Stavebnice firmy Hekttor

Fórum pro stavitele z mosazi (i dalších kovů) a leptů. Technologie obrábění kovů v modelářství, CNC apod....

Moderátoři: Michal Dalecký, Hekttor

Příspěvekod Hekttor » stř 06 srp, 2008 8:19 am

V tom případě dobírky netřeba, poštovné bude 30 Kč, a balíky neposíláme, zboží se vždy vleze do obálky :)
Hekttor

Příspěvekod StandaR » stř 06 srp, 2008 2:17 pm

Hekttor píše:V tom případě dobírky netřeba, poštovné bude 30 Kč, a balíky neposíláme, zboží se vždy vleze do obálky :)

To byste měli tu obálku vystužit plátem oceli aby ti s prominutím DEMENTI na naší poště s tím nic neudělali :lol: :D
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

Příspěvekod nadkachna » stř 06 srp, 2008 2:35 pm

Abe Simpson píše: To byste měli tu obálku vystužit plátem oceli aby ti s prominutím DEMENTI na naší poště s tím nic neudělali :lol: :D

Dávají tam karton a vždy mě zásilka došla v pořádku :wink:
nadkachna

Příspěvekod VoVo » stř 06 srp, 2008 2:36 pm

Svůj příspěvek jsem se rozhodl odstranit jako nesouhlas s praktikami, které zde probíhají ze strany majitele diskuzního fóra, kdy jsou nezištně míněné diskuze a poskytnutné informace od modelářů zneužívány pro komerční aktivity, překrucovány, je zde na úkor komerčních aktivit omezováno svobodné vyjadřování, probíhá neustálé řízení diskuzí, zamykání vláken, odstraňování příspěvků a sám vlastník se zde chová mnohem méně vhodně a slušně, než co ostatním uživatelům vyčítá. Nashledanou v lepších časech :)
Naposledy upravil VoVo dne stř 27 srp, 2014 5:21 pm, celkově upraveno 1
Přátelé, tak s tímhle fórem, já jsem skončil.
VoVo

Příspěvekod Hekttor » stř 06 srp, 2008 3:24 pm

Také jsem se dřív obával, že budu muset zalévat zásilky do betonu. :)
Teď lepty vyztužujeme, jak tu bylo uvedeno, kartonovou deskou a vkládáme do "bublinkové" nárazuvzdorné obálky. Pokud je mi známo, nikdo si nestěžoval.
Předplatba na účet je možná pouze u zboží, které je na skladě - svítí mu zelená. Když zákazník zaplatí, nemůžeme čekat, až příjde něco z leptárny, musíme zboží ihned odeslat.
Hekttor

Příspěvekod Pája » stř 06 srp, 2008 6:05 pm

Mám dotaz,nebo námět jak se to vezme.Pokud jsem nepřehlídnul nemáte vyznačenou složitost jednotlivých leptíků.Jako začínající "lepto-modelář" bych si něco chtěl postavit sám a nevím čím začít.Poraďte čím začít.Nešlo by zavést nějaké značení (viděl jsem něco podobného u papírových vystřihovánek),např. známky 1 až 5
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod VoVo » stř 06 srp, 2008 6:08 pm

Svůj příspěvek jsem se rozhodl odstranit jako nesouhlas s praktikami, které zde probíhají ze strany majitele diskuzního fóra, kdy jsou nezištně míněné diskuze a poskytnutné informace od modelářů zneužívány pro komerční aktivity, překrucovány, je zde na úkor komerčních aktivit omezováno svobodné vyjadřování, probíhá neustálé řízení diskuzí, zamykání vláken, odstraňování příspěvků a sám vlastník se zde chová mnohem méně vhodně a slušně, než co ostatním uživatelům vyčítá. Nashledanou v lepších časech :)
Naposledy upravil VoVo dne stř 27 srp, 2014 5:21 pm, celkově upraveno 1
VoVo

Příspěvekod honzik » čtv 07 srp, 2008 5:47 am

VoVo píše:
Pája píše:Mám dotaz,nebo námět jak se to vezme.Pokud jsem nepřehlídnul nemáte vyznačenou složitost jednotlivých leptíků.Jako začínající "lepto-modelář" bych si něco chtěl postavit sám a nevím čím začít.Poraďte čím začít.Nešlo by zavést nějaké značení (viděl jsem něco podobného u papírových vystřihovánek),např. známky 1 až 5

Souhlasím a přimlouvám se, bude tím mít hekttor.biz opět o něco navrch :lol:

To je dost osemetne - co je jednoduche a co je slozite ?
Kdyz se dily dobre ocisti a pouzije se pajeci kapalina, tak se paji cokoliv lehce a bez problemu.
Kde by pouziti pajky bylo problemove, da se pouzit vterinove lepidlo.
Zatim, co ja vim, tak nejslozitejsi je u Balmu a treba Zamracene spravne naohybat cumak, strechu. Kdyz se to dela opatrne a postupne, tak to take neni nic sloziteho, maximalne to je pracne. Kdyz ctu v Modelari recenze na stavebnice, tak slozitost/jednoduchost je tam podle toho, hjak sedi dily a jak se moc musi tmelit.
Kdyby se Jirkovi stavebnice posuzovali podle toho, tak jsou vsechny v kategorii lehke.
Honza
honzik

Příspěvekod petrh » čtv 07 srp, 2008 6:09 am

VoVo píše:
Pája píše:Mám dotaz,nebo námět jak se to vezme.Pokud jsem nepřehlídnul nemáte vyznačenou složitost jednotlivých leptíků.Jako začínající "lepto-modelář" bych si něco chtěl postavit sám a nevím čím začít.Poraďte čím začít.Nešlo by zavést nějaké značení (viděl jsem něco podobného u papírových vystřihovánek),např. známky 1 až 5

Souhlasím a přimlouvám se, bude tím mít hekttor.biz opět o něco navrch :lol:

tajk to na 100% souhlas
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod PetrL » čtv 07 srp, 2008 7:06 am

honzik píše:To je dost osemetne - co je jednoduche a co je slozite ?
Kdyz se dily dobre ocisti a pouzije se pajeci kapalina, tak se paji cokoliv lehce a bez problemu.
Zatim, co ja vim, tak nejslozitejsi je u Balmu a treba Zamracene spravne naohybat cumak, strechu. Kdyz se to dela opatrne a postupne, tak to take neni nic sloziteho, maximalne to je pracne. Kdyz ctu v Modelari recenze na stavebnice, tak slozitost/jednoduchost je tam podle toho, hjak sedi dily a jak se moc musi tmelit.
Kdyby se Jirkovi stavebnice posuzovali podle toho, tak jsou vsechny v kategorii lehke.
Honza

Honzo, nemáš pravdu. stavba z leptů není jen o pájení, nebo lepení. Je to také o nárocích na přesnost, trpělivost a zkušenost. Nemůžeš přeci tvrdit, že není problém začít třeba se zauhlovacím výtahem Teudloff.
Také považuji za vhodné označení náročnosti, i když připouštím, že může být i silně subjektivní. Ale lepší něco než nic. Zejména označení těch nenáročných stavebnic by přispělo k rozhodování váhajících začátečníků. Ti se mohou snadno zradit nevhodným výběrem a neoprávněně pak na lepty zanevřít.
Ještě otázka - proč máš ve svém profilu uvedeny Hekttorovy stránky jako své???
TT-Analog, IIIc/IVa
PetrL

Příspěvekod PaMi » čtv 07 srp, 2008 7:11 am

Přiznám se, že já jako začátečník se leptů taky trochu bojím. Co bych ale přivítal (a myslím že nejenom já) kdyby některý z výrobců uspořádal třeba jednodenní workshop (klidně placený). Tam by každý dostal stvebnici pro svoje měřítko a mohl si ji tam pod dohledem a radami zkušených sestavit a odnést domů.
Proto se ptám i ostatních - Byl by o takovýto workshop zájem???Přesvědčíme k tomu nějakého výrobce???
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod honzik » čtv 07 srp, 2008 7:28 am

PetrL píše:
honzik píše:To je dost osemetne - co je jednoduche a co je slozite ?
Honza

Honzo, nemáš pravdu. stavba z leptů není jen o pájení, nebo lepení. Je to také o nárocích na přesnost, trpělivost a zkušenost. Nemůžeš přeci tvrdit, že není problém začít třeba se zauhlovacím výtahem Teudloff.
Také považuji za vhodné označení náročnosti, i když připouštím, že může být i silně subjektivní. Ale lepší něco než nic. Zejména označení těch nenáročných stavebnic by přispělo k rozhodování váhajících začátečníků. Ti se mohou snadno zradit nevhodným výběrem a neoprávněně pak na lepty zanevřít.
Ještě otázka - proč máš ve svém profilu uvedeny Hekttorovy stránky jako své???

Na hekttor.biz jsou v sekci ke stazeni navody na stavbu.
Myslim, ze po jejich stahnuti a prohlidnuti si muze udelat kazdy predstavu o tom, na co staci.
Jasne, ze delat ze zacatku jerab je rasovina, ale vzit si na zacatek Pao, kolejove zarazky, nebo prestavniky je docela idealni,. Hlavni je se toho nebat a vyzkouset to. Lepty od Jirky jsou opravdu delane tak, ze do sebe krasne pasuje. Presnost a trpelivost potrebujes u vseho.
Jinak napr. na www.domacimodulovka.cz, na www.railnet.sk a pod. jsou postupy a postrehy ze stavby zrovna jerabu a Pao (nebo Px, ted si to nepamatuji).

A na tvoji posledni otazku odpovim neprimo: jedna z mych e-malovych adres je : webmaster@hekttor.biz

Honza
honzik

Příspěvekod VoVo » čtv 07 srp, 2008 7:31 am

Naposledy upravil VoVo dne stř 27 srp, 2014 5:20 pm, celkově upraveno 1
VoVo

Příspěvekod Hekttor » čtv 07 srp, 2008 7:43 am

VoVo píše:
PaMi píše:Přiznám se, že já jako začátečník se leptů taky trochu bojím. Co bych ale přivítal (a myslím že nejenom já) kdyby některý z výrobců uspořádal třeba jednodenní workshop (klidně placený). Tam by každý dostal stvebnici pro svoje měřítko a mohl si ji tam pod dohledem a radami zkušených sestavit a odnést domů.
Proto se ptám i ostatních - Byl by o takovýto workshop zájem???Přesvědčíme k tomu nějakého výrobce???

Nápad výborný, byl bych jen pro. Jen se bojím, že KuBer nebo Hekttor nepojede do Prahy stejně jako já nepojedu do Havířova nebo do Brna :lol: Taky otázkou, zda by "učitelé" měli nervy na nás amatéry typu "každej pes jiná ves, pájku jsem si zapomněl doma tak jsem na benzínce koupil vteřiňák" :lol:

:lol: To je dobré ! :wink:
Pánové, rád bych , ale mě asi nepřesvědčíte. Jednak je pro mě čas vzácná deviza (šest dětí, práce a firmička), no a hlavně - já model z leptané stavebnice postavit neumím. Nakreslím leptík, který se dá postavit, to ano, ale jak jsem psal, moje vitrínka zeje prázdnotou. Jsou tady ale jiní, kteří s leptíků postavit krásné modýlky umí, takže kdyby ti něco třeba o podzimních prázdninách o víkendu připravili, moc rád bych se podíval, jak vám to jde!
Hekttor

Příspěvekod Hekttor » čtv 07 srp, 2008 8:27 am

K náročnosti stavebnic - to je vážně ošemetné, jak píše Honza. Pro někoho může být sestavení výměnového tělesa náročnější, než stavba Pao, protože na malé věci "nemá ruce". Jsou ale takoví, co si koupí jeřáb jako první leptaný model, a postaví ho. V každém případě, a to jsem už psal, se snažím, aby sestavitelnost byla jedna ze zásadních hodnot mých stavebnic.
Obecně může platit, že čím víc obsahuje stavebnice dílů, tím má větší nároky, hlavně na čas a trpělivost. Dále - stavebnice je tím náročnější, čím víc má do oblouku ohýbaných dílů. Takže např. Pao či Px bude mnohem méně náročné, než T478.1, kde je třeba naohýbat střechu.
A konkrétně Pao nebo Px bych si dovolil navrhnout jako ideální začátečnický model, na kterém se hodně naučíte.
Ostatně, velice podnětný je tento článek
http://www.hekttor.biz/index.php?lng=CZE&m=1&act=txtd&kod=10 , vřele doporučuji přečíst.
Mimochodem - KŽM Praha 3 má na modulu s Dobříší náš zauhlovací výtah. Protože bylo před nějakou výstavou, modelář z klubu ho postavil (musel postavit) za dva večery. A pokud se nepletu, žádné zvláštní zkušenosti s lepty neměl.
Takže hlavně, jak píše kolega Třmínek - http://www.trminek.cz - Nebojte se leptů. Kdo jednou zkusí, nechce jinak :)
Pokud jde o to, jestli dát nebo nedat na stránky informace o náročnosti stavebnice - vcelku souhlasím s tím, co psal Honza - je na rozumném zvážení modeláře, na co si troufne a na co ještě ne. A nechal bych na rozumném zvážení jeho, jako webmastera Hekttor.biz, zda takovou službu na web zavede.
Hekttor

PředchozíDalší

Zpět na Železniční modely vytvářené přesnými technologiemi (hekttor.biz)