Loconet / DCC s použitím arduino

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Loconet / DCC s použitím arduino

Příspěvekod zdeno » ned 01 kvě, 2016 1:25 pm

X1 = rozvod DCC
X2 = rozvod pro prislusenstvi
X3 = rozvod pro ovladani locomotiv a napajeni booster-u
---
Kazda stanice musi mit aspon jeden booster a sbernice X2 a X3 nesmi byt propojene.
Tim se mysli, ze ovladani loko a ovladani prislusenstvi by melo byt rozdelene.
Ne vzdycky se to dodrzuje, zvlast na malych setkanich nebo doma. Ale tam to neni az tak dulezite. ;-)
zdeno

Příspěvekod HonzaM » ned 01 kvě, 2016 3:12 pm

zdeno píše:X1 = rozvod DCC
X2 = rozvod pro prislusenstvi
X3 = rozvod pro ovladani locomotiv a napajeni booster-u
---
Kazda stanice musi mit aspon jeden booster a sbernice X2 a X3 nesmi byt propojene.
Tim se mysli, ze ovladani loko a ovladani prislusenstvi by melo byt rozdelene.
Ne vzdycky se to dodrzuje, zvlast na malych setkanich nebo doma. Ale tam to neni az tak dulezite. ;-)

Tímhle bych uživatele nepletl, s LocoNetem jako takovým to nemá přímou souvislost. To označení se používá v klubech, kde je LocoNet uplatněn pro ovládaní provozu, tedy pro připojování ovladačů a boosterů. Doma určitě nebudu označovat rozvod LocoNetu jako X3.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod zdeno » ned 01 kvě, 2016 4:06 pm

HonzaM píše:Tímhle bych uživatele nepletl, s LocoNetem jako takovým to nemá přímou souvislost. To označení se používá v klubech, kde je LocoNet uplatněn pro ovládaní provozu, tedy pro připojování ovladačů a boosterů. Doma určitě nebudu označovat rozvod LocoNetu jako X3.

Jenze se to tu casto vzpomina, aby byli lidi v obraze, o co se jedna.
zdeno

Příspěvekod HonzaM » ned 01 kvě, 2016 8:54 pm

zdeno píše:
HonzaM píše:Tímhle bych uživatele nepletl, s LocoNetem jako takovým to nemá přímou souvislost. To označení se používá v klubech, kde je LocoNet uplatněn pro ovládaní provozu, tedy pro připojování ovladačů a boosterů. Doma určitě nebudu označovat rozvod LocoNetu jako X3.

Jenze se to tu casto vzpomina, aby byli lidi v obraze, o co se jedna.

Ano, je ale potřeba upozornit, že jde pouze o interní označení používané v modulářských klubech, nikoli všeobecně platnou normu. Datový obsah odpovídá zásuvce LocoNet u centrály Digitrax a LocoNet B u centrály DR5000, s tím rozdílem, že je signál RaiSync zesílen zpúsobem popsaným o několik příspěvků zpět. Při setkání s layoutem malého rozsahu jsme použili pŕímo zásuvku LocoNetu na centrále Digitrax DCS200.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod sidlo » pon 02 kvě, 2016 6:12 am

Jestli tomu dobře rozumím, tak 20 mA z RailSync není pro některá zařízení podmínkou nutnou. Jinak by byl asi problém s ACK 60 mA 6 s.
sidlo

Příspěvekod zdeno » pon 02 kvě, 2016 7:16 am

sidlo píše:Jestli tomu dobře rozumím, tak 20 mA z RailSync není pro některá zařízení podmínkou nutnou. Jinak by byl asi problém s ACK 60 mA 6 s.

nemichej jablka s hruskami, na co potrebujes ACK na Loconetu ??
---
Na vysvetleni, ACK impuls posila dekoder na programovaci koleji jako kladnou odpoved na dotaz (zapis), do CV. To se tyka jen DCC.
Naposledy upravil zdeno dne pon 02 kvě, 2016 7:21 am, celkově upraveno 2
zdeno

Příspěvekod zdeno » pon 02 kvě, 2016 7:18 am

zdeno píše:
radeksindy píše:Pardon, napsal jsem to blbě. Ale Zdeno moje otázka stále trvá. Co čekáš od paketu <B4, 0, 0, CHK> poslaného do centrály?

nijaky paket <B4,0,0,CHK> neexistuje. Vubec nechapem, kde si to vzal ?
---
Napisem to jako pro laika.
Ovladac posle paket <BA, 00, 0-7F, CHK> znova pisem BA, neboli zadost o ulozeny slot.
Centrala DR5000 odpovi paketem E7, kde jsou nastavene oba byte ID1 a ID2 ve stavu 7F.
Toto Digitrax a jine centraly nepoznaji, ty posilaji jen dve nuly.
Neni problem to zabudovat, jen proc to nedelaji stejne, jako ostatni ??

Mam dojem, ze prave toto byl problem na setkani Zababova s pouzitim centraly DR5000 a ovladaců Fred.
Ten samy problem ma i muj ovladac Oto, taky strati adresu pri zasunuti. Zatim, jsem to nevyresil, ale pracujem na tom.
zdeno

Příspěvekod radeksindy » pon 02 kvě, 2016 8:17 am

nijaky paket <B4,0,0,CHK> neexistuje. Vubec nechapem, kde si to vzal ?

To si napsal o par prispevku vyse. V kazdem pripade kombinace 7F/7F pro ID neni definovana a proto ji muzes ignorovat.
radeksindy

Příspěvekod zdeno » pon 02 kvě, 2016 8:25 am

radeksindy píše:nijaky paket <B4,0,0,CHK> neexistuje. Vubec nechapem, kde si to vzal ?
To si napsal o par prispevku vyse. V kazdem pripade kombinace 7F/7F pro ID neni definovana a proto ji muzes ignorovat.

To vim taky, ze neni definovana, jen co s tim, kdyz to nefunguje !!
Ono toho tam bude asi vic nez jen tohle. Ta centrala ma pred sebou jeste spoustu upgrade.

PS
Radku, ty mas problem pri rozeznani znaku "A" nebo "4" ??
Pokud ano, budem pouzivat vetsi fonty. To nemyslim ironicky, aj ja mam napriklad sluchovou vadu.
zdeno

Příspěvekod fulda » úte 03 kvě, 2016 2:13 pm

Že se tak ptám, nemá někdo z přítomných u sebe dokumentaci, která by porovnávala Digitraxové SV a k nim Uhlenbrockové LNCV? A nebo alespoň nějaký podrobnější popis LNCV?

Díky
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » úte 03 kvě, 2016 3:34 pm

http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=lncv-en
jinak je to cisto firemny vymysel. A veci okolo toho jsou neverejne. Takze jen koupit a pouzivat.
zdeno

Příspěvekod fulda » úte 03 kvě, 2016 5:35 pm

OK, návod jsem si přečetl, já myslel jestli někdo z přítomných neví, jaké se a tím odehrávají pakety? a opcody?
fulda

Příspěvekod fulda » úte 03 kvě, 2016 8:44 pm

Pro zvídavé ZDE je jakýsi úvodní článek.
fulda

Příspěvekod zdeno » stř 04 kvě, 2016 7:12 am

fulda píše:Pro zvídavé ZDE je jakýsi úvodní článek.

pre Boha, jake zakonceni sbernice, jaka terminace ?? Bylo by dobre si o tom neco precist.
Taky pouziti Jack konektoru je uplne mimo, protoze pri zasouvani vznika zkrat.
---
Ocenujem, ze se snazis delat osvetu, ale takto to asi nepujde. Delas to nekoncepcne, bez porozumeni podstaty veci.
Vstupni a vystupni casti sbernice Loconet jsou trosku jinak, nez to prezentujes.
1/ prislusenstvi a ted je jedno ci ovladac, booster, detekce, prestavovace, navestidla nebo "ruzne udelatka"
a/ odber do 20mA, bez optickeho oddeleni, napriklad Fred
b/ odber nad 20mA, s optickym oddelenim a konektorem na pripojeni externiho napajeni.
c/ booster, zde se opticky oddeluje RailSyn a muze se i Loconet, pro vyuziti paketu s opcode 82,83

2/ centrala
a/ s RailSyn+/- a zdroj proudu 15mA, (rizeni loko, vyjimecne prislusenstvi ), ochrana RailSyn odpory 27ohmu nebo vratnymi pojistkami pro kazdou vetev X3 (rozvod pro loko).
b/ s +12V az +15V a zdroj proudu 15mA (nepouzitelne pre booster), ochrana pinu 1 a 6, odpory 27ohmu nebo vratnymi pojistkami pro kazdou vetev X2 (rozvod pro prislusenstvi)
Toto je 5 typu zarizeni, s kterymi pokryjes uplne vsechno.
---
Pokud jsou rozvody v poradku, nejsou potrebne ruzne posilovace.
Teda jinak napisane, pokud se nedokazou ovladace prihlasit, tak jsou tam prechodove odpory, ktere je nutne odstranit a ne davat ruzne berlicky.
Proto je nutne venovat vetsi pozornost kontrole kablu a zasuvek, nez vymyslet veci, ktere se nekdy dokazou vypomstit jinak.
---
Boostre musi byt zapojeny paralerne, protoze jinak vznika fazovy posun, ktery dela mikroskraty.
Pisem to proto, ze kombinace pripojeni s anebo bez optickeho oddeleni, pro boostre, vytvari fazovy posun, ktery nesmi byt.
zdeno

Příspěvekod fulda » stř 04 kvě, 2016 9:16 am

Zdeno, však já vím a taky jsem si vědom toho, že mne to nakonec vyfacká a ty budeš ten hrdina, který mne varoval.
Ale abychom ještě podpořili tvé hrdinství, dovol mi ještě jednu praktickou otázku. To víš, já jsem osoba neznalá a nepoučitelná, která navíc není registrovaná v žádném klubu, ba co víc, ani v tom jediném a nejuznávanějším, ale stejně mi to nedá.

Na setkáních toho jediného a nejlepšího klubu jsem si všiml, že se používá rozvod pro trakci, který se považuje tak trochu za svátost a není možné se ho dotknout. Ale občas se najde nešťastník, který si myslí, že je dobré použít LN také pro ovládání příslušenství stanice. Dejme tomu osvětlení budovy, návěstidla, závory, výhybky a podobné blbosti. A teď si představ, že si takovej nešťastník někde přečte, že na LN si komunikuje každý s každým a není potřeba centrála. A že na příslušenství je nejlepší používat LocoIO, které tu centrálu nepotřebuje. Takže si udělá panel a do něj dá jedno LocoIO a pak pod modul dá druhé LocoIO a připojí k němu přestavníky. Celé to propojí jedním telefonním kabelem a pak se diví, že mu to nekomunikuje.
A tady je právě okamžik pro prince na bílém koni, kterej mu řekne "To je proto, že tam nemáš napájení". A co si má takový nešťastník počít? Má běžet do Digitraxu a tam brečet, že mu všichni lhali a že mu tvrdili, že centrálu nepotřebuje a teď mu říkají, že jí potřebuje? A tak si jí musí koupit?. NE NE, svět není tak krutý, neorganizovaný trhan na to odpoví - "Klidně tam vraž samotné napájení, které ti zprostředkuje tato jednoduchá a hloupá destička, jen jí zapoj tak jak je nakresleno na obrázku 4, to je takové naše malé tajemství, něco jako osmá barva duhy".

P.S.: O připomínkách k použití 6,3 stereo jacku pomlčím, o tom se píše už v tom nejzákladnějším popisu LocoNetu který vydal Digitrax. To pravděpodobně Zdeno četl před tak dávnou dobou, že už zapomněl, že to je jediný konektor, na kterém má LN definovaný hot plug :mrgreen:
fulda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi