Loconet / DCC s použitím arduino

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Loconet / DCC s použitím arduino

Příspěvekod zdeno » stř 04 kvě, 2016 11:24 am

Fuldo, nedelej ze sebe saska, uz takto je to na hrane.
Pokud budes rozumny a klidny, tak muzes ocekavat spolupraci a rad pomuzu.
Ale nepovysuj se ve vecech, o kterych toho moc nevis.
Ja se taky nehrabem do Roco (Lenz) veci, protoze o nich vim prdlajs.
On je vlastne nejvetsi problem v tom, ze guru v jedne oblasti si mysli, ze je guru i v oblasti podobne a to neni vubec pravda.
---
Uz nejsem clenem Zababova, protoze na to nemam zdravi a penize.
Ono se project na setkani stoji peknych par stovek Eur a na to jako duchodce proste nemam.
Jinak pravidla pro vetsi setkani jsou jina, nez pro domaci nebo klubove kolejiste. To se musi striktne rozdelit a chapat, ze to neni ani jen podobne.
Tam kde se setka 50 a vice lidi, je nutne mit pravidla a to s ohledem na VSECHNY problemy a nekdy ani to nestaci. Seda je teorie, deti a blbci jsou genialni ;-)
Vsak se zkus prihlasit na nejake FREMO setkani a tam teprve uvidis, co to jsou pravidla.
---
Nikdo nestavi veci na zelene louce a pokud neni uplne blbej, tak shani informace a ten tvuj pripad je presne o cloveku odtrhnutemu nekde na Mesici.
---
Jinak jack 6.3mm se uz davno nepouziva a v posledni dobe (10 roku) jsem nevidel zadnou konstrukci s jeho osazenim, krome zacatecniku.
Je to proste vyvoj a tento konektor zapadnul v case.
---
Ty si jedes po vlastni koleji a doufas, ze se ti ostatni prizpusobi. Ale tak to asi nefunguje, co myslis ??
Jinak Wiki knihovny nebyvaji zrovna nejpresnejsim zdrojem informaci a nekdy jsou tam vyslovene hovadiny.
Taky DIY konstrukce bez zpetne vazby od pouzivatelu jsou na dve veci. Napriklad moje centrala byla testovana u M. Cernohorskeho 3 roky, nez jsem ji pustil venku.
---
Jinak ocenujem tvou snahu, ale proste na to jdes jako ja pred 2 desitkami let. Taky jsem si myslel, ze vsichni okolo mne jsou blbci a jen ja jsem ten dokonaly.
Vyvijel jsem sbernici Denet a delal to po svem. Ale to jen do te doby, nez jsem pochopil, jak je vlastne Loconet jednoduchy a blbuvzdorny.
zdeno

Příspěvekod radeksindy » stř 04 kvě, 2016 11:46 am

dokumentaci, která by porovnávala Digitraxové SV a k nim Uhlenbrockové LNCV?

Pochybuji, že něco takového bude existovat. Jednak LNCV vznikly až s příchodem LocoIO, tedy mimo Digitrax. Jak to dělá Uhlenbrock to nevím, ale LocoIO používá opcode E5.

Přečetl jsem si se zájmem článek a mám pár připomínek.

Proto se často setkáme s tím, že jsou signály RailSync připojené přes rezistory 47Ω a nejsou nijak jinak jištěny

Která zařízení?

Další obecné "detaily":

1. Záskuvky LocoNet B a T nejsou standardem LocoNetu, ale výmyslem pánů z Uhlenbrocku, kteří se nechtěli namáhat dalším zdrojem DCC signálu. Navíc mají ten problém, že architektura zdrojů je přizpůsobena systémům Märklin, a proto z LocoNet B nelze napájet vekou část standardních zařízení. Zásuvka LocoNet by měl být jedna, ve vodičích RailSync by měla být nízkovýkonová kopie DCC signálu generovaného úplným můstkem z jednoduchého stabilizátoru napětí. Standardně se nepředpokládá, že by zařízení bylo napájeno z LocoNetu, to se týká jen ovladačů.

2. Pull-up - s tím bych byl opatrný, toto zařízení není standardní zařízení LocoNetu a hodí se na setkání o velikosti větší sportovní haly. Nerozumím pojmu pasivní LocoNet, ale zařízení popsané v bodě 3 je stejné jako zařízení v bodě 4. (http://dcc-mueller.de/loconet/lnpull_d.htm)
radeksindy

Příspěvekod fulda » stř 04 kvě, 2016 1:36 pm

radeksindy píše:dokumentaci, která by porovnávala Digitraxové SV a k nim Uhlenbrockové LNCV?
Pochybuji, že něco takového bude existovat. Jednak LNCV vznikly až s příchodem LocoIO, tedy mimo Digitrax. Jak to dělá Uhlenbrock to nevím, ale LocoIO používá opcode E5.
A jejda, to je ještě větší lidová tvořivost, než jsem čekal.

radeksindy píše:Přečetl jsem si se zájmem článek a mám pár připomínek.

Proto se často setkáme s tím, že jsou signály RailSync připojené přes rezistory 47Ω a nejsou nijak jinak jištěny
Která zařízení?
S používáním těch odporů jsem se setkal na celkem velkém množství Arduino konstrukcí, kdy autor použil motor shield jako zesilovač a už se mu nechtělo kontrolovat protékající proud. Konec konců i Zdeno tady propaguje podobné konstrukce.

radeksindy píše:Další obecné "detaily":

1. Záskuvky LocoNet B a T nejsou standardem LocoNetu, ale výmyslem pánů z Uhlenbrocku, kteří se nechtěli namáhat dalším zdrojem DCC signálu. Navíc mají ten problém, že architektura zdrojů je přizpůsobena systémům Märklin, a proto z LocoNet B nelze napájet vekou část standardních zařízení. Zásuvka LocoNet by měl být jedna, ve vodičích RailSync by měla být nízkovýkonová kopie DCC signálu generovaného úplným můstkem z jednoduchého stabilizátoru napětí. Standardně se nepředpokládá, že by zařízení bylo napájeno z LocoNetu, to se týká jen ovladačů.
To máš pravdu, ale bohužel tento nešvar přetrval a nadále se rozšiřuje, třeba zZ21 a podobné multi centrály si v něm libují.

radeksindy píše:2. Pull-up - s tím bych byl opatrný, toto zařízení není standardní zařízení LocoNetu a hodí se na setkání o velikosti větší sportovní haly. Nerozumím pojmu pasivní LocoNet, ale zařízení popsané v bodě 3 je stejné jako zařízení v bodě 4. (http://dcc-mueller.de/loconet/lnpull_d.htm)
To že se používání pull upů hodí jen na extra velká setkání, to máš pravdu, ještě tam musím dopsat poznámku tohoto typu. Vlastně k nim mám ještě nějaké další poznámky a v konečném důsledku se s nimi nechci zabývat. Přesně jak jsi si všimnul, pobavilo mne, že mi takové zařízení vzniklo jako odpadní produkt, tak jsem to tam napsal, to že je jinak k ničemu je druhá věc. To zařízení které označuji jak typ 4 není zase tak zavrženíhodné, to používám když si hraji bez centrály a používám jen počítač a nějaké rozvrtané zařízení. Ono to je součástí některých LocoBufferů, ale já to tam nemám a tak si napájení připojuji takhle externě.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » stř 04 kvě, 2016 2:34 pm

to neni lidova tvorivost, ale paskvil ala Uhlenbrock, proste se snazi odlisit a donutit zakaznika pouzivat jen jejich produkty.
Ale ono se to casem vytridi, az se jim to vrati jako bumerang. Viz centrala DR5000, ktera s tim ma dost velke problemy.
---
odpory 27 ohmu je ochrana kabelu a zarizeni proti pozaru. Ber to tak nejak rozumne, pustit nekam 50W je trosku sila.
---
Loconet B a T jdou tak nejak mimo mne, sice vyrabim spojovac pro Z21, ale tim to asi pro mne konci.
---
Dvojity Pull-Up je vlastne to same, jako zvysit zdroj proudu na 30mA.
Z elektrickeho hlediska se vlastne jedna o strmost nabehove krivky signalu Loconet, kdy pomala hrana je "na hrane".
Nabijeni kapacity v rozvodu X3 podleha fyzikalnim zakonum jako vsechno jine a je primo umerne kapacita/cas (plus ubytky napeti).
Delal jsem kdysi okolo toho mereni a mnohem vetsi problem je odpor nez kapacita.
Pokud je tam odpor vetsi nez asi 100 ohmu, tak je Loconet nepouzitelny pri skoro jakekoli kapacite.
Zase naopak, pokud je odpor mensi nez 1 ohm, tak kapacita muze byt 100nF a nedela to problemy.
Vsak klasika 0,7 RC clen. proto asi nikoho netrapi kapacita, ale prechodove odpory. Hodnoty radovo 7 - 9 mist za desetinnou carkou jsou nedulezite (nF) ;-)
zdeno

Příspěvekod rawen » stř 04 kvě, 2016 5:36 pm

zdeno píše:---
Loconet B a T jdou tak nejak mimo mne, sice vyrabim spojovac pro Z21, ale tim to asi pro mne konci.
---

Jaký spojovač?
Ptám se teoreticky kvůli Uhlenbrocku (IBX Basic), jestli by i u něho měl smysl.

Radek
rawen

Příspěvekod zdeno » stř 04 kvě, 2016 6:07 pm

rawen píše:Ptám se teoreticky kvůli Uhlenbrocku (IBX Basic), jestli by i u něho měl smysl. Radek

http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2015100003
myslim, ze to ma stejne pouziti i pro IBX Basic.
zdeno

Příspěvekod radeksindy » stř 04 kvě, 2016 6:48 pm

A jejda, to je ještě větší lidová tvořivost, než jsem čekal.

Zase tolik ne, LocoNet definuje paket pro peer to peer komunikaci, tak se využívá. Ani kolem LNCV není potřeba dělat nějaké extra buřty, už nějaký čas existuje implementace. Arduino a LocoNet leží jako projekt mrrwa na githubu. Není potřeba nic moc vyvíjet.

Už jsem pochopil těch 47Ω :) Je to jen 27Ω a je to ochrana, při cca 250mA je úbytek skoro 7V což začne vyřazovat zařízení z činosti.

B a T - nešvar to je a není ho potřeba nadále šířit a pěstovat.
radeksindy

Příspěvekod fulda » čtv 05 kvě, 2016 8:34 am

radeksindy píše:.... Ani kolem LNCV není potřeba dělat nějaké extra buřty, už nějaký čas existuje implementace. Arduino a LocoNet leží jako projekt mrrwa na githubu. Není potřeba nic moc vyvíjet....

No a to je právě ta finta.
Ta knihovna je celkem hodně prorostlá chybama a při bližším ohledání jsem zjistil, že je dost málo otestovaná. Některé chyby jsou dost bijící do očí, tak se bojím těch, které jsou víc maskované. Třeba tahle - plním 7bit proměnnou a dělám to na číselné řadě od 0 do 7:
Kód: Vybrat vše
void LocoNetCVClass::computeBytesFromPXCT( UhlenbrockMsg & ub) {
   uint8_t mask(0x01);
   // Data has only 7 bytes, so we consider only 7 bits from PXCT1
   for (int i(0); i < 8; ++i) {
   ...

radeksindy píše:Už jsem pochopil těch 47Ω :) Je to jen 27Ω a je to ochrana, při cca 250mA je úbytek skoro 7V což začne vyřazovat zařízení z činosti.
:mrgreen: Je hezké, jak se vlastně určí, jaká je ta hodnota proudu kterej tím proteče.
Pokud by platilo, že je napětí pouze v jednom vodiči, pak je to 7/27 = 259, pokud je ale někdy v obou (třeba když je odpojené traťové napětí), tak je to 519mA :mrgreen: Pokud z toho naopak derivuju ten DCC signál a beru levou proti pravé, tak je to naopak polovina 129mA. Ale to asi není rozhodující, je to ten případ, že "ono to tak nějak chodí".
fulda

Příspěvekod sidlo » čtv 05 kvě, 2016 9:38 am

Jeden přístup je upozornit na lokálním fóru na chybu.
Druhý přístup je poslat patch.
sidlo

Příspěvekod radeksindy » čtv 05 kvě, 2016 10:03 am

Můžeme se tady bavit o tom, jestli nejasný popis je chyba, ale nikam to nepovede. Vzhledem k tomu, že nejvyšší bit je 0, tak vymaskování přes všech osm bitů bude fungovat stejně jako když index půjde jen přes 7 bitů.

Tvým výpočtům kolem proudů moc nerozumím, ale jako ochrana proti přetížení je to navrženo na mezní hodnoty.

Pokud by platilo, že je napětí pouze v jednom vodiči

Vzhledem k diskuzi vedené kolem konektorů B a T je jasné, že to platí, pokud je to uděláno jako u Digitraxu (ale i v zapojení FREMO), který má právě zmíněné odpory. Právě u IBX to nemusí platit (protože Märklin), ale realizace vnitřního zapojení je tam asi jiná. Tady je potřeba rozlišovat LocoNet standard, který definuje jen obecný rámec a jednu z možných realizací pomocí dvou odporů 27Ω. Pokud by tvoje zařízení připouštělo větší napětí na RailSync, tak by měly být hodnoty těchto odporů navrženy jinak, nebo to celé může být uděláno jinak. I tady funguje jako se všemi věcmi podobného rázu, kdy všichni obšlehnou jedno řešení a neví proč.
radeksindy

Příspěvekod fulda » čtv 05 kvě, 2016 10:38 am

sidlo píše:Jeden přístup je upozornit na lokálním fóru na chybu.
Druhý přístup je poslat patch.
To ano, ale na to bych si potřeboval ověřit správnost svých myšlenek a proto hledám nějakou dokumentaci a popis.
A vzhledem k tomu, že LN nepoužívám a používat nebudu, tak nemám ani dost zařízení na kterých si to vyzkoušet a bohužel se stále nedokáži ubránit dojmu, že je to lidová tvořivost A proti lidové tvořivosti B a jediná metoda jak jí prohlásit za správnou je to vyzkoušet v mnoha případech a v mnoha kombinacích, protože s nějakým papírem tu konfrontaci neudělám.

radeksindy píše:Můžeme se tady bavit o tom, jestli nejasný popis je chyba, ale nikam to nepovede. Vzhledem k tomu, že nejvyšší bit je 0, tak vymaskování přes všech osm bitů bude fungovat stejně jako když index půjde jen přes 7 bitů.
To je pravda, ale bohužel další část kódu dokáže IMHO zavléct na pozici nejvyššího bitu i bit s hodnotou 1. Ale jak říkám, je to na úrovni domněnek, tak jsem hledal nějakej pevnější bod.

Stejně si s tou knihovnou musím pohrát, už mne párkrát vypekla v tom, že si na sériový port poslala debug i když má všude debug vypnutý. To je prostě klasické peklo Arduina - pokud něco chceš seriózně používat, musíš z toho nejprve vymést všechny pavučiny.
fulda

Příspěvekod HonzaM » čtv 05 kvě, 2016 11:45 am

fulda píše:A vzhledem k tomu, že LN nepoužívám a používat nebudu....

Uniká mi smysl proč se vlastně LocoNetem zabýváš, skoro to dělá dojem že to děláš jen proto, abys dokázal jak je vlastně LocoNet špatný a nedodělaný, a že s použitím Arduino je docela jednoduché postavit ovladač nebo centrálu. Píšeš teoretické úvahy nepodložené vlastní praxí, občas prošpikované doměnkami.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod fulda » čtv 05 kvě, 2016 12:34 pm

HonzaM píše:
fulda píše:A vzhledem k tomu, že LN nepoužívám a používat nebudu....

Uniká mi smysl proč se vlastně LocoNetem zabýváš, skoro to dělá dojem že to děláš jen proto, abys dokázal jak je vlastně LocoNet špatný a nedodělaný, a že s použitím Arduino je docela jednoduché postavit ovladač nebo centrálu. Píšeš teoretické úvahy nepodložené vlastní praxí, občas prošpikované doměnkami.

Zhruba ze stejn0ho důvodu, z jakého chodil Jirotkův dědeček (v knize Saturnin) za bouřky ven.
Prostě se chci podívat, jak to dělá konkurence.
fulda

Příspěvekod fulda » úte 10 kvě, 2016 6:31 pm

Něco málo praktického - Rozhraní LocoNet - PC s použitím Arduino. Takzvané LocoBufferUíno.
Je to takovej hodně jednoduchej návod, ale třeba se někomu hodí.
fulda

Příspěvekod zdeno » úte 10 kvě, 2016 8:25 pm

fulda píše:Něco málo praktického - Rozhraní LocoNet - PC s použitím Arduino. Takzvané LocoBufferUíno.
Je to takovej hodně jednoduchej návod, ale třeba se někomu hodí.

Je tam par nepresnosti :
MS100 je rizene tak, ze od posledni "0" musi uplynout nejaky cas, nez muze PC vysilat. Je fakt, ze krome mne, to uz asi nikdo nepouziva ;-)
Locobuffer nebo podobne zarizeni, nevytvari pakety, ale jen je casuje podle normy. Jsou tam nektera casova omezeni, ktere musi tento prevodnik splnovat.
Jinak vysilani od PC ma nejvyssi prioritu a tak je umozneno zpracovat vsechna data od PC a poslat je do Loconetu. Loconet ma 3 priority pro vysilani.
zdeno

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi