od UncleFardy » čtv 17 lis, 2016 6:18 pm
Díky za upřesnění, kolega z našeho klubu ten železničář má. Pokoušel se mi udělat sken ale napoprvé to nevyšlo. Použil k tomu Hubbleův teleskop či co, soubor měl asi 50 MB, mnohem větší rozlišení než má původní tiskovina, a nešlo s ním dělat vůbec nic, takže mi zítra časopis přinese a podklad si zkopíruju. Smělý plán model dnes dokončit nevyšel, protože v určité fázi bylo třeba model nastříkat a pak pokračovat ve stavbě. Barvy stále schnou, takže lepit na nezaschlou skříň detaily není vhodné. Na druhou stranu se ukázalo, že některé díly ne zrovna pasují po provedených rozměrových úpravách, takže dostavba bude provedena z opravených dílů. Na fotce je sestavený podvozek, jelikož jde o prototyp, použil jsem nárazníky SDV a nikoliv čtyřpatkové, které si nechám na ostré verze. Skříň vypadá poměrně dobře, otázkou je vymodelování okapu. Nějaké varianty jsem včera diskutoval soukromě takže je proberu s výrobcem. Okna jsou řešena tak, aby nebyla zapuštěná do hloubi skříně: V plastovém díle je základní otvor správného rozměru, kartonovém díle s peřejkama je otvor mírně větší, do něj přijde rám ze žlutého kartonu, nastříkaný na okrovo či jiný vhodný odstín imitující barvu dřeva, který zvenčí přijde zafixovat H rámy oken, které mají rovněž otvor správné velikosti. To je důvod, proč bylo třeba stavbu přerušit a stříkat, protože při úplném sestavení by nástřik jednotlivých vrstev různými barvami nebyl tak komfortní. Doporučuji modelářům tedy začít stříkáním, aspoň některých dílů, minimálně rámů oken a detailů skříně. Zevnitř se potom vloží průhledné plastové díly oken a zajistí se vnitřním rámem. Stavebnice je vybavena naznačením plátování střechy jemnými papírovými páskami, které se snadno aplikují na střechu, je možné samozřejmě do naznačených drážek dát tenký drátek a daný díl stavebnice nepoužít. Madla je možné použít papírová, která se pouze vyhnou a napustí vteřiňákem, nebo se uříznou a naznačené otvory ve spodním díle středních dveří se propíchnou po slepení obou vrstev dveří i do horního dílu a modelář tam vlepí madla naohýbaná z tenkého drátku. V první fázi bude stavebnice zobrazovat vůz z pozdějších let provozu bez čelních střešních lávek a žebříků na střechu, které připravíme dodatečně jako samostatné leptané díly. Za dva dny stavby mám další postřehy ke stavebnici, které se dále zapracují, včetně přizpůsobení vzhledu vozu variantě z roku 1902 či 1910 nebo obou, podle výkresů v Železničáři. Vůz bude mít i vnitřní příčky pro ty, kdo budou chtít zabudovat vnitřní osvětlení. O variantě pojezdu s natáčecími krajními nápravami jsem psal včera, bude taky k dispozici jako volitelná verze.