jirkan píše:No já jsem si tím taky prošel, postavil jsem před cca 15 ti lety v Nku kolejiště 3 x 1 m a byl jsem fascinován tím, že jsem mohl honit desetivozové rychlíky a nákladní vlaky s 25 vozy. Postupně jsem ale zjišťoval, že i ten 10tivozový rychlík je vlastně malý a krátký a že to vlastně není ono. A pak začaly problémy s prachem. I přes soustavné prohánění vlaku s čistícími vozy a pravidelné "gumování" kolejí byly problémy s kontakty stále častější, až jsem to nakonec vzdal.... Kdybych se dnes do něčeho takového pustil (což vzhledem k přibývajícímu věku a dioptriím nepředpokládám), asi bych volil nějakou velmi důkladnou ochranu, např. celé kolejiště ve vetríně za sklem a pod. Jinak nevím, jak to mají N-kaři s digitálem, ale já už bych se nechtěl vzdát zvuku, a myslím, že to tady taky nebude úplně jednoduché (omlovám se, pokud tvrdím nesmysl, vývoj v této velikosti moc nesleduji). Ale současně navzdory všemu, co jsem napsal, připouštím, že právě otázka prostoru může být ten nejsilnější argument pro N, protože tady lze postavit celkem smysluplné kolejiště na rozměru, kde v H0 by bylo jen diorama.
N-ko mám dlouho a problémy s prachem nejsou zdaleka tak fatální jak by to vypadalo z tohoto příspěvku. Domácí kolejiště mám řadu let, není nijak zakrývané. Problém není ani zvuk, mám několik zvukových lokomotiv a vlaků a zvukové modely v nabídce výrobců přibývají. Pokud jde o "čištění" gumou, podle mých zkušeností a zjištění je to cesta do pekel. Kolega nechal pořídit mikroskopické snímky koleje na nichž bylo aplikováno "čištění" gumou. Dochází ke zjevnému poškrábání a je logické, že se do škrábanců snadno zachytávají nečistoty, zejména mastné. Viz http://www.honzikovyvlacky.cz/2011/06/3 ... #more-7051. Zapomíná se také na fakt, že koleje neznečišťují jen hnací vozidla, ale veškerá vozidla. Přesvědčili http://www.honzikovyvlacky.cz/2011/06/3 ... #more-7051 se o tom na jednom setkání naší sekce, na němž jsme vyčistili kolečka všech vozidel. Koleje čistíme po každé session. Na hadříčcích které pro čištění používáme se jasně projevilo kdy byla předed session vyčištěna kolečka všech vozidel, ne jen hnacích.