Moduly Brno

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly Brno

Příspěvekod MirekTT » čtv 12 bře, 2015 2:07 pm

Minulou neděli proběhl v našem klubu neveřejný workšop zaměřený na patinu budov a vozidel, dále na focení a psaní článků. Čekal jsem, že se nějaký nový pisatel po tomto školení vytasí alespoň s malým článečkem, když už se to školilo, a ono nic. Tak jsem se rozhodl coby neoficiální mluvčí alespoň touto zmínkou akci přiblížit.

Patinu školil zkušený odborník, kterého všichni jistě dobře znáte
DSC01669 (Medium).jpg

A zde jeden z mnoha jeho velmi zdařilých kousků, který se mi podařilo zachytit za pomoci přísvitu Jirkova mobilu na můj vetchý aparát
Schránka01.jpg
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod rawen » čtv 12 bře, 2015 6:08 pm

Tak takové neveřejné workshopy příště hlaste předem. :D

Radek
rawen

Příspěvekod MirekTT » čtv 12 bře, 2015 8:18 pm

To je samozřejmé Radku.
Tento wš byl ale přeci jen malinko jiný. V zásadě šlo o tzv. "tmelící setkání" a ta školená témata byla záminka.
Abych to přiblížil, dlouho jsme se neviděli a je dobré spolu neztratit kontakt. Skajp nepořeší vše, do hospody se nám nechtělo a k udržení klubového ducha je nutné se občas sejít osobně. Je to jedna ze součástí klubového "imunitního systému", který se stará o jeho "zdraví". Také nám více přiblíží nové čekatele na členství.
Možná to celé zní podivně, ale časem možná poznáte, že se na váš spolek občas budete muset také podívat personálně analyticky. Nebývá zas až tak jednoduché řídit společenství více lidí. Zde však musím zopakovat, že jako klub máme na lidi velké štěstí a zatím nebylo třeba žádného zásahu. Vše probíhá v pozitivním duchu a totéž přejem i vám do Olomouce a držíme vám palce :wink:
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod MirekTT » sob 14 bře, 2015 9:51 pm

Další kousek nářadí, který by se mohl hodit.

Dílna 4
DSC01757 (Medium).JPG
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod MirekTT » úte 17 bře, 2015 9:05 pm

Tak jsem se zase rozhodl založit na našem webu novou rubriku. Doufám, že snad také užitečnou.

Mininávody
DSC01815 (Medium).JPG
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Tomas_C. » pát 20 bře, 2015 11:18 pm

Je těžké se vměstnat do kadence zveřejňovní článků našeho Mirka, no tak alespoň přináším malý report z klubového workshopu.

http://www.modulybrno.cz/klubovy-workshop-patina
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod rawen » sob 21 bře, 2015 5:37 am

Dekuji za tento clanek. Je velmi inspirativni.

Radek
rawen

Příspěvekod MirekTT » úte 24 bře, 2015 9:44 pm

Popojedem. Předposlední žlutozelenáč

Dílna 5
DSC01821 (Medium).JPG
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod rawen » stř 25 bře, 2015 8:40 am

Ahoj, nemůžu si pomoci, musím reagovat. :)
Mám pár let dekupírku Parkside z LIDLu, kterou okrajově zmiňuješ, a většinu z v článku uvedených problémů jsem nezaznamenal.
Bráno od začátku - na netu jsou články o nutných úpravách po přinesení z obchodu - nic z toho nebylo třeba.
Vibrace a pochodování po stole nemůžu srovnávat, ale nemám s tím problém.
Rychlost je nastavitelná plynule.
Ofuk pracovního místa přesně nastavitelnou kloubovou hadičkou.
Vše funguje, žádný plátek jsem dosud nepřetrhnul, a to řežu i 12mm překližku.

Radek
rawen

Příspěvekod MirekTT » stř 25 bře, 2015 10:05 am

Z tvého příspěvku skoro vyplývá "vyhýbejte se proxxonu za každou cenu" :lol:
Tak jsem ale seriál a o nářadí pojmout nechtěl. Ano jsou tam kousky, které nezaslouží ani zmínku, natož nákup, ale většina těch věcí co mám, je za dobrou cenu, je výborná a jsem s nimi spokojený mnohdy i nad rámec jejich primárního určení. A platí to i pro tuto pilu. Nikomu ale nic nenutím, je to jen report o vercajku...................a ne vševědopedie absolutních pravd :wink:

Pila proxxon po přinesení z obchodu žádné úpravy nepotřebovala. Jen se dle návodu sestavila do výchozí pracovní konfigurace.

S žádnou jinou pilou nemůžu srovnávat a ni v článku nesrovnávám, protože jsem se s ničím jinším nesetkal a ani to z článku nijak nevyplývá. Je tam zmíněna pouze moje úvaha nad koupí pily z lidlu. Tímpádem není vyloučeno, že jiná pila má též klidný chod.

Parkside je lepší, má plynulou regulaci, tato konkrétní proxxonka jen dvě rychlosti.

To že napíšu, že kmitavý pohyb plátku má své limity a platí to pro všechny kmitavé pily, je - opakuji - záležitost principu a nevěřím, že se svou pilou umíš řezat dle pravítka a řez ti vyjde zcela rovný. Pokud ano, jsi pašák, já to nesvedu.

Ofuk pracovního místa je u proxxonky též nastavitelný v podstatě plynule, jen je třeba si pohrát s polohou té lesklé trubičky.

Taky mi vše perfektně funguje až na ten měch ofuku. Na pile jsem přepůlil bez problémů dřevěný hranol 40x40, hliníkový hranol 10x10 a plátek mi praskne vždy, když je opotřebený a jsem lakomý ho vyhodit dřív, nebo ho přetížím nevhodným posuvem, nebo povolím v přítlaku obrobku ke stolu a plátek mi obrobek vytrhne z ruky a ukvedlá se k smrti dřív, než pilu stačím vypnout.

Všeobecně:
Opravdu to nejsou články pana dílenského mistra. Je to můj úhel pohledu na danou problematiku. Můj úhel pohledu, se vším, co ke mě patří. Kdo je tu nový a nezná moji tvorbu, má smůlu, chybí mu nezbytná perspektiva. Ale takový je přeci celý internet. Vždy takový byl, je a bude.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod rawen » stř 25 bře, 2015 10:40 am

Promiň, nechtěl jsem rýpat ani hanit Proxxon. Jen dodat, že existuje ověřená alternativa (za lepší peníz, ale s nárazovou dostupností).

Radek
rawen

Příspěvekod MirekTT » stř 25 bře, 2015 11:46 am

Neboj Radku, já jsem to jako rýpání vůbec nebral. A možná jsou některé věci v článku míň srozumitelné, uznávám. A naopak jsem rád že aspoň někdo reaguje.

O tom, že jsou levnější a lepší stroje, než zavedené značky, už nějaký čas nepochybuji. A slovo čína určitě už dnes nutně neznamená synonymum aušusu. Dokonce jsem přesvědčen, že by nebylo na škodu, kdyby takových článků bylo víc od různých autorů, byť na stejná témata, nebo dokonce identické mašiny.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Ferda » pát 27 bře, 2015 4:35 pm

Mirku, taky nechci rýpat, ale nám se osvědčilo spíše tohle zařízení. Za 15 stokorun je to špička. Tiché přesné výkonné.

Obrázek

Na malé poloměry zatáček pak kmitací pilka. Máme 3. Jednu dospělou na 220V, druhou taky dospělou, ale na baterky. Výkon stejný, práce nezávislá na zásuvce jen omezená na cca 40 - 50 min . Třetí pak od proxonu a tu asi znáš.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod MirekTT » pát 27 bře, 2015 5:54 pm

Ferda píše:.....nám se osvědčilo spíše tohle zařízení...... Tiché přesné výkonné.

Teď nevím které zařízení na fotce myslíš, jestli světle šedé, nebo tmavě šedé s brýlemi :lol:

Ale teď vážně. Jasně že pásová pila fachčí líp. U kmitačky je potíž, že plátek se zastavuje a rozjíždí v úvratích. To vnáší změny do jeho napětí a tím pádem je nutná větší obezřetnost v držení přímého směru. O pásovce jsem též přemýšlel. Tam je pás pod trvalým stejným neměnícím se napětím. Už jsem s tím také dělal a je to něco úplně jiného. Kmitačku jsem ale zvolil také proto, že se s ní dají vyřezávat okení otvory na budovách. Její čas teprve přijde na drůbežárnách. Ta VB byla teprv rozcvička.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Ferda » pát 27 bře, 2015 11:46 pm

Kmitačku mám taky jen né v Kunčicích. Mám teda jen takovou "levnou" od "Zpocené veverky" za nějakých, tehdy myslím 2.900,- Kč. Nicméně ve srovnání s pásovkou je to jak Trabant vedle Mercedesu. Na okna máme spíše laser a i kdyby nebyl to pravé, pak bych to řešil spíše tou malou ponorkou od Proxonu. Ta je při trošce cviku na ty malé prkotiny až neuvěřitelně přesná. Má plynulou regulaci, takže náběh je velmi příjemný a bez cukání a navíc, kdo by pořád sundával a protahoval plátek, když nemusí.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

PředchozíDalší

Zpět na Moduly