MINI MODULY

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MINI MODULY

Příspěvekod dino » čtv 24 zář, 2015 7:22 pm

Ahoj,
shodou okolností jsem našel zajímavý projekt mini modulů přímo u nás v Čechách. Posílám odkaz na prezentaci nového kolejiště. Autor vše postavil na FREMO čelech velikosti N.
Více na https://www.facebook.com/malevlaky?fref=photo
Hledejte vlevo dole FOTKY. (omluvte mě, ale facebooku nerozumím, jen jsem to tam našel)

Držím palce těm, co se nebojí experimentovat.
=dino=
Naposledy upravil dino dne čtv 24 zář, 2015 7:32 pm, celkově upraveno 1
dino

Příspěvekod milan ferdián » čtv 24 zář, 2015 7:32 pm

Tomášovo modulové kolejiště znám.Viděl jsem ho několikrát v Ostravě v lednu ...?Dobře jsme spolu pokecali,představil mi novinky a dal tipy na civilní stavby v našem modelovém měřítku :wink: .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » pát 04 pro, 2015 2:32 pm

Velmi pravidelně sleduji stránky o mini modulech a nestačím se divit,jak se realizují návrhy jednoduchých vleček na těch modulech dané rozměrem jednoho metru.Například vlečka uhelných skladů a ZZN v německém pojetí je již skoro hotovo.Návrh vlečky olejového hospodářství byl prezentován 3.prosince 21:17 a stavba modulu i s položením kolejiva je již hotova a provozně odzkoušena ten stejný den,prezentace na webu 23:50 :lol: :lol: .Tak Mcx mám co ještě dohánět :mrgreen: :wink: .Milane,ale mi tě nedáme :wink: .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Mcx » pát 04 pro, 2015 4:31 pm

dino píše:zajímavý projekt mini modulů přímo u nás v Čechách

Je to pěkné, ale nevyužívá to základní vlastnosti modulů tj. řez terénem, krajina je spíše udělána dle praxe deskových kolejišť - tj. od základu se terén zdvihá pouze nahoru. Možnosti řezu zvlněným terénem - to je jeden z důvodů proč jsem se dal na moduly, proto nemám rád čela s rovinou, protože pak lidé mají tendenci stavět vše výškově na +- 1 mm, ale ve skutečnosti má i zdánlivě rovný terén tu 1 m metr nahoru tu 2 m dolů.
Mcx

Příspěvekod Irudzi » ned 13 pro, 2015 10:08 am

Dobrý den kolegové,
rozhodl jsem se do tohoto tématu nadále „RÝPAT“ a navážu opět na Milanův odkaz na Německé stránky s Moduly Mini-Max H0. Rád bych předem upozornil, že níže uvedený text a dotaz se netýká modelářů vyznávajících modulovku, dle norem Fremo a tak pokud se chcete vyjádřit, tak pouze k věci a nevyzdvihujte zde Fremo moduly, o nich je známo v podstatě vše a pokud ne, tak lze lehce dohledat na příslušných stránkách.

Jakož-to Německy hovořící jedinec jsem poctivě pročetl v podstatě všechna vlákna o modulech Mini-Max H0 (dále jen MM), protože mi jejich koncept připadne velice zajímavý. Moduly jsou levné na stavbu a malé rozměrem. Tedy odpadají problémy při skladování a převozu, což je pro mnohé problémem stěžejním. Píšu to zcela oprávněně a záměrně, neboť se s podobným potýkám také a co hlavně, diskutoval jsem již s mnoha modeláři, kteří to tak vidí taky. Pokud budou chtít ozvou se sami, nekteří z nich na fórum přispívají. Další výhodou je zabraný prostor na případná provozní setkání. Jak je vidět na vložených fotkách, tento je opravdu minimální. Kolegové z Německa mají tu výhodu, že mají možnost se setkávat v bývalé výpravní budově žst., v našich podmínkách by jistě postačila i třída na ZŠ apod.

Ale zpět k modulům MM a konceptu. Jedná se o moduly lokálkových tratí, se zkrácenými dopravními kolejemi na potřebné minimum. Dlouhé dopravní koleje zde nejsou potřeba, protože na těchto modulech rychlík, či Orient Ex prostě neuvidíte. Vozba je sestavena pouze z dvouosých tažených vozidel a to se týká jak osobních, tak i nákladních. I když jsem názoru, že v případě převedení na naše poměry by bylo zcela možné bez problému provozovat např. os. vozy 020, nebo některá nákladní podvozková tažená vozidla.
S tím samozřejmě souvisí i výběr hnacích kolejových vozidel, opět zde neuvidíme vozidla přechodnosti 3, sergeje, čmeláky…, ale i tak je vozový park těch našich vozidel provozovaných na lokálkách bohatý natolik, že zde problém nevidím.

Nyní k rozměrům modulů, Milan je zde tuším již zmínil, ale pro jistotu zopakuji. Šířka čela rozhraní modulů širé tratě je 300mm, délka libovolná dle možností majitele modulu, rádius Rmin=550mm, přičemž používají ještě další poloměry. Na pokládku obloukových modulů je vyřezána šablona, pro snadnější a přesnější položení koleje. Obloukové moduly odstupňované po 15°, stejně jako velká modulovka. Rozhraní , čelo je pouze jedno a v rovině, což je menší nevýhoda, ale při troše šikovnosti jsem schopen např. v oblouku vytvořit, zářez, tunel a na rovném modulu třeba most, nízký násep. Staniční moduly jsou převážně šířky 400mm a délky 2000mm, výhybky 15° - ROCO, PECO střední, TILLIG R866. Zde opět chci poukázat, že moduly MM jsou jako stvořené zejména pro vyznavače krátkých souprav. Ono třeba Hektor a smíšený vlak, či 810-010-010-810 taky nevypadají špatně a těch souprav co „ hrkalo“ po našich lokálkách je ranec.

Další parametry těchto lokálkových modulů MM zde nebudu popisovat, protože jsem chtěl v podstatě zopakovat jen to co mi připadlo jako nejdůležitější, z důvodu toho, abych se Vás zeptal zda by v našich luzích a hájích byl o takovouto modulovku zájem. Najde se pár, či více jedinců, kteří by se viděli v takovémto lokálkovém světě? Já sám jsem nadšen MM moduly, přičemž velkou modulovku nezavrhuji, to nikoli a se stavbou prvních traťových modulů a dopravny po vzoru MM Vás budu v brzké době informovat právě zde.

Budu rád za Vaše názory a dotazy, díky Irudzi.

A ještě snad odkazy na MINI-MAX H0.:

http://www.stummiforum.de/viewtopic.php ... 4b57bdbed0

http://www.stummiforum.de/viewtopic.php?t=122012
Irudzi

Příspěvekod Mcx » ned 13 pro, 2015 12:57 pm

Hm.. jak jsem nikdy neptřil k těm co přejímali německé Fremo bez výhrad, tak tomuto německému projektu mám rovněž mnoho výhrad.
1.
Irudzi píše:Kolegové z Německa mají tu výhodu, že mají možnost se setkávat v bývalé výpravní budově žst., v našich podmínkách by jistě postačila i třída na ZŠ apod.

Hm... právě chci jednat se školou o možnosti postavit klasické moduly, jedna z alternativ je třída. Podstata využití prostoru není to, že se vytočím s poloměrem 550 mm, ale jaký prostor mně zůstaně pro obsluhu - ten změnšit nejde. Náš klubový prostor má 10x6 m, tedy o dost menší než klasická školní třída a to tam bylo v klasice, v minimodulech by se tam toho více nevešlo, takže o to zde nejde:
Obrázek

2. Takto navržený systém- je naprosto autonomní nemající s klasickými moduly jeden jediný styčný bod a to mi přijde jako hodně úsilí pro málo muziky. Další samozřejmě již zmiňované rozhraní, tvar modulu oblouků, který je v podstatě širší než moje "domácí moduly" R 700 mm, tunel, most udělám, ale asi většinou pouze na modulu složeném z více dílů, to pak zhoršuje na menším prostoru kombinační možnosti modulu, to hledání styčného bodu je otázkou potenciálních zájemců

3. Zásadní je sehnat na jakýkoliv projekt - a moduly vždy vyžadují dostatek zájemců..., no vzhledem k tomu kolik je dnes klasických modulářů (myšleno - jak málo)... bude to těžký úkol

... no, chtělo by do toho nejprve hodně investovat do přemýšlení a celý systém trochu překopat, nějak mi to připadá, že tato skupina nepochopila k čemu se moduly dají použít :lol: pouze transponovali parametry z deskových kolejišť na modul a to je trochu málo
.... a nakonec otázka přepravy modulů - stanice Nevidov, Světlou Horu, odbočku Morava.... naložím do Fabie, Loket do trochu většího osobáku, Kadaň rovněž.....tož proč ještě dělat něco menšího :D

Každý takový systém je životaschopný pouze pokud se najde dostatek příznivců a proto musí být v něčem atraktivní - mně tento německý připadá nudný :o
Mcx

Příspěvekod Vaclav86cz » ned 13 pro, 2015 7:11 pm

Za mě osobně jsou mini moduly takové, které svým rozměrem nepatří mezi ty největši a dají se celkem bez problémů právě díky svým rozměrům snadno přepravovat. Využití těchto modulů bych viděl jako žolíky různých typů nebo návěstní moduly. A je jedno, jestli je to podle Fremo nebo podle jiného systému. Dělat z mini modulů layout mě ale přijde jako, jak to říct, zajímavé a neobvyklé. Hlavně už třeba z toho, že největší délka mini modulu, jestli jsem dobře četl je 2000mm... To je delší než moje dva moduly s délkou 1200mm a že by právě tyto dva moduly patřili ke skladným se říci nedá :-)
Já se třeba teď přes vánoce pustím do stavby jednoho malého modulu, ke kterému nebudu potřebovat nohy a to žolíku s motivem správně a plně funkčního přejezdu.
Norma, kterou o pár příspěvků výše napsal Irudzi mě osobně příjde spíše proveditelná pro tramvajový provoz. Kde by poloměr 550mm a úhel odbočení na vyhybce 15° nemusel vadit ani nákladnímu provozu.
Nevím jak moc porovnatelná je to norma pro naše lokálky a je taky otázka, zda-li vůbec lidi, kteří by do tohoto šli měli zájem dělat stanice podle předlohy a nebo by šlo o čistě vymyšlené téma. To už bych ale nechal na daných jedincích.
Další co mě příjde docela škoda je, že daný svět bude vždy odkázán na provoz na malých tratích s malým počtem vozů. Sice provozně by mohl být zajímavý, tak vždy bude mít své limiti, které bude problém nepřekonávat. Chybí mě prostě to propojení s vnějším světem o něco více, než jen ukončení ve skryté stanici...
Vaclav86cz

Příspěvekod milan ferdián » ned 01 led, 2017 6:38 pm

Připravovaný layout H0 s moduly MiniMax :wink: .Milan
Přílohy
27892169af.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod petrh » ned 01 led, 2017 7:26 pm

Kdo se chysta? Doma pripravujeme prvni minimax stanicku v h0, budovu mame rozestavenou od hanka:)
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod milan ferdián » ned 01 led, 2017 7:28 pm

petrh píše:Kdo se chysta? Doma pripravujeme prvni minimax stanicku v h0, budovu mame rozestavenou od hanka:)

Petře,němečtí kolegové/modeláří. :P Milan
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod petrh » ned 01 led, 2017 8:24 pm

Tak na domaci zkouseni a zvykani je to fajn:) davas nam silu a odvahu svoji modulovkou:)
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod Mcx » pon 02 led, 2017 6:20 am

milan ferdián píše:Připravovaný layout H0 s moduly MiniMax

Hm... co je na tom mini?? délka modulů na náčrtku 100 cm to je normál, z náčrtku není jasné co za oblouky tam jsou a z fotografií jiných setkání je vidět, že oblouky jsou pěkně velké moduly - chtějí asi mít oblouk na jednom modulu, poloměry jsou nejasné.
Zůstává u toho, že místo nic neříkajících náčrtků bys Milane měl napsat jaká je tvá představa technických parametrů nějaké minimodulovky - tj. minimální poloměr oblouku výhybky v odbočné větvi - z toho vyplývající technické parametry vozidel, přechodové profily, výška temene kolejnice nad podlahou, minimální dopravní délka staniční koleje......
A k tomu se zatím odhodlal jen asi Irudzi, ale asi bez odezvy.
Jinak je to jen nesmyslné plácání - včetně prezentace náčrtku setkání o ničem. Holt jen brouzdání po internetu žádné řešení nenavrhne.
Což samozřejmě neznamená, že kdokoliv si může udělat svoje pravidla pro domácí sestavu a třeba ji nazvat minimoduly a nemusí je nikomu nabízet, ale pak to nemá ten princip na čem jsou založena modulová společenství - od Frema, přes brněnské moduly TT a další.

Jednu z možností jak se vejít do menšího prostoru, včetně rozboru technických možností jsem již před časem představil zde http://ostramo.parostroj.net/moduly/domaci_moduly/domaci_moduly.html
A stále čekám co kdo dalšího vymyslí, představí, nabídne ....... a nic, ticho........
Moje domácí moduly byly přes vánoce v plném provozu - s vnukem jsme si je užili.
Mcx

Příspěvekod loscarlos » pon 02 led, 2017 7:03 am

Mcx píše:Hm... co je na tom mini??

Nechci se moc míchat do odborné diskuze, ale myslím si ( a někde to tu je) že je to šíře 30 cm ( proti 50 cm). U nás se mi líbí moduly Moduláři Bubny, ty to mají taky, nepletu li se. A co jsem viděl na jejich výstavách, tak to vypadá moc pěkně.
http://www.modulari-bubny.cz/index_.php
HO, už nemodelařím, jen si hraju ....
loscarlos

Příspěvekod milan ferdián » pon 02 led, 2017 7:32 am

Mcx píše:
milan ferdián píše:Připravovaný layout H0 s moduly Mini-Max

Hm... co je na tom mini?? délka modulů na náčrtku 100 cm to je normál, z náčrtku není jasné co za oblouky tam jsou a z fotografií jiných setkání je vidět, že oblouky jsou pěkně velké moduly - chtějí asi mít oblouk na jednom modulu, poloměry jsou nejasné.

Milane na jejich stránku jsem v loňském roce odkazoval http://www.stummiforum.de/viewtopic.php?f=172&t=107756 .Že mají v názvu MiniMax s tím já nic neudělám :P .
Mcx píše:Zůstává u toho, že místo nic neříkajících náčrtků bys Milane měl napsat jaká je tvá představa technických parametrů nějaké minimodulovky - tj. minimální poloměr oblouku výhybky v odbočné větvi - z toho vyplývající technické parametry vozidel, přechodové profily, výška temene kolejnice nad podlahou, minimální dopravní délka staniční koleje......

Bohužel znáš můj stav,musí se čekat. :?
Mcx píše:A k tomu se zatím odhodlal jen asi Irudzi, ale asi bez odezvy.
Jinak je to jen nesmyslné plácání - včetně prezentace náčrtku setkání o ničem. Holt jen brouzdání po internetu žádné řešení nenavrhne.
Což samozřejmě neznamená, že kdokoliv si může udělat svoje pravidla pro domácí sestavu a třeba ji nazvat minimoduly a nemusí je nikomu nabízet, ale pak to nemá ten princip na čem jsou založena modulová společenství - od Frema, přes brněnské moduly TT a další.

Té otázce nerozumím.Náčrtek ukazuje layout pro setkání.Co Irudzi psal a kde?Jedině ode mne převzaté fakta.A co MkTT,el-salamo a další?To není nic? :P
Mcx píše:Jednu z možností jak se vejít do menšího prostoru, včetně rozboru technických možností jsem již před časem představil zde http://ostramo.parostroj.net/moduly/domaci_moduly/domaci_moduly.html
A stále čekám co kdo dalšího vymyslí, představí, nabídne ....... a nic, ticho........
Moje domácí moduly byly přes vánoce v plném provozu - s vnukem jsme si je užili.

Žádné ticho není.Svojí domácí modulovku jsem upravil tak,že přímé moduly jdou použít v našich layoutech sekce N-scale.Jsi moc netrpělivý.Nebýt kluků z Kunčic,tak dodnes bych nemohl ukazovat na svých stránkách kam až jsem došel v realizaci programu M.D.L..Z deseti modulu jsou tři dokončené.Zbytek sedm modulů jsou ve dřevě.Jen dva z deseti nejdou použít v layoutu a to obloukové R200/90°.A nějak jsi zapoměl,že jsem dokončil společně s Daškem pět modulů pro "Kunčickou ouzkou".Na to,že jsem se pokusil něco stavět od srpna loňského roku až do teď,se ti zdá málo? :wink: 15 modulů za 5 měsíců.
Milan
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Mcx » pon 02 led, 2017 8:36 am

milan ferdián píše:Svojí domácí modulovku jsem upravil tak,že přímé moduly jdou použít v našich layoutech sekce N-scale.

No, jo problém je že řešení nelze dělat univerzálně křížem přes modulové velikosti - to co platí v N neplatí v H0... s tím nic nenaděláš.
Mcx

PředchozíDalší

Zpět na Moduly