milan ferdián píše:Základní set
modul....délka......funkce.....................poznámka....................
- no002 - 150 - přechodový ČSD/MDL - přestupní terminál pro cestující
- no003 - 1000 - předávací kolejiště - plus vlečka uhelné sklady
- no004 - 150 - přímý - traťový/koncový
- no005 - 150 - přímý - traťový/koncový
- no006 - 450 - přímý - skryťák (rybena,výroba nábytku,osobní,objízdná)
- no007 - 450 - obloukový - plus vlečka octárny
- no008 - 450 - esko - náměstí
Ahoj Milane,
pročetl jsem si předešlé příspěvky a shlédl některé fotografie na německých webech. Má znalost němčiny je nulová, takže pouze ty obrázky a videa jsou pro mě.
Nyní se snažím pochopit, jak ten standard bude/může fungovat. Určitě by bylo vhodné definovat:
1. Představu o poloměru oblouků, poloměru výhybek. Možná i o typu CODE.
2. Způsob elektrické propojení modulů (X1 kabeláž) - náklady za Hirschmanny nejsou zrovna malé.
3. Mechanická rozhraní - počítáš na začátku jen s čelem typu rovina? Průchozí bude jedna kolej uprostřed? Nebo z důvodu naprosté modularity mohou být dvou, tří, čtyř kolejná čela? Pak si mohu ze staničky udělat stanici.

Připojit odbočení, vložit skladiště k manipulační koleji.
Pokud jsem svými dotazy úplně mimo, tak se omlouvám. Nechci tady šířit paniku a xenofobii vůči jednotlivcům či skupině.
Mě osobně mně nápad připadá zajímavý. Ale z důvodu možného spojení i s "ostatními", bych se snažil modularitu (rozhraní), příbližit té, kterou používá FREMO. I na šířce 30 cm můžeš mít čelo podobné tomu z FREMO a stejně umístěné díry.
Musím říci, že už jen touto základní sadou si na 2,8 metrů. To není zrovna málo pro pokojovou variantu.Dino