od Mcx » sob 02 kvě, 2015 9:50 am
Ahojte, já myslím, že nezáleží na levostranném či pravostranném provozu, ale na umístění návěstidel. Zásada by měla být, že rozhodující návěstidlo je modelované to co stojí na trati a mělo by být umístěno tak, ať je na něj vidět. Na dvojkolejce může dojít k situaci, kdy v bodě je jedno návěstidlo, dvě návěstidla jedním směrem a dvě návěstidla každé jiným směrem a to asi s řešením nějakým opakovačem je tedy oříšek. Jak při chození po jedné straně říct, který opakovač patří ke kterému návěstidlu??
Já nejsem příznivcem opakovačů, vedou k nesprávným návykům strojvedoucích, chápu je pouze jako pomůcku, kdy je z důvodu tvaru moduliště ztížená viditelnost návěstidla. Dnes zápasí mnozí se skutečností, aby vůbec nějaká aspoň vjezdová návěstidla byla... máme na tratích, kde máme traťovou 80 - 100 km/h návěstidla bez předvěstí..... s opakovačem směřujem k hračce a nikoliv simulaci železničního provozu.
Nejdříve vybavme stanice návěstidly včetně předvěstí a pak řešme sníženou viditelnost možností nasadit opakovač.
Takže první úkol je mít aspoň stanice vybavené vjezdovými návěstidly - správně umístěnými, s označníkem či seřaďovacím návěstidlem omezujícím posunovou cestu ze stanice - a to ve stanicích s traťovou max 60 km/h a pro vyšší rychlosti včetně předvěstí. Toho jsem zatím ani v Lipové nedosáhl, mám rozestavěné další dvě předvěsti.
Do datových listů stanic je nutno doplnit pravidla k umisťování návěstidel - vjezdových, předvěstí ať již samostaný modul, šachta... Je povinností majitele stanice mít toto vše připraveno a tomu kdo sestavuje moduliště tyto informace poskytnout, pokud se jedná o šachty tak dát staviteli moduliště seznam možných modulů pro instalaci vjezdového návěstidla - tedy moduly se šachtami.