Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Příspěvekod Tempotaxi » stř 09 bře, 2016 1:37 pm

Zde se mohou přepočítat na fotce peřejky, jiný typ brzdařské budky (střecha), jen boční krátká vzpěra tam není. Větracích otvorů v bočnici je tam více. Vůz má pak trámové rozsochy.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod UncleFardy » čtv 10 bře, 2016 9:21 am

Ale toto je jiný typ vozu, G 02, sdělil bych víc, kdybych nebyl zrovna daleko od svých zdrojů,které mám doma. Je to konstrukce jedné z německých landerbahnen, ale nevzpomenu si jaké.... Budka je typická pro tuto landerbahnen, večer doplním jakou (myslím že Saskou).
UncleFardy

Příspěvekod UncleFardy » čtv 10 bře, 2016 9:22 am

Aha, vždyť je to tam napsané, Pruské dráhy....
UncleFardy

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 10 bře, 2016 10:33 am

Mně je naprosto jasné, že se jedná o jiný typ vozu. Ale právě stavebnice má dva druhy rámových bočnic. Každý rám má jiné rozsochy.
Mně šlo jen o to, že je plno typů těchto vozů a pokud modelář dělá více vozů má možnost stavět nejen jeden typ, ale více typů. Bohužel problém bude, zda vše zde jezdilo a bylo pak přepsáno na ČSD po roce 1945.
Když pak někdo modeluje II. Epochu pak mám možnost model přepsat do původního provedení podle fotek, které se dají najít na internetu. A to byl záměr jsem dát podobné fotky. Nehledejte žádnou jinou alternativu.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 19 říj, 2016 10:27 am

Včera se mně na modelářský stůl mně přišla stavebnice od „Malé železnice“ a to čtyřnápravový vůz řady Nas, Res 11. Stavebnice ještě není v prodeji, ještě stále se vše dolaďuje do zdárného konce tak, aby modelář byl s pokojen. Mám pro Vás model sestavit a popřípadě najit stavební slabiny. Očekávám, že budou připomínky a podměty, zda vše je tak jak má být.
Obrázek
Foto: Malá železnice.
Naposledy upravil Tempotaxi dne stř 19 říj, 2016 11:15 am, celkově upraveno 1
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 19 říj, 2016 10:31 am

Stavebnice obsahuje plastové a papírové díly. Dále ložiska, nárazníky, obtisky a zátěžový plech.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod "Beňa" » stř 19 říj, 2016 10:59 am

Nejedná se spíše o 10.skupinu? 11. je bez plošiny, nebo se pletu?
Stavebnice zajímavá, otázka bude cena. Spousta věcí z papíru nejde udělat tak detailně jako třeba stavebnice od JPMK, pracnost bude asi nižší. Asi to bude o tom, co od toho kdo očekává. Chtělo by to více fotek postaveného vozu, těžko takhle soudit.
Když se potkají peníze, volný čas a chuť, vznikají modely...
"Beňa"

Příspěvekod Tempotaxi » stř 19 říj, 2016 11:09 am

Firma JMPK http://www.jmpkmodell.com má také stavebnice řady Res 11.
Článek o stavbě Res 11 je zde: http://vytopna.hekttor.biz/view.php?cisloclanku=2014100001.
Článek o stavbě Res 10 je zde :http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=4&t=10207
Zde je sestavena souprava vozů řady Sps, Res 11 a 10.
Obrázek
Obrázek
Vůz Sps je moje výroba a vozy Res 10 a 11 jsou odlitky JMPK.
Resinové stavebnice mají jednu nevýhodu, že mohu postavit model, tak jak byl navržen autorem. Každá úprava, řezání a oddělování dílů vede, že jeden díl zůstane celý a druhý díl bude řezáním poškozen.
Právě u Malé železnice se mně líbí, že jednotlivé stavební prky jsou samostatně a mohu se rozhodnout, co budu stavět. Zda vůz bude mít klanice nebo bočnice. Zda všechny bočnice budou sklopené nebo budou jen sklopené tam, kde je širší náklad, než je šířka vozu. Na některých vozech jsou poškozené sklopné bočnice odebrány a tak jich má vůz méně na voze.
:arrow: Ano, vše záleží jen na přepravovaném nákladu. Tak mohu stavět vůz podle budoucího přepravovaného nákladu. :arrow:
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 19 říj, 2016 6:53 pm

Vyřežeme a slepíme základní rám. Vše zapadne do připravených zámků a nic se nedá otočit.
Obrázek
Dále budu postupovat nasucho. Do středu rámu položíme zátěžový plech. Na takto upravený rám se pak položí základová deska pro prkennou podlahu.
Vše sedí, ale je zde vizuální problém.
Obrázek
Obrázek
Když rám otočím, tak zjistím, že zátěžový plech je užší než vymezený prostor. Takhle to vypadá divně, ale pokud se vše začerním, tak to zase bude vypadat vzhledově jinak. Ale přesto je potřeba nejen plech přilepit, ale zajistit i proti posunutí, když se třeba plech odlepí. K zajištění stačí nařezané plastové destičky.
Další možnost je vlepit do tohoto prostoru vyříznou plastovou destičku a zátěžový plech se vynechá nebo se vlepí plech o jiném rozměru. Jiná možnost je zátěž zhotovená přilepeným nákladem na hotový vůz.
Obrázek
Někdo nad tím mávne rukou a pro někoho to bude zásadní problém. Pro mě je to opravdu prkotina, která se může lehce vyřešit, když se chce.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 19 říj, 2016 10:25 pm

Nejprve jsem vyřešil podlahu. Posloužil evergreen jako prkenná podlaha. Na vyrovnání podlahy jsem použil další plastovou destičku. Pak teprve se použila plastová destička ze stavebnice, která nese pak fošnovou podlahu.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 19 říj, 2016 10:27 pm

Pak následuje sestava obou čel a jejich přilepení. Dále se přilepí obě bočnice. Základ rámu vozu je hotov. Opravdu jednoduchá modelařina.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 20 říj, 2016 7:50 pm

Nejprve vyřízneme fošnovou podlahu a vlepíme do vozu. Podlaha tam přesně padne. Dále se vyříznou sklopné bočnice. Nejprve přilepíme spodní lem a pak postupně přilepíme sklopné bočnice. Vše děláme opatrně a lepíme po kouskách. Nakonec na bočnice přilepíme klanice. Krajní klanice mají výřez pro lem.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 20 říj, 2016 8:01 pm

Pak sestavíme čelnici u brzdařské plošiny. Na základ přilepíme čelník, kde je jedna část schodů. Dále, doplníme dalším čelníkem, kde je deska pod nárazník. Pak přilepíme výztuhy a část brzdy. Vše se spojí druhou části schodů. Přilepíme stupačky a plech brzdařské plošiny, kterou jsem na míru upravil. Přilepíme ještě čelní klanice, které jsou délkově upraveny. Nakonec přilepíme rohové klanice, ale je potřeba vyříznout pro ně místo.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 20 říj, 2016 8:09 pm

Na druhý čelník nejprve přilepíme část, kde deska pod nárazník. Pak vyřízneme a vytvarujeme přejezdové plechy, které přilepíme. Pak přilepíme čelní klanice. Klanice bohužel nesedí po celé délce. Boudou se muset podložit. Dále není místo pro rohové klanice. Také se to bude muset upravit.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 20 říj, 2016 9:53 pm

Problém, nedodělek nebo nepřesnost je během chvilky vyřešen. Stačilo jen vyříznout plastovou desku a přilepit na čelní desku a dolepit tak čelní klanice. Sklopnou bočnici o málo ubrat na délce a odstranit kousek lemu a přilepit tak rohovou klanici. Práce opravdu na pár minut.
Obrázek
Na brzdařskou plošinu jsem doplnil zábradlí a ruční brzdu.
Obrázek
Tempotaxi

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů