Podklady pro stavbu vozů Uacs (Raj )

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Uacs (Raj ) H0

Příspěvekod Tempotaxi » ned 03 kvě, 2015 5:15 pm

Krkonošské vápenky Kunčice - jejich loga na cibulce.
Tempotaxi

Příspěvekod E27 » ned 03 kvě, 2015 5:31 pm

Z tých fotiek mám pocit, ako keby ten vrch rakiev mal náter špinavý z toho, ako striekali cibule. Pripadá mi to tak...
E27

Příspěvekod cer.t » ned 03 kvě, 2015 6:09 pm

K nástřiku vrchů rakví - co se kolem oprav Uacs motám, tak se nikdy vrch rakví cíleně nijak nestříkal, takže se jedná o záprach z nástřiku kopulí, případně si myslím, že se tam drží substrát, který nemá kam od tam odtéci. Při příjezdu je rakev ze shora často velmi špinavá, ale při loupání historických nátěrů jsem nikdy nenarazil na jinou barvu než barvu rakve.

K historickému nátěru:
- v 70. letech je např. rozdělení barev rakví následovné
= červenohnědá rakev = cementářské vozy pod ČSD - označení Uaces/Raj
= zelená rakev = soukromé vozy - Uas/Raj
- nátěry kopulí byly dle výkresů z výroby různé - od ČSN 2092, 6050, 6200, 6400 až po 6600. Ale také jsem se doloupal až na světle zelenou, což byla s 6050 asi nejčastější barva, kterou jsem jako výrobní zjistil. Následující vrstvy byly většinou oranžové a až třetí vrstva byla obvykle žlutá.
(bavíme se zde pouze o typech 451 a 451.1 s rovným rámem. Typ 495 se starou skříní nikdo nedělá. Takže má cenu dělat vozy až pro IV. epochu)

K obtiskům, které se zde prezentují: trhá mi to srdce, když vidím, co se na modelech objevuje, hlavně pro IV. epochu. Máme připravený obtisk na Uas/Raj nebo Uaces/Raj - u těchto popisů je možné udělat jakéhokoliv držitele. Pokud by byl zájem o nějaký extra obtisk, tak při počtu alespoň 3 ks bych připravil i jiné, na které bude nějaká dokumentace. Když už s tím Tempotaxi stráví tolik času, tak je škoda na to naplácat zcela nesmyslné obtisky, které minimálně překrývají různé období a i typy Uacs (dodnes je popis na typu 495 odlišný od ostatních).
Rozhodně i pro sebe chci např. připravit obtisk na Uacs Agorpodniku Gottwaldov (podle fotky, která se tu před časem objevila).
Přílohy
Uas_Raj.png
753023b.jpg
801503.jpg
cer.t

Příspěvekod E27 » ned 03 kvě, 2015 6:20 pm

cer.t, keďže si z oboru, chcem sa opýtať, či sa ti dostávali pod ruky aj Raj vozne zo Slovenska.
E27

Příspěvekod cer.t » ned 03 kvě, 2015 6:26 pm

no něco málo, ale jen držitelé RWTN, WSTN a RVS
cer.t

Příspěvekod E27 » ned 03 kvě, 2015 6:30 pm

škoda, pátram po atyp náteroch podnikov, ktoré boli po rozpade Československa a ČSD, zháňam hlavne Raj vozne Gumární Púchov.
Červená rakva, čierna cibula...
E27

Příspěvekod cer.t » ned 03 kvě, 2015 6:31 pm

Na toto jsem se konkrétně ptal a dle pamětníků z Púchova a i od nás byly kopule žluté a rakev černá. Ale je otázkou věrohodnosti vzpomínek, myslím, že dále než ke konci 80. let nesahají.
cer.t

Příspěvekod E27 » ned 03 kvě, 2015 7:17 pm

Aj tak je to super správa, pretože mi skôr neveria a tvrdia, že raj vozne gumárne nemali, ale ešte za mojej éry rušňovodiča som ich videl stáť kúsok od meniarne Púchov. Aj žltočierne, no žltá farba bola celá oprskaná niečím čiernym, čo vozili... Časom sa objavovali koncom 90 rokov už vozne, ktoré mali rakvu červenú a cibule čierne a je to asi aj preto, aby neboli vidieť tie čierne stekance na inej farbe a aj preto lebo gumárne mali korporátny náter čierny s kombináciou červenej. T448 čka, čo tam posunovala bola tiež čierna s červenými pásmi.
E27

Příspěvekod TTmili » ned 03 kvě, 2015 7:39 pm

Cer.t: Super, to jsou informace kterých je třeba si velmi cenit. Jen se zeptám, v jakém měřítku bude ten obtisk na Agropodnik Gotwaldov? Rozhodně bych měl zájem minimálně o nějaký ten kus v TT, jen bych se chtěl ujistit zda jsem správně z fotky odvodil bílé cibule a světle modrou (nebeská modř?) případně světle šedou rakev? Stejně tak mě zajímají i jiné různé podniky datované do poloviny 80-tých let ideálně s bílými cibulemi (nebo ve slonové kosti) jako výše zmíněná Rakona nebo Mlýny a těstárny. Dále jsou pak zajímavé i vozy s modrou rakví, po těch pátrám už dlouho, protože vím že jsem někde viděl fotku z poloviny 80-tých let kde byla souprava červenohnědých rakví narušená jednou modrou, a patrně i nějakými zelenými rakvemi.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod Tempotaxi » ned 03 kvě, 2015 8:55 pm

Cer.t
Tak konečně se někdo zde přihlásil co má informace. Většina modelářů je právě odkázána na obtisky, které jsou v prodeji. Že je dávám na model, tak je dávám jiné informace a fotky nemám o těchto vozech. Mám jen fotky jiných vozů a na ty budu dělat obtisky, protože je nikdo jiný nedělá.

Obtisk na vůz Agropodnik Gottwaldov si chci také udělat, ale zatím jsem nezjistil číslo vozu. Podle fotky je na rakvi logo „AG“ a půda má stejnou barvu jako Tatra.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » ned 03 kvě, 2015 9:11 pm

Zde je fotka, která je na webu http://www.k-report.net/.
Foto Statistik.
Na nástřik od cibule to není, ale to je právě záležitost už ČD.
Otázkou je zda vozy z let 1990 až 92 (ČSD) nemají při změně názvu podniku, nového barevného provedení vozů i zhotoven nástřik vrchní části rakve jinou barvou. Může jít o nějaký pokus cirkusového vozu.
Tempotaxi

Příspěvekod mlha » pon 04 kvě, 2015 5:05 am

E 27, Radovane ten černý materiál by mohly být saze, které se do surového kaučuku přimíchávají ve výrobě
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod mlha » pon 04 kvě, 2015 5:07 am

Tempotaxi píše:Zde je fotka, která je na webu http://www.k-report.net/.
Foto Statistik.
Na nástřik od cibule to není, ale to je právě záležitost už ČD.
Otázkou je zda vozy z let 1990 až 92 (ČSD) nemají při změně názvu podniku, nového barevného provedení vozů i zhotoven nástřik vrchní části rakve jinou barvou. Může jít o nějaký pokus cirkusového vozu.

Toto mě připadá, že se lakošovi už nechtělo maskovat cibule a nechal prvně stříkanou barvu vidět. Ošidil to jenom nastříkanými boky rakve....
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod vmucha » pon 04 kvě, 2015 6:51 am

Na rajce jsem přidal pár slovenských cibulí, které jsem včera našel v Nučicích.
http://vmucha.rajce.idnes.cz/UACS
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

Příspěvekod Tempotaxi » pon 04 kvě, 2015 6:01 pm

Technická data a popis vozu Uacs.
Tempotaxi

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů