vůz.

Nechci aby to vyznělo jízlivě, ale jak to ze seznamů z roku 1927 a 1935 vyplývá? Víš kolik kusů jich bylo? Seš si jitý, že právě poslední tři kusy se dodaly nově vzniklým ČSD? Neber to nijak ve zlém, ale písmo a jazyk je mocný nástroj, který při špatném použití povede k nedozírným následkům. Už takle stačí, že se i v tištěných časopisech objevují články a informace, které mají do reality daleko. Ze seznamů není jasné nic jiného, než že se tyto vozy u ČSD objevily. Neplyne z toho, že by se třeba vyráběly pro kkStB. Neber to ve zlém, ale s vyvozováním podobných informací opatrně :)

Už jsem na tento dotaz určitě odpovídal, ale opakování je matka moudrosti. Nejde o novostaby, ale o rekonstrukce cca 10 vozů zadané ministerstvem ve Vídni v roce 1918. Vyrobeny a dokončeny byly až někdy v průběhu roku 1919, takže ke kkStB se už nedostaly. Ale protože původní vozy patřily majetkem kkStB, tak se staly součástí dělení majetku. Původní vozy nejsou přesně známé. Mají vozovou skupinu 4, což znamená, že ložiska, nárazníky a táhlové ústrojí odpovídá původní If, ale vůbec nic to neříká o konstrukci vozu. Kdyby neexistovala objednávka EM, tak mohly být klidně postaveny u nás po roce 1918, což jsem si značnou dobu myslel. Ale naštěstí už víme odkud jsou, třeba časem vydají archivy další detaily. V každém případě je to rarita. Jakákoli souvislost s pozdějšími německými protypy je nulová.
radeksindy

Příspěvekod UncleFardy » pát 09 pro, 2016 1:51 pm

Díky, to že se nejedná o německé prototypy, jsem zjistil, ale nic už víc. Jestli se někde ty vozy už řešily, tak mi to úplně uniklo... :roll:
UncleFardy

Příspěvekod ladiznet » pát 09 pro, 2016 2:40 pm

Obrázek
www.usTTi.cz - ústečtí modeláři
ladiznet

Příspěvekod UncleFardy » pát 09 pro, 2016 2:43 pm

První fotka ukazuje po první vrstvě nástřiku model, při jehož stavbě byly udělány úpravy zaoblení střechy, snížilo se osazení budky, detaily jsou leptané, U profily jsou nahrazeny mosaznými a na rozích jsou mosazné L profily. Byl to můj první pokus práce s mosaznými díly. Vůz dostane ještě jednu vrstvu nástřiku skříně. Ukazuje se, že průhledné lepidlo, dostane-li se tam, kam nemá, je po nástřiku prevít....
UncleFardy

Příspěvekod ladiznet » pát 09 pro, 2016 2:44 pm

Obrázek
ladiznet

Příspěvekod UncleFardy » pát 09 pro, 2016 2:45 pm

Na druhé fotce je totéž, pouze mosazí jsou nahrazeny jen rohy. U profily jsou ponechané původní ze stavebnice. Zapoměl jsem připomenout, že jde o TT.
UncleFardy

Příspěvekod ladiznet » pát 09 pro, 2016 2:45 pm

Obrázek
ladiznet

Příspěvekod UncleFardy » pát 09 pro, 2016 2:48 pm

Třetí fotka představuje něco, co si nedělá ambice být modelem. Představuje vůz v poválečné podobě, se snesenou budkou nahrazenou plošinkou. Nevzniklo to podle fotografie skutečného vozu. Zničil jsem si dvoje leptané schůdky k budce a proto jsem použil dle fantazie tuto variantu. Vůz je ve výstavbě, opět použity leptané detaily, na rozích jsou mosazné L profily.
UncleFardy

Příspěvekod ladiznet » pát 09 pro, 2016 2:48 pm

Obrázek
ladiznet

Příspěvekod ladiznet » pát 09 pro, 2016 2:50 pm

PS: Střecha přijde přestříkat
ladiznet

Příspěvekod RadekTandler » pát 09 pro, 2016 3:00 pm

UncleFardy píše:Pro RadekTandler - spustil jsem proces zoomifikace, ten proběhl, ale pravé tlačítko myši SaveAs nenabízí. Nevím, jakou mám verzi IE, ale nenabízí mi to tu možnost...

IE asi zatím nebude podporován, já to zkusil a nešlo, pro jistotu jsem uvedl i verzi. Na FAQ k dezoomify je uveden Chrome a Firefox. Takže IE je asi ze hry bez ohledu na verzi. Chrome je sice progresivní věc, ale z pohledu bezpečnosti dost děravý, takže jej nepoužívám. Můžu popsat zkušenost jen Firefox-em.

Oprava nastavení aktuálního Firefoxu tak, aby fungovalo SaveAs.
Do adresního pole zadat about:config (1), Odklepnout varování, že si firefox můžete rozbít (nezobrazeno), do pole filtru zadat browser.tabs.remote.autostart (2), obě hodnoty (pokud nejsou nastaveny) nastavit na false (3). Přestavení hodnot se dělá doubleclickem na hodnotě. Pak Firefox vypnout a pustit znova.

FirefoxSaveAsPNG.png
Firefox oprava Save As
FirefoxSaveAsPNG.png (20.86 KiB) Zobrazeno 6359 krát

Další otázka, která dříve, či později přijde je, jak z obrázku z archivu zjistit, co se má dát do toho pole URL dezoomifieru.
Na fotce archivu zmáčknete CTRL+U, to otevře zdrojový text HTML stránky, sjedete až dolů a najdete text:
Z.showImage("zoomifyContainer", "
Z něj si nakopírujete druhý parametr (bez uvozovek), viz obrázek.

URLProDezoomify.png
URL pro dezoomify
URLProDezoomify.png (14.51 KiB) Zobrazeno 6359 krát

Ten je pak potrřeba vložit do toho okna URL dezoomify - http://ophir.alwaysdata.net/dezoomify/dezoomify.html, vybrat radio buttonem zoomify a dát submit.
RadekTandler

Příspěvekod UncleFardy » pát 09 pro, 2016 3:01 pm

Poslední fotka je jeden z výše uvedených vozů z jiného úhlu. Pečlivost se projeví ihned, ale praktické zkušenosti je třeba nabýt... Detaily jsem lepil dost hustým vteřinovým gelovým lepidlem, chtělo to menší hustotu. Před nástřikem horní vrstvy bude potřeba skalpelem či jehlou obnovit lepidlem ucpané mezery či dírky... Ukazuje se, že při pečlivé stavbě není až tak nutné nahrazovat gravírované U profily, leptané detaily celkem ujdou (myslím to, jak se mi je podařilo osadit). Pár nedostatků se odstraní před finálním nástřikem. Popisy budou ČSD, řada Z, žádné experimenty v tomto směru dělat nebudu. Bohužel, je vidět rýha pro šikmou vzpruhu v krajních polích. Pro další vozy takto koncipované jsem požádal MŽ aby mi byly vypáleny kartonové díly bez těchto čar. No, idea leptaných dílů vznikla před více než rokem a půl, kdy jsem o leptech měl pár poznatků z doslechu, nyní bych některé díly koncipoval jinak. Nicméně touto naznačenou cestou lze stavebnice MŽ vytunit a lze si postavit pěkný model. Zkušenosti s lepty a mosazí ještě sbírám, ale je vidět, že tímto směrem lze postupovat dál...
UncleFardy

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů