DCC centrála Z21

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod milan ferdián » ned 28 čer, 2015 8:58 am

zdeno píše:
milan ferdián píše: :?: :?: :?:

to se jako divis, ze Cech na Slovensku muze vymyslet veci, ktere konkuruji vecem nemeckym a jinym ?? Nejak nechapem toto sebepodcenovani.
Veci DIY pro Loconet je spoustu a docela bych ocenil, kdyby se nekdo pridal a zkusili jsme vyvinout neco i v nasich krajinach.

Tomu já se nedivím.Já spíše se divím,tedy proč už dávno nedoplnil OTO chybějící ovladače FRED(FREDI) v Zababově a v jiných klubech :?: :?: :?: Tomu se divím.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod zdeno » ned 28 čer, 2015 9:28 am

milan ferdián píše:Tomu já se nedivím.Já spíše se divím,tedy proč už dávno nedoplnil OTO chybějící ovladače FRED(FREDI) v Zababově a v jiných klubech :?: :?: :?: Tomu se divím.

Doba vymysleni a testovani je opravdu nekonecna. Uz jsem se parkrat popalil s tim, ze jsem dal spatne otestovane veci mezi lidi a ti misto pomoci, mne zhazuji a pomlouvaji.
Az po delsi dobe jsem nasel pomoc u Milana Cernohorskeho, ktery mi nevycita nedodelky, ale pomaha mi vychytat bug's. Nejsem genialni a proto zpetna vazba bez ustipacnosti a s toleranci, je pro mne dulezita.
Taky Honza Merhaut je klidas a chape, ze centraly nejsou stejne a jsou mezi nima drobne, ale presto dulezite rozdily.
---
Stavebni navod a hexaky (zdrojove kody) planuji uvolnit, nemam zajem to tutlat. Vyroba Ota je mnohem jednodussi nez Fredi, protoze nepouzivam SMD a obojstranne plosaky (prokovene diry).
Taky nepotrebuji nastavovani (kalibraci), bud funguje okamzite nebo vubec ne.
http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2014070001
Ja dokazem vyrobit asi tak 5 ks mesicne, to je muj limit, protoze to delam pro zabavu a ne na kseft.
---
Mam rozbehnutych vice projektu, ktere mne bavi a chtel bych je dokoncit.
Napriklad "nekonecna kolej" na sladovani lokomotiv na stejnou rychlostni krivku pro pripreze a postrky.
zdeno

Příspěvekod matejkocis » stř 29 črc, 2015 9:31 am

Dobry den,

rad by som poprosil niekoho, co vlasti centralu Z21 - asi najlepsie ciernu, aby mi poradil, ci na Z21 funguju vsetky funkcie (F0-F28). Predpoklam ze to funguje bez problemov. Ale ak je k centrale pripojena este aj MultiMouse od Roca ako doplnkovy ovladac, daju sa aj z MM zapnut Funkice vyssie ako F12 ??

Dakujem
matejkocis

Příspěvekod lesak » stř 29 črc, 2015 6:07 pm

Jestli to tu už někde je tak se omlouvám http://z21.cz/
lesak

Příspěvekod fulda » stř 29 črc, 2015 7:24 pm

lesak píše:Jestli to tu už někde je tak se omlouvám http://z21.cz/

Dávat odkazy na prázdné stránky je blbost, člověk jednou klikne a pak už nemá potřebu se vracet, protože tam přece nic není.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod vrbav » ned 02 srp, 2015 1:35 pm

matejkocis píše:Dobry den,

rad by som poprosil niekoho, co vlasti centralu Z21 - asi najlepsie ciernu, aby mi poradil, ci na Z21 funguju vsetky funkcie (F0-F28). Predpoklam ze to funguje bez problemov. Ale ak je k centrale pripojena este aj MultiMouse od Roca ako doplnkovy ovladac, daju sa aj z MM zapnut Funkice vyssie ako F12 ??

Dakujem

stačí len čítať, píšem o tom dokonca na tejto strane.......samozrejme, že MM len do F 20......
vrbav

Příspěvekod matejkocis » pon 03 srp, 2015 3:15 pm

vrbav píše:
stačí len čítať, píšem o tom dokonca na tejto strane.......samozrejme, že MM len do F 20......

Presiel som niekolko stran dozadu, ale nevidim tu dpoved na moju otazku - asi neviem hladat. :|

Mna zaujima konkretne Z21+Roco MM cervena. Ci sa daju cez MM zapnut funkcie F13-F20 ak je MM pripojena na Z21.
matejkocis

Příspěvekod A2C » pon 03 srp, 2015 7:57 pm

Samozrejme že dajú :)
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod matejkocis » pon 03 srp, 2015 9:08 pm

A2C píše:Samozrejme že dajú :)

Mas to odskusane? Pretoze ak je MM pripojena k centrale LENZ tak ide zapnut len F0-F12 cez MM, na ovladaci Lenz idu vsetky az do F28
matejkocis

Příspěvekod A2C » úte 04 srp, 2015 5:50 am

Nie :lol:
Si si nevšimol snáď že vlastním Z21? Taká otázka, samozrejme že to mám odkúšané!
Všetky Zimo zvukové dekodéry majú na F14 utlmenie zvuku :wink:
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod matejkocis » úte 04 srp, 2015 7:11 am

A2C píše:Nie :lol:
Si si nevšimol snáď že vlastním Z21? Taká otázka, samozrejme že to mám odkúšané!
Všetky Zimo zvukové dekodéry majú na F14 utlmenie zvuku :wink:

OK, dakujem.
matejkocis

Příspěvekod vrbav » úte 04 srp, 2015 1:49 pm

matejkocis píše:
vrbav píše:

Presiel som niekolko stran dozadu, ale nevidim tu dpoved na moju otazku - asi neviem hladat. :|

Mna zaujima konkretne Z21+Roco MM cervena. Ci sa daju cez MM zapnut funkcie F13-F20 ak je MM pripojena na Z21.

vrbav píše:Praktické testovanie DCC sytémov :

použité dekodéry ZIMO MX 645 P 22, 4 ks loko, funkcie po F 28, zvukové projekty JBR sound.

1. systém ROCO Multimaus :
všetko funguje normálne, korektne, všetky funkcie po nasadení loko na koľaj sú vypnuté, jednotlivé funkcie po F 20 sa dajú samostatne zapnúť, resp. vypnúť.

2. systém Profiboss
detto po F 20, viac nedokáže

3. systém Z 21 s DT 402, Multimaus a Profiboss v režime slave
detto po F 28

4. DCS 100 s DT 402
detto po F 28

5. DCS 100 s Profiboss v režime slave
F 9 vypína zvuk a súčasne spúšťa iný zvuk, f10 a vyššie sú nefunkčné, na loconet monitore JMRI vypisuje od F9 "unable command"

6. DCS 100 s OTO
Po F 12 korektne, F 13 spína súčasne F 15 a F 17 , je to vidieť aj na loconet monitoreJMRI . Predtým ale boli tieto funkcie vypnuté
.......po vypnutí konkrétnych zapnutých funkcií sa OTO chová korektne po F 28

7. Z 21 s OTO
rovnaký problém ako v predchádzajúcom prípade, F 13 spína súčasne viac zvukov, funkcií

8. DCS 100 s Win ovládačom JMRI
rovnaký problém ako v predchádzajúcich prípadoch, F 13 spína súčasne viac zvukov, funkcií

Ešte poznámka k ovládaču OTO, citovaný príspevok je už cca rok starý a ovládač OTO má už nový SW a funguje korektne.....

vrbav píše:Už sa tu opakujem :

Z 21 podporuje F9-F28 s DT 402, F9-F20 s Profi-boss......overené a prakticky odkúšané......

Tak vidíš, že si zle čítal, na strane 8 a 20 je o tom detailne písané a keďže Z /z/ 21 je od výrobcu Roco a Multimaus je tiež od výrobcu Roco, tak stačí veľmi, veľmi malučičká dedukcia že ROCO Multimaus na X-bus ROCO Z /z/ 21 bude podporovať funkcie až do f 20, viac totiž MM nedokáže...máme to prakticky odskúšané.....a nemiešaj hrušky s jablkami, myslím MM a Lenz......tam to do f 20 nejde....
vrbav

Příspěvekod cabros » ned 09 srp, 2015 8:56 am

Ahoj, rád bych se zeptal, zda má někdo zkušenosti s nastavením z21 a návěstidel? Konkrétně dekodér http://www.steelectronic.cz/inpage/007-dcc-4sem-uni/ + návěstidlo http://www.navestidla.cz/news/navestidl ... -z-c-b-z-/
Přijde mi divné, že když v aplikaci z21 přidám 4 světelné návěstidlo, tak je zde nabízeno vložení jen 2 adres, zatímco jednotlivé ledky napojuji na 4 výstupy, tzn. pokud vše chápu správně na 4 adresy...
Předem díky za vaše zkušenosti
cabros

Příspěvekod BohousP » ned 09 srp, 2015 10:24 am

cabros píše:Ahoj, rád bych se zeptal, zda má někdo zkušenosti s nastavením z21 a návěstidel? Konkrétně dekodér http://www.steelectronic.cz/inpage/007-dcc-4sem-uni/ + návěstidlo http://www.navestidla.cz/news/navestidl ... -z-c-b-z-/
Přijde mi divné, že když v aplikaci z21 přidám 4 světelné návěstidlo, tak je zde nabízeno vložení jen 2 adres, zatímco jednotlivé ledky napojuji na 4 výstupy, tzn. pokud vše chápu správně na 4 adresy...
Předem díky za vaše zkušenosti

Každá adresa má dva stavy - buď 0/1 nebo +/-. Máš tedy k dispozici 2*2 možnosti. Takže např. může být Č : 00, Z:01, Ž: 10 a B:11 (jen příklad, nastavuješ to v dekodéru změnou CV).
Není to specifikum Z21, ale obecně platné pro DCC.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod HonzaM » ned 09 srp, 2015 11:59 am

BohousP píše:[
Každá adresa má dva stavy - buď 0/1 nebo +/-

Nebo také t/c
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi