ROCO bardotka, ceckáč, zamračená...

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: ROCO bardotka, ceckáč, zamračená...

Příspěvekod t6791225 » sob 31 říj, 2015 10:35 am

A vy kolego znáte nějaký lak, který po přestřiku patiny neudělá moji pracně udělanou patinu s polovičním efektem? Já stím právě bojoval a nakonec jsem se rozhodnul, některé části modelu vůbec nelakovat. Při manipulaci s modelem používám jelenicovou hadřičku a tím pádem k poškození patiny modelu nedochází.
ČSD III./IV. epocha (1956-1975)
t6791225

Příspěvekod Petr Zatrepalek » sob 31 říj, 2015 2:43 pm

Znám - říkám tomu laková patina - tzn co chci matný, stříkám matem, co chci jiný polomatem... Model zastříknu po uschlé patině celý nejdřív polomatem 181 gunze - třema vrstvama. Pak stříkám co chci mít matný gunze 182 matem (obvykle střecha a spodek) - stačí jedna vrstva matu. Následně jdu lesklým lakem Gx100 gunze stříkat tenký proužky a skvrnky tam, kde je na reálný mašině povrch nejvíc lesklý - rozbíjím tím tak jednolitý povrch modelu i po stránce lesku. Sprejema opovrhuju, takže kupuju jen barvy a laky co jdou použít v pistoli ráže 0,2mm :D

Pigmenty (prach) - jsou-li nutný - dávám až následně, jen na podvozek a případně střechu - jen lehký zaprášení odstínama, který nejdou stříknout akrylkama a gunzovkama přímo pistolí. Pigmenty fixuju zásadně Pigmentfixerem od Miga. Jediný problém mám u rezatých pigmentů na střechách mašin a vagonů - s mastnýma daktylkama a flekama co při provozu vytváří "úžasný" Seutheho vynález :x
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Petr Zatrepalek » sob 31 říj, 2015 2:55 pm

Když to po sobě čtu, musím ještě doplnit jednu věc - patinu začínám nejdřív nástřikem celýho modelu bezbarvým polomatem - abych si následně nesundal tamponovaný nápisy. Pak dělám nástřik "vaušopovou" směsí - jen lehký stíny do koutů. Pokud dělám rezavou střechu - nastupuje solná metoda doplněná tupováním molitanem a ručním malováním skvrnek tenkým štětcem. Následuje několik vrstev olejových barev, smývaných ve směru stékání vody - tím dělám i barevný filtr a modulaci pokladové barvy modelu. Následuje lehký nástřik prachu na střeše a podvozku, pak drajbruš a finální lehký napuštění washe do spár a koutů. Pak teprve následuje "laková patina". Takže asi tak nějak, rozhodně to není žáležitost na jeden večer a jeden den...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod TomBart » pon 02 lis, 2015 8:44 am

tak nevím. Když to tak čtu, jestli to nějak moc neodflakuju..... ale prdím na to, já se s tím moc neseru :P
TomBart

Příspěvekod greenery » pon 02 lis, 2015 9:16 am

TomBart píše:tak nevím. Když to tak čtu, jestli to nějak moc neodflakuju..... ale prdím na to, já se s tím moc neseru :P

naopak, vypadá to dokonale.
Jaký je tvůj postup, jestli se můžu zeptat?
greenery

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pon 02 lis, 2015 4:21 pm

TomBart píše:tak nevím. Když to tak čtu, jestli to nějak moc neodflakuju..... ale prdím na to, já se s tím moc neseru :P

Hele nepřeháněj to se sebekritikou. Máš to naopak moc hezký a jsi jeden z několika málo modelářů u nás, u jehož fotek modelů člověk teprve až po chvíli pozná jestli se dívá na reál nebo na model! Každý máme různý postupy... Ty tvoje jsou efektivní a vedou k super výsledku... Já sem poznamenanej plastikařinou 8) ... Ta moje "laková" patina je taková třešnička, aby model nebyl udělaný v duchu poučky "na závěr jsem vzhled modelu sjednotil za pomoci přestřiku lakem". A bohužel bez laku jde po čase při manipulaci s těžkým modelem typu bardotka patina obvykle dolů, ale to znáš sám...

Zpět k bardotkám - nemáš fotku z boku na nabarvenou a napatinovou strojovnu z ROCO bardotky? Já mám doma jen samý MTBčka, a model roco si kupovat nechci. Chtěl bych si tu fotku na patinovanou roco strojovnu vytisknout jako polep rámu MTB modelu. Drtí mně koukat zkrz okna MTB mašiny na zelený nic...
Petr Zatrepalek

Příspěvekod TomBart » pon 02 lis, 2015 5:27 pm

foto boku strojovny nemám. Já to ani nepatinuju :D , ale to bych asi mohl, co
TomBart

Příspěvekod TomBart » pon 02 lis, 2015 5:48 pm

tak ve stručnosti postup
1. celý svlíknout (včetně oken, madel, reflektorů a rozdělání podvozků-každý na tři díly) - 1. den, večer tak na hoďku. Nebejt těch debilních okýnek, mohlo to být na půl hoďky
2. skalpelem vyrejpaná barva na základ v místě odloupání - 1. den, 10 minut
3. komplet celé stříknutý rezatou agama, tedy celá kastle a podvozky - 1. den, hodinka
4. technickým benzínem za pomocí kvalitního hadru celé očištěné. V mém případě odrbaný popisek severní dráhy či co co tam je a hvězda. Bohužel to trochu vzalo i lak. (první chyba) Takto udělány i podvozky - 2. den. hoďka
5. černý a hnědý pigmenty za pomocí technického benzínu a štětce na střechu a na spáry. 2. den. Jenže na tenhle krok jsem v tomto případě zapomněl :) (druhá chyba)
6. bílou olejovkou tupým štětcem na sucho naznačení vyšisované barvy na boku. Učil mě to Petr Zatřepálek, už nevím jak se tomu nadává 2. den, půl hodinka
7. černý pigment a pomocí technického benzínu nebo i spíš na sucho naznačena stékající barva na boku ze žaluzií, z vrchu ze střechy a na prsou 3.den hodinka
8. černou ředěnou syntetikou malým štětcem hodně opatrně naznačena špína v žaluziích - 3. den, půl hoďka
9. stříknuto JEN Z VRCHU kolmo na model mix rezaté Agama a nějaké "olej" slabě, aby ještě prokukovala červená střecha - 3. den, hoďka
10. očištěno vatovou tyčinkou a tech. benzínem tam, kde ta černorezatá neměla být. Tedy boky a prsa a tam, kde ve skutečnosti dosáhnou koštětem. Dolepeny houkačky a vrchní madla - 4den. 1/2 hodinky
11. znovu a jen z vrchu kolmo + horní lišty a poklopy opatrně z boku stříknuto černorezatou (Agama rez a olej), nesmí to jít na bok a kozy. - 4.den - asi půl hodiny
12. pak jsem odjel fotit berty na slovensko, takže to krásně zaschnlo. Tedy v tuto chvíli velice náročná práce pro někoho jako jsem já a to trpělivě čekat :P
13. stříknuto polomatným lakem - 7.den - 20 minut
14. dosazeny doplňky. Madla, stupačky, hadice apod. došpiněny pigmenty černá a hnědá pomocí technického benzínu. Zároveň takto napatinovaná nádrž a už sestavené podvozky - 8.den . 2 hodiny
TomBart

Příspěvekod F. Placheta » pon 02 lis, 2015 6:36 pm

Chtel jsem se te zeptat soukrome, ale kdyz to tu tak hezky popisujes tak:
1, nedela ta symtetika Agama krupicku? Pry je totiz kvalitativne mnohem horsi, nez jine syntetiky...
2, nedojde zaverecnym prelakovanim k prilisnemu utlumeni patiny?

Diky FP
HO - Digital - CSD IV

www.kolejiste.wbs.cz
F. Placheta

Příspěvekod t6791225 » pon 02 lis, 2015 7:51 pm

Podle mě zhlediska ředění jsou nejlepší akrylky Tamiya. Ty se dají rozřetit do mrtě a nedělají žádné větší problémy...
Každý máme nějakou svouji oblíbenou metodu jak se dostat k tomu či onu výsledku. Já osobně hledám inspiraci a sbírám zkušenosti u kolegů platikářů a rád sleduji nové technologie a postupy, jak dosáhnout různých efektů. Např. youtube je bohatý zdroj, kde se dá lecos okoukat...
Jinak dovolil bych si takovou poznámečku, třebas se to někomu bude hodit, kolega psal o patině žaluzií za použití zředěné syntetiky. V dnešní době je k dispozici velké spektrum různých modelářský produktů, jejichž použití je výhodnější než zmíněná barva. Konkrétně na ty žaluzie já osobně používám MIG Dark wash, popř. Neutral wash (dle konkrétní předlohy) Krásně se tím dají napustit jednotlivá zákoutí nejen na žaluziích, ale s oblibou jej používám i na skříňi na vytváření efektu zašlé špíny u prolisů. Na mašinách typu berta, brejlovec apod... které mají ventilátory ovládené hydromotorem (což je zařízení pracující s tlakovou energií hydraulického oleje) vznikají na potrubí a těchto zařízeních drobné vlivem takalů 150-200 bar olejové netěsnoti, které časem se špínou a úkapy vody z chladících článků začnou vytékat ze žaluzií ven až na rám a tvoří takovou tu typickou špínu. Osobně to tvořím tak, že si po vytvoření požadovaného efektu na žaluziích Dark washem udělám pod prostorem žaluzií velmi opatrně zřenědnou Tamyiou XF1 zašlá a silně znečištěná místa. Po zaschnutí což je u Tamiye téměř ihned, se dá použít Dark wash s teňounkým štětcem a vytváření drobných stečenin ojele. Po zaschnutí není Dark wash úplně matný, ale zase né úplně lesklý, takže je to ideální. Ve skutečnosti to je taky tak, olej je sice mastný a lesklý, ale v kombinaci se špínou tvoří přesně tento efekt. Ze zkušenosti je také výborný na vytvoření drobných míst, kde prosakuje olej z podlahy strojovny a teče po rámu (viz foto)
Dále na drobné odřeninky, oloupaná místa se mi osvědčily barvy AK interaktive http://www.modelartikl.cz/produkt/6812- ... 036-ak551/ (na modelu použity na čelech, místy i na palivové nádrži...)
Na větší odřeniny (jak je třebas vidět na jedné straně nádrže) je třeba větší "páku", např. tohle: http://www.modelartikl.cz/produkt/6744- ... egorie=593 Je to v podstatě něco podobného jako lak na vlasy, ale osobně dávám přednost tomuhle...

1.jpg

2.jpg

3.jpg
t6791225

Příspěvekod greenery » pon 02 lis, 2015 8:15 pm

Díky za spoustu tipů.
greenery

Příspěvekod TomBart » pon 02 lis, 2015 9:00 pm

t6791225 píše:Podle -.....

Na tu bertu jsem koukal. Ta mastnota pod žaluzuí se mi líbí. Vypadá to fakt moc pěkně a musím to taky zkusit.
Jen si dovolím tři poznámky, co mě hned trkly do očí. Snad malou krytiku ode mne vezmeš.. :wink:
1. jsi šikovnej a děláš moc pěkně. Dodělal bych ještě ty madla na čele na levé straně u světel. Roco to udělat neumí a k té bertě to patří. To je drobnost.
2. máš naznačenou stékající špínu po kapotě ze střechy pod číslem dolů k nádrži. Jen ta špína vždy teče z nějakých hran nahoře. Na té skutečné bertě v Plešivci to je vidět. Na tom modelu to je nelogicky. Ale věřím, že si toho všímaj zase jen takový magoři do bert, jako třeba já :o))
3. jak je špinavá střecha, tam ve skutečnosti je špinavá komplet. tedy i třeba ty profily "L", jak jsou na střeše, tak jsou zaprasený i z boku. Stejně tak i houkačky. Koukal jsem na to, protože sám jsem s tím měl trochu problém, abych právě třeba nezašvihal mašinu z boku, když jsem to stříkal.

... ale je to o tom, že se tu bavíme, jestli ta berta je perfektní nebo úplně super
TomBart

Příspěvekod TomBart » pon 02 lis, 2015 9:06 pm

F. Placheta píše:Chtel jsem se te zeptat soukrome, ale kdyz to tu tak hezky popisujes tak:
1, nedela ta symtetika Agama krupicku? Pry je totiz kvalitativne mnohem horsi, nez jine syntetiky...
2, nedojde zaverecnym prelakovanim k prilisnemu utlumeni patiny?

Diky FP

add 1) to je pravda, ta kvalita barev jde do háje, ale krom asi jedný, kterou jsem musel hned vyhodit, je to vše v poho. Je to taky o stříkání, se kterým stále bojuju. Už jsem i zkoušel ty vodou ředitelný barvy a zase jsem se vrátil k syntetikám. Ale kolega T6791225 má na stránkách video o stříkání těma autobarvama a silně o tom uvažuju...
add 2) já to přelakoval jen jednou a hodně slabě. Jinak to přelakování opravdu utlumí efekt
TomBart

Příspěvekod t6791225 » pon 02 lis, 2015 9:31 pm

Tombart: Přežiju :wink: Jo to jsme dva blázni, ale musím, říct, že kdybys mi to ohledně té tekoucí špíny z teho sání SM pod střechou nenapsal, tak bych si toho asi nevšimnul. Nejspíš mě to nějak uniklo, ale jinak se snažím pracovat výhradně podle fotek. Bohužel k té 752.069 jsem v době její přestavby měl k dispozici jen to, co se dá sehnat po internetu, neboť tehda už stála v kovošrotu v Barci.
S bodem 3. nemohu souhlasit, netuším jak je to možné ale ať již máš střechu špinavou jak chceš, stejně ty profily, houkačky, částečně i některé poklopy na střeše nejsou úplně špinavé. Nemám tam vhodnou fotku, ale z této to vidět bude:
752.069-5 RD Plešivec 28.2.2013.jpg

foto Marshall, zdroj k-report.net

Ale každopádně, já si patinu takových strojů užívám, pořád se učím a každý stroj je o něco lepší jak ten předchozí... Momentálně dělám na 751.072 po opravě v listopadu 2014, kdy vyjela s opravenými čely a zbytek zůstal tak jak byl. Ale to až časem...
t6791225

Příspěvekod t6791225 » pon 02 lis, 2015 9:49 pm

Jo jinak co se týče těch autosprejů, já na ně nedám dopustit a barvy typu Revell, Aagama, Humbrol apod na nástřik modelu jsem již dávno odepsal. Jednak, když už se díky mála volného času dostanu k modelaření, tak se mi nechce čekat den dva než mi ta barva zaschne, to především a také že za cca 120 kč koupím 400ml barvy a mám jí na dlohou dobu a navíc kvalitní. Nemám problém si pak tu barvu co si ze spreje stočím skladovat ve skleničkách (např. od akrylovek Tamiya, kde jsou po krátkém promíchání ihned k použití). Nevýhodou je sice asi větší zápach jak od Revell, bude to asi pěkný "sajrajt", ale OOP jsou vždy nutností.
Např. ta berta je stříkána právě těmito barvami
t6791225

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)