Modelové kolejiště H0 ve tvaru L

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Modelové kolejiště H0 ve tvaru L

Příspěvekod Gene_Simmons » stř 23 zář, 2015 12:46 am

miroslav lengyel píše:Nádhera,holt kdo umí,umí a kdo neumí tak čumí. :shock:

Míro, jsem rád, že se ti to líbí :wink:, ale zas nepřeháněj až tak dobrý to není :lol:. Tvoje práce je taky pěkná.
Modelový svět H0 Gene Simmonse
http://modelovy-svet-gene-simmonse.cz/
Gene_Simmons

Příspěvekod Gene_Simmons » stř 23 zář, 2015 12:50 am

workous píše:Takže čumím :D

Díky, jsem rád, že se ti moje práce líbí :wink:.
Gene_Simmons

Příspěvekod Polabský » stř 23 zář, 2015 8:31 am

Zdravím, obnovení stránek mne moc potěšilo. Na této presentaci je vidět velký zápal a zároveň i um. :D
Veškeré finální úpravy, zatravnění, patina, prostě nádhera !!!!!!!!!!!!!
Oceňuji i transformaci německých vzorů stavebnic do "české kotliny". Patina tomu dá moc!

Ale.
Nebyl bych to ale já, abych v tom nenašel chybu (omlouvám se).
Vnímám zde několik drobných provozně - zvyklostních nedostatků. Ten šturc u skladiště v koutě je nešťastně blízko posazený tak, že při přistavení i velmi krátkého vozu i "nadoraz" , nebudou osy dveřních otvorů vozu a budovy proti sobě.
To bude bránit snadné ruční vykládce vozu, případně pomocí rudlu a jakékoliv drobné mechanizace, vozíku.
Druhá otázka je, že tento typ stavby šturců z pražcú nastojato není u nás obecně moc rozšířen.
Lepší by bylo použít vzor z ohýbaných kolejnic. Viz domácí výroba Houmra, případně továrně bývalý Pilz.
Na nepodstatných místech, kde bylo dost místa, se jinak užívaly běžné sypané zemní šturcy.
S přáním všeho dobrého, hezký den!
Polabský

Příspěvekod sidlo » stř 23 zář, 2015 12:33 pm

Máš to parádní. Je na tom vidět spousta práce.
Já čekám na jednu výhybku abych mohl začít konečně pokládat koleje a na špatné počasí, abych už nemohl dělat venku a mohl si doma hrát.
sidlo

Příspěvekod Barbucha » stř 23 zář, 2015 3:53 pm

Sice se budu opakovat, ale neudržel jsem se a musím se přidat k pochvalám.
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod cipisekmp » stř 23 zář, 2015 4:18 pm

Ahoj, ja si teze myslim ze je to pekna pracicka. Jen bych asi dal i nejakou nizkou travu nebo neco zeleneho i v tech cestickach. Nebyl bych si jist jestli ty hlinene cesticky by byli az tak ciste.
Ahoj Cipisekmp.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod Gene_Simmons » ned 27 zář, 2015 2:45 pm

Polabský píše:Zdravím, obnovení stránek mne moc potěšilo. Na této presentaci je vidět velký zápal a zároveň i um. :D
Veškeré finální úpravy, zatravnění, patina, prostě nádhera !!!!!!!!!!!!!
Oceňuji i transformaci německých vzorů stavebnic do "české kotliny". Patina tomu dá moc!

Ale.
Nebyl bych to ale já, abych v tom nenašel chybu (omlouvám se).
Vnímám zde několik drobných provozně - zvyklostních nedostatků. Ten šturc u skladiště v koutě je nešťastně blízko posazený tak, že při přistavení i velmi krátkého vozu i "nadoraz" , nebudou osy dveřních otvorů vozu a budovy proti sobě.
To bude bránit snadné ruční vykládce vozu, případně pomocí rudlu a jakékoliv drobné mechanizace, vozíku.
Druhá otázka je, že tento typ stavby šturců z pražcú nastojato není u nás obecně moc rozšířen.
Lepší by bylo použít vzor z ohýbaných kolejnic. Viz domácí výroba Houmra, případně továrně bývalý Pilz.
Na nepodstatných místech, kde bylo dost místa, se jinak užívaly běžné sypané zemní šturcy.
S přáním všeho dobrého, hezký den!

Jsem rád, že se Vám stránky a prezentovaná práce na nich líbí. Snažím se, aby vše vypadalo dobře, ne vždy se to úplně povede :wink:.
Není třeba se omlouvat za připomínky. Je fakt, že šturc je blíž, než by měl být, ale je to kompromis vůči prostoru, který mám. Nicméně jsem zkoušel přistavit velmi krátký vůz nadoraz a osy dveřních otvorů vozu a budovy jsou naproti sobě (viz foto). Bohužel při přistavení dvou velmi krátkých vozů se u druhého vozu nedají osy vyrovnat, protože skladiště od Šikulů je malé. Takže pracovníci budou muset stejně jezdit s rudly po nakládací rampě k druhému vozu :lol:. Vím o tom, že tento šturc u nás není obecně rozšířen, ale mně se tento šturc líbí a měl jsem představu, jak ho zakomponovat do terénu. Šturcy z ohýbaných kolejnic plánuji použít na hlavním velkém nádraží.

vůz u skladiště.jpg
Velmi krátký vůz nadoraz u skladiště
Gene_Simmons

Příspěvekod Gene_Simmons » ned 27 zář, 2015 3:08 pm

Barbucha píše:Sice se budu opakovat, ale neudržel jsem se a musím se přidat k pochvalám.

Díky, Pavle, jsem rád, že se ti to líbí. Koukal jsem na tvůj Google účet a žádná nová aktualizace ze stavby kolejiště. Jak pokračuješ ty?

cipisekmp píše:Ahoj, ja si teze myslim ze je to pekna pracicka. Jen bych asi dal i nejakou nizkou travu nebo neco zeleneho i v tech cestickach. Nebyl bych si jist jestli ty hlinene cesticky by byli az tak ciste.
Ahoj Cipisekmp.

Je fakt, že hliněné cestičky jsou moc čisté, možná s tím zkusím něco udělat, ale nejdřív si to musím zkusit někde nanečisto, aby to nevypadalo jako pěst na oko :lol:. Krom toho mi došla zelená statická tráva. Naposled jsem zatravňoval posledními zbytky, takže ji musím objednat u Mnitky.
Gene_Simmons

Příspěvekod Barbucha » ned 27 zář, 2015 3:23 pm

Mně se sešla hromada zakázek, tak sedím jak trouba u compu a dělám. Večer jsem tak zpráskanej, že dám dvě piva a zalezu do pelechu. Do půlky října se to snad už zklidní a já dodělám pár maličkostí a budu muset slepit objekty do fabriky a vytvořit vlečku. Na to se celkem těším, ale potřebuju na to klid a ne ten chaos co mám. Dneska dělám od rána a jde mi to jak psovi pastva, pošťuchují mě akorát termíny. Jen včera jsem se byl podívat na to, jak vypadá lokomotiva :-).
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 27 zář, 2015 3:59 pm

No jo,tak makat se holt musí jinak by na vláčky nebylo. :D
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Gene_Simmons » úte 29 zář, 2015 12:39 am

Barbucha píše:Mně se sešla hromada zakázek, tak sedím jak trouba u compu a dělám. Večer jsem tak zpráskanej, že dám dvě piva a zalezu do pelechu. Do půlky října se to snad už zklidní a já dodělám pár maličkostí a budu muset slepit objekty do fabriky a vytvořit vlečku. Na to se celkem těším, ale potřebuju na to klid a ne ten chaos co mám. Dneska dělám od rána a jde mi to jak psovi pastva, pošťuchují mě akorát termíny. Jen včera jsem se byl podívat na to, jak vypadá lokomotiva :-).

Aha, tak proto máš tu depku. Jak píše Mirek, chechtáky jsou potřeba, no a potom si to vynahradíš :wink:. Já teď byl dvě soboty na dnech železnice v Praze a Hradci Králové, takže jsem toho na kolejišti taky moc neudělal :lol:.
Gene_Simmons

Příspěvekod Gene_Simmons » pon 12 říj, 2015 1:26 am

Další aktualizace: pod záložkou Železniční akce - Posázavský pacifik http://modelovy-svet-gene-simmonse.cz/p ... y-pacifik/
1.9.2012 jsme jeli Posázavským pacifikem. Na Posázavských linkách jezdí souprava vozů Ce Rybák, kterou vozí parní lokomotiva 434.2186 Čtyřkolák z roku 1917. Lokomotivy vznikly rekonstrukcí původních lokomotiv řady 170/434.0, které nevyhovovaly nehospodárným provozem a výkonem. Byly přestavěny na dvojčité s přehřívačem páry. Rekonstrukce probíhaly od roku 1924 do roku 1947. Po 2. světové válce práce probíhaly v dílnách Louny. V současné době je lokomotiva 434.2186 Čtyřkolák v péči LD Praha – Vršovice, jinak spadá pod depo/DKV: Muzeum ČD DHV Lužná u Rakovníka. Vyjížděli jsme ze žs. Praha-Braník přes Čerčany, kde Čtyřkolák zajel do depa, kde proběhla běžná údržba a doplnění vody. Potom jsme pokračovali do Sázavy-Černé Budy, kde jsme vystoupili. Opět se posunovalo a souprava jela dál vyhlídkovou jízdou do Ledečka a zpět. Po jejím návratu do Sázavy-Černé Budy se doplňovala voda a zase se posunovalo. Pak se souprava vydala na cestu zpět přes Čerčany, kde znovu zajel Čtyřkolák do depa na pravidelnou údržbu. Dál se pokračovalo na Prahu-Braník, kde se od soupravy odpojoval bufetový vůz. Poté se souprava vydala na cestu do domovské stanice. Vše jsem natáčel a fotil, takže se můžete podívat na video a 125 fotek.
Malá ukázka fotek:

2012_0901_121335.jpg
Pravidelná údržba a doplnění vody 434.2186 Čtyřkoláka v depu Čerčany

2012_0901_141401.JPG
434.2186 Čtyřkolák před odjezdem do Ledečka

2012_0901_155408..jpg
434.2186 Čtyřkolák, M 262.0124 Ponorka a 810 587-6 Motorák se sešli v Sázavě-Černé Budy.
Gene_Simmons

Příspěvekod Gene_Simmons » pon 09 lis, 2015 7:10 pm

Další aktualizace stavba kolejiště září - říjen 2015 http://modelovy-svet-gene-simmonse.cz/zari-rijen-2015/
V září a říjnu 2015 jsem nejdříve udělal z nosníků 3×3 mm a 2 mm balsy ohradu k zauhlovacímu jeřábu, kterou jsem následně napatinoval hodně naředěnou Umbrou přírodní. Jako základ pod uhlí do ohrady jsem použil polystyrén, který jsem natřel na černo a vlepil do ohrady. Na takto připravený základ jsem nasypal uhlí a zakápnul rozředěným disperzním lepidlem. Potom jsem nalepil tři drážní lampy do prostoru, kde bude pískování a zauhlování, kde jsem i zatravnil pás mezi kolejemi a drátovody a večer jsem vyzkoušel nainstalované drážní lampy. Ohradu s uhlím a podstavec pod zauhlovací jeřáb jsem ještě napatinoval pigmentem Black Smoke od firmy Mig. Chyběl mi vodní jeřáb, tak jsem se pustil do jeho stavby. Měl jsem doma stavebnici vodního jeřábu „Spitzner“ od Miniatur. Stavebnice je z resinových odlitků s doplňky z leptaného plechu. Vodní jeřáb je pěkný doplněk na kolejiště. K vodnímu jeřábu jsem dal vědro na vodu také od firmy Miniatur. Pak jsem zaštěrkoval kusou kolej, která vede k pískování a zauhlování. Na závěr jsem nalepil cedule s názvem stanice na nádražní budovu a na výtopnu jsem nalepil značky zákaz posunu. Tato záložka obsahuje fotky ze září a října 2015.
Malá ukázka fotek:

2015_1003_174649.jpg
Polystyrénový základ zasypaný uhlím

2015_1004_205841.jpg
Zkouška drážních lamp v prostoru pískování a zauhlování

2015_1023_160722.jpg
Hledání vhodného umístění vodního jeřábu
Gene_Simmons

Příspěvekod miroslav lengyel » pon 09 lis, 2015 8:11 pm

No taky ti to pěkně přibývá. :D :wink:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Gene_Simmons » úte 10 lis, 2015 11:19 pm

Ale houby přibývá :lol: :lol: :lol: :wink:. Moc jsem toho neudělal, měl jsem málo času. Ale zato ty se činíš jako o život :lol: :wink:.
Gene_Simmons

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště