Re:M.D.L.III

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: M.D.L.

Příspěvekod milan ferdián » pát 29 kvě, 2015 11:10 am

HonzaM píše:Jaký bude pohon výhybek a jaké ovládání? Želvy a přepínače?

Ruční přestavování dle předloh od německých kolegů.Od veškeré elektroniky jsem odstoupil.Požadavek,abych uměl opravit nefungující DCC a ještě měl náhradní řešení ovládaní,mě prostě od užití komponentů DCC odradilo.Budu mít je zesilovač a zdroj.Vedení X1 a postačí,když mi budou umístěny LN - boxy nebo si vstupy pro X3 zabuduji do modulů.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » pát 29 kvě, 2015 11:48 am

V jednoduchosti je síla.Ruční táhla pro přestavování výhybky a polaritou v srdcovce.
Přílohy
120620-bautreffen-05.jpg
120620-bautreffen-06.jpg
120620-bautreffen-07.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » pát 29 kvě, 2015 11:51 am

Je velmi zajímavé,že u německých kolegů je ruční přestavování výhybek velmi rozšířeno.Vidíme to u spádoviště a zde jsou páky vzor system "Mende" :mrgreen: .
Přílohy
Modulanlage (68).jpg
Modulanlage (19).jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod HonzaM » pát 29 kvě, 2015 12:27 pm

milan ferdián píše:
HonzaM píše:Jaký bude pohon výhybek a jaké ovládání? Želvy a přepínače?

Ruční přestavování dle předloh od německých kolegů.Od veškeré elektroniky jsem odstoupil.Požadavek,abych uměl opravit nefungující DCC a ještě měl náhradní řešení ovládaní,mě prostě od užití komponentů DCC odradilo.Budu mít je zesilovač a zdroj.Vedení X1 a postačí,když mi budou umístěny LN - boxy nebo si vstupy pro X3 zabuduji do modulů.

Pro ovládání želvami a přepínači nepotřebuješ žádnou DCC elektroniku, stačí zdroj stejnosměrných 12 V a úplně jednoduché páčkové přepínače, jako to má většina modulů TT které jsem viděl v Malých Svatoňovicích. Kontrukčně je to mnohem jednodušší, protože přepínač má želva v sobě, a ovládání je podstatně pohodlnější. Instalace je v případě želvy mnohem méně pracná. Mechanické ovládání má přístav a Oráčov a připadá mi to velmi nepraktické (je to ovšem věc názoru). Nevím v čem spatřuješ jeho výhodu.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod milan ferdián » pát 29 kvě, 2015 12:34 pm

HonzaM píše: Nevím v čem spatřuješ jeho výhodu.

Želvy stojí dost peněz.Jedna 499,- Kč :!: :!: :!: Možná bych nějak dal dohromady pultík,ale ten by byl jen u předávacího kolejiště.Po jedné výhybce je u vlečky octárny a pivovaru.Vyplatilo by se jejich koupě a užití?Mají želvy koncové vypínání a přepínač na srdcovku?

Potom nerozumím jedné věci.Němečtí kolegové/modeláři jsou na tom přece daleko finančně zajištění líp než my a nijak je ty želvy neoslovily.Proč?
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 29 kvě, 2015 1:18 pm

Tak on se dá použít i motorický přestavník za 250,-Kč :P http://www.navestidla.cz/news/motoricky-prestavnik/
Nutno ovšem říci,že to hradlo mají soudruzi z NDR luxusní. :idea: :wink:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod milan ferdián » pát 29 kvě, 2015 1:24 pm

miroslav lengyel píše:Tak on se dá použít i motorický přestavník za 250,-Kč :P http://www.navestidla.cz/news/motoricky-prestavnik/

Jen maličkost,je to servo. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 29 kvě, 2015 1:29 pm

milan ferdián píše:
miroslav lengyel píše:Tak on se dá použít i motorický přestavník za 250,-Kč :P http://www.navestidla.cz/news/motoricky-prestavnik/

Jen maličkost,je to servo. :wink:

Ano,ale zbavené elektroniky,takže k tomu nepotřebuješ další dekodéry,ale vystačíš si s prostým přepínačem.
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod HonzaM » pát 29 kvě, 2015 1:34 pm

milan ferdián píše:
HonzaM píše: Nevím v čem spatřuješ jeho výhodu.

Želvy stojí dost peněz.Jedna 499,- Kč :!: :!: :!: Možná bych nějak dal dohromady pultík,ale ten by byl jen u předávacího kolejiště.Po jedné výhybce je u vlečky octárny a pivovaru.Vyplatilo by se jejich koupě a užití?Mají želvy koncové vypínání a přepínač na srdcovku?

Potom nerozumím jedné věci.Němečtí kolegové/modeláři jsou na tom přece daleko finančně zajištění líp než my a nijak je ty želvy neoslovily.Proč?

Proč je němečtí modeláři nepoužívají ses měl zeptat jich, třeba na ně ještě nepřišli. Je to americký výrobek. V Zababově je před časem také nikdo neznal a dnes je používá většina stavitelů stanic. Želva koncové vypínání nepotřebuje, v koncové poloze je trvale pod napětím a má odběr v řádu miliampér. Přepínač pro srdcovku samozřejmě má, dokonce má dva, tak ten druhý můžeš použít třeba na indikaci na ovládacím panelu. Ta dnešní cena je nepříjemná, já jsem je kupoval ještě za 300 Kč, jenže tehdy byl dolar za 17 Kč.
Naposledy upravil HonzaM dne pát 29 kvě, 2015 8:07 pm, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod rawen » pát 29 kvě, 2015 5:02 pm

milan ferdián píše:Je velmi zajímavé,že u německých kolegů je ruční přestavování výhybek velmi rozšířeno.Vidíme to u spádoviště a zde jsou páky vzor system "Mende" :mrgreen: .

Ty páky by mne zajímaly - zřejmě přestavují výhybky i na jiných segmentech - takže jak je to propojeno??

Radek
rawen

Příspěvekod milan ferdián » pát 29 kvě, 2015 5:49 pm

rawen píše:
milan ferdián píše:Je velmi zajímavé,že u německých kolegů je ruční přestavování výhybek velmi rozšířeno.Vidíme to u spádoviště a zde jsou páky vzor system "Mende" :mrgreen: .

Ty páky by mne zajímaly - zřejmě přestavují výhybky i na jiných segmentech - takže jak je to propojeno??

Radek

V tom ti nepomohu :| .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod HonzaM » pát 29 kvě, 2015 7:54 pm

Milane, nevíš čí byl modul s těmi pákami (obrázek Modulanlage (19) v Tvém příspěvku)? Na jaké akci to bylo, případně u jaké stanice? Bylo by možné se s autorem/majitelem spojit? Nevíš alespoň zda spojení těch pák s výhybkami bylo elektrické nebo mechanické (bowdeny, páky, nebo něco jiného)?
Honza
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod rawen » sob 30 kvě, 2015 4:09 am

HonzaM píše:Milane, nevíš čí byl modul s těmi pákami (obrázek Modulanlage (19) v Tvém příspěvku)? Na jaké akci to bylo, případně u jaké stanice? Bylo by možné se s autorem/majitelem spojit? Nevíš alespoň zda spojení těch pák s výhybkami bylo elektrické nebo mechanické (bowdeny, páky, nebo něco jiného)?
Honza

Na co mi Milan odpovidal o prispevek vyse??? :?:

Radek
rawen

Příspěvekod marwin » sob 30 kvě, 2015 5:14 am

rawen píše:

Radek

Ahoj,
prestavovaci paky jsou od http://www.h0fine.de . Pod pakou je schovany packovy prepinac, takze prenos informace mezi pakou a prestavnikem je elektricky po dratech.
Pred nejakou dobou jsem navrhnul pro Loket podobne paky pro prestavovani navestidel, ale nakonec jsem je nepouzil. Mel jsem pod pakou schovany reostat a pod navestidlem melo byt servo, tim jsem chtel dosahnout, aby pozice ramene navestidla presne odpovidala pozici paky.

Jeste pridavam odkaz na navod na paky od h0fine, vhodny jako inspirace pro pripadne bastlire.
http://www.h0fine.de/Downloads/BA_Hebel.pdf

Marek
H0-ČSD, Rozpracováno: Lokálka 2. epocha, Hlavní trať 3./4. epocha, Hotovo: Loket, 456.0, 524.13
marwin

Příspěvekod milan ferdián » sob 30 kvě, 2015 7:19 am

FREMO setkání Rodgau 22.5. - 25.5.2015.Zkus tam najít kontakt,je tam i ta fotka,co jsem vám zveřejnil.
http://www.lokschuppen-dominik.de/Ausst ... /Seite.htm
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Moduly