Moderátor: Michal Dalecký
Tempotaxi píše:Ale v případě lůžkové vozu se dělá jen guláš a proto budu postupovat podle selského rozumu. Třeba názor není správný, ale zatím je to jediná schůdná cesta. Prostě, přesná kopie textu od začátku příspěvku.
zmar píše:Tempotaxi píše:Ale v případě lůžkové vozu se dělá jen guláš a proto budu postupovat podle selského rozumu. Třeba názor není správný, ale zatím je to jediná schůdná cesta. Prostě, přesná kopie textu od začátku příspěvku.
Já si myslím, že ještě o stupeň lepší přístup je odložit sekundární prameny (tj. novodobé články a knížky) a kriticky přezkoumat primární prameny - v tomto případě údaje z ústřední evidence vozů a z vozové karty vedené v dílnách, které se o vůz staraly. I v těchto pramenech mohou být chyby nebo chybné interpretace a proto je dobré je zkoumat kriticky. Ale pořád jsou svojí spolehlivostí o jednu úroveň nad prameny sekundárními.
Jiná věc je, když k primárním pramenům není přístup. Potom se zpravidla snažím kontaktovat autora článku a ověřit u něj, z jakých pramenů čerpal.
Tempotaxi píše:Bohužel jsme na vláknu, kde se řeší továrně zpracovaný model. Jak výrobce postavil model podle předlohy. Co udělal správně, co špatně, co vynechal, co přidal, jízdní vlastnosti a jeho technické řešení. Pokud má někdo jiné informace a poznatky, tak je třeba zveřejním písemně v nějakém modelářském časopisu, když chci získat za autorskou práci kačku. Ale nemá cenu zde říkat na vlákně, že mám potřebné poznatky, ale zde je ve známost nedám. Tak nevím, zda se nejedná provokaci nebo záměr, že pár modelářů na Vaše podměty začne předělávat model a ono se pak ukáže, že pravda je úplně někde jinde. Bohužel i při svém bádání jsem se několikráte spálil. Jeden dokument to vyjadřoval tak a druhý zase obráceně. Přitom pamětník říkal úplně něco jiného.
Pokud to Váš otec napsal nepřesně, tak opravdu není žádný problém stávající články opravit nebo doplnit. A jistě není žádný problém to pak uveřejnit v železničním časopisu.
Ale jinak se musím držet toho co je zatím doposavad známo.
ReichenbergW píše:Poslední info co k tomu mám, je že v Národním archivu se nachází seznam lůžkových vozů ČSD (tedy ČSD lůžkové vozy prokazatelně měly - otázka na co je používaly) z období 1945 /46, kde jsou, cca tři čísla včetně původních čísel Mitropy.
A2C píše:Myslím že som zabudol dať slovko prosímtakže reálne bola tu v Bratislave takáto Ala konkrétneho čísla? ak áno aké to bolo číslo prosím?
Ďakujem
Zpět na Velikost H0 (komunita H0)
Uživatelé procházející toto fórum: nebel a 5 návštevníků