Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Příspěvekod Tempotaxi » ned 30 říj, 2016 7:10 pm

Na spodek vozu se ještě přilepila brzdařská podlaha, stupačky a nárazníky. Pak se vše natřelo. Bohužel loukoťová dvojkolí se tam nevejdou. Málo místa.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » ned 30 říj, 2016 7:17 pm

Na skříni se doplnily odtokové trubky. Střešní otvory dostaly uzavírání. Dále na střeše jsou doplněny nášlapky. Vše je pak stříknuto základní barvou.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » ned 30 říj, 2016 7:25 pm

Sestavení jen tak na sucho. Další budu muset vyřešit obtisk. Zatím není vyrobený a ještě není rozhodnutý, který pivovar to bude.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » ned 30 říj, 2016 7:29 pm

Při další stavbě pivovarského vozů můžu použít odlitky. Mám dva typy brzdařských budek, které sedají použít. Dále jsou odlité i schody.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Sandy » ned 30 říj, 2016 8:28 pm

To UncleFardy na téma modeláři a "modeláři".
Hele, a není nejdůležitější to, že sou všici zainteresovaní spokojený???
Dyť si jenom hrajeme...... :oops:
Sandy

Příspěvekod statistik » ned 30 říj, 2016 9:49 pm

Stavebnice Lp vypadá pěkně a stála by za hřích.
Obvykle to nedělám, protože obvykle následuje smršť nadávek, opovržení, výhrůžek, prostě blbých a zbytečných keců, ale tentokrát mi to nedá, abych se Tempotaxiho nezeptal, co za základovku použil a jak ji na model nanesl. Když pominu tu brutálně zvlněnou střechu, kterou bych tam tedy asi za každou cenu nerval, jestli je s ní opravdu taková práce, že to takhle dopadne, tak ten nástřik dílo zkázy, zdá se, dokonal. Střední dveře se dole doslova topí v nánosu barvy, stejně tak se ztrácejí nýty na krajních profilech kostry. Co se stalo?
Kontakt: stat (zavináč) email (tečka) cz
Do soukromé zprávy prosím dejte svůj e-mail, děkuji.
statistik

Příspěvekod UncleFardy » ned 30 říj, 2016 10:53 pm

Trochu se Tempotaxiho zastanu - předpokládám, že stavba prototypu proběhla jako intuitivní bez návodu. Jednotlivé díly se podařilo napasovat a přilepit k sobě, v některých případech se dokonce přišlo na to, jak to příště udělat technologicky správně. Tempotaxiho osvědčený materiál je evidentně evergreen, což tu prokazuje léta, a odlévané doplňky. Stavebnice od MŽ je něco trochu jiného. Lepit a barvit karton nebo evergreen, to jsou odlišné věci. Svoji první G10 jsem slepil a pak to šlo do koše. Sice jsem stavebnici pochopil, ale výsledkem byla šílená patlanina a pokroucenina, protože jsem se seznamoval s technologií a materiálem. Stavil jsem to celý den a dopadlo to katastrofálně. Teď mám G10 postavenou za hodinu a pak na ní trochu modelařím - madla, držáky, stupačky atd... Myslím že šlo o to představit stavebnici víc než model. To se povedlo. Až bude stavět třetí pivák z této stavebnice, bude to o něčem úplně jiném. MŽ zde předvedla posun kupředu, hlavně u pojezdu, to je třeba uznat. Vím, že by se bylo možné vyhnout dvouvrstvé skříně: plastový základ a karton naznačující bednění skříně, ale musel by se použít speciální plast, jehož cena je vyšší a do kterého by bylo možné modelově vypálit rýhy mezi prkny, otázkou by bylo, jestli by stavebnice byla prodejná. Je to jen na nás. Nevím s čím tu Tempotaxi ještě přijde ale tahle diskuse nám přinesla hodně - objevila se tu spousta zajímavých fotek různých uhláků, připomínky byly k věci a vzájemně se doplňovaly, celý víkend jsem to tu se zájmem sledoval a žádný příspěvek mě nezklamal ani nerozladil. V TT se apgrejdovaly oba uhláky, známe popisy, stavebnice půjde brzy do světa, pokusím se tu během pár dní prezentovat jejich finální podobu (poslední vyladění stavebnice se provádí a čekám na konečné verze) a brzy přijdou další věci pro nás, co se modelářsky vidíme v I. a II. epoše.
UncleFardy

Příspěvekod UncleFardy » ned 30 říj, 2016 11:02 pm

Ke statistikovi - jo, souhlasím, hrajeme si, já jen reaguji na všeobecně známé velmi vášnivé diskuse na téma co všechno jsou schopni různí výrobci a obchodníci nabídnout ke koupi. Vše má v rukách konečný kupující.
UncleFardy

Příspěvekod UncleFardy » ned 30 říj, 2016 11:03 pm

Pardon, předchozí poznámka byla ne ke statistikovi ale k sandymu :-)
UncleFardy

Příspěvekod Tempotaxi » ned 30 říj, 2016 11:13 pm

statistik píše:Stavebnice Lp vypadá pěkně a stála by za hřích.
Obvykle to nedělám, protože obvykle následuje smršť nadávek, opovržení, výhrůžek, prostě blbých a zbytečných keců, ale tentokrát mi to nedá, abych se Tempotaxiho nezeptal, co za základovku použil a jak ji na model nanesl. Když pominu tu brutálně zvlněnou střechu, kterou bych tam tedy asi za každou cenu nerval, jestli je s ní opravdu taková práce, že to takhle dopadne, tak ten nástřik dílo zkázy, zdá se, dokonal. Střední dveře se dole doslova topí v nánosu barvy, stejně tak se ztrácejí nýty na krajních profilech kostry. Co se stalo?

Na plastovou skříň jsem pomocí agamy přilepil papír. Papír se namočí, ale zůstává savost zachována. Všechno papírové kování je přilepeno herkulesem, který má zase vsákne do papíru. Jenže, spodní část kování není podložena plastem, ale jen papírem, který se muže deformovat. Tak, jsem konce přetřel vteřinovým lepidlem. Ale vteřinové lepidlo se zase chová tak, že papír se stane plastem. Vteřinovým lepidlem jsou přetřeny i rohové sloupky, aby nedocházelo k odření papíru. Vše je pak stříknuto základovou barvou ve spreji. A to bude ten problém. Kde se barva vsaje do papíru tak je vše v pořádku, ale kde je nějaké lepidlo, tak zůstane barva bohužel jen na povrchu.
Tu část střechy jsem nahřál nad žárovkou, tak to zkusím ještě nějak vyrovnat.
Ale je zde jiný problém.
V papíru a v plastu jsou otvory pro odvodňovací trubičky. Ale jsou zrcadlově proti sobě. Na každé straně jsou na stejném místě. Na každém voze jsou jinde. Pokud se otvor zadělá, tak to tam bude stále znát, kde je to opraveno. Lepší bude, když výrobce tam žádný otvor nebude dělat. Dodatečné vyvrtání otvoru je lepší.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » ned 30 říj, 2016 11:53 pm

Ještě k barvám.
Papír má barvu šedivou, ale kování má barvu kartónu (asi taková barva dřeva od agamy). Ale když vše stříknu bílou barvou, tak bude znát jednotlivé barevné podklady, Tak se musí vše nejprve sjednotit v jednu barvu, jeden odstín. Pak se může stříkat bíle nebo žlutě. Když bude mít skříň tmavší odstín, jako je červenohnědá, zelená nebo modrá může se stříkat bez základní barvy.
Na své modely, také používám ke stavbě papír. Ale papír přeměním právě na plast a pak se také tak chová. Pak není problém ve stříkání, vše se chová stejně jak plast.
Papírové lety.
Zde je také problém. Takto upravený papír je choulostivý na manipulaci. Při neoparném zacházení se všechny drobnost na papíru odřou, vypadají atd. Stačí špatně říznou skalpelem je také vše poškozeno. Lepidla to zase zajistí, ale pak zase je problém to stříknout.
Možná, že by stálo za pokus celý model před stříkáním přetřít zředěným herkulesem.
Je zajímavé, že vůz G 10 se mně dělal líp.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pon 31 říj, 2016 12:11 am

Ještě ke stavebnicím.
Mně osobně se stavebnice zamlouvají a jsem rád, že mohu je stavět.
Každá stavebnice má stejný základ plast a papírový polep. Takže každá stavebnice je stejná. Ale že právě není. Materiál je stejný, stavební postup je stejný, ale výsledek je jiný. Prostě co se daří přilepit hned na poprvé tak to sedí, ale někdy se to lepí několikráte a pořád to nelepí, nedrží nebo to pak upadne. Právě záleží na dílech, jak je tvarovaný, jak je pak namáhán při stavění modelů, by se pak dotykem ruky nezhodnotil. Prostě jednoduše něco jde a něco za boha nejde a nejde.
A aa votom to přeci je.
Tempotaxi

Příspěvekod Jiřik » pon 31 říj, 2016 7:47 am

Ahoj Tempotaxi, já ty papírové ozdoby lepím tak, že je přiložím na platový podklad a pomalu napouštím toulenem. Papír se krásně přilepí, toulen se odpaří a nezanechá žádné stopy. Vyčnívající papírové díly náchylné na ulomení napouštím vteřinovým lepidlem. Jako základovku používám sprej a nemám žádný problém s rozdílnými podklady.
Jiřik.
http://jirik581.rajce.idnes.cz/
TT jako koníček pro zábavu...
Jiřik

Příspěvekod radeksindy » pon 31 říj, 2016 8:15 am

Stavebnice pivovarského vozu je postavena podle krušovického vozu.

To je vtip ne? Můžeme si zahrát hru "Najdi 100 rozdílů mezi stavebnicí a fotkou". Jen pro pořádek dodávám, že vůz v Lužné není původně vozem Krušovického pivovaru, ale vozem Prazdroje.

V H0 mě zaráží, že někomu stojí zato dělat se stavebnicí vozu, který se dá celkem bez problému zakoupit. Modely KMB/Heris se prodávají cca 25 až 27 Euro, kdo by se snažil, asi by je dostal i levněji. Když si vezmu, co bude modeláře stát stavebnice a další díly nutné ke zprovoznění vozu, tak mi uniká smysl koupě. A přes všechny výtky, které lze k modelu KMB mít, bude pořád o několik úrovní výše.

a ještě k uhlákům:
U popisů je celkem jezdnoznačně nutno říct, které období má vůz představovat. Druhá epocha je málo, nápisy prošly určitým vývojem, ale zase taková divočina to na rozdíl od dob po druhé světové válce nebyla. To co posílal UncleFardy je sestaveno s ohledem běžnou praxi druhé poloviny dvacátých let.

Statistik:
Ještě k té fotografii z cukrovaru Sládkovičovo. Vůz zcela jistě nemá plechové klapky, ale dřevěné. Ještě po válce měly ČSD skoro 5 tisíc vozů s ložnou vahou 15 t, z nichž většina byla podobného typu. Krásný lept poslední varianty stavěné pro KFNB má V.Lepieš. Pár fotek je tady http://drake-model.rajce.idnes.cz/K_KFNB_1900/

Ul_KFNB.jpg
radeksindy

Příspěvekod Tempotaxi » pon 31 říj, 2016 11:08 am

radeksindy píše:Stavebnice pivovarského vozu je postavena podle krušovického vozu.

To je vtip ne? Můžeme si zahrát hru "Najdi 100 rozdílů mezi stavebnicí a fotkou". Jen pro pořádek dodávám, že vůz v Lužné není původně vozem Krušovického pivovaru, ale vozem Prazdroje.

V H0 mě zaráží, že někomu stojí zato dělat se stavebnicí vozu, který se dá celkem bez problému zakoupit. Modely KMB/Heris se prodávají cca 25 až 27 Euro, kdo by se snažil, asi by je dostal i levněji. Když si vezmu, co bude modeláře stát stavebnice a další díly nutné ke zprovoznění vozu, tak mi uniká smysl koupě. A přes všechny výtky, které lze k modelu KMB mít, bude pořád o několik úrovní výše.]

1. – stavebnice je postavena podle přání zákazníka a podle jeho podkladů.
2. –stavebnice je určena pro dětský kolektiv, pro jejich modelářskou zručnost.
3. – stavebnici si může koupit každý a předělat si ji podle vlastních představ.

Přeci nekoupím dítkům pivní vůz Heris, rozdělám a dám ji pak dítkům sestavit.
Krušovický vůz byl jen předlohou na stavebnici.
Jinak máš pravdu dost věcí je na voze jinak. Třeba na modelu nejsou čelní dveře, které jsou na krušovickém pivním voze. Jen nepiš, že tam nepatří, když tam jsou. :wink: 8)
Tempotaxi

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů