Re:M.D.L.III

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: M.D.L.

Příspěvekod HonzaM » ned 24 kvě, 2015 9:33 pm

milan ferdián píše:Tento komplex má jednu obrovskou výhodu,tyto mikro moduly(nebrat mě za slovíčka) můžeme dokončovat krajinově postupně,jak nám dovolí čas,finance a šikovnost.
.

Ale standardní moduly FREMO je také možné dokončovat krajinově postupně, vždyť svoje Sklené jsem měl v březnu 2014 v překližce, zcela bez krajiny,letos v březnu byla krajina z velké části udělána, ještě ale na tom čeká dost práce.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod HonzaM » pon 25 kvě, 2015 6:36 am

Milane, možná jen správně nechápu co vlastně těmi minimoduly M.D.L. je myšleno. Vidím jen jakýsi nákres čela - rozhraní, z nějž není dost dobře vidět kde přesně je kolej a jak má být položena - přímo na horní ploše, bez korku nebo jiného podkladu? Je okótována pouze výška horní hrany kolejnice - co ale když se použijí kolejnice s jinou výškou pražcového pásu nebo s jiným code? Pak by neseděla vzdálenost mezi horní hranou kolejnice a osou montážních otvorů. Jak by moduly měly vypadat - Šířka je dána, 30 cm, s jakou se počítá délkou, když má jít o minimoduly, je nějak definován poloměr oblouků? Předpokládám že nepůjde jen o rovné moduly. Na tom obrázku čela je označena silnice - znamená to že je na všech modulech a je vždy na stejném místě? Můžeš ukázat třeba schéma modulu stanice?
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod milan ferdián » pon 25 kvě, 2015 7:21 am

HonzaM píše:
milan ferdián píše:Tento komplex má jednu obrovskou výhodu,tyto mikro moduly(nebrat mě za slovíčka) můžeme dokončovat krajinově postupně,jak nám dovolí čas,finance a šikovnost.
.

Ale standardní moduly FREMO je také možné dokončovat krajinově postupně, vždyť svoje Sklené jsem měl v březnu 2014 v překližce, zcela bez krajiny,letos v březnu byla krajina z velké části udělána, ještě ale na tom čeká dost práce.

Jenže Sklené je stanice a tvoří ji segmenty nebo díly,kdežto komplex M.D.L. je tvořen z jednotlivých mini(mikro) moduly,jedno jak to nazveme,které mají možnost tvarovat dle potřeby layout.Proto můžeme postupně krajinu dodělat jak nám bude vycházet čas a finance.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » pon 25 kvě, 2015 7:27 am

HonzaM píše:Milane, možná jen správně nechápu co vlastně těmi minimoduly M.D.L. je myšleno. Vidím jen jakýsi nákres čela - rozhraní, z nějž není dost dobře vidět kde přesně je kolej a jak má být položena - přímo na horní ploše, bez korku nebo jiného podkladu? Je okótována pouze výška horní hrany kolejnice - co ale když se použijí kolejnice s jinou výškou pražcového pásu nebo s jiným code? Pak by neseděla vzdálenost mezi horní hranou kolejnice a osou montážních otvorů. Jak by moduly měly vypadat - Šířka je dána, 30 cm, s jakou se počítá délkou, když má jít o minimoduly, je nějak definován poloměr oblouků? Předpokládám že nepůjde jen o rovné moduly. Na tom obrázku čela je označena silnice - znamená to že je na všech modulech a je vždy na stejném místě? Můžeš ukázat třeba schéma modulu stanice?

Postupem času budu zveřejňovat nákresy.Poloměr oblouku není definován,protože jej není třeba.U nás dle norem spadá do "Modelářský standart".
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod mlha » pon 25 kvě, 2015 7:33 am

Jenže Sklené je stanice a tvoří ji segmenty nebo díly,kdežto komplex M.D.L. je tvořen z jednotlivých mini(mikro) moduly,jedno jak to nazveme,které se dají tvarovat dle potřeby.Proto můžeme postupně krajinu dodělat jak nám bude vycházet čas a finance.

Nerozumím větě moduly, které se dají tvarovat dle potřeby....to je na místě samém dotlučeš kladivem do požadovaného tvaru? Nerozumím Vám pane autore nové normy. Očekával bych soumodulí nebo minilayout, který se dá seskládat různě.
Naposledy upravil mlha dne pon 25 kvě, 2015 7:50 am, celkově upraveno 1
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod milan ferdián » pon 25 kvě, 2015 7:39 am

mlha píše:
milan ferdián píše:Ale standardní moduly FREMO je také možné dokončovat krajinově postupně, vždyť svoje Sklené jsem měl v březnu 2014 v překližce, zcela bez krajiny,letos v březnu byla krajina z velké části udělána, ještě ale na tom čeká dost práce.

Jenže Sklené je stanice a tvoří ji segmenty nebo díly,kdežto komplex M.D.L. je tvořen z jednotlivých mini(mikro) moduly,jedno jak to nazveme,které se dají tvarovat dle potřeby.Proto můžeme postupně krajinu dodělat jak nám bude vycházet čas a finance.

Nerozumím větě moduly, které se dají tvarovat dle potřeby....to je na místě samém dotlučeš kladivem do požadovaného tvaru? Nerozumím Vám pane autore nové normy. Očekával bych soumodulí nebo minilayout, který se dá seskládat různě.[/quote]
Hele nehrej si se slovíčky a nejdříve se nauč vkládat citace do příspěvku. :wink: Tu větu jsem opravil a nepiš o soumodulí,ten název minilayout bych bral.
Je zajímavé že v Německu s tím moduláři nemají problém,jen zde v České republice ano.Vyjádřit se klidně ano,vyjádřete,ale toť pro vás HO všechno.Je to modelová velikost N/1:160. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod mlha » pon 25 kvě, 2015 7:46 am

Milane, děkuji za opravu Tvé věty. Je mě jedno, jestli si postavíš to nebo ono, bylo to trochu zavádějící.
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod milan ferdián » pon 25 kvě, 2015 7:49 am

mlha píše:Milane, děkuji za opravu Tvé věty. Je mě jedno, jestli si postavíš to nebo ono, bylo to trochu zavádějící.

Beru na vědomí,vím že to myslíš dobře :wink: .Víš sám,že mám potíže s vyjádřováním,než si uvědomím,že jsem citaci špatně formuloval.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod HonzaM » pon 25 kvě, 2015 7:51 am

mlha píše:
HonzaM píše:Ale standardní moduly FREMO je také možné dokončovat krajinově postupně, vždyť svoje Sklené jsem měl v březnu 2014 v překližce, zcela bez krajiny,letos v březnu byla krajina z velké části udělána, ještě ale na tom čeká dost práce.

mlha píše:Nerozumím větě moduly, které se dají tvarovat dle potřeby....to je na místě samém dotlučeš kladivem do požadovaného tvaru? Nerozumím Vám pane autore nové normy. Očekával bych soumodulí nebo minilayout, který se dá seskládat různě.

Sklené jsem uvedl jen jako konkrétní příklad, samozřejmě lze stejným způsobem postupovat u libovolného modulu, můžeš udělat rovný modul délky třeba 40 cm a můžeš ho na setkáních používat v tomto stavu, krajinu dodělávat postupně - řada členů sekce N to takto dělá. Stále jsem nepochopil v čem je spatřována přednost M.D.L. - jako jediný rozdíl vidím šířku 30 cm. A to moc místa neušetří. Čelo modulu je zřejmě jediné a jednotné, nexistují možnosti vedení trati na náspu (jako nyní zavádějí v sekci TT), nebo třeba svahová rozhraní, která umozňují oživení layoutu. Samozřejmě za cenu omezení, je třeba najít vždy odpovíající modul na pokračování trati.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod milan ferdián » pon 25 kvě, 2015 7:58 am

HonzaM píše:Sklené jsem uvedl jen jako konkrétní příklad, samozřejmě lze stejným způsobem postupovat u libovolného modulu, můžeš udělat rovný modul délky třeba 40 cm a můžeš ho na setkáních používat v tomto stavu, krajinu dodělávat postupně - řada členů sekce N to takto dělá. Stále jsem nepochopil v čem je spatřována přednost M.D.L. - jako jediný rozdíl vidím šířku 30 cm. A to moc místa neušetří.Čelo modulu je zřejmě jediné a jednotné, nenexistují možnosti vedení trati na náspu (jako nyní zavádějí v sekci TT), nebo třeba svahová rozhraní, která umozňují oživení layoutu. Samozřejmě za cenu omezení, je třeba najít vždy odpovíající modul na pokračování trati.

Je to jen možnost.Dále mám rozměrový přepravní limit,ten musím respektovat a dále skladovací limit.Kdybych měl větší,tak M.D.L. bude mít řadu dalších m.modulů.
No tak má jen jedno rozhraní,ale i na těch se dá hodně vykouzlit. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod HonzaM » pon 25 kvě, 2015 8:04 am

milan ferdián píše:U nás dle norem spadá do "Modelářský standart".

A tím je míněno co? Kde se takový standard najde, co obsahuje konkrétně ve vztahu k poloměrům (mimochodem, v češtině se píše "standard"), důležitou roli pro tvorbu standardů hraje také úhel . ten také není v M.D.L. definován?
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod milan ferdián » pon 25 kvě, 2015 8:06 am

milan ferdián píše:Nechme teoretické řeči,úvahy a počkejte si na hmatatelné důkazy nebo-li na fotky.

:wink: :wink: :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod dino » pon 25 kvě, 2015 8:08 am

milan ferdián píše:Základní set

modul....délka......funkce.....................poznámka....................
- no002 - 150 - přechodový ČSD/MDL - přestupní terminál pro cestující
- no003 - 1000 - předávací kolejiště - plus vlečka uhelné sklady
- no004 - 150 - přímý - traťový/koncový
- no005 - 150 - přímý - traťový/koncový
- no006 - 450 - přímý - skryťák (rybena,výroba nábytku,osobní,objízdná)
- no007 - 450 - obloukový - plus vlečka octárny
- no008 - 450 - esko - náměstí

Ahoj Milane,
pročetl jsem si předešlé příspěvky a shlédl některé fotografie na německých webech. Má znalost němčiny je nulová, takže pouze ty obrázky a videa jsou pro mě.
Nyní se snažím pochopit, jak ten standard bude/může fungovat. Určitě by bylo vhodné definovat:
1. Představu o poloměru oblouků, poloměru výhybek. Možná i o typu CODE.
2. Způsob elektrické propojení modulů (X1 kabeláž) - náklady za Hirschmanny nejsou zrovna malé.
3. Mechanická rozhraní - počítáš na začátku jen s čelem typu rovina? Průchozí bude jedna kolej uprostřed? Nebo z důvodu naprosté modularity mohou být dvou, tří, čtyř kolejná čela? Pak si mohu ze staničky udělat stanici. :-) Připojit odbočení, vložit skladiště k manipulační koleji.

Pokud jsem svými dotazy úplně mimo, tak se omlouvám. Nechci tady šířit paniku a xenofobii vůči jednotlivcům či skupině. :D

Mě osobně mně nápad připadá zajímavý. Ale z důvodu možného spojení i s "ostatními", bych se snažil modularitu (rozhraní), příbližit té, kterou používá FREMO. I na šířce 30 cm můžeš mít čelo podobné tomu z FREMO a stejně umístěné díry.
Musím říci, že už jen touto základní sadou si na 2,8 metrů. To není zrovna málo pro pokojovou variantu.
Dino
Naposledy upravil dino dne pon 25 kvě, 2015 8:12 am, celkově upraveno 1
dino

Příspěvekod HonzaM » pon 25 kvě, 2015 8:12 am

milan ferdián píše:Dále mám rozměrový přepravní limit,ten musím respektovat a dále skladovací limit.Kdybych měl větší,tak M.D.L. bude mít řadu dalších m.modulů.
No tak má jen jedno rozhraní,ale i na těch se dá hodně vykouzlit. :wink:

A jaké ty přepravní a skladovací limity jsou? A týkají se i obloukových modulů? Ukaž návrh alespoň jednoho rovného a jednoho obloukového modulu - určitě už nějaké máš.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod milan ferdián » pon 25 kvě, 2015 8:13 am

HonzaM píše:
milan ferdián píše:U nás dle norem spadá do "Modelářský standart".

A tím je míněno co? Kde se takový standard najde, co obsahuje konkrétně ve vztahu k poloměrům důležitou roli pro tvorbu standardů hraje také úhel . ten také není v M.D.L. definován?

Vidíš a minule se na mne snesla vlna kritiky,že chci příliš vše definovat.Tak co vlastně mám psát? :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Moduly