Moduly Olomouc TT

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly Olomouc TT

Příspěvekod rawen » ned 05 dub, 2015 8:24 am

MirekTT píše:
rawen píše:U nás se pořád něco děje.....

Tak má fungovat správný klub, držím palce :P
Co to je pod svěrkama, kovová šablona pro pokládku koleje? http://tt-moduly-ol.rajce.idnes.cz/work ... i/#w02.jpg

Ano, dar přítele Lasera. Tady jen přitlačuje korek.

Radek
rawen

Příspěvekod rawen » ned 05 dub, 2015 6:22 pm

Když měl Milan takovou radost, tak hned přidám další článek
Trnávka - díl druhý

Kromě pozitiv v něm vyvstal i problém, jak nabarvit pražce a pruty vekslí, nemaje doma stříkačku. Libor navrhoval vyhodit na sníh a mráz, aby chytly patinu, ale tak dlouho čekat nemůžu...

Radek
rawen

Příspěvekod rawen » ned 05 dub, 2015 8:55 pm

Já vím, že výfuky a zemitě hnědá - NA ROZHRANÍ.
Zajímá mě, jak je dostat bez stříkání na veksle a nepředřít se. :)

Radek
rawen

Příspěvekod MirekTT » pon 06 dub, 2015 4:34 pm

rawen píše:......a nepředřít se.

Asi nepomůžu. Pavlovice jsem dělal týden po večerech. A u toho jsem pěl chválu na moduly, že si je můžu postavit na bok, líp se to barví. Chudáci, co maj velký kolejiště, ještě k tomu někde u zdi.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod rawen » pon 06 dub, 2015 4:56 pm

Ahoj, díky za reakci.
Takže jsi to natíral až po pokládce a štětečkem? A použil jsi syntetickou Agamu?
Práce mi v zásadě nevadí, ale bojím se, abych po týdnu štětkování nezjistil, že se ve vekslích cosi slepilo.

Díky, Radek
rawen

Příspěvekod MirekTT » pon 06 dub, 2015 5:40 pm

Po nalepení holých čistých kolejí na podklad jsem vše stříkl základovkou - podloží i pruty i výhybky. Pak jsem zase vše stříkl zemitou. No a pak jsem štětečkoval boky prutů rzí.
Hlavy očištěny ředidlem a doleštěny gumou. Doposud surfacer + agamy syntetika. Ale je fakt, že když ti pistolka stříká tenkou linku a máš pevnou ruku, je pohodlnější boky prutů tou rzí stříkat.
Po nabarvení jsem zaštěrkoval a po zaštěrkování prášil pigmentem.
Co se slepení výhybek barvou týče, mám určitou výhodu. Tím mechanickým ovládáním jednoduše jazyky výhybky zastavím, kde zrovna potřebuji, třeba přesně uprostřed, nebo ji jen nedovřu, takže můžu naráz barvit a nechat schnout úplně celou výhybku.

Určitý problém mi nastal u výhybek v oblasti přídržnic. Pod nimi jsou jen malinká okénka mezi pražci a ta se hodně blbě štěrkují a umí se i zalepit barvou. Přídržnice je lepší instalovat až po štěrkování a dobarvit následně, jen s opatrností, aby na štěrk nepřišla barva, která tam být nemá.
Já jsem přídržnice vytrhával po barvení, doštěrkoval a nahradil je nabarveným eLkem z mosazi. Sic to vypadá malinko líp, ale je třeba přesné práce. Ale o tom jsme se už myslím bavili.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod rawen » úte 07 dub, 2015 9:27 am

Rozhraní modulu
Dnes trošku z jiného soudku. Nedávná debata o rozhraních ve vlákně brněnského klubu vyvolala samozřejmě odezvu i u nás, ale jsme de facto začátečníci a nechtěli jsme reagovat ukvapeně.

Situace v našem klubu je taková, že jediným daným tématem jsou lokální tratě bez geografického omezení. Každý z nás má tu "svoji" a ty navzájem se liší. Například já preferuji kopcovité úseky od Ptení po Chornici na 271+017, Liborovi s Denisou je blízká trať Mladeč-Litovel situovaná v úplně jiné krajině. A tak je to v pořádku, lokálka není jednotvárnou koridorovou tratí, ale přitahuje nás právě svou proměnlivostí.

Proto nepředepisujeme jednotné rozhraní, ale vítáme pestrost, byť za cenu nedokonalého slícování layoutu.
Více na našem webu.

Za mou osobu doplním, že jsem si včera znovu projel a fotil téměř celou trať ze Stražiska do Chornic (původně jsem chtěl "jen" dofotit Městečko Trnávka). :) Některé typické fotky jsou na Rajčeti i s komentářem. Pokud píšu, že trať má chrakter rozhraní XY, nemyslím tím, že ji traťováci odbagrovali podle norem Zababova, ale že z dostupných normovaných rozhraní je XY nejpodobnější.

Závěr? Foťte na jaře, přes holé stromy je nejlíp vidět. :lol: Ale jinak je pro mne nejpoužitelnějším rozhraním ZN nebo ZR, případně RR. Zároveň se ale nezlobím na nikoho, kterému to vychází jinak. :)

Radek
rawen

Příspěvekod sikora » úte 07 dub, 2015 9:38 am

Moc pěkné a hlavně inspirující fotky. Pokud budeš v budoucnu modelovat krajinu podle téhle předlohy bude to nádhera. Držím palce. Jarda
sikora

Příspěvekod rawen » úte 07 dub, 2015 10:32 am

sikora píše:Moc pěkné a hlavně inspirující fotky. Pokud budeš v budoucnu modelovat krajinu podle téhle předlohy bude to nádhera. Držím palce. Jarda

Což o modelování, pořadí prací je jiné... Trnávka - dlouho nic - motání stromků - další stromky - lesnatá krajina.
Anebo že bych ztvárnil situaci po letošní holoseči? :P :lol:

Radek
rawen

Příspěvekod sikora » úte 07 dub, 2015 1:49 pm

No právě, holý násep nebo zářez trocha kamení a jinak samý pařez to pak přibývají kilometry tratě to se to pak modeluje.
sikora

Příspěvekod rawen » čtv 16 dub, 2015 11:29 am

rawen píše:Na klubové stránky jsem dal report o stavbě digitálních hodin zrychleného času.

Obrázek

Tentokrát jsme použili velké segmentové displaye, které řídíme Arduinem. Toto řešení je mnohem univerzálnější než psaní nového firmware do jackpotových krabic a do budoucna skýtá spoustu prostoru k přidávání dalších funkcí.

Radek

Hodiny jsem dokončil a zahořel.
Obrázek
Použité řešení je snadno přenositelné, Arduino umožňuje operativní přeprogramování, Jackpot displaye se ve velkém likvidují spolu s hernami... takže případní zájemci o know-how se mohou ozvat.

Radek
rawen

Příspěvekod rawen » pon 11 kvě, 2015 8:01 am

Nazdar.
Včera proběhlo další klubové setkání. Dorazili i kolegové z Mohelnice, s nimiž spolupracujeme jednak při stavbě modulů, a také při přípravě provozních setkání.

Probírali jsme postup prací na dopravnách:
1.) Radkova Trnávka je mechanicky sjízdná1
2.) Liborova a Denisina Mladeč prošla dobou dřevěnou, postavila se na nohy a je připravena k pokládce kolejí.
3.) Pavlova Odbočka je taktéž připravena k položení kolejí (což je vzhledem k její velikosti otázkou pár chvil).
4.) Radim kdesi lítá (doslova), takže se tentokrát nepochlubil.
5.) I další členové dali přednost faktické práci před posezením v cukrárně, tak se tu třeba vyjádří sami...
Fotodokumentace bude průběžně dostupná na Rajčeti.

I průměrná roční (s)potřeba cca třiceti normočel odpovídá vcelku slušnému tempu rozrůstání se modulového parku.

Domluvili jsme velké listopadové provozní setkání v Mohelnici, které bude jednak odměnou za celoroční práci a současně motivací ke zvýšenému pracovnímu úsilí. Pokud půjde vše podle plánů, objeví se na něm přibližně čtyři stanice, odbočka, vlečkové areály a koncové smyčky.
V mezidobí proběhne několik "malých" ježdění k ověření sjízdnosti dopraven.

Radek
1) Postavíme-li ručně výhybky a umístíme-li vůz (vagon) na jeden konec, ten po pulzu naší ruky přejede na konec druhý, kde a) jest zachycen anebo b) dopadne až na zem, protože průjezd nikdo nečekal a nepostavil šturc...
Naposledy upravil rawen dne pon 11 kvě, 2015 8:58 am, celkově upraveno 1
rawen

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » pon 11 kvě, 2015 8:28 am

v té Mohelnici to bude kde ? a kdy? přesně ,že bych dojel pokud můžu ,ale nic neslibuju na 100% tak jak mě kdysi psal Pavel ,že někteří chcete dojet ke mě...
Tkadlec Jaroslav

Příspěvekod milan ferdián » pon 11 kvě, 2015 8:56 am

rawen píše:Nazdar.
Včera proběhlo další klubové setkání. Dorazili i kolegové z Mohelnice, s nimiž spolupracujeme jednak při stavbě modulů, a také při přípravě provozních setkání.

Pár foteček mohlo být.. :wink:

rawen píše:Probírali jsme postup prací na dopravnách:
1.) Radkova Trnávka je mechanicky sjízdná1

Chápu,že lokomotivní remíza je tam doplněna z provozních důvodů :D .
rawen píše:2.) Liborova a Denisina Mladeč prošla dobou dřevěnou, postavila se na nohy a je připravena k pokládce kolejí.

Liborovi gratuluji,že došel již tak daleko,ale opět pár fotek,byť se jedná o dobu dřevěnou,bral bych.
rawen píše:3.) Pavlova Odbočka je taktéž připravena k položení kolejí (což je vzhledem k její velikosti otázkou pár chvil).

U Pavla žasnu,kterým směrem se dal a držím mu palce.
rawen píše:4.) Radim kdesi lítá (doslova), takže se tentokrát nepochlubil.

Radim jinačí nebude :mrgreen: .
rawen píše:5.) I další členové dali přednost faktické práci před posezením v cukrárně, tak se tu třeba vyjádří sami...

Já bych si sladké kvůli k své figuře nenechal ujít :wink:
rawen píše:Fotodokumentace bude průběžně dostupná na Rajčeti.

Studuji,studuji a sleduji.......
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Tomas_C. » pon 11 kvě, 2015 9:06 am

Paráda kluci. Pěkně jste to rozjeli. Přeji Vám úspěšné první setkaní.
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

PředchozíDalší

Zpět na Moduly