Moduly OstraMo

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly OstraMo

Příspěvekod Mcx » pon 04 kvě, 2015 9:15 am

Pánové, pokud se jedná o absolutní přeměřování máte částečně pravdu, ale tímto způsobem skočte ke své skříňce s modely a doporučuji začít měřit, vedle si přistavte odpadkový koš a budu zvědav co vám vlastně doma zůstane. :) Tím neomlouvám neschopnost výrobce. Přeměřovat věci podle typových výkresů, či údajů z katalogu, kdy přesně nevím, k čemu se ten údaj vztahuje to není ideální k argumentaci. To chce výkresy bočnice vozu a to nejen sestavu, tam opět většina potřebných rozměrů není.
Zatím je možné říci, že já po úpravách jsem ochoten model akceptovat a jiní nikoliv. Já bych zase neakceptoval jiné, který pro někoho může být přijatelný.
Záleží na tom jaká měřítka na ten který model nasadím.
Mcx

Příspěvekod E27 » pon 04 kvě, 2015 11:22 am

Chlapi, to už je počítanie nitov a na modulovú prevádzku to nepatrí...
E27

Příspěvekod radeksindy » pon 04 kvě, 2015 1:49 pm

Myslím, že dokumentace v tomto případě je dostatečná. Navíc jsem už kvůli tomu u skutečného vozu byl i s metrem, takže vím, že v případě tohoto modelu nejde o žádné desetiny, ale o celé milimetry. Bohužel je to velice špatně napravitelný problém a pro mě to deformuje celý vzhled vozu. Čím více ho člověk chce, tím větší kompromisy je ochoten připustit. Pro mě je to úplný okraj zájmu, takže jsem to také vynechal :)
radeksindy

Příspěvekod Mcx » úte 05 kvě, 2015 11:56 am

K modelu Taes - tak jsem si prošel výkres bočnice, ale je to sestavný výkres pro svařování a tudiž některé rozměry tam nejsou.
Ale zjednodušeně. Horní vaznice je U 180 mm, nad větrací klapkou je překryta 24 mm okapem, ten má cca 55 mm (na výkrese nekótováno). Takže horní hrana větrací klapky (nebo chcete-li spodní hrana okapu) je od horní hrany vazníku cca 210 mm přepočteno 2,4 mm, v modelu měřeno - 2,15 mm, Opticky to ovlivňuje větší okap nad klapkou - v modelu 1,3 mm - tedy o více jak 50 mm přepočteno do skutečnosti větší - nutno dodat, že u modelu a těchto dílů obvyklý jev. Rohový sloupek na voze 230 mm - přepočteno 2,6 mm, na modelu 1,8 mm. Zajímavé na tom je, že nikomu ani na tomto modelu např. nevadí čelní sloupky u krytých vozů - obvykle i zde U 160 mm - přepočteno 1,8 mm , na modelu plocháč 1 mm (pro zajímavost na VDV Hadgs naprosto stejně).
Takže asi tak pánové z pohledu rozměrů, tedy odchylky do nějakých 0,8 mm u rohového sloupku, u umístění větracích klapek celých cca 0,3 mm.
Jinak opticky je to na modelu špatně vyřešeno - když zesílili okapy nad klapkami měli je posunout níže než jsou dle výkresu a opticky zachovat rozdíly v členění plochy - to je jediná zásadní chyba v této části vozu. Celé to ještě opticky násobí chybějící okap nad dveřmi, po jeho dosazení je to lepší. Proti chybám ostatním na voze je to opravdu zanedbatelné.

Ale jinak každého volba jak tomu přistoupí. Jen Radkovi - do 3 epochy nejde model opravit musely by se odfrézovat držáky na háky na tažné lano - tehdy byly na rohových sloupcích.
Mcx

Příspěvekod Mcx » úte 05 kvě, 2015 12:18 pm

Ještě jsem se podíval na výkres plošiny na čele vozu - asi to bude chtít výměnu za lept - přepočteně by měla přesahovat čelo 5,8 mm a na modelu jen 2,8 mm, šířka přepočteno 11,7 na modelu 9,9 mm, výška zábradlí přepočtená 6,2 na modelu 4,2 (takže můj odhad o 2 mm nižší byl správně :D ) Je to taková plošinka pro trpaslíky.
Mcx

Příspěvekod radeksindy » úte 05 kvě, 2015 1:09 pm

Jinak opticky je to na modelu špatně vyřešeno - když zesílili okapy nad klapkami měli je posunout níže než jsou dle výkresu a opticky zachovat rozdíly v členění plochy - to je jediná zásadní chyba v této části vozu. Celé to ještě opticky násobí chybějící okap nad dveřmi, po jeho dosazení je to lepší. Proti chybám ostatním na voze je to opravdu zanedbatelné.

Souhlas. Problém je v tom, že oko opticky vyžaduje prázdný prostor na klapkou, který tam není. Bez toho není zachováno členění bočnice a když si člověk změří odstup od horní hrany, tak tam najde cca 1mm namísto více jak 2mm (tou jsou ty milimetry o které jde mě). Že je poloha samotné klapky chybně "jenom" o 0,3mm, není důležité, protože oko srovnává objekt k hraně. Stejné je to s profily na hraně, kde je všechno stokrát víc vidět. Právě greenery pokazoval na důsledek nedoržení šířky profilů. Vůz působí tak, že je vyplněná celá bočnice a nemá odstup od hran.

A protože to není všechno a je tu další stovka nesedících detailů, tak jsem to ve 3. epoše vzdal.
radeksindy

Příspěvekod Mcx » úte 05 kvě, 2015 1:24 pm

Jasně Radku, ale to co ti to zejména opticky posouvá je chybějící okap nad dveřmi - po jeho doplnění ze vzhled vozu výrazně změní - výška bočnice klesne, přičemž dolní hrana okapu je tam kde má být - v úrovní horní hrany klapek. Takže ono to vše nejde tak jednoduše - posunu jednu věc a nesedí mi vazby na další díly.
Když jsem psal k tomu VDV Hadgs - tam by měly být čelní sloupky 2 mm a jsou 1 mm.... a to je na každém modelu něco a mění to vzhled vozu..... kdybych toto vše měl řešit, tak si stavím pouze vlastní vozy podle hesla, když něco zmrvím, tak si to zmrvím sám :lol:
Ale modelářský lid je lid různorodý a nakonec se všechny modely prodají :roll:
Mcx

Příspěvekod greenery » úte 05 kvě, 2015 1:27 pm

Mě ani tak nevadí jednotlivosti (sloupky na čele aj.), jako spíš celkový dojem - charakteristický vzhled typický pro konkrétní předlohu, a to tady kombinací několika nepřesností prostě selhává. Jen se to předloze podobá. Ty klapky narvané v rozích a vysoko vyloženě bijou do očí. Opticky to navíc zužuje obě krajní pole, a kdoví jestli jen opticky. Pro mě tato zmenšenina do měřítka 1:87 prostě není modelem tohoto vozu. Co mi tam chybí, už jsem napsal.
Přesné rozměry jednotlivostí jsou mi celkem ukradené, pokud ve výsledku vzor poznám.
Stejně jako radeksindy jsem prostě jen dospěl k tomu, že v tomhle případě se nevyplatí investovat čas do úprav modelu.
Můj závěr - nechci to nikomu podsouvat. Jak tady z debaty vyplývá, každý máme jiné "oko".

Přemýšlel jsem, jak se to stalo, že mi to "nesedí" - mám dojem, že autor CAD předlohy pro model vzal 2d výkresy, namaloval bokorysy, půdorys a pak to poslepoval jako papírový model do 3D tvaru, aniž by vzal v potaz, že o prostorovém dojmu rozhodují i drobnější detaily a odskoky a konstrukční princip předlohy, který je nutné si uvědomit. Pak tam lítají milimetry - v jednotlivostech možná prominutelné, ale pro celkový dojem zásadní.

Nejde tady vůbec o počítání nýtů, ale o prostorovou představivost. Odlitek bez znázorněných nýtů mě v tomhle případě uspokojuje víc. Mimochodem, na modulech Ostrama se vám něco takového prohání, nebo ten vagon má jiný původ?
greenery

Příspěvekod Mcx » úte 05 kvě, 2015 1:30 pm

Právě proto jsem zkusil doplnit okap nad dveřmi, zda s celkovým dojmem vozu pohne ... a pohlo a o to mi šlo.
Mcx

Příspěvekod greenery » úte 05 kvě, 2015 1:38 pm

... jo, pomohlo to určitě.
..ale tohle https://plus.google.com/108597270372816 ... 2816855478
mi ten vagon (i přes řadu jiných nepřesností a hrubost odlitku) připomíná víc.
greenery

Příspěvekod Mcx » úte 05 kvě, 2015 1:42 pm

Jo, ten model dobře znám, vedle stojí dva moje vozy :D , pro jeho vzhled jsem si právě nikdy tento odlitek nepořídil - holt co modelář to jiný názor.
Mcx

Příspěvekod greenery » úte 05 kvě, 2015 1:57 pm

... no právě proto byl tenhle model od MTB pro mě vloni největším zklamáním. Já ten odlitek taky nemám.
A mrzí mě, že p. Veselý svůj model nedokončil, sice jiná řada, ale podobný typ. Jasně, taky není bez chyb, ale ten se mi líbil. Jen tiše závidím ty 4 kusy, co máte.
greenery

Příspěvekod greenery » úte 05 kvě, 2015 1:59 pm

Mcx píše:...... vedle stojí dva moje vozy :D , .........

...moc pěkná patina, tak akorát
greenery

Příspěvekod Sandy » stř 06 kvě, 2015 7:31 am

Mcx píše:Jo, ten model dobře znám, vedle stojí dva moje vozy :D , pro jeho vzhled jsem si právě nikdy tento odlitek nepořídil - holt co modelář to jiný názor.

Milane, greenery i radeksindy mají pravdu. Tento model ze všeho nejvíce připomíná americké kryté vozy. Měl jsem ho poprvé v ruce na minulé burze. Hned na první pohled mě na něm něco vadilo. Teprve když jsem doma "vyštrachal" svou deset let starou prvotinu, tak jsem pochopil proč.
http://sandyh0.rajce.idnes.cz/Zac_z_odlitku#P1101720.jpg
Možná, že to je druhý extrém, že ty výsypné klapky jsou zase moc dole. (Jiné detaily bych moc neřešil. Jsou poplatné době vzniku a použité technologii výroby. Proč ten vůz vypadá tak jak vypadá, je uvedeno v popisce u první fotky. )
To, co mě nejvíce překvapuje je, že si výrobce nedá více práce s přípravou modelu. Není to v jeho případě první nonsens. A to už nemluvím o dalších detailech - podvozky, stupačky apod. To je model do kategorie Hobby za 500.- Kč. A to jsem v oboru železniční modelář diletant a spokojím se s málem.
Sandy

Příspěvekod Mcx » stř 06 kvě, 2015 9:42 am

Tož chlapci Mercedes z toho nikdy nebude, ale slušně vytuněný Trabant by to mohl být (otázkou je zda to stojí za to) :lol:
Mcx

PředchozíDalší

Zpět na Moduly