Němka 555.0153

Založte si vlastní témata a prezentuje zde stavbu vlastních modelů od A do Z. Pouze lokomotivy, vozy či stavby. Ne kolejiště.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod Jirka Kocí » stř 09 črc, 2008 10:12 am

Houmr píše:
Jirka Kocí píše:Rozvody od mazacího lisu jsou dělané olověnými drátky průměr 0.2mm. Prodávají se v prodejnách s rybářskými potřebami v průměrech od 0.2 do 0.5, ale pouze tam kde se specializují na muškaření. Obvolal jsem několik prodejen v okolí a bez úspěchu, nakonec pomohl internet. S tou barvou rozvodů: zkusím udělat fotku při jiném osvětlení.

Prosím tě, mohl by jsi dát odkaz na ty rybářské drátky?

Já jsem je objdnával zde:
http://www.fmfly.cz/p=productsList&iCat ... ETY,DRATKY

Hmmm, ta informace o měděných drátcích je pro mne nová, to musím vyzkoušet. Jinak olovo po přetření barvou a lakem také trochu ztvrdne, ale přesto je stále dost náchylné na poškození. A ještě jeden poznatek. v modelářských obchodech prodávají olověné drátky jako modelářský doplněk za daleko vyšší cenu, než v rybářských potřebách (25,-Kč balení), ale jde o naprosto stejný výrobek. :D
Jirka Kocí

Příspěvekod Jirka Kocí » stř 09 črc, 2008 10:32 am

Ondřej píše:
Houmr píše:
Jirka Kocí píše:Rozvody od mazacího lisu jsou dělané olověnými drátky průměr 0.2mm. Prodávají se v prodejnách s rybářskými potřebami v průměrech od 0.2 do 0.5, ale pouze tam kde se specializují na muškaření. Obvolal jsem několik prodejen v okolí a bez úspěchu, nakonec pomohl internet. S tou barvou rozvodů: zkusím udělat fotku při jiném osvětlení.

Prosím tě, mohl by jsi dát odkaz na ty rybářské drátky?

Ty dratky se daji bezne koupit v modelarskych prodejnach treba u Artura
http://www.artur-m-c.cz/inshop/
(do vyhledavace zadej slovo olověný)
Velmi dobre se daji pouzit i dratky medene, ale musi se vyzihat. To pak krasne zmeknou a daji se uzasne tvarovat. Za par tydnu zase ztvrdnou a jsou odolnejsi nez to olovo. A taky na nich lepe drzi lepidlo.

Jirka Kocí píše:Ondro dík. Ten rozvod v originále možná světlejší je. Stále nemůžu vychytat osvětlení. Zkoušel jsem fotit pod různými světly a tohle mi připadalo jako nejvhodnější, i když to není na 100% Čím si svítíš při focení ty? Máš perfektní fotky. :D

Ja mam v dilne zarivkove telesa, ty jsem osadil trubicemi s chromatickou teplotou 6500K (Day Light). Tim se jednak vyhnu neprijemnym prekvapenim pri vyndani modelu na denni svetlo (zmena odstinu barev) a jednak mohu pod tim i fotit. Svetlo je dost rozptylene, takze nedela moc stiny. Jako podklad mam velke barevne ctvrtky (bezne v papirnictvi) a fotim ze stativu (manual s prioritou clony) se clonou cca 22-29 (kvuli hloubce ostrosti). Casy pak vychazeji okolo 1-5sec. Dulezite ale je, si pred focenim manualne vyvazit bilou. Fotky pak uz jen orezavam a upravuji kontrast, nekdy doostrim (Google Picasa).

Já svítím kruhovou zářivkou 12W, která je na lampě s lupou a laboruji z přisvětlováním normální žárovkou 60W. Na práci skvělé, ale na focení to není asi to pravé ořechové. Ty barevné čtvrtky vyzkouším, protože mám dojem, že právě podklad na kterém fotím (stůl, řezací podložka) zásadně ovlivňuje odstín fotografie. Také jsem na radu PaMi stáhnul Zoner photoshop, tak že příště to bude snad lepší. :D
Jirka Kocí

Příspěvekod Ondřej » stř 09 črc, 2008 11:56 am

Jirka Kocí píše:Já svítím kruhovou zářivkou 12W, která je na lampě s lupou a laboruji z přisvětlováním normální žárovkou 60W. Na práci skvělé, ale na focení to není asi to pravé ořechové. Ty barevné čtvrtky vyzkouším, protože mám dojem, že právě podklad na kterém fotím (stůl, řezací podložka) zásadně ovlivňuje odstín fotografie. Také jsem na radu PaMi stáhnul Zoner photoshop, tak že příště to bude snad lepší. :D

Rozhodne se vyvaruj mixovani svetel ruzne chromaticke teploty. To potom dela s barvama psi kusy. Bud zarovku a nebo zarivku. Na ten svetelny zdroj si vyvaz bilou na fotaku. To je opravdu dulezite!! Spravne nasviceni modelu je docela veda. Nekdo nasvecuje zblizka z hodne zdroju pres rozptylnou latku (foto destniky), ja mam radeji rozptylene svetlo, protoze je mene tvrdych stinu. Zato mi pak vychazeji dlouhe casy :( Taky se da svitit halogenovym reflektorem na bily strop a nebo odraznou desku (penovy polystyren v dostatecne vzdalenosti). Taky je dobre aktivovat samospoust (3sekundy staci). Po zmacknuti dam ruce pryc a nevnasim tak jejich tras do expozice :D Zkus se podivat na Modelforum, tam toho bylo o foceni modelu docela dost napsano.
Opravami v nejakem softu se da snimek trochu vylepsit. Pokud bude ale rozmaznuty a s ujetymi barvami, tak uz to moc nejde. Photoshop je na muj vkus docela slozity, na vsechny upravy co delam mi staci Picasa (freware). Ta ma vyhodu, ze se s ni naucis za par hodin a navic jsou vsechny zmeny vratne. Nakonec si opravenou fotku vyexportujes v libovolnem rozliseni a kompresi a original zustane netknuty :!:
Fotograficke pozadi je hodne dulezite. Nejvice se hodi sverle a tmave seda a cerna. Jden list jako podlozku a dalsi jako pozadi. Pri urcite kompozici je efektni dat jinou podlozku (treba cernou) a jine pozadi (svetle sede). Taky se vyvaruj prilis velkym kontrastum, klavne tmava vec na svetlem pozadi pusobi velmi tmave a plose. Svetlou vec lze klidne fotit na cernem pozadi a to pak kontrastem skoro potlacit, takze se oko soustredi pouze na ten predmet.
Chce to proste zaexperimentovat :D
Ondřej

Příspěvekod Ondřej » stř 09 črc, 2008 12:10 pm

Jirka Kocí píše:Hmmm, ta informace o měděných drátcích je pro mne nová, to musím vyzkoušet. Jinak olovo po přetření barvou a lakem také trochu ztvrdne, ale přesto je stále dost náchylné na poškození. A ještě jeden poznatek. v modelářských obchodech prodávají olověné drátky jako modelářský doplněk za daleko vyšší cenu, než v rybářských potřebách (25,-Kč balení), ale jde o naprosto stejný výrobek. :D

Dratky vyzihas tak, ze je ohrejes nad plamenem (horak, plynovy varic) do cerveneho zaru a prudce zhladis. Nekdy to zchlazeni nemusi byt az tak prudke. Ja to kombinuji s opalovanim laku. Po delce dratu jedu horakem aby to vytvorilo takovou oranzovou zonu a potom uz je drat mekky. Da se taky navinout do smotku a ten pak cely, jeste zhavy, hodit do vody. Tak dostanes ty nejmekci draty. Proces zpetne rekrystalizace medi trva nekolik tydnu, takze je lepsi, si to udelat tesne pred pouzitim, ne do zasoby.
Ondřej

Příspěvekod Jirka Kocí » stř 09 črc, 2008 1:05 pm

Ondro, dík za rady. Ono focení je docela věda a v dnešní době foťáků stylu ZMAČKNI a HOTOVO si s kvalitou snímků málokdo dělá starosti. Kolikrát prezentace opravdu pěkného modelu, je právě degradována nekvalitní fotografií. :cry: S těmi Cu drátky to hned, jak to bude možné vyzkouším. :D
Jirka Kocí

Příspěvekod Jirka Kocí » ned 13 črc, 2008 11:00 pm

Tak jsem si při focení pohrál s nastavením bílé, dle rad Ondry a ono je to sakra znát. :shock: Tak posuďte ty klacky. Už tak rezavé nevypadají a ztratilo to ten červený nádech. :D
http://jk-train.webgarden.cz/image/9672752
Jirka Kocí

Příspěvekod Ondřej » pon 14 črc, 2008 7:58 am

No, tak to uz je neco jineho :D
Ale pozor :!: Ono foceni, to je stejne silny konicek jako modelarina. Znam byvale modelare kteri se diky foceni modelu stali soucasnymi fotografy :? Ted jenom nevim, jestli je to dobre nebo spatne :roll:
Ondřej

Předchozí

Zpět na Mám rozestavěno (máme rozestavěno)