H0 podkrovní kolejiště s přístavem 450 x 300 cm

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: H0 podkrovní kolejiště s přístavem 450 x 300 cm

Příspěvekod michal_n_cz » úte 02 srp, 2016 1:00 am

Remorkér - skvělý!

Kolejiště - více zamlouvala ta původní podlouhlá forma. Takto když je to do U a ještě k tomu dvojkolejka je to strašně zakroucené ve viditelných částech - vlaky na to budou jezdit/lámat se jak skládací metr.
Mrkni na tyto linky:
http://www.h0-modellbahnforum.de/t31935 ... hn-14.html
najdeš to i na Stummi
pak jen projekt, taky s přístavem:
http://www.h0-modellbahnforum.de/t32959 ... ung-3.html

vše to má jedno společné podlouhlé + většina prudších rádiusů schovaná v tunelu.

Přestože prostor je relativně velký, je na něm mnoho prvků co vyžadují větší prostor než se jim nakonec dostává - a celé je to spíše taková karikatura - nic ve zlém - vyjmenuji položky:

- dvojkolejka
- lokálka
- stanice
- přístav
- řeka v celé šíři defakto uprostřed levé části
- přes ní most dvojkolejky
- zdymadlo
- lom s vlečkou nad tunelem
- zalomený most na lokálce

Prostě výše uvedené si seřaď podle priorit a 1/3 až 1/2 od spodu z toho zredukuj či úplně vynech, soustřeď se na to ostatní v kvalitě toho remorkéru - méně znamená více a bude to super...

Mimochodem to velké kolejiště je již rozebráno - viz. konec vlákna a ve stejném prostoru vzniká toto:
http://www.h0-modellbahnforum.de/t33165 ... -SNCF.html
Jen dvoujkolejka mírně do luku, s velkým mostem přes řeku a dole obrovský skryťák...
michal_n_cz

Příspěvekod Vít Doležal » úte 02 srp, 2016 6:40 am

Ahoj, cením si vašich rad a budu o nich přemýšlet, ale mám nutkání to takto nechat, přeci jen nějak to vypadá na obrázku a jinak ve skutečnosti. Lomovou vlečku bych vypustit mohl a možná by místo ní nebyla špatná malá stanice, kde by se míjely vlaky, nebo raději nic?
Vít Doležal

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 02 srp, 2016 7:27 am

Hlavně se to musí líbit tobě. Po pravdě mi to ale taky furt přijde jako velký vlakodrom. Souhlasím s kolegou, méně je více, a můžeš se přitom i víc vyřádit na detailech, nemluvě o nutnosti menších investic. Prvně si řekni co tě láká nejvíc - šíbovat? Dělat výpravčího velký stanice? Nebo se dívat u kafe jak jezdí vlaky krajinou na automatiku? Soudě podle toho krásně udělanýho remorkéru, máš na to, že by to mohlo být jedno z nejlépe udělaných kolejišt v týhle zemi, byla by škoda to pokazit.... Jsi z Mnichovic, což není od nás tak daleko. Jestli chceš, můžem hodit řeč :D ...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Vít Doležal » úte 02 srp, 2016 10:58 am

Pánové vy mi dáváte :D Ale čím déle nad tím přemýšlím, tím víc si myslím, že máte pravdu. Nejvíc mě asi vadí ty viditelné prudké oblouky. Ale, že by bylo kolejiště přeplácané si nemyslím, jen těch kolejí je asi dost. Na druhou stranu nechci aby pro mě bylo ježdění na kolejišti nuda. Řeč někdy určitě hodit můžeme, klidně si udělám výlet kolem Sázavy. :) Ještě to zkusím překreslit, nějakou myšlenku už v hlavě mám.
Vít Doležal

Příspěvekod sidlo » úte 02 srp, 2016 11:18 am

• Jaká to bude epocha? (pokud to již bylo zmíněno tak jsem celé vlákno nepročítal)
  • Bude hlavní dvoukolejka pod drátama? V Čechách je jenom jedna trať dvoukolejná a bez drátů (nepočítám Střelice).
  • Hlavní trať má jenom jednoduché kolejové spojky.
  • Ze stanice vedou dvě odbočné tratě.
  • Pokud vlak se zátěží přijede na spodní skupinu kolejí (blíže spodnímu okraji obrázku), tak bude obtížné ji doposunovat do přístavu.
  • Pokud vlak se zátěží přijede na skupinu kolejí lokálky, tak tam bude blokovat provoz lokálek.
Jinak plně souhlasím s názorem, že se to musí líbit hlavně staviteli.
sidlo

Příspěvekod look23 » úte 02 srp, 2016 11:21 am

Vít Doležal píše:... Lomovou vlečku bych vypustit mohl a možná by místo ní nebyla špatná malá stanice, kde by se míjely vlaky, nebo raději nic?

Určitě bych tam udělal cokoliv jiného než lom. Ono je přeci jen divné mít lom nad tunelem kudy jezdí vlak.

Další věcí je voda a most v levém dolním rohu plánu. Přijde mi pro lodě ta zatáčka moc ostrá. Dal bych ten most, aby byl vodorovně se spodní hranou, teda pokud by se to tam vše vešlo.

Držím palce.
TT/H0, ČSD epocha IV, V - z21+MM
look23

Příspěvekod milan ferdián » úte 02 srp, 2016 11:34 am

Ahoj,
celý návrh kolejiště,by chtělo překopat.Zamyslet se,zasnít,pustit fantazii na plné pecky,srovnat,přerovnat,doladit s realitou.Já vím,nám se to dobře radí a viz.připomínky,které kluci napsali,plně s nimi souhlasím.Víťo snad to nějak zvládneš :wink: .
Milan
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » úte 02 srp, 2016 11:56 am

Ahoj,
a co je za kolejivo PIKO-A Gleis?
Milan
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 02 srp, 2016 12:02 pm

milan ferdián píše:Ahoj,
Milan

Milane, to je kolejivo z kterýho jsi kreslil před lety plánek pro mě. Má tyhle nevýhody - měkký jazyky výhybek, a ne moc ideální obloukový vexle - blbě se z toho skládají složitější staniční zhlaví. Taky je oproti tilligu Elite a Peco víc náchylnější na špinění. Já to z kolejiště vyrubal a použil už jen PECO a tilliga Elite. Vítovi jsem už přes SZ nabídl, že mu přenechám ten projekt co jsi mi navrhoval, byl by pro něj myslím ideální jak velikostně, tak ideově.

Sorry za vsuvku.
Přílohy
Podmokly.jpg
Naposledy upravil Petr Zatrepalek dne úte 02 srp, 2016 12:09 pm, celkově upraveno 1
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod milan ferdián » úte 02 srp, 2016 12:07 pm

Petr Zatrepalek píše:
milan ferdián píše:Ahoj,
Milan

Milane, to je kolejivo z kterýho jsi kreslil před lety plánek pro mě. Má tyhle nevýhody - měkký jazyky výhybek, a ne moc ideální obloukový vexle - blbě se z toho skládají složitější staniční zhlaví. Taky je oproti tilligu Elite a Peco víc náchylnější na špinění. Já to z kolejiště vyrubal a použil už jen PECO a tilliga Elite. Vítovi jsem už přes SZ nabídl, že mu přenechám ten projekt co jsi mi navrhoval, byl by pro něj myslím ideální jak velikostně, tak ideově.

Sorry za vsuvku.

Ahoj Petře,
a proč se Víťa nechce poučit z chyb druhých?Nebo použiješ Víťo pro stavbu svého kolejiště,skutečně kolejivo PIKO-A Gleis :?:
Milan
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod michal_n_cz » úte 02 srp, 2016 12:26 pm

Petr Zatrepalek píše:Vítovi jsem už přes SZ nabídl, že mu přenechám ten projekt co jsi mi navrhoval, byl by pro něj myslím ideální jak velikostně, tak ideově.
Sorry za vsuvku.

Ahoj Petře, jako ideový základ určitě slušný, chce to udělat alespoň mírnější náběhy oblouků. Milan to pořád kreslí tak, že rovinka pak hned zatáčka. V části viditelného oblouku je samozřejmě možno použít i R440. Celkový oblouk 90° konstruhovat např. takto 15° cca R880, pak 15° R600, pak 30° R440, 15° R600, 15° zase R880... Prostě nahradit zatáčky oblouky :-)
michal_n_cz

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 02 srp, 2016 12:37 pm

Ono kdyby použil Vít při úpravě namísto piko A raději tillig Elite veksle a flexi koleje, tak by to hned dostalo uplně jinou fazonu :lol: Tady už jsem sice s přístavem nepočítal, nicméně dát ho tam by v případě Vítova projektu nebyl tak velký problém...
Přílohy
spodek.jpg
Petr Zatrepalek

Příspěvekod sidlo » úte 02 srp, 2016 12:54 pm

michal_n_cz píše:Ahoj Petře, jako ideový základ určitě slušný, chce to udělat alespoň mírnější náběhy oblouků. Milan to pořád kreslí tak, že rovinka pak hned zatáčka. V části viditelného oblouku je samozřejmě možno použít i R440. Celkový oblouk 90° konstruhovat např. takto 15° cca R880, pak 15° R600, pak 30° R440, 15° R600, 15° zase R880... Prostě nahradit zatáčky oblouky :-)

Na toto je dobrý http://www.xtrkcad.org/, ten umí navrhovat i přechodnici. Návrh pak vytisknout 1:1 a koleje vytvarovat.
sidlo

Příspěvekod milan ferdián » úte 02 srp, 2016 3:42 pm

michal_n_cz píše:
Petr Zatrepalek píše:Vítovi jsem už přes SZ nabídl, že mu přenechám ten projekt co jsi mi navrhoval, byl by pro něj myslím ideální jak velikostně, tak ideově.
Sorry za vsuvku.

Ahoj Petře, jako ideový základ určitě slušný, chce to udělat alespoň mírnější náběhy oblouků. Milan to pořád kreslí tak, že rovinka pak hned zatáčka. V části viditelného oblouku je samozřejmě možno použít i R440. Celkový oblouk 90° konstruhovat např. takto 15° cca R880, pak 15° R600, pak 30° R440, 15° R600, 15° zase R880... Prostě nahradit zatáčky oblouky :-)

Ahoj Michale,
to je pro naše modeláře fikce.Protože dokud nebudou mít dost prostoru a i kdyby náhodou měli,pochybuji,že by někdo přešel k realizaci :wink: .
Milan
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » úte 02 srp, 2016 3:47 pm

Ahoj Víťo,
zde máš skicu viditelné a skryté části kolejiště.Nivelita tratí je orientační.Námětem jsou dvě dvojkolejné tratě,které se sbíhají až za tunelem a stanici.Zátěž do/od přístavu se přistavuje z ranžíru ve stanici úvratí přes šturc,aby nerušily provoz na trati.
Milan
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště