Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.
Tempotaxi píše:Celkové hodnocení stavebnic od malé železnice.
Na modelářský stůl jsem dostal stavebnice vozů řady Z, Vase, PP a Uaais. Po dlouhém čase jsem zavzpomínal na papírové vystřihovánky ABC a pak napuštěné papíry. První modely, které pak vystřídaly stavebnice plastové a v poslední době stavebnice z leptů. Každý materiál má svoje plus i mínus. Každý materiál se hodí na něco jiného. Ale výsledek je Váš postavený model, který Vám dělá radost. Bohužel papírové stavebnice už není to, co jsem znal. Základem stavebnice je plast kopyto nebo skelet, kostra modelu. Tento základ je lehce sestavitelný, pevný a může se dále opracovávat. Na tento základ se pak lepí papírové šablony, které jsou v každé stavebnici. Modelář, může použít i vlastní lepty a plastové polotovary, který pak oživí model a dá mu více plastičnosti. Ve stavebnici jsou podrobné obrázkové menu, jak model sestavit. Přitom postrádám, třeba jak vylepšit model, třeba drátová madla ve stavebnici Z. Neškodila by nějaká reprodukční fotka pro ilustraci, jak vůz vlastně vypadá. Dále třeba barevné spektrum použitých barev a jejich odstínů. Stavebnice jsou hlavně určeny pro dětský kolektiv. Vše právě zapadá do zámků a tím je sestava jednoduchá. Ale stejně se musí přemýšlet. A zde bude problém. Některé choulostivé díly jako jsou zábradlí a přestavoče jsou papírové. Při dětském hraní, brání do rukou, se tyto díly lehce poškodí. Já bych použil lepty. Pokročilí modeláři budou mít problém, hlavně, kteří pracují v plastu nebo v leptu. Tohle je prostě jiný druh modelařiny, zde je hlavní deviza jednoduchost a rychlost stavby. Ano stavebnice mají plno nedostatků a nepřesností, ale zručný modelář si jistě dokáže poradit a vylepšit základní model. Schválně jsem nepřeměřoval a nehodnotil detaily. Vnímám model jako celek a ten se mně zamlouvá. Není to dokonalé, ale co je dokonalé. Mám jen dvě možnosti. Stavebnici koupit nebo nekoupit. To je prosím jen Vaše uvážení. Mně osobně modely na kolejišti překvapily. Nedostatky jsem se vyrovnal, ale ani tovární modely nejsou na sto procent.
Na závěr Vám přeji do stavby modelů hodně zážitku při manuální srdeční práci, která Vás jistě těší.
statistik píše:Ad Sandy: pokud ten jeden bez plošiny chcete prodávat, já si ho klidně od Vás vezmu. On má ten model nedostatků víc, ale nic dramatického, co by se nedalo vylepšit.
PS: Já jsem ho na burze taky asi rok zpátky koupil jako několik samostatných polotovarů. Stavebnici jsem tehdy neviděl, že by byla.
Svratka píše:Jinak, mimochodem, s rozdělením ČSD přešly do správy ČD tyto vozy (přečíslování):
995 0 200 ČSD na 995 0250 ČD
995 0 201 ČSD na 995 0251 ČD
995 0 203 ČSD na 995 0253 ČD
Měly by existovat vozy čísel 250 a 251, a to jako navržené na zrušení již před dvěma roky (deponie Plzeň Koterov). Vůz č.253 již zřejmě neexistuje.
Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků