Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Příspěvekod Tempotaxi » úte 03 lis, 2015 11:15 am

:arrow: Milane, děkuji a Vím, že to není tvoje královská velikost. Ale zase já koukám na tvoje plánky kolejišť, teda správně na výseky železničního provozu. Pro pár mých kamarádů jsi dělal návrhy na kolejiště a jsou opravdu spokojeni a pro mě zase práce na stavbu konkrétních vozidel a souprav. :arrow: :wink:

:!: Úprava nerovného tmelu, přelepení papírem, napuštění vteřinovým lepidlem, přetmelit spoje, přebrousit a nastříkat barvou. Pak přilepit čep a usadit na pojezdy zda vše sedí.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 03 lis, 2015 2:21 pm

Střední část mostu je už také hotová. Pěkná délka modelu.
Obrázek
Obrázek
Nechám vše dokonale proschnout a pak se postupně budou dodělávat drobnosti na mostě a popis.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 10 lis, 2015 9:51 am

Na most je přidáno brzdové potrubí a popsané popisové desky. Dále jsou přilepeny čtyři kusy záchytných háků v oblouku mostu.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Jinak je na mostě 12 uvazovacích kruhů a 14 záchytných háků pro upevnění nákladů. Možná, že vše tam přidám, ale vše je tak malé, že pravděpodobně nic nebude v černé barvě na modelu vidět.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 10 lis, 2015 10:10 am

Dále bude mít osminápravový hlubinový vůz nějaký náklad.
Ještě nejsem pevně rozhodnutý, co tam naložím. Čím vlastně zatížím model.
V šuplíku jsem našel model bagru „Nobas UB 80“.
Obrázek
Bagr je moc hračkový. Bude potřeba bagr dodělat podle fotky. Hlavně správné vedení lan.
Obrázek
Nobas UB 80.
Výroba bagru byla od roku 1959. Celková váha bagru je 30 tun. Modernizace bagru byla v roce 1969. Celkem se prodalo do zahraničí 1 700 bagrů. Bagr Nobas byl na všech důležitých stavbách NDR.
Zdroj: http://www.ddr-baumaschinen.de/seilbagger_auf_ddr_baustellen.htm
Ještě přidám pár popisných drobností, které mají být pak na modelu.
Obrázek
Zda bude na hlubinném voze naložen bagr nebo jiný těžký dopravní, stavební prostředek nebo zda zde bude naložen strojírenský výrobek, tak to ukáže čas k přemýšlení.

Nebo bude někdo mít lepší nápad, fotku nebo nějaký krásný poznatek o přepravě nákladu.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 11 lis, 2015 5:07 pm

Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 12 lis, 2015 8:41 pm

Model je hotov.
Osminápravový vůz Uaai 31 54 994 0 009-3 a bagr Nobas UB-80.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 12 lis, 2015 9:23 pm

Obrázek
Osminápravový vůz Uaaikks.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 12 lis, 2015 9:29 pm

Další příklad nákladu.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Střelec » sob 13 úno, 2016 7:10 pm

Stavím teď Zetku v H0 a modifikuju ji na ČSD, ač to rozměrově asi nebude košer (symetrický okna, nová budka od Lepieše, vynechaný šikmý výztuhy skříně). Doporučuju dávat bacha - stavebnice obsahuje generické rámečky s díly pro dva odlišné vozy! Zjistil jsem to z bokorysu návodu pro obtisky, který jsou taky pro dva typy vozů. Ty efektní s kotvou jsou pro ten druhej typ, co se zatím nedělá a na reklamním snímku jsou tedy na špatným voze.
Dlužno říct, že stavba se mi moc nedaří - jedno okno je šejdrem, zaslepení původních má jasně partný spáry (tmelit a přerejvat papír jsem raději nezkoušel).

Rytí prken je na H0 hodně mělký, místama zmizelo po druhým dotyku, v návodu není žádná informace o potřebným průměru dvojkolí, spousta dílů je moc tenkých,nebo měkkých - masky podvozku, konzoly schůdků i schůdky samotný. Dost dílů je navíc, mezikus čelníku pod budkou (s madlama) chybí. Instalace na spodku vozu vyjma části rámu výrobce nedodává ani v náznaku. Na druhou stranu všechno pasuje jako lego.
Střelec

Příspěvekod Tempotaxi » sob 13 úno, 2016 7:32 pm

Střelec píše:Stavím teď Zetku v H0 a modifikuju ji na ČSD, ač to rozměrově asi nebude košer (symetrický okna, nová budka od Lepieše, vynechaný šikmý výztuhy skříně). Doporučuju dávat bacha - stavebnice obsahuje generické rámečky s díly pro dva odlišné vozy! Zjistil jsem to z bokorysu návodu pro obtisky, který jsou taky pro dva typy vozů. Ty efektní s kotvou jsou pro ten druhej typ, co se zatím nedělá a na reklamním snímku jsou tedy na špatným voze.
Dlužno říct, že stavba se mi moc nedaří - jedno okno je šejdrem, zaslepení původních má jasně partný spáry (tmelit a přerejvat papír jsem raději nezkoušel).

Rytí prken je na H0 hodně mělký, místama zmizelo po druhým dotyku, v návodu není žádná informace o potřebným průměru dvojkolí, spousta dílů je moc tenkých,nebo měkkých - masky podvozku, konzoly schůdků i schůdky samotný. Dost dílů je navíc, mezikus čelníku pod budkou (s madlama) chybí. Instalace na spodku vozu vyjma části rámu výrobce nedodává ani v náznaku. Na druhou stranu všechno pasuje jako lego.

Stavebnice je jako základ a pokud si modelář myslí, že je potřeba některé stavební díly vyměnit pro lepší ztvárnění. Madla se dají nahradit drátem, leptané schody atd. Jenže vynechání vzpěr je ošemetné, pod vzpěrou nejsou naznačené peřejky. Pokud se bude měnit celá geometrie, tak bude lepší postavit celou novou skříň. Předělávat skříň na něco jiného je cesta do pekel. Vůz se dá předělat jen jako stavební vůz, kde jsou třeba v bočnici přidaná okna. Ale něco zaslepit a vyřezat někde jinde v papíru je prostě nemožné. Drobné papírové díly se musí napustit lakem, lepidlem a tak se stane papír plastem.
Tempotaxi

Příspěvekod Střelec » ned 14 úno, 2016 7:44 am

Madla nejsou problém. Náznaky v místě šikmých výztuh jsem protáh nožem, ale problém je odlišná povrchuvá struktura papíru v těch místech. Po nátěru se to ale ztratilo. Skutečnej problém je nevhodná volba materiálu na některý díly, mělký rytí a skutečnost, že cena dopňků nezbytných k zprovoznění vyžene cenu na hodnotu lepší tovární produkce. Přestavba nebo úprava bazarovýho kusu vyjde levněji. Prostě jsem to zkusil a příště půjdu jinou cestou. Tenhle pokus je pro mý soukromý potřeby použitelnej - soupravu v provozu oživí, stavební technologii jsem si zkusil a o víc v zásadě nešlo.
Střelec

Příspěvekod Tempotaxi » ned 14 úno, 2016 9:38 am

Dříve narození modeláři nemají většinou problém stavět z papíru. Všichni jsme začínali při slepování a podlepování vystřihovánek ABC, při stavbě domečků a vozů. Na pouštění papíru, barvení je další alchymie. Tvarování papíru je další široké téma. Ale nové stavebnice jsou už daleko jednodušší. Vše už vyřezáno na plastu, kartonu a vše už se jen přeplátuje tištěným papírem. Vždy se říkalo, že detail dělá model. Každá stavebnice se může vylepšit. To samé platí i o továrních modelech. Bohužel, když se vrhnu na zlepšování modelů, tak nemohu se dívat na jeho cenu. Cena takového modelu může být 2x až 3x dražší než původní model. Jsou i modelářské odvětí, kde se koupí třeba tři stejné stavebnice modelu a slepený vylepšený model pak je jen jeden.
Vše jen záleží jak vysokou mám modelářskou laťku a až kam chci v modelařině dojít.
Tempotaxi

Příspěvekod UncleFardy » ned 14 úno, 2016 5:05 pm

Střelče, zajímavý příspěvek. Ono problém stavebnice G10 není v tom, jak z ní udělat českou Z-etku, ale jak z ní udělat G10. Myslím že na začátku tohoto vlákna znalejší kolegové přesně popsali, jak to s historií vozu G10 u ČSD bylo. Vozy byly ve variantě s budkou i bez ní a na vlákně jsou uvedena i správná čísla vozů. Nejdříve objednávka pro československou komisi cukerní v rámci ČSD, pak přechod k ČSD. Tyto vozy byly bez šikmých vzpruh a tento zásah jsi provedl správně. Dělám to v TT taky tak. Šikmou vzpruhu zruším, bohužel na papírovém dílu s naznačením prken je naznačená taky, takže jsem ji stejně jako ty přerýhoval. Zatím ale nemám nabarveno, takže nevidím výsledek své práce. Problém je jinde - když se podívám diky Mr.Googlovi na dostupné fotky vozu a když si vezmu plánek vozu, který se dá taky vygooglit, mám ho navíc i díky publikaci pana Carstense, tak plošinka pod budkou přečnívá pouze 300 mm, tedy vlastně jen polovičku toho, co je u stavebnice, a střecha má klenutí velice mírné oproti tomu ve stavebnici, a díky tomu je budka ve velikosti TT o 2 mm výše než má být. Stává se z ní brzdařská věž, která v soupravě nepřirozeně ční. Nicméně nevylučiji, že to tak mohlo být. Fotky a podklady, které mám, to ale nepotvrzují. U vás v HO by se to dalo napravit asi stejně jak to dělám já - do čelního dílu vypiluju snížení po rovnou hranu (dno) střechy a do ní pak budku posadím. Pak je přesně v mezích jakýchsi zlomků milimetru. Případně se nechá v TT 0,5 mm nad hranu dna střechy. Plošinku pod budkou zkrátím, možností je víc jak na to. Když to takto udělám, tak vůz pak pasuje lépe do souprav a víc se podobá originálu. Pokud nezrušíš šikmou vzpruhu, tak pak výsledkem bude kořistní vůz, tedy stav 1945, myslím že i číslo této varianty u ČSD se zde dá najít. Bohužel mi začaly pracovní žně, tak na modelaření mám čas vždycky hoďku před spaním, ale předpokládám, že tak do tří týdnů zde budu svou verzi prezentovat, abych jen netlachal. Už ji mám rozestavěnu. Co se týče jemnosti dílů, tak to je fakt tragedie, a to si představ tento stav zmenšený ještě do TT. Nicméně zkoušel jsem vše možné - stavba pouze z dílů stavebnice, stavba s využitím dostupných leptů, a s kolegy jsme se shodli, že optimální je to co už dávno objevili letadýlkáři - stavebnice-základ, detaily z leptů. Teď jsem se rozhodl že se pokusím o co nejdokonalejší sestavení stavebnice, co budu umět, a doplnění z leptů a snad bych to do tří týdnů moh tady předhodit k ohodnocení. Mám postaveno již 6 vozů G10, ale nejsou nastříkané, nevím si rady se schůdky pod budkou. Neumím s tím dílem správně pracovat, takže u všech šesti tento díl nemám a sháněl jsem nějaké jiné řešení. Navíc mám budky správně o 2 mm níže, takže i kdybych to nějak uměl, díl by mi nepasoval. Nicméně na teď rozestavěný vůz řešení mám a budu ho zkoušet. Výrobci stavebnice ale samozřejmě správně říkají, že musí udělat stavebnici kompletní, a je už jen na nás, abychom si díly detailů dle libosti nahradili dle naší dovednosti, pokud usoudíme, že nám toto řešení vyhovuje víc. Já tu stavebnici mám ale rád, mě se ten vůz líbí a těším se až je všechny dodělám a nastříkám. Fakt je ten, že ho začal nedávno dělat v TT Haedl a letos verzi s budkou vyrolloutuje i TILLIG, takže pak budeme moci posoudit, když tři dělají totéž....
UncleFardy

Příspěvekod Střelec » pon 15 úno, 2016 8:11 am

Tempotaxi: jeden píšeme o voze a druhej o koze. Výměna dílů za lepší je samozřejmě otázkou investic, ale já na rozdíl od tebe nepíšu o výměně, ale o nákupu toho, co takzvaná stavebnice vůbec neobsahuje! A to je hodně zřetelný rozdíl, byť důvody absence některých dílů lze ze strany výrobce logicky okecat.
UncleFardy:
V TT jsem zetku s vytrčenou boudou kdysi před lety koupil hotovou - dokonce asi dvakrát (musím udělat inventuru TT, léta leží v bedně). Jedna byla celkem holá od Tilliga, a pokud mám někde druhou, tak to bude asi BddP. H0 není moje hlavní měřítko, mám jen kochací kroužek ve stylu II. epochy a minimum vozidel z přelomu II a III. Ale H0 je dost velký, abych se moh vyřádit v rámci svých stále horších rozlišovacích schopností. Výsledek mýho patlání se zetkou je koukatelnej z dálky, pokus o lokomotivu s odlitku je na tom dost podobně...
Přílohy
DSCN0578.JPG
Střelec

Příspěvekod Tempotaxi » pon 15 úno, 2016 9:30 am

Střelec píše:Tempotaxi: jeden píšeme o voze a druhej o koze. Výměna dílů za lepší je samozřejmě otázkou investic, ale já na rozdíl od tebe nepíšu o výměně, ale o nákupu toho, co takzvaná stavebnice vůbec neobsahuje! A to je hodně zřetelný rozdíl, byť důvody absence některých dílů lze ze strany výrobce logicky okecat.
...

Na tohle téma jsem už také psal. Když výrobce tam vloží do stavebnice díly, které tam nejsou, jako kinematiku, spřáhla, dvojkolí a další drobnosti. Tak se stavebnice prodražuje a většina modelářů zrovna tyto díly zahodí. Každý modelář používá jinou kinematiku, jiná spřáhla a jiná dvojkolí. Je to záměr malovýrobce. Když dám třeba jiná spřáhla a kinematiku, tak právě některé tyto díly vyžadují pružné nárazníky. Každé dvojkolí má jiné rozměry a hlavně jiné nákolky.
Dále schody v HO mám odlité.
Obrázek
Tempotaxi

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů