Moduly Brno

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly Brno

Příspěvekod MirekTT » čtv 02 dub, 2015 1:26 pm

Na mnoha a v poslední době na všech. Dokonce co jsem já měl eReRka na obloucích, tak jsem je předělal na PP. ENZetka jsem nechal, ale dáváme je k sobě jako R90°. Více N,Z a R už volně na stycích moc není. Akorát Michal má tuším jedno ZR a k němu přijde udělat protikus a stane se z toho soumodulí, čili i toto čelo z pohledu univerzality zanikne.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod milan ferdián » čtv 02 dub, 2015 1:27 pm

MirekTT píše:Na mnoha a v poslední době na všech. Dokonce co jsem já měl eReRka na obloucích, tak jsem je předělal na PP. ENZetka jsem nechal, ale dáváme je k sobě jako R90°. Více N,Z a R už volně na stycích moc není. Akorát Michal má tuším jedno ZR a k němu přijde udělat protikus a stane se z toho soumodulí, čili i toto čelo z pohledu univerzality zanikne.

A co na to konkurence :?:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod MirekTT » čtv 02 dub, 2015 2:02 pm

V zásadě nevíme. Olomoučtí jestli se k tomu vyjadřovali, jsem nezachytil. 3P u nás byli jen jednou a to jsme PP ještě neměli. A do světa se to zatím moc nevytrubovalo.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod milan ferdián » čtv 02 dub, 2015 4:31 pm

MirekTT píše:Na mnoha a v poslední době na všech. Dokonce co jsem já měl eReRka na obloucích, tak jsem je předělal na PP. ENZetka jsem nechal, ale dáváme je k sobě jako R90°. Více N,Z a R už volně na stycích moc není. Akorát Michal má tuším jedno ZR a k němu přijde udělat protikus a stane se z toho soumodulí, čili i toto čelo z pohledu univerzality zanikne.

To byl sen bývalého sekčního.Jednotné rozhraní.A nemáte s tím problémy v rozvinutí kopcovitého terénu :?:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Pavel-HP » čtv 02 dub, 2015 5:01 pm

3P u nás byli jen jednou a to jsme PP ještě neměli

A jen jednou, protože nás nikdo nikam nepozval a ani slůvkem se nezmínil, jestli máme čas a přijedeme.

Připojíme se k čemukoliv, v tom asi nebude problém.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod MirekTT » čtv 02 dub, 2015 5:07 pm

milan ferdián píše:......Jednotné rozhraní.A nemáte s tím problémy v rozvinutí kopcovitého terénu :?:

Právěže vůbec. Tvůj dotaz má prameny v podvědomém vnímání modulu jakožto omezeného prostoru. Taky jsme se takto nechtěně svazovali. Faktem je, že k myšlence jednotného rozhraní nás primárně navedl nejrozšířenější profil předlohy tratě, kterou modelujeme. Nicméně se myšlenka rozvinula v naprosto netušené možnosti.
V zásadě je nezbytné si vyhodit z hlavy zažité zvyky. Zůstane jen čelo, tedy dvě čela. A co je mezi nimi, je jen a jen na tvůrci. Je úplně jedno, jak velký bude úsek mezi dvěma čely, je jedno, jak bude široký, jak dlouhý, jak vysoký, z kolika modulů...........Je tam pouze limit přepravní kapacity, výrobních nákladů a schopností tvůrce. Postavit na modulu everest vedle mořského pobřeží vedle sebe lze, protože v jednom místě se to bude muset výškově potkat.
Ono modelovat kopcovitou rozvrásněnou krajinu se skalisky, zářezy, odřezy (odřez je správný termín pro NZ) tunely a viadukty vlastně vyžaduje rozličná rozhraní. Ale jen pro toho, kdo se nechá svázat osmdesátkou až metrem na čtyřicet centimetrů. Kdo dokáže kopcovitý úsek tratě přenést do modelu v délce např třech metrů, nebude mít žádný problém ukončit tento úsek jedním typem univerzálního čela.

My jsme do toho šli hlavně kvůli zjednodušení v podstatě všeho kolem a naše moduly pořád vypadají půdorysně jako moduly, protože se nám podařilo vnitroklubově unifikovat jeich konstrukci. To nám umožnilo snížit výrobní náklady stavebnic.

Unifikované čelo je jednoduchá nekomplikovaná cesta. Komplikace je člověk, který chce dělat modul o délce 80cm a chce na něm mít např dlouhý hluboký zářez od jednoho čela ke druhému a očekává, že ho ostatní budou respektovat. Pravidlo je, že si můžeš postavit co chceš, ale bude to mít začátek a konec.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod MirekTT » čtv 02 dub, 2015 5:13 pm

Pavel-HP píše:3P..... protože nás nikdo nikam nepozval a ani slůvkem se nezmínil, .....

Pavle, ano víme, že tento aspekt existuje. Ale byla spousta věcí k dořešení, které jsme si potřebovali ujasnit interně. Chtěli jsme se usadit. Olomoučtí k nám jezdí zejména proto, že o to požádali a jsou začátečníci a mys jsme jim chtěli pomoct. Věřím, že až se osamostatní, přestaneme je bavit. Sami máme ještě spoustu práce na sobě samých a věř že si spolu s vámi i s dalšími určitě někdy zajezdíme. Dejte nám však prosím ještě čas. Pořád máme na sobě co zlepšovat.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod mlha » čtv 02 dub, 2015 5:14 pm

ono to, má ale jednu takovou nevýhodu, ta krajina mezi dvěma čely už nejde použít jinak než jako soumodulí. Pokud ale budete držet jeden layout, tak to vadit nebude. Pokud by jste chtěli layout variabilní, narazíš na problém, že to občas nebude někde vycházet a potřeboval bys třeba nějaké soumodulí rozdělit. Stává se nám to taky a červená čepička z toho má občas těžké sny....
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod MirekTT » čtv 02 dub, 2015 5:19 pm

mlha píše:...ono to, má ale jednu takovou nevýhodu, ta krajina mezi dvěma čely už nejde použít jinak než jako soumodulí....

K tomuto máme právě traťové samostatné oblouky, nebo soumodulí oblouků, těmi vyřešíš vše. Ikdyby se to mělo ve finále do haly skládat jako ručník ode zdi ke zdi. Ale tam ztěží někdy dojdem........ano, tím naznačuji, že už se nám na obzoru vyrýsovala horní hranice velikosti našeho klubu, byť zatím mlhavá :lol: .
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod cipisekmp » čtv 02 dub, 2015 6:02 pm

Ahoj, ja mohu k tomu rici jen to, ze vice mene v nasem klubu mame taky jedno rozhrani a to F-96. Takze s meho pohledu muzu stimto jedine souhlasit. Jelikoz ja sestavuji layouty pro vystavy v ramci naseho klubu, tak vim o cem mluvim. Kazdy exces at uz silene soumoduly tvorene 10ti moduly ktere nemohu nijak rozdelit nebo jina silenost je pro me problemem. Ja osobne bych jako idealni soumoduly videl trat o max 3 modulech aby se stim dalo pracovat. Na nejakych 3m uz se da lecos vymodelovat. Samozrejme je zase vyjimka a to trebas nase stoupani/klesani protoze tam proste delka soumoduly je jasne dana rozdilem vysek a rozumnym stoupanim.
Pro me jako "layoutistu" je jedno celo, at uz jakekoliv jedine vyhoda. Jen my jsme pouzili standartni fremacke/zababovske rozhrani.
Ahoj Cipisekmp.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod Ferda » čtv 02 dub, 2015 10:15 pm

Určitě je různorodost čel poněkud omezující při tvorbě layoutu, ale myslím, že množství soumodulí je z tohoto pohledu mnohem horší.
Alespoň MCX se v tomto smyslu několikkrát vyjádřil a layoutů navrhnul docela dost.

Ono i soumodulí lze udělat variabilní.
Ostatně Cipísek o tom ví své. On byl první, kdo sestavil moje skály v Bzenci do "S" i když původně byly koncipovány jako obloukové soumodulí o 4 modulech.
Podotýkám, že soumodulí je v tomto případě správný terminus technikus. Opravdu jsou to 4 samostatné moduly. Na rozdíl od stanice, která je jediným modulem o několika segmentech.

Moduly mají čela dle FREMO i když zrovna "úvoz" je asi jediný v ČR. Nicméně i tak lze sestavit:
1 x dvoumodul 90° + 2 x samostatný oblouk 45°
2 x dvoumoduly po 90°
1 x 4 oblouky do "S"
1 x 4 oblouky do oblouku 180°

V Krakowě byl tento oblouk doplněn vloženým rovným dílem o délce 1200mm. )pochopitelně se správnými čely.

Pro ty kteří nevědí o čem je řeč tak tady je "S" versus Oblouk 180°:
Obrázek
Obrázek
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod MirekTT » pát 03 dub, 2015 12:41 pm

Ferda píše:....že množství soumodulí je z tohoto pohledu mnohem horší........ i soumodulí lze udělat variabilní.

S námi je to tak, že zatím superdlouhá soumodulí krom stanic nemáme. Většinou se jedná o dva moduly o traťové délce cca metr šedesát. Ano, velký "nepoddajný" kus jednotné tratě by šel ohnout vloženými díly, ale většinou jsou naše soumodulí, zejména ta budoucí plánovaná, kopií předlohy, čili lámáním přes koleno bychom to prznili.
Navíc je třeba brát v úvahu i měřítko. Uznávám, že z tohoto pohledu to máte asi těžší. Kde vy neotočíte tramvaj, my zavrtíme i orient expresem :lol:
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Barbucha » pát 03 dub, 2015 1:29 pm

Ta druhá fotka má představovat nácvik hry: chodí Pešek okolo?
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 03 dub, 2015 1:31 pm

Jestli mě pamět neklame,tak to jsou první moduly co kluci postavili. :D
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod MirekTT » pát 03 dub, 2015 1:52 pm

Barbucha píše:........ chodí Pešek okolo?

Každý zkušený modulář ví, že postavit takovýto uzavřený ovál z modulů je zkouška precizní a přesné práce při jejich výrobě a sestavení. Zkus se na prvním z nich luftnout o milimetr, jestli se ti to s posledním geometricky potká :wink:
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

PředchozíDalší

Zpět na Moduly