Stanice M.Branice - Oslavany TT Kuehn/Tillig

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stanice M.Branice - Oslavany TT Kuehn/Tillig

Příspěvekod Dusan » čtv 07 led, 2016 10:23 am

Ten bude řádnej :-) Tato konstrukce se mi líbí více, s oblibou ho používám, když "kreslím" něco v TRS.
Jinak pěkně staviš, sleduji.
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Myšpulín » čtv 07 led, 2016 4:39 pm

Tomáš píše:... Na mostě budou ocelové pražce. Z boku nich bude krablový plech a nové zábradlí JM. ...

Nejsem sice odborník na mosty, ale na mostě byly mostnice, což je něco jako větší dřevěné pražce. Myslím, že ocelové pražce by se na most nepoužily, a pokud ano, tak rozhodně ne na kovový. To by se nikdo v okolí nevyspal a most by dlouho nestál. Takže chceš-li to mít správně, tak dřevěné pražce (na změnu rozměru nehleď). Ale místní mostaři jistě upřesní.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod Tomáš » pát 08 led, 2016 11:09 am

určitě se nebráním,žádné konzultace.Nerad bych vytvořil nějaký paskvil,když už se s tím tolik trápím :D
mohly by se taky položit "dřevěné podlože a tím krablovým plechem to zadělat celý i mezi kolejnicema.
taky jsem viděl že na začátku mostu bývají takový "véčka" z kolejnic. Ve středu mezi kolejemi.
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod Dusan » pát 08 led, 2016 11:52 am

Dej si do googlu např. "železniční mosty koleje" a můžeš vybírat. Nebo si zajdi mrknout na nějaký most tady v Brně, třeba na Tkalcovskou :-)
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Tomáš » pon 11 led, 2016 4:12 pm

Zkouším různé sestavy toho zadního mostu. Myslíte,že by tato sestava mohla být? Dva oblouky a most středem se mi tam v rozumné délce už nevejde. Taky si pohrávám s myšlenkou tam nechat jen ty 2-3 oblouky a nic víc. On je tam ten prostor dost stísněný.2-3 od zád mostu už by měla být ta kulisa :| A nerad bych tímto zadním mostem znehodnotil ten první = hlavní
Přílohy
DSCN0830.JPG
Tomáš

Příspěvekod Tomáš » stř 13 led, 2016 12:34 pm

Dotaz k Milanovu plánku:
Před casem jsem měl problém přenášet míry z planku do reality.Milan mi poradil,že se dá vypočítat z plánku koeficient,kterým pak už určím další míry.
Bude toto platit i tehdy,pokud si z digiplánu co poslal Milan vytáhnu nějaký detail,ten pak pomocí nějakého softu zvětším a vytisknu na A4 už pouze tento výsek z celku? Pak odměřím a stanovým nový koeficient.
Tomáš

Příspěvekod Michal Šuhajda » stř 13 led, 2016 2:16 pm

Tomáš píše:Zkouším různé sestavy toho zadního mostu. Myslíte,že by tato sestava mohla být? Dva oblouky a most středem se mi tam v rozumné délce už nevejde. Taky si pohrávám s myšlenkou tam nechat jen ty 2-3 oblouky a nic víc. On je tam ten prostor dost stísněný.2-3 od zád mostu už by měla být ta kulisa :| A nerad bych tímto zadním mostem znehodnotil ten první = hlavní

Ahoj,
takhle je ten most divný. je tam délkový nepoměr oblouk/pilíř pod ocelí a ocelová klostrukce. Ta ocelová část by měla být delší (minimálně 2x světlost kamenného oblouku) naopak pilíř by měl být štíhlější. Řekl bych, že tyhle pilíře jsou určeny k zástavbě do svahu, případně k navázání křídel.
Když budeš dělat výsek tak to fungovat bude. Doporučuji Ti doplnit si měřítko na plánek a zvětšit si ho zároveň s výkresem.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Tomáš » stř 13 led, 2016 3:16 pm

Michal Šuhajda píše:
Tomáš píše:Zkouším různé sestavy toho zadního mostu. Myslíte,že by tato sestava mohla být? Dva oblouky a most středem se mi tam v rozumné délce už nevejde. Taky si pohrávám s myšlenkou tam nechat jen ty 2-3 oblouky a nic víc. On je tam ten prostor dost stísněný.2-3 od zád mostu už by měla být ta kulisa :| A nerad bych tímto zadním mostem znehodnotil ten první = hlavní

Ahoj,
takhle je ten most divný. je tam délkový nepoměr oblouk/pilíř pod ocelí a ocelová klostrukce. Ta ocelová část by měla být delší (minimálně 2x světlost kamenného oblouku) naopak pilíř by měl být štíhlější. Řekl bych, že tyhle pilíře jsou určeny k zástavbě do svahu, případně k navázání křídel.
Když budeš dělat výsek tak to fungovat bude. Doporučuji Ti doplnit si měřítko na plánek a zvětšit si ho zároveň s výkresem.

Tak tam nechám jen ten oblouk,bez té ocelové části. Celý se to tam na délku už nevleze. Jedině,že bych nechal na každou stranu pouze jeden oblouk a mezi ně strčil ten mostek,to by možná šlo. I tak bych to musel k tomu kamennému mostu nějak rozumně naroubovat.
Tomáš

Příspěvekod Tomáš » pát 15 led, 2016 8:43 am

Tak jsem do toho říznul a postavil tu novou podezdívku pro ocelovou část. Práce na tom bude ještě hodně,ale tvar už jsem tomu dal. Potřeba to bude hlavně "vyretušovat",aby nebyly vidět spoje a pak to bude chtít taky barevně sladit. Délka se mi povedla tak akorát. První oblouk bude zapuštěn v náspu,ten druhý by mohl být viditelný celý,ale to uvidím až jak to tam sedne.
Přílohy
DSCN0835.JPG
Tomáš

Příspěvekod mnitka » pát 15 led, 2016 1:47 pm

Tohle ale nevypadá moc věrohodně! Spíš to vypadá komicky.
mnitka

Příspěvekod Tomáš » pát 15 led, 2016 2:04 pm

mnitka píše:Tohle ale nevypadá moc věrohodně! Spíš to vypadá komicky.

Hm,myslel jsem si to... :|
Asi se tam do toho malého prostoru takový most nehodí....
Měl bys nějaký nápad?

Když na to tak koukám,tak se skutečně takový most do tak malého prostoru ..délka max 25cm nehodí...Možná bude lepší na ten kamený most zapomenout a použít nějakou klasiku ....třeba tu co dělalo BTTB..ten rovný délka 228mm s rovnými ocelovými boky
Tomáš

Příspěvekod mnitka » pát 15 led, 2016 2:30 pm

Ke kolejišti bych přistupoval komplexně. Tedy, co se týče mostů a tunelů bych se snažil dodržet jednotný styl všech staveb na hlavní trati. V tvém případě bych vyšel ze sortimentu AUHAGEN a použil bych jejich tunelové portály, desky zdiva jako polotovaru pro výrobu vlastních propustků a jiných kamenných staveb.
Na místo které se tu momentálně řeší bych použil viadukt právě z nabídky Auhagen. Celé to potom bude mít i historický smysl v tom, že hlavní trať postavená dříve bude jen na kamenných mostech hdežto podstatně maldší lokálka bude již mít modernější most železný (prosím bez dodatečných pilířů)
Most na obrázku ani nic podobnýho doma nepostavíš, napodobeniny a zkráceniny budou vždy vypadat legračně.
viaduct.jpg
mnitka

Příspěvekod Tomáš » pát 15 led, 2016 6:43 pm

No nevím přesně jestli správně chápu tvojí odpověď. Takže popořadě
Ano na portály,zdivo,pilíře používám stavby AUHAGEN. S těmi propustky to zní zajímavě,ale nejsem si jist,zda bych to dokázal z těch zdí vyrobit.
Ten hlavní most (v popředí) je taky Auhagen a je rozšířen pomocí prvků STAKO na déku skoro 45cm. To sice činí v reálu pouze nějakých 54m,ale v modelu je délka velmi solidní. Takže jsem měl v úmyslu tam dat 2 sloupy stejné konstrukce a most rozdělit na 3 části
Myslíš,že i pri této délce to bude se sloupy vypadat blbě?
Druhý most zadní,částečně za tím hlavním,to je ten co se mi nedaří. Myšlenka kamenného mostu je sice hezká,ale obávám se,že jsem se prostorově unáhlil. Na délku 23cm ( max 25) toho moc vymyslet nejde. Navíc ten most MŽ by tam samostatně působil do masivně. Takže tak pravděpodobně dám tu klasiku od Tilligu (228) nebo 2x ten 11,5cm dlouhý příhradový mostek BTTB (ten co mámna fotce uprostřed těch oblouků). Jenže,tam už by zase asi mezi nimi měl být sloupek. Už se mi nechce do ničeho dalšího investovat,asi opravdu vsadim na klasiku s pilíři auhagen
Tomáš

Příspěvekod mnitka » pát 15 led, 2016 7:10 pm

Měl jsem na mysli toto http://www.auhagen-shop.de/product_info.php?info=p30_eisenbahnbruecke.html. Netušil jsem však že máš k dispozici jen 25cm.
Přední most bych nerozděloval, nechal bych jedno pole o délce 54cm.
mnitka

Příspěvekod Tomáš » sob 16 led, 2016 10:18 am

mnitka píše:Měl jsem na mysli toto http://www.auhagen-shop.de/product_info.php?info=p30_eisenbahnbruecke.html. Netušil jsem však že máš k dispozici jen 25cm.
Přední most bych nerozděloval, nechal bych jedno pole o délce 54cm.

chtěl jsem aby ten hlavní most vypadal podle tohoto schématu

http://www.auhagen-shop.de/product_info ... bogen.html

Teď mě,ale hlavně pálí ten zadní most. Znovu jsem to důkladně měřil a max. délka může být 25cm vč. pilířů. Takže žádný mega stavby se tam nevlezou.
Kdybych eventuálně použil ty mostky co jsou na obrázku (o tom jsem uvažoval hned na začátku) a dal dva za sebe 115 a 115 délky ,tak bys tam taky do středu (mezi ně) pilíř nedával? Nebo Ano ? Použil bych ty staré pilíře podobné auhagenu z produkce BTTB
http://ttmodelar.eu/image/cache/data/zb ... 00x800.jpg

Nebo bych mohl použít tento most ..délka 228mm ten by tam padl pěkně i na tu délku
http://26.img.avito.st/640x480/1413725926.jpg

nebo obloukovou alternativu
http://ttmodelar.eu/image/cache/data/zb ... 00x800.JPG
Přílohy
Mamos.jpg
Mamos.jpg (78.34 KiB) Zobrazeno 5132 krát
Tomáš

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště