Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka
hank píše:Barbucha: Ty chceš rači novó rolu na rosickym?
Rtep píše:Dobrý večer
ten popis případného projektu úpravy brněnského nádraží není úplně zcestný. Protože jsem absolvoval tzv. Barvičku katedru železničních staveb tak tento záměr byl už znám v 80 letech, jsou popsány určité změny a nádraží je trochu přefouknuté, ale ve skutečnosti by to fungovalo a hlavy pomazané o tomto zcela vážne uvažovaly . Kdyby se tehdy nepostavil tehdejší Prior bylo by to ještě jednoduší.Nejmenový profesor nám ohledně nádraží říkal podívejte se na sousedy tam bylo každé velké nádraží rozbito na cucky a stejně je nechali ve středu města. např Kolín nad Rýnem nádraží v esíčku pod kolínským dómem a ještě most . Dneska tam zajíždí všechno a stačí. Jak se dříve říkalo středem města bylo nádraží kostel a hospoda. Myslím si, že posun nádraží by úplně vylidnil dnešní centrum. Už dnes tam v pět odpoledne skoro nikdo není.
No to je fakt, taková rampa je zbytečně dlouhá a akorát plýtvá místem; civilizované železnice běžně budují takovéhle rampičky ve sklonech 40‰.Barbucha píše:Pokud někdo do studie namaluje trať ve sklonu zhruba 20‰, je pro mě blb a nemá smysl se tím zabývat.
Zbytečné. V Kolíně (nad Rýnem, o.c.) je taky nádraží v provozně nevyhovující poloze: v ostrém oblouku, na nerozšiřitelné parcele. A co tam odjezdí vlaků - nechce se mi to počítat, ale určitě je to s Brnem srovnatelné, spíš bych tipnul, že to bude víc. A žádného chorého mozka nenapadne to nádraží vystrčit někam dopryč. To si Němci koneckonců vyzkoušeli v Ludwigshafenu: opustili "provozně nevyhovující" hlavové nádraží a postavili kousek (cca pouhý 1 km!) za centrem krásné nové meganádraží; s městem ho propojili novou tramvajovou tratí - podobnost s Brnem čistě náhodná... Výsledek? Krásné nové nádraží je rejdištěm bezdomovců, tramvajová trať je zrušena (nikoliv jen bez provozu, ale fyzicky zlikvidována), regionální doprava si postavila novou zastávku v místech, kde se stávající trať přibližuje co nejvíc k centru, dálková doprava se na Ludwigshafen vykašlala úplně - staví jen v sousedním Mannheimu, cestující se pak přesunou S-bahnem.Barbucha píše:Jediná rozumná varianta je zničit Prior, ale to je science fiction.
Morris Zapp píše:No to je fakt, taková rampa je zbytečně dlouhá a akorát plýtvá místem; civilizované železnice běžně budují takovéhle rampičky ve sklonech 40‰.Barbucha píše:Pokud někdo do studie namaluje trať ve sklonu zhruba 20‰, je pro mě blb a nemá smysl se tím zabývat.
Morris Zapp píše:Zbytečné. V Kolíně (nad Rýnem, o.c.) je taky nádraží v provozně nevyhovující poloze: v ostrém oblouku, na nerozšiřitelné parcele. A co tam odjezdí vlaků - nechce se mi to počítat, ale určitě je to s Brnem srovnatelné, spíš bych tipnul, že to bude víc. A žádného chorého mozka nenapadne to nádraží vystrčit někam dopryč. To si Němci koneckonců vyzkoušeli v Ludwigshafenu: opustili "provozně nevyhovující" hlavové nádraží a postavili kousek (cca pouhý 1 km!) za centrem krásné nové meganádraží; s městem ho propojili novou tramvajovou tratí - podobnost s Brnem čistě náhodná... Výsledek? Krásné nové nádraží je rejdištěm bezdomovců, tramvajová trať je zrušena (nikoliv jen bez provozu, ale fyzicky zlikvidována), regionální doprava si postavila novou zastávku v místech, kde se stávající trať přibližuje co nejvíc k centru, dálková doprava se na Ludwigshafen vykašlala úplně - staví jen v sousedním Mannheimu, cestující se pak přesunou S-bahnem.Barbucha píše:Jediná rozumná varianta je zničit Prior, ale to je science fiction.
To je logické: už skoro 100 let se tady blbne s tím odsunem, na tom, jak by co mělo vypadat při zachování nádraží v centru, skoro nikdo seriózně nepracoval.Barbucha píše:Mně spíš vadí, že nikdo ještě nepřišel s tím, jak to bude vypadat, každý jen umí vykládat o tom, jak by to nemělo vypadat.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků