od UncleFardy » stř 07 pro, 2016 7:40 am
Stavebnice v TT je udělaná tak, že bylo třeba vyřešit přepočet skutečných rozměrů do velikosti TT při mírně zvětšené tloušťce stěn stavebnice. V zásadě jsou tři možnosti: Dodržet vnější rozměry, dodržet vnitřní rozměry (v těchto případech se poměrně hodně změní nedodržený vnitřní nebo vnější rozměr) nebo stavebnici udělat tak, že sedí rozměrově ve středech stěn, tj. trochu přidám na vnějším rozměru a trochu uberu na vnitřním rozměru. V tom případě se mi nejméně změní optický dojem oproti předloze. Tak je to uděláno v TT a za tímto řešením si stojím, protože jsem viděl variantu s dodrženými vnějšími rozměry a nevypadalo to fakt hezky. Na první pohled bylo jasné, že něco není v pořádku. Takže stavebnice je dělaná podle fotek vozů KFNB s rozměry, které jsem uvedl výše, a jejichž správná čísla ČSD zde následně uvedl radeksindy. To je i mé doporučení, co na vůz dát. Jinak hrozí riziko, že někdo dohledá fotku vozů čísel z intervalu tempotaxiho, a zjistí se, že byly s plechovou skříní, nebo měly menší klapky nebo větší, nebo že neměly dřevěnou kostru, nebo měly čela zaoblené či do špičky, atd. atd... Vidíme sami zde na foru, že prakticky na každé fotce jsou vozy, které se něčím liší od vozů na jiných fotkách (mám na mysli fotky, u nichž si myslíme, že je na nich vůz s rozvorem 3,8 m). Nicméně, každý má právo si tam dát číslo jaké uzná za vhodné... Představme si, že modelujeme v TT ten nejkratší uhlák s rozvorem 2,5 m. Mám k dispozici nějaké materiály a nějakou technologii, a pokud tyto materiály vedou k tomu, že bude vůz o 2 mm kratší či delší, nebo užší či širší, tak pak je to opticky dost poznat. Pokud to rozložím do obou parametrů, výsledek bude přijatelný, nebo, podle mě, nejpřijatelnější z uvedených tří možností. Nevím jestli po transformaci do HO je rozdíl přijatelný nebo velký, každopádně ale se přikláním k číslům od Radka, protože tak to bylo myšleno.