Stanice M.Branice - Oslavany TT Kuehn/Tillig

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stanice TT kolejivo Kuehn

Příspěvekod Barbucha » pát 03 dub, 2015 10:09 am

Tome, stěny si řežeš jednotlivě a zámky, pokud chceš, tak si vyřízneš podle konkrétní tloušťky kartonu. Nejsou nutné, jen se ti to bude líp lepit k té dřevěné výztuze. Ale jde to i bez nich.
Pavel
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod MIKO-VLAKY » pát 03 dub, 2015 10:28 am

Ahoj!
Domky si vyřezávám z polystyrénové desky tl.3mm, což v TT odpovídá tloušče stěny 360mm. Stěny v rozích neřežu nakoso, ale normálně kolmo a lepím natupo. Žádné zámky není třeba, protože 3 mm na slepení vteřiňákem postačí a povrchy rohů se zabrousí. Večer sem mohu případně dohrát foto ze stavby.
Milan
Milan Kovářík
HO (III. epocha)
http://www.miko-vlaky.cz
MIKO-VLAKY

Příspěvekod mlha » pát 03 dub, 2015 10:48 am

I ten kartón půjde lepit natupo, případný spoj přetmelíš, neboj se toho, nejhorší je začít....
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod MirekTT » pát 03 dub, 2015 11:19 am

MIKO-VLAKY píše:....vyřezávám z polystyrénové desky tl.3mm......na slepení vteřiňákem postačí ......

Mně některé vteřiňáky polystyren leptají a to i pěnový, i tvrzený styrodur. Krom toho, že bych z toho stavby už nestavěl bez ohledu na to, jak dobře se s tím dělá.

Co si to pro začátek zjednodušit s velmi dobrým výsledkem?: http://www.mojett.cz/16586
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod MIKO-VLAKY » pát 03 dub, 2015 12:07 pm

Pozor! Neplést pěnový polystyrem (též styrodur) s polystyrenem... Hmota je to sice pořád stejná, ale struktura jiná.
Hutnou polystyrenovou desku (na rozdíl od PPS) mnohá lepidla naleptají jen nepatrně, ale to je právě dobře,
protože o to lépe pak spoj drží. Desky se snadno opracovávají řezáním, vrtáním, pilováním - bez třepení okrajů.
Ale samozřejmě - i zde jde o subjektivní názor - každý pracuje s tím, co mu nejvíc vyhovuje.
Kluci, ať se vám dílo daří.
Milan
Milan Kovářík
HO (III. epocha)
http://www.miko-vlaky.cz
MIKO-VLAKY

Příspěvekod Radek » pát 03 dub, 2015 3:43 pm

Karton je dobrá volba, mám k němu citový vztah. Lepení na tupo se není třeba bát pokud je na nárožích zesílený štuk, a znázorní se přelepením jedné vrstvy přes roh, nemusí se ani nic tmelit. Pokud bych si to chtěl ulehčit, tak bych pokukoval po laseru :wink:
Doufám, že po vlastní osvětě v Quo Vadis.., se budeš průběžně chlubit :lol:
HO-II.-Ve stádiu oťukávání
Radek

Příspěvekod Luděk » pát 03 dub, 2015 3:52 pm

Tome, Klobouky jsem celý stavěl z 1 mm. Evergreenu, dobře se to řeže skalpelem aje to dost pevné. do rohů jsem vlepoval hranolky 1 x 1 mm. Všechno jsem lepil Contactou od Revelu. Není šance to ve spoji rozebrat bez poškození.
Přílohy
DK a Baafx.jpg
Luděk

Příspěvekod mizl » pát 03 dub, 2015 4:46 pm

Tome, kluci přede-mnou psali co používají. Ode-mne ber příspěvek spíše jako podporu ...

Já na stavbu budov používám vše co najdu doma, nebo v práci. Můj materiální sortiment se skládá od papíru, až po plast. Používám kancelářský papír, čtvrtky, výstražné tabulky, podlahový styrodur (ten růžový tloušťky 3 mm), lepenkový karton (podklad například u bloků, nebo kalendáře), dýhu, překližku. Prostě vše co má vhodnou sílu. Pro mě je nejdůležitější kritérium náklady. Stavba budov musí být příjemná a jednoduchá s co nejmenšími náklady. Dle materiálu používám lepidla. Nejčastěji používám sekundové lepidlo a disperzní lepidlo. Obvod budovy lepím zásadně na tupo. Zámečky nejsou třeba. Vše drží. Lepím systémem sendvič. Získám tím plastičnost. Barvy většinou používám buď to obyčejné vodovky, nebo tempery.

Nehledej v tom žádnou vědu. Prostě si doma najdi nějaký blok (ten který je vázaná například drátěnou spirálou) a odtrhni podkladovou lepenku. Poté ti stačí pravítko, tužka, skalpel, nůžky lepidlo, trpělivost a preciznost. Nic víc nepotřebuješ. Uvidíš sám, že na tom není nic těžkého. Za několik večerů budeš mít stavbu hotovou. Není třeba investovat zbytečné peníze, které můžeš zužitkovat na nákup potřebných dílů na stavbu kolejiště. Já razím názor - co si můžu vyrobit sám, to si nemusím kupovat. Navíc z vlastního výrobku budeš mít lepší pocit, než ze slepené stavebnice. Cesta stavby svépomocí je sice zdlouhavá a někdy obtížná, ale ten pocit z dobré a podstivé modelařiny je k nezaplacení :wink:

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod Tomáš » sob 04 dub, 2015 8:44 am

Děkuji všem za náměty.
kolega hank mi poslal veškeré možné podklady k budovám.
Ta první výše prezentovaná je jasná. To bude hlavní staniční budova. Pak si zkusím,ještě menší normovanou Oslavany = 252/H kkStB. jak budu mít doma klid,tak nakoupím materiál a půjdu to zkusit. Nejvíc se mi líbí ten 1-1,5mm kartón.

No a protože není čas zahálet,začal jsem postupně sestavovat základní rám kolejiště.

http://tauvec.rajce.idnes.cz/VLACKARNA# ... stitch.jpg
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod milan ferdián » sob 04 dub, 2015 8:59 am

Tomáš píše:No a protože není čas zahálet,začal jsem postupně sestavovat základní rám kolejiště.

Tak teď již ničemu nerozumím :o .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Tomáš » sob 04 dub, 2015 9:27 am

Jak to? Vždyť je to celkem jasný. I když chápu,možná ses už v té smršti příspěvků ztratil a tak znovu objasním.

Na těch spodních oranžových skříňkách je udělaná pracovní deska,která jednak vyrovnává šířkové rozdíly a typy skříněk a taky to celý zpevňuje. Mimo jiné ta pracovní deska nemá všechny díly stejně hluboké. Je tam hloubka 75cm, ale i 60cm.
No a na této desce už vzniká samotný nosný rám pro kolejiště. Ten už má dohodnuté rozměry a hloubka je všude 70cm a tam co by měly být "Bránice" má 75cm. Taky to mám dělený na jednotlivé dílce,protože člověk nikdy neví co se může stát..kdyby bylo potřeba s kolejištěm hnout. Takže tak jak vidíš tam ty položený šablony,tak to je vlastně výška +-0. Tam na tom bude ležet už jen překližka vyřezaná na tvar tratí.(skryťák,spodní patro v nule,no záleží jak to vymyslíš) Rám má výšku 12cm, takže se do chlívečků vleze i nějaké to elektro. A taky pokud by někde vnikla rybník nebo kousek vodní plochy můžu jít vlastně do mínusu pod bod 0. Kráter na kolejišti určitě nikdo nemá. :mrgreen: .
No a od tohoto rámu se už bude dál stoupat do dalších nástaveb podobné i když už lehčí konstrukce. mám to okoukaný z jednoho německýho časáku. záleží pak kolik pater bude. Od bodu 0 (vrchní hrana rámu) to je 70cm ke spodní hraně rampy. Takže výška kolejiště od bodu 0 může mít max 70cm což mi připadne až až.
Ne vážně de o to,že se tím hlavně srovnaly ty hloubky a taky se to v případě potřeby dá rozdělat a odnést. A jak už tu někdy dávno padlo, když by kolejiště nedopadlo, tak rám půjde pryč a na té pracovní desce můžu bourat prasata. :lol:

PS. dodal jsem rozměry aby to bylo lépe jasné
Tomáš

Příspěvekod Tomáš » ned 05 dub, 2015 9:35 am

Tak jak? byl můj popis srozumitelný ?
Tomáš

Příspěvekod Barbucha » ned 05 dub, 2015 10:35 am

Pochopil jsem bourání prasat.
Barbucha

Příspěvekod Tomáš » ned 05 dub, 2015 11:25 am

Barbucha píše:Pochopil jsem bourání prasat.

Ale no tak . :roll: Milan reagoval, že ničemu nerozumí a ty tomu dáš korunu. Ten obrázek snad mluví za vše. Vrch rámu je výška +-0 a hotovo.
Tomáš

Příspěvekod Barbucha » ned 05 dub, 2015 11:52 am

Já jen netuším, jak tam chceš tahat dráty, dával jsem teď relátka do meziprostoru skryťáku a horní hrany a málem mě jeblo. A to mám ještě přístup k drátování odspodu… Ale asi to máš promyšlený. Jen jako nezasvěcený si to neumím představit, na rozdíl od bourání prasat, což jsem hodněkrát zažil :-).
Barbucha

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště