Diskuze - novinky TT 2016

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Diskuze - novinky TT 2016 - MTB 714

Příspěvekod hank » čtv 11 úno, 2016 8:00 pm

Tentýž zdroj na K-reportu tvrdí, že i pielstick bude...
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Re: Diskuze - novinky TT 2016 - MTB 714

Příspěvekod rawen » čtv 11 úno, 2016 8:12 pm

Dík. Nestíhám sledovat vše co bych chtěl...
Z mého pohledu jde o zásadní informaci. Je rozdíl zkoušet lept s nejistým výsledkem, nechat si postavit anebo počkat a v mezičase se zaměřit na příjemnější aktivity. Ono prostějovské depo (loni srovnané se zemí) jich mělo 14.

Radek
rawen

Re: Diskuze - novinky TT 2016

Příspěvekod martin tichý » čtv 11 úno, 2016 9:12 pm

Přes všechnu kritiku bych ocenil aktivitu MTB jak na poli TT, tak HO, kde na diskuzi za jejich Peršinga zrovinka probíhá takřka poprava tohoto výrobce..., spíše si nejsem jist, zda zrovna 714, či ten Krokodýl je zrovna trefou do tužeb téčkových modelářů, předpokládám ale, že dojde i na další...
Ciboch
martin tichý

Příspěvekod Colonel32 » čtv 11 úno, 2016 9:36 pm

martin tichý píše:Přes všechnu kritiku bych ocenil aktivitu MTB jak na poli TT, tak HO...

Já bych tedy naopak ocenil, kdyby té aktivity bylo méně, výměnou za věrnější a propracovanější modely.
Colonel32

Příspěvekod greenery » čtv 11 úno, 2016 9:40 pm

hank píše:
Mirek Moc píše:Tak se zdá že MTB začalo vyplňovat mezery na trhu . Něco co nedělá Tillig ani Kuehn. Myslím že 714 je po 850/851 další dobrý počin.
http://www.mtb-model.com/pages/product. ... meritko=TT

Nedělám si žádnou ambici zrovna tohoto výrobce nějak posuzovat, dokonce na tu věc nemám žádný svůj názor, ale pro dokreslení sem dávám jeden příspěvek z K-reportu.

Cituji: "...MTB za několikaletou existenci nevyrobilo ani jeden model, který by se nějakým způsobem zásadně nelišil od předlohy... Na fórech se vždycky při uvedení nějaké novinky od MTB strhnou vášnivé diskuze, které jsou potlačovány názory "tak si zkuste něco vyrobit sami" nebo "buďte rádi, že něco je". Není to podezřelé? U žádného jiného výrobce se to v takové míře nestává, přesto MTB vlastně nikdy žádnou chybu neuznalo. Ohledně pomoci výrobci (ta by ale podle mě neměla být podmínkou pro vytvoření dobrého modelu)je to taky svízelné. MTB zásadně neohlašuje novinky dopředu, nevydává katalog, rozhodně se nedá vyčíst žádná strategie plánování, je to spíš "udělám co mě napadne". Zásadně se taky neobjevují nikde žádné fotky modelů, dokud nejsou skutečně na trhu (a to už je pozdě cokoliv měnit). To je taky úsměvné, zatímco ostatní výrobci se s připravovanými modely chlubí dlouho dopředu a lákají zákazníky byť na rozpracované parádní výlisky, MTB modely tají jak jen to jde. Přesto vím o pár lidech, co pro MTB nějaké podklady připravili, byli ale odmítnuti s tím, že nejsou potřeba, protože MTB to má připravené správně a jejich podklady můžou být zkreslené... Myslím, že žádný výrobce neměl v začátcích takovou podporu modelářů, jako MTB. Škoda, že z ní nedokázal vytěžit a místo toho spoustu podporovatelů obrátil proti sobě. Taky jsem věřil, že třeba druhý, pátý model výrobce už bude vychytaný, ale zatím se pro mě MTB stalo kazisvětem, který zaplavuje trh odfláknutými modely a připravuje modeláře o možnost, že onen model vyrobí nějaký jiný výrobce pořádně... " Konec citátu.

Tohle jsem nečetl, ale dokáže mi vyloudit úsměv na rtech argument, že MTB připravuje modeláře o alternativu od jiného výrobce. Zajímalo by mě tedy, proč je k mání čmelák od tří výrobců, brejlovec také (v TT určitě), o zahraničních předlohách už vůbec nemá smysl debatovat. A kteří jiní výrobci by to měli být, kteří nás zaplaví českými předlohami? To mě zajímá.
MTB je soukromý subjekt, a podle toho, co tady čtu, už dávno neměla existovat. Tak se ptám, co je špatně?
Nehájím jejich modely, chyby vidím taky a podle toho jsem se zařídil. Vlastním kulatou zamračenou a dva hektory. Elektriky mě neoslovují a kde chyby přesahují práh citlivostí, nekoupím. Ale proč proboha furt donekonečna rozebírat věc stokrát rozebranou? Připadám si jako na pískovišti a ne mezi dospělými lidmi.
Majitel firmy bude zřejmě "palice" tvrdohlavá, dubová, a jde si za svým hlava nehlava a možná právě díky tomu funguje. A je mu zřejmě úplně buřt, co se kde tvrdí, a bude mu to tím víc jedno, čím bude tlak agresivnější.
Ale na rozdíl od jiných firem z něj modely "padají". Co je platný přístup třeba bývalých Šikulů, když z nich vypadne jeden model za 5 let a TT se nedočkalo dodnes, navzdory proklamacím na webu?
A to pomíjím fakt, že MTB zpočátku zájem o diskusi a vstřícnost projevilo - viz dávno zapomenutý děrovaný pluh. Vznesl dotaz, ukázal varianty 3d modelu, zařídil se podle závěrů ze zdejší diskuse, aby se poté, co to vyrobil, na téže diskusi dozvěděl, že je to vlastně blbě. Tak co s takovými diskutéry? Na to už se dávno zapomnělo. Takže vyčítat MTB, že zájem o komunikaci s publikem nemá a nemělo je poněkud nevěrohodné.
Já bych se na takové publikum taky vyprd a dělal si věci po svém.
Nechci za nikoho kopat, s MTB nic společného nemám, ale už mi zdejší agresivní výlevy některých jedinců lezou značně na nervy. Místy to hraničí s urážkami a nactiutrháním, které se zaštiťují svobodou projevu. Vždyť jde proboha jen o modely, nebo o "modely", nejde o život. Někdy mám pocit, že kvůli 0,1 mm diference, de facto na hračce (alespoň v očích "normální" :D populace), jsou někteří s to se porvat.
greenery

Příspěvekod Zejmi » pát 12 úno, 2016 11:47 am

greenery:
Upřímně, udělal byste jako výrobce modelů model, a je jedno v jakém měřítku, kdybyste věděl, že ten konkrétní model už někdo dělá nebo jej bude dělat? Já tedy ne, bohužel p. Báňa je snad jediná výjimka, stačí dočkat času. Osobně jsem rád, že mohu zvolit lept od p. Cekula a dosadit do modelu kvalitní pojezd, než abych si koupil model od MTB, u kterého si nedělám iluze o kvalitní zpracování proporcí (viz pozadí stránek MTB) a nátěru, který je na všech modelech v různých měřítkách, řekněme hodně podprůměrný. Bohužel (spíš bohudík) se řadím mezi těch pár procent modelářů, kterým nestačí, že to vypadá z metrové vzdálenosti jako Zamračená, Kocour atd. ale při blízkém pohledu tam nesmím vidět zbytečné a naprosto lajdácké chyby a navíc by měl být detailně zpracován, což při pohledu na skoro holý rám u 714 nemůže nikdo tvrdit, že takto je v pořádku a další detaily na rámu jsou technologicky nemožné, tento problém je prostě v mozku ono kreslíře.
Zejmi

Příspěvekod j p » pát 12 úno, 2016 12:47 pm

Colonel32 píše:
martin tichý píše:Přes všechnu kritiku bych ocenil aktivitu MTB jak na poli TT, tak HO...

Já bych tedy naopak ocenil, kdyby té aktivity bylo méně, výměnou za věrnější a propracovanější modely.

To ja sice taky, ale vetsina zakazniku by pravdepodobne nebyla ochotna priplatit si za kvalitu.
U modelu, ktery me zajima (sypak/hopper) jsem misto kritiky radsi zvolil pozitivni cestu. Ne vzdy jsem byl zcela spokojen s kvalitou potisku v podani MTB (resp. jejich dodavatelu) a tak si pristi model dam potisknout sam. Je to i tim, ze jejich technika potisku neumoznuje udelat treba cely vlak s ruznymi cisly vozu.
Kdyz ten muj potisk bude spatne, tak muzu nadavat jen sam sobe. Mnohem pravdepodobnejsi vsak je, ze to bude pekne a ze by to nakonec mohlo pomoci i MTB.
Mam objednano 25 vozu, kdyz se to osvedci, tak by mohly byt dalsi.
Velikost TT: 1. Pennsylvania Railroad 1940-1960 2. CSD 1946-1993
j p

Příspěvekod czhunter » pát 12 úno, 2016 1:26 pm

Zejmi píše:Upřímně, udělal byste jako výrobce modelů model, a je jedno v jakém měřítku, kdybyste věděl, že ten konkrétní model už někdo dělá nebo jej bude dělat? Já tedy ne

Já ano.
To že už někdo něco dělá neznamená, že to nemůže úspěšně(ji) dělat i někdo další.
Pak by třeba Ford začal vyrábět kombíky a ostatní automobilky by si řekly: "no, to už nemá cenu, dělá to Ford, kdo kombíka chtěl, už si ho koupil, nikdo nepotřebuje víc než jednoho, takže tento trh už je zaplněný a už nejde uspět"

Auta můžou být nemístný příklad, ale u modelů taky desítky výrobců dělají P51D Mustang, Spitfire, Bf-109, Stuku, ... a všichni nějaké prodají. Někdo víc, někdo míň, to záleží na poměru kvalita/cena/reklama (známost výrobce, prodejní síť)

To je totiž úplně jedno, kolik jich to dělalo přede mnou, ale pokud já to umím lépe, kvalitněji, levněji, nebo toho umím dodat víc (pokud předchozí výrobci nedokáží nasytit trh, což je u železničních modelů úplně normální, že těch modelů "není dost"), a má to potenciál k zisku, tak do toho půjdu.

Jinak si myslím, že MTB jde logickou cestou. Vyvinuli ČKD podvozky a pojezd pro ně, a protože to je jedna z nejtěžších částí modelu, tak z toho vytěží co nejvíc typů.
Je nesmysl dělat lokomotivu, jejíž pojezd nejde s malými úpravami použít na nic jiného.

Pravda, překvapuje mě 850 - očekával bych spíš 852 kde se znovu využijí ty 2400 mm podvozky. Ale buď to mají modulární, že to jde na 2300 zkrátit bez změny konstrukce, nebo, a to by pro MTB bylo obchodně lepší a marketingově horší - budou ten rozdíl ignorovat.
czhunter

Příspěvekod greenery » pát 12 úno, 2016 2:42 pm

zejmi:
nevím, jestli bych to udělal já. Nevyznám se, nemám know how.
Ale výrobci tak činí. Zkuste mi odpovědět, proč se na trhu v H0 postupně za sebou objevil model čmeláka od tří výrobců? Ptám se , zajímá mě to.
A to jen jeden příklad.
A má to pokračování - z trhu z těchto tří modelů nejdříve zmizel čmelák Techimage - údajně prý nejdokonalejší, neprodával se. Roco je ve výprodeji - taky poměrně zdařilý model. Proč je ve výprodeji, proč leží na pultech, když je tedy podařený?
Proč se nejlépe prodává PIKO, z modelového hlediska nejhorší? Provedení oken kabiny si moc nezadá s nepovedenými detaily některých modelů MTB.

Věčné proklamace kritiků, že si za dokonalý model rád připlatím, se moc nepotvrzují. Ony totiž ty modely, které šplhají přes hranici cca 4,5 tis. (H0) zůstávají u velkosériové produkce ležet, kvalita nekvalita.
Kde jsou ty zástupy skupovačů kvalitních modelů?
ROCO muselo zlevnit.... a náš trh je přestal zajímat.
greenery

Příspěvekod VojtikJ » pát 12 úno, 2016 3:06 pm

já bych řekl že prodej je ovlivněj na co to člověk chce mít... za sklo mi stačí ROCO, na ježdění asi PIKO, a od TECHIMAGE na chlubení :D
nemám ani jeden :D
Šašci
VojtikJ

Příspěvekod vmucha » pát 12 úno, 2016 6:59 pm

Možná by se zdejší modeláři mohli jet podívat do sousedního Německa a na hodinku si stoupnout do obchodu, kde prodávají vláčky. Úmyslně píši "vláčky". Ti, kdo skoupí větší část produkce (kohokoliv a čehokoliv) nejsou modeláři, a už vůbec ne počítači nýtů, jak je nazýváme, ale rodiče, kteří kupují vláčky dětem jako hračku. Vzpomeňte si kolik příspěvků tady začíná slovy, " našel jsem v krabici.., v dětství... a pod. To, že se spousta z nás k modelové železnici vrátila po x0 (za x dosaď 1, 2, 3, 4, 5) letech má většinou dva důvody. Našli jsme svou hračku z dětství nebo máme děti s nimiž si chceme hrát s vláčky. A aniž bych znal obchodní politiku MTB, Tilliga, Pika a nevím koho ještě myslím si, že v první řadě vyrábí hračky. Pak jsou tu opravdu modelářské firmy typu Technimage, kde ale cena za "model" je úplně jinde.
A psát o tom, že německý trh je jiný než český nemá smysl. Je takový jaký je a pravidla na něm dle mého názoru platí stejná. To nechť potvrdí či vyvrátí tuzemští prodejci, pokud to čtou.
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

Příspěvekod czhunter » pát 12 úno, 2016 7:23 pm

Rozdíl mezi hračkou a modelem by ovšem rozhodně neměl být v základní tvarové přesnosti.

Ta souvisí pouze s leností sehnat podklady a (ne)schopností 3D modelářů, ne s určením modelu. On ten model stojí na výrobu forem a výlisků stejně, když je přesný i nepřesný, číňanovi co tu formu bouchá je jedno, jak blbé podklady mu pošlete.

Samozřejmě rozdíl je v tom, že na "hračkách" (hobby modelech) se snažíte ušetřit všechno drahé => lidskou práci. Takže tam nedáte žádné dosazovací detaily, potisk musít být co nejjednodušší (ideálně žádný), balení malé, jednoduché, levné.
A u "profi modelů" tam těch detailů, které nejde udělat v základním plastovém výlisku, dodáte víc.

Ale když máte třeba špatný tvar, špatný počet žaluzií, špatný sběr proudu ... na to neexistuje výmluva, že je to "hračka".
To je prostě jen neschopnost těch, co model stvořili.

Já toho umím tolerovat dost, ale jsem alergický na to, když vím, že výsledek je špatně jen kvůli něčí lenosti - najít si podklady, vymodelovat to, zamyslet se nad tím, jak to udělat ...
czhunter

Příspěvekod Ferys » sob 13 úno, 2016 3:57 pm

Ať klidně výrobce vyrábí hračky, nebo hračkové modely, ale ať je prodává za odpovídající cenu, nikoli za cenu modelu.
TT Ep. III/IV, DCC TC
Ferys

Příspěvekod freekey » sob 13 úno, 2016 9:32 pm

Modely za ceny modelů http://www.micro-metakit.com/index.php/ ... ef-cs.html :o
Když je to za méně, už je to hračka?
https://t.me/pump_upp
freekey

Re: Novinky TT 2016

Příspěvekod freekey » čtv 18 úno, 2016 3:10 pm

nalini píše:A další čmelák v "téčku" ... dokonce v české a slovenské verzi jako stavebnice ... ale taky má křídla ... bohužel ...

http://www.kres.de/let_z-37a.html

a ta cena...
https://t.me/pump_upp
freekey

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)