od UncleFardy » ned 14 úno, 2016 5:05 pm
Střelče, zajímavý příspěvek. Ono problém stavebnice G10 není v tom, jak z ní udělat českou Z-etku, ale jak z ní udělat G10. Myslím že na začátku tohoto vlákna znalejší kolegové přesně popsali, jak to s historií vozu G10 u ČSD bylo. Vozy byly ve variantě s budkou i bez ní a na vlákně jsou uvedena i správná čísla vozů. Nejdříve objednávka pro československou komisi cukerní v rámci ČSD, pak přechod k ČSD. Tyto vozy byly bez šikmých vzpruh a tento zásah jsi provedl správně. Dělám to v TT taky tak. Šikmou vzpruhu zruším, bohužel na papírovém dílu s naznačením prken je naznačená taky, takže jsem ji stejně jako ty přerýhoval. Zatím ale nemám nabarveno, takže nevidím výsledek své práce. Problém je jinde - když se podívám diky Mr.Googlovi na dostupné fotky vozu a když si vezmu plánek vozu, který se dá taky vygooglit, mám ho navíc i díky publikaci pana Carstense, tak plošinka pod budkou přečnívá pouze 300 mm, tedy vlastně jen polovičku toho, co je u stavebnice, a střecha má klenutí velice mírné oproti tomu ve stavebnici, a díky tomu je budka ve velikosti TT o 2 mm výše než má být. Stává se z ní brzdařská věž, která v soupravě nepřirozeně ční. Nicméně nevylučiji, že to tak mohlo být. Fotky a podklady, které mám, to ale nepotvrzují. U vás v HO by se to dalo napravit asi stejně jak to dělám já - do čelního dílu vypiluju snížení po rovnou hranu (dno) střechy a do ní pak budku posadím. Pak je přesně v mezích jakýchsi zlomků milimetru. Případně se nechá v TT 0,5 mm nad hranu dna střechy. Plošinku pod budkou zkrátím, možností je víc jak na to. Když to takto udělám, tak vůz pak pasuje lépe do souprav a víc se podobá originálu. Pokud nezrušíš šikmou vzpruhu, tak pak výsledkem bude kořistní vůz, tedy stav 1945, myslím že i číslo této varianty u ČSD se zde dá najít. Bohužel mi začaly pracovní žně, tak na modelaření mám čas vždycky hoďku před spaním, ale předpokládám, že tak do tří týdnů zde budu svou verzi prezentovat, abych jen netlachal. Už ji mám rozestavěnu. Co se týče jemnosti dílů, tak to je fakt tragedie, a to si představ tento stav zmenšený ještě do TT. Nicméně zkoušel jsem vše možné - stavba pouze z dílů stavebnice, stavba s využitím dostupných leptů, a s kolegy jsme se shodli, že optimální je to co už dávno objevili letadýlkáři - stavebnice-základ, detaily z leptů. Teď jsem se rozhodl že se pokusím o co nejdokonalejší sestavení stavebnice, co budu umět, a doplnění z leptů a snad bych to do tří týdnů moh tady předhodit k ohodnocení. Mám postaveno již 6 vozů G10, ale nejsou nastříkané, nevím si rady se schůdky pod budkou. Neumím s tím dílem správně pracovat, takže u všech šesti tento díl nemám a sháněl jsem nějaké jiné řešení. Navíc mám budky správně o 2 mm níže, takže i kdybych to nějak uměl, díl by mi nepasoval. Nicméně na teď rozestavěný vůz řešení mám a budu ho zkoušet. Výrobci stavebnice ale samozřejmě správně říkají, že musí udělat stavebnici kompletní, a je už jen na nás, abychom si díly detailů dle libosti nahradili dle naší dovednosti, pokud usoudíme, že nám toto řešení vyhovuje víc. Já tu stavebnici mám ale rád, mě se ten vůz líbí a těším se až je všechny dodělám a nastříkám. Fakt je ten, že ho začal nedávno dělat v TT Haedl a letos verzi s budkou vyrolloutuje i TILLIG, takže pak budeme moci posoudit, když tři dělají totéž....