Moduly OstraMo

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly OstraMo

Příspěvekod milan ferdián » čtv 30 dub, 2015 3:41 pm

Dašek píše:Ruční návěstí bílý kruh s černým lemem a výpravku mám rozdělanou, leč nedodělanou za což se omlouvám a sypu si popel,chci říci vagonky na hlavu.

Ty tam byly,nechápu sypání popela na hlavu.Spíše manšifíři koukali po všem možném i po hezkých děvčatech,místo toho,aby se věnovali plně provozu :mrgreen: .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Mcx » čtv 30 dub, 2015 3:56 pm

Ahoj Dašku, je mně jasné, že dnešní Vratimov již jen částečně připomíná tehdejší Vratimov s okolními vlečkami.

Michal Šuhajda píše:Měl jsem na mysli denní návěst - bílý terč s černým okrajem.

To je ruční přivolávací návěst - nu, ale k jejímu použití je nejdříve nutno mít vjezdová návěstidla, které jsou v poloze stůj a pak můžu dát vjezd ruční přivolávací návěsti. Stavět někde červené terče před stanicí a pak okolo nich povolovat průjezd ruční přivolávací návěsti - to je Beroun, to opravdu moc košér není vůči strojvedoucím neb toho "malého trpasličího" terče si strojvedoucí ani nevšimne. Navíc by to měla být mimořádnost - tedy zpravení strojvedoucího rozkazem ať něco takového očekává. S použitím červeného terče se počítá u návěstidla, které nelze postavit na stůj nebo mimořádně u zničeného návěstidla. Jezdit x-let na setkání bez hlavních vjezdových návěstidel mi ani modulově nepřipadá košér. Taková stanice má mít pak lichoběžníkovou tabuli a bude zařazena do trati provozované podle D3.
Mcx

Příspěvekod Mcx » čtv 30 dub, 2015 5:00 pm

Prostě vjezdové návěstidlo je vjezdové návěstidlo a je to součást stanice:

Obrázek

Obrázek

Nakonec v základní normě OstraMo to v bodě 7.1 máme jasně a je taky u nás dodržováno. Neb stavět stanici bez návěstidel je blbost, pokud rovnou nepočítám, že bude navždy v trati pro zjednodušenou dopravou.
Mcx

Příspěvekod mlha » čtv 30 dub, 2015 5:49 pm

vjezdové návěstidla máme na našich stanicích taky
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod Barbucha » čtv 30 dub, 2015 5:58 pm

Ten porost u telegrafního sloupu na horní fotce se hodně povedl. :shock:
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod Dašek » pát 01 kvě, 2015 8:48 am

Na Rajče jsem přidal fotky od Jendy http://davasek.rajce.idnes.cz/Vratimov_2015/#P1380837.jpg
Dašek

Příspěvekod milan ferdián » pát 01 kvě, 2015 9:37 am

mlha píše:vjezdové návěstidla máme na našich stanicích taky

Hlavní aktér zatím mlčí :wink: .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Mcx » pát 01 kvě, 2015 10:38 am

No Milane, pokud myslíš Frýdlant, tak celé to nebylo o Frýdlantu, ale o Berounu :) ne, že by to částečně pro Frýdlant neplatilo také.
Mcx

Příspěvekod Mcx » pát 01 kvě, 2015 1:40 pm

K reportáži ze setkání Vratimov 2015 jsem doplnil samostatnou stránku s mými poznámkami k průběhu, modulům, vozidlům.... odkaz je ze stránky reportáže a zde je přímý odkaz http://ostramo.parostroj.net/oa/2015_Vratimov/Vratimov_2015_pozn.html
Mcx

Příspěvekod Mcx » pát 01 kvě, 2015 5:51 pm

Udělal jsem ještě některé korekce a doplnění textu, tak si to můžete znovu načíst.
Mcx

Příspěvekod Dašek » sob 02 kvě, 2015 8:15 am

Mám dotaz,jak by se řešila montáž opakovačů na dvojkolejné trati? Montáží na jedné straně modulu,nebo montáží na straně modulu přiléhající k dané koleji? :D
Dašek

Příspěvekod milan ferdián » sob 02 kvě, 2015 8:54 am

Dašek píše:Mám dotaz,jak by se řešila montáž opakovačů na dvojkolejné trati? Montáží na jedné straně modulu,nebo montáží na straně modulu přiléhající k dané koleji? :D

Já jsem se setkal při provozu na setkáních FREMO v Praze a v Německu,montáží vždy na jedné straně modulu.Samozřejmě bude též záležet zda bude pravostranný nebo náš levostranný :mrgreen: .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Mcx » sob 02 kvě, 2015 9:50 am

Ahojte, já myslím, že nezáleží na levostranném či pravostranném provozu, ale na umístění návěstidel. Zásada by měla být, že rozhodující návěstidlo je modelované to co stojí na trati a mělo by být umístěno tak, ať je na něj vidět. Na dvojkolejce může dojít k situaci, kdy v bodě je jedno návěstidlo, dvě návěstidla jedním směrem a dvě návěstidla každé jiným směrem a to asi s řešením nějakým opakovačem je tedy oříšek. Jak při chození po jedné straně říct, který opakovač patří ke kterému návěstidlu??
Já nejsem příznivcem opakovačů, vedou k nesprávným návykům strojvedoucích, chápu je pouze jako pomůcku, kdy je z důvodu tvaru moduliště ztížená viditelnost návěstidla. Dnes zápasí mnozí se skutečností, aby vůbec nějaká aspoň vjezdová návěstidla byla... máme na tratích, kde máme traťovou 80 - 100 km/h návěstidla bez předvěstí..... s opakovačem směřujem k hračce a nikoliv simulaci železničního provozu.
Nejdříve vybavme stanice návěstidly včetně předvěstí a pak řešme sníženou viditelnost možností nasadit opakovač.
Takže první úkol je mít aspoň stanice vybavené vjezdovými návěstidly - správně umístěnými, s označníkem či seřaďovacím návěstidlem omezujícím posunovou cestu ze stanice - a to ve stanicích s traťovou max 60 km/h a pro vyšší rychlosti včetně předvěstí. Toho jsem zatím ani v Lipové nedosáhl, mám rozestavěné další dvě předvěsti.
Do datových listů stanic je nutno doplnit pravidla k umisťování návěstidel - vjezdových, předvěstí ať již samostaný modul, šachta... Je povinností majitele stanice mít toto vše připraveno a tomu kdo sestavuje moduliště tyto informace poskytnout, pokud se jedná o šachty tak dát staviteli moduliště seznam možných modulů pro instalaci vjezdového návěstidla - tedy moduly se šachtami.
Mcx

Příspěvekod VojtikJ » sob 02 kvě, 2015 11:21 am

Mcx píše:s opakovačem směřujem k hračce a nikoliv simulaci železničního provozu.

Děláš si srandu? :lol:
Dám radu, koukněte jak funguje kodovaná trať (návěstí opakovač) a zjistíte že ten Váš opakovač (světýlka na boku modulu) jsou vlastně i na mašině jen v trochu jiné podobě ;)Čili se přiblížíte k simulaci žel. provozu víc než si myslíte.
Šašci
VojtikJ

Příspěvekod Mcx » sob 02 kvě, 2015 11:58 am

Až někdo postaví trať, kde bude autoblok, stanice s releovkou, tak ať si tam opakovače dá :lol: Ale to je v H0 v nedohlednu a my řešíme zcela něco jiného. Takže zůstávám u toho co jsem napsal a navíc modelujeme trochu jinou domu než dnes a těch kódovaných tratí tolik nebylo.
Navíc hrát si, že opakovač návěstidla je opakovač na lokomotivě je přitaženo za vlasy. Něco jiného je sedět na lokomotivě, něco jiného je zkušenost s modelovými strojvedoucími na setkání - nemíchat dohromady, obě stránky mince znám :wink:
Mcx

PředchozíDalší

Zpět na Moduly