Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Příspěvekod Svratka » úte 23 čer, 2015 9:29 am

Tempotaxi:

Na obou snímcích jsou vanové vozy Uaai (Hx), které vyrobila Vagónka Tatra Studénka v letech 1966 - 1970. Na prvním snímku je zřejmě nový vůz ve vagónce, zajímavostí je ještě staré číslo vozu. Z holých stromů lze usoudit, že by mohl být snímek pořízen na jaře (1966), zřejmě se tedy jedná o jedny z posledních vozů se starým označením. V témže roce již totiž probíhalo přečíslování na označení dvanáctimístným číslem. Co se týká brzd.budek, vozy musely být jedny z posledních s kulatou budkou. Na druhém snímku je vůz stejného typu ještě za doby ČSD. Vůz má již odebranou jednu budku, což v té době již bylo běžné. Brzd.budka je sv.šedá, vana černá. Podle omšelosti vozu může být vůz tak cca rok, dva roky po dílnách, což by ukazovalo na dílny tak v letech 1989-90. To je ovšem pouze spekulace.
Jinak, mimochodem, s rozdělením ČSD přešly do správy ČD tyto vozy (přečíslování):

995 0 200 ČSD na 995 0250 ČD
995 0 201 ČSD na 995 0251 ČD
995 0 203 ČSD na 995 0253 ČD

Měly by existovat vozy čísel 250 a 251, a to jako navržené na zrušení již před dvěma roky (deponie Plzeň Koterov). Vůz č.253 již zřejmě neexistuje.

Osudy slovenských vozů mi opět nejsou známy. Není mi známo, kolik bylo celkem vyrobeno vozů této řady, zda 4, nebo 5?

Uvítal bych fotografie vozů vzpomínaných řad...

Ovšem ani snímek s roku 1991 nám stoprocentně nepotvrdí, zda obdobné novější vozy polské výroby, které znázorňuje model, byly z výroby či po prvních dílnách celé černé...
Svratka

Příspěvekod Tempotaxi » úte 23 čer, 2015 1:19 pm

Poslední operací ve stavbě je aplikace obtisků. Ke stavebnici si můžete zakoupit obtisky ČSD a ČD. A zde je problém. Obtisky ČSD odpovídají obtiskům ČD a tak mají i špatné číslo. Dále jiné vanové vozy (podle fotek) mají více nápisů než je v aršíku. Číselný obtisk jsem si vyrobil (výše v příspěvcích) a ostatní obtisky jsem použil, které jsou v aršíku. Další zádrhel byl, že při aplikaci obtisků se některé přenosy nezdařily, prostě tisk se rozpadal. Podle mě to bylo špatně přelakováno. Nakonec jsem model stříknul matným lakem.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 23 čer, 2015 1:31 pm

Na konec hodnocení řady Uaais.
Základem modelu je černá plastová destička na, kterou se pak lepí papírové šablony.
Stavebnice je vhodná pro dětského modeláře, který se naučí stavět model podle manuálu a k sestavení stačí kancelářské potřeby. Zručnější už mohou použít základní modelářské nářadí. Stavebnice je hlavně výchovná, aby mladý modelář znal základní součástky nákladních vozů. Dále stavebnice přispívá k získání zručnosti a přemýšlení při stavbě modelů.
Model vypadá na kolejišti pěkně. Je pravda, že je tam pár nedodělků. Třeba tažné kotvičky tam nejsou. Špatné nárazníky. Papírové zábradlí se brzo ulomí při manipulaci na kolejišti. Lepší budou leptané. Dále zmíněné obtisky neodpovídají roku 1985 až 1990. Dále by stálo přidat náčrtek rozvodu vzduchu, těch pár trubiček se může naznačit drátem. Samozřejmě pokud má někdo zájem se tím pohrávat.
Jinak hodnotím stavebnici kladně. A jistě přinese mnohým modelářům krásné stavební zážitky.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 23 čer, 2015 4:36 pm

Celkové hodnocení stavebnic od malé železnice.
Na modelářský stůl jsem dostal stavebnice vozů řady Z, Vase, PP a Uaais. Po dlouhém čase jsem zavzpomínal na papírové vystřihovánky ABC a pak napuštěné papíry. První modely, které pak vystřídaly stavebnice plastové a v poslední době stavebnice z leptů. Každý materiál má svoje plus i mínus. Každý materiál se hodí na něco jiného. Ale výsledek je Váš postavený model, který Vám dělá radost. Bohužel papírové stavebnice už není to, co jsem znal. Základem stavebnice je plast kopyto nebo skelet, kostra modelu. Tento základ je lehce sestavitelný, pevný a může se dále opracovávat. Na tento základ se pak lepí papírové šablony, které jsou v každé stavebnici. Modelář, může použít i vlastní lepty a plastové polotovary, který pak oživí model a dá mu více plastičnosti. Ve stavebnici jsou podrobné obrázkové menu, jak model sestavit. Přitom postrádám, třeba jak vylepšit model, třeba drátová madla ve stavebnici Z. Neškodila by nějaká reprodukční fotka pro ilustraci, jak vůz vlastně vypadá. Dále třeba barevné spektrum použitých barev a jejich odstínů. Stavebnice jsou hlavně určeny pro dětský kolektiv. Vše právě zapadá do zámků a tím je sestava jednoduchá. Ale stejně se musí přemýšlet. A zde bude problém. Některé choulostivé díly jako jsou zábradlí a přestavoče jsou papírové. Při dětském hraní, brání do rukou, se tyto díly lehce poškodí. Já bych použil lepty. Pokročilí modeláři budou mít problém, hlavně, kteří pracují v plastu nebo v leptu. Tohle je prostě jiný druh modelařiny, zde je hlavní deviza jednoduchost a rychlost stavby. Ano stavebnice mají plno nedostatků a nepřesností, ale zručný modelář si jistě dokáže poradit a vylepšit základní model. Schválně jsem nepřeměřoval a nehodnotil detaily. Vnímám model jako celek a ten se mně zamlouvá. Není to dokonalé, ale co je dokonalé. Mám jen dvě možnosti. Stavebnici koupit nebo nekoupit. To je prosím jen Vaše uvážení. Mně osobně modely na kolejišti překvapily. Nedostatky jsem se vyrovnal, ale ani tovární modely nejsou na sto procent.
Na závěr Vám přeji do stavby modelů hodně zážitku při manuální srdeční práci, která Vás jistě těší.
Tempotaxi

Příspěvekod E27 » úte 23 čer, 2015 5:11 pm

Ja by som chcel hlavne podakovat za tieto prispevky. A co dodat na zaver? Vladino prosim nazad na kotlove vozy hlavne etylenoxid. :mrgreen:
E27

Příspěvekod FrantaHO » úte 23 čer, 2015 5:45 pm

Je radost vidět Vás při práci. Děkuji.
FrantaHO

Příspěvekod Seebleith » stř 24 čer, 2015 10:37 am

Neuvěřitelné co dokazete postavit. Moc pěkná práce. K tomu zabradli: doporučuji buď napustit vterinovym lepidlem, nebo nabarvit samostatně před lepením na model. Mě se to oplatilo a navíc bylo mi to sděleno přímo od výrobce. Dále si nemyslím že stavebnice jsou těžké na sestaveni. Jen si v nich každý musí najít to svoje a rozmyslet se co a jak chce upravit. Já se snažil o znázornění rozvodu vzduchu u Uaais ale asi na to nejsem dost zručný :-( . Stavebnice se mi osobně zamlouvaji. Dávají velký prostor pro vlastní tvořivost to jen tak někdo nevymyslí. Každý ať si ze stavebnice udělá co sám chce. Já chvalím.
Seebleith

Příspěvekod Sandy » stř 24 čer, 2015 1:23 pm

Tempotaxi píše:Celkové hodnocení stavebnic od malé železnice.
Na modelářský stůl jsem dostal stavebnice vozů řady Z, Vase, PP a Uaais. Po dlouhém čase jsem zavzpomínal na papírové vystřihovánky ABC a pak napuštěné papíry. První modely, které pak vystřídaly stavebnice plastové a v poslední době stavebnice z leptů. Každý materiál má svoje plus i mínus. Každý materiál se hodí na něco jiného. Ale výsledek je Váš postavený model, který Vám dělá radost. Bohužel papírové stavebnice už není to, co jsem znal. Základem stavebnice je plast kopyto nebo skelet, kostra modelu. Tento základ je lehce sestavitelný, pevný a může se dále opracovávat. Na tento základ se pak lepí papírové šablony, které jsou v každé stavebnici. Modelář, může použít i vlastní lepty a plastové polotovary, který pak oživí model a dá mu více plastičnosti. Ve stavebnici jsou podrobné obrázkové menu, jak model sestavit. Přitom postrádám, třeba jak vylepšit model, třeba drátová madla ve stavebnici Z. Neškodila by nějaká reprodukční fotka pro ilustraci, jak vůz vlastně vypadá. Dále třeba barevné spektrum použitých barev a jejich odstínů. Stavebnice jsou hlavně určeny pro dětský kolektiv. Vše právě zapadá do zámků a tím je sestava jednoduchá. Ale stejně se musí přemýšlet. A zde bude problém. Některé choulostivé díly jako jsou zábradlí a přestavoče jsou papírové. Při dětském hraní, brání do rukou, se tyto díly lehce poškodí. Já bych použil lepty. Pokročilí modeláři budou mít problém, hlavně, kteří pracují v plastu nebo v leptu. Tohle je prostě jiný druh modelařiny, zde je hlavní deviza jednoduchost a rychlost stavby. Ano stavebnice mají plno nedostatků a nepřesností, ale zručný modelář si jistě dokáže poradit a vylepšit základní model. Schválně jsem nepřeměřoval a nehodnotil detaily. Vnímám model jako celek a ten se mně zamlouvá. Není to dokonalé, ale co je dokonalé. Mám jen dvě možnosti. Stavebnici koupit nebo nekoupit. To je prosím jen Vaše uvážení. Mně osobně modely na kolejišti překvapily. Nedostatky jsem se vyrovnal, ale ani tovární modely nejsou na sto procent.
Na závěr Vám přeji do stavby modelů hodně zážitku při manuální srdeční práci, která Vás jistě těší.

a./ Zajímavá výzva pro nás, průměrné modeláře
b./ Pořadí atraktivnosti z mého hlediska je Vase - Uaais - PP - Z
c./ Pokud jsou stavebnice určeny pro dětské modeláře, tak bych očekával tak poloviční cenu.....
d./ Pokud byly stavby presentovány v přímém přenosu, aby vyvolaly diskuzi, tak jsem zvědav na zpětnou vazbu potenciální uživatelé versus výrobce.
A tady bych měl jednu připomínku. Nejsem až tak velký znalec stavby nákladních vozů, ale přijde mi, že vůz Vase trpí závažným nedostatkem a tím jsou špatně umístěné dveře. Podle všech fotografií reálných vozů tady ve vláknu by měla být spodní hrana rámu dveří ve stejné rovině jako spodní hrana skříně.
e./ Stavebnice určitě pomohou začínajícím modelářům posunout se o kousek dál. Ono dostat kompletní stavebnici na stříbrném podnose je sice hezké, ale ne moc motivující. Tady je možno zapojit hlavu i více či méně zručné ruce a pokusit se o vlastní ztvárnění některých detailů ( zábradlí, stupaček, brzdové soustavy, apod.) buď vlastní výroby, z leptů nebo jiných zdrojů.
f./ Na druhou stranu, sledovat Vladimírovu práci je hrozně frustrující. Ten člověk snad vůbec nespí.....
Sandy

Příspěvekod Sandy » stř 24 čer, 2015 2:55 pm

statistik píše:Ad Sandy: pokud ten jeden bez plošiny chcete prodávat, já si ho klidně od Vás vezmu. On má ten model nedostatků víc, ale nic dramatického, co by se nedalo vylepšit.
PS: Já jsem ho na burze taky asi rok zpátky koupil jako několik samostatných polotovarů. Stavebnici jsem tehdy neviděl, že by byla.

Jednoho bych se asi vzdal. Více na SZ.
Sandy

Příspěvekod E27 » stř 24 čer, 2015 3:51 pm

Sandy, asi uz relaxuje, ked neodpoveda. :mrgreen:
E27

Příspěvekod statistik » stř 24 čer, 2015 8:46 pm

Jen pro ilustraci stav podobného vozu (31 54 999 2002) na konci 70. let. Brzdařské budky jsou šedé, ne černé, i když na to nevypadají (vůz je dost celkově docela olezlý. Je vidět, že moc nejezdil).
Foto Zdeněk Picka.
Přílohy
oickaupr.JPG
Kontakt: stat (zavináč) email (tečka) cz
Do soukromé zprávy prosím dejte svůj e-mail, děkuji.
statistik

Příspěvekod Tempotaxi » stř 24 čer, 2015 9:31 pm

Pěkný vozík, ale zase je nečitelný popis vozu. Na dnešních vozech je moc málo nápisů. Co tam bylo vše napsáno.
Tempotaxi

Příspěvekod Svratka » stř 24 čer, 2015 10:15 pm

statistik:

Opět se jedná o desetinápravový vůz snad Uai/Hx, pak Uaai (Hx) Tatra Studénka 1966-70. Pokud popis snímku sedí, tak by nám to mělo osvětlit vývoj číselného označení, tedy mělo by se jednat o vůz budoucího čísla 995 0 202 (?) - zřejmě od r.1982 (?). Otázkou jsou samozřejmě skutečné osudy tohoto vozu, neboť v roce 1993 najisto k ČD nepřešel, tedy pravděpodobně přešel k ŽSR... Neví někdo více?

Je tedy možné, že černé budky byly pouze z výroby a ŽOS je pak již natíraly světle šedou, ovšem, kdy se začaly natírat touto barvou i vany vanových hlubiňáků, to stále nevíme...

Děkuji za fotografii, kéž by takových bylo více... Nevíte, kde byl snímek pořízen? Děkuji.
Svratka

Příspěvekod statistik » čtv 25 čer, 2015 3:26 am

Foceno na jihu Čech. Podobných fotek hlubiňáků ČSD z konce 70. let mám víc. Budky jsou šedé a rámy černé, přičemž některé vozy jsou s "provozní patinou", některé po dílnách.

Tempotaxi: popis je nečitelný proto, že fotka byla mnou po dosavadních bohatých zkušenostech se zneužíváním fotek z internetu záměrně nejprve zmenšená a kvalitativně zmršená.
Kontakt: stat (zavináč) email (tečka) cz
Do soukromé zprávy prosím dejte svůj e-mail, děkuji.
statistik

Příspěvekod Mcx » čtv 25 čer, 2015 1:23 pm

Svratka píše:Jinak, mimochodem, s rozdělením ČSD přešly do správy ČD tyto vozy (přečíslování):

995 0 200 ČSD na 995 0250 ČD
995 0 201 ČSD na 995 0251 ČD
995 0 203 ČSD na 995 0253 ČD

Měly by existovat vozy čísel 250 a 251, a to jako navržené na zrušení již před dvěma roky (deponie Plzeň Koterov). Vůz č.253 již zřejmě neexistuje.

Všechny tři vozy jsou rok výroby 1965.
Na Slovensko odešel vůz 31 54 9950 202-1.
Mcx

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů