od greenery » úte 05 kvě, 2015 1:27 pm
Mě ani tak nevadí jednotlivosti (sloupky na čele aj.), jako spíš celkový dojem - charakteristický vzhled typický pro konkrétní předlohu, a to tady kombinací několika nepřesností prostě selhává. Jen se to předloze podobá. Ty klapky narvané v rozích a vysoko vyloženě bijou do očí. Opticky to navíc zužuje obě krajní pole, a kdoví jestli jen opticky. Pro mě tato zmenšenina do měřítka 1:87 prostě není modelem tohoto vozu. Co mi tam chybí, už jsem napsal.
Přesné rozměry jednotlivostí jsou mi celkem ukradené, pokud ve výsledku vzor poznám.
Stejně jako radeksindy jsem prostě jen dospěl k tomu, že v tomhle případě se nevyplatí investovat čas do úprav modelu.
Můj závěr - nechci to nikomu podsouvat. Jak tady z debaty vyplývá, každý máme jiné "oko".
Přemýšlel jsem, jak se to stalo, že mi to "nesedí" - mám dojem, že autor CAD předlohy pro model vzal 2d výkresy, namaloval bokorysy, půdorys a pak to poslepoval jako papírový model do 3D tvaru, aniž by vzal v potaz, že o prostorovém dojmu rozhodují i drobnější detaily a odskoky a konstrukční princip předlohy, který je nutné si uvědomit. Pak tam lítají milimetry - v jednotlivostech možná prominutelné, ale pro celkový dojem zásadní.
Nejde tady vůbec o počítání nýtů, ale o prostorovou představivost. Odlitek bez znázorněných nýtů mě v tomhle případě uspokojuje víc. Mimochodem, na modulech Ostrama se vám něco takového prohání, nebo ten vagon má jiný původ?