Novinky H0 2015

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Novinky H0 2015

Příspěvekod Barbucha » čtv 12 bře, 2015 5:28 pm

Mňo, já se něco najezdil, kdyby to mělo Rybáky, tak by to snad šlo, ale toto jsem já už nezažil (respektive možná zažil, ale nepamatuji si). V 70. letech už třeba na Jihlavsku nebylo nic takovýho k vidění, byť to ještě tahaly Ušaté. Zajímavý je, že vagonů jsem si všiml, ale lokomotivu jsem úplně ignoroval. Asi moc čumím do těch Dederonů…
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod Netáhlo » čtv 12 bře, 2015 6:33 pm

Je pravda, že s Bertou je to tak trochu UFO, ale tak možná, že se to takto přeci jen někde objevilo :) . Problém v Ostramo je ten, že není dostatek vhodných vozidel do třetí epochy a tak pokud chceme ty vozy prohnal po modulišti, tak nezbývá nic jiného, než toto. Jen doufám, že se v budoucnu situace zlepší a souprava dostane důstojnější hnací vozidlo.
Netáhlo

Příspěvekod Barbucha » čtv 12 bře, 2015 6:49 pm

S nějakou BR50 nebo BR52 by se to vyjímalo hezky a nejde o nějaká malosériová vozidla :-D.
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod greenery » čtv 12 bře, 2015 8:03 pm

Netáhlo píše:Je pravda, že s Bertou je to tak trochu UFO, ale tak možná, že se to takto přeci jen někde objevilo :) . Problém v Ostramo je ten, že není dostatek vhodných vozidel do třetí epochy a tak pokud chceme ty vozy prohnal po modulišti, tak nezbývá nic jiného, než toto. Jen doufám, že se v budoucnu situace zlepší a souprava dostane důstojnější hnací vozidlo.

... to je v pohodě, zrovna se mi to hodilo "do krámu", ....... k tomu, co jsem měl potřebu vytroubit do světa :twisted:

forex: ...tak o tom nepochybuju, ob... podařená je po všech stránkách
greenery

Příspěvekod ReichenbergW » pát 13 bře, 2015 11:49 am

Ďalej sa písalo:
ReichenbergW píše:A ještě edit. Ba 3-0150 je Hecht. Ba 3-151 je vůz sk. 28. Tak to bude :-)
A vidím tu nejaké nezrovnalosti plánu a reality.
ROCO 64574 - HECHT lôžkový Ala 1-0102 - sedí
ROCO 64575 - HECHT Ba 3-0150 - sedí
ROCO 64576 - Ba 3-0151 - sedí

Ktoré katalógové čísla budú tieto plánované vagóny? Ich počet mi nesedí. Podľa kat. čísel budú iba 3 kusy 64577, 64893, 64894, ale pripravené sú minimálne štyri... :idea:
Ba 3-0112 dom st. Brno - ?
Ba 2-0084 dom. st. Zvolen - ?
Ba 1-0060 ex AB dom. st. Košice - ?
Da 7-0077 dom. st. Brno - ROCO 64577 - toto je viac-menej isté (viď poznámka: tady si teď nejsem jistý jestli jsme to nezměnili na jiný vůz, páč byl problém s vozem který nemá nástřešek)

Ten poštový HECHT Fa 9-0023 by bodol - snáď sa dočkáme...

Škoda, že v ROCO katalógu sú iba karikatúry a nie aspoň reálne predlohy modelov (foto), keď už nie sú modely...

Ako to teda bude? :roll:

Ano to sedí, tyhle vozy jsou zatím nakreslené (podle fotek .-) a pdevzdané. Co, kdy a jak ale oni zařadí vůbec netušíme, neboť si to rozhodují sami. Na některé modely odevzdané před několika roky doposud třeba ještě nedošlo a jsou někde na dně jejich šuplíků...
ReichenbergW

Příspěvekod ReichenbergW » pát 13 bře, 2015 12:06 pm

zmar píše:
ReichenbergW píše:Pánové nechápu co pořád pitváte? Na jednu stranu se tu rozplýváte nad totálním nesmyslem typu Talbot a pak pitváte Hechty i Vut/Vtu, čí další vozy. Hechty připravil Ivo Mahel podle toho týdeníku, protože pozdější fotku vozu kde jsou nápisy jinak máme v nečitelném provedení. V tom týdeníku je dost dobře vidět. Když ověřujete u pana M. tak musím z dřívějších diskusí i jeho zkoumání konstatovat, že ani on /ani kdokoliv jiný/ nemá všechno. ...

Protože znám názor zmíněného pana M na podobné modely, tak jej tu uvedu pro doplnění obrazu. Jistěže nikdo nezná úplně všechno, ale leccos přece jen existuje. Pan M dříve spolupracoval na přípravě modelů. Ale poté, co jej nahradili jiní autoři, kteří se nerozpakují tvořit podle fantazie, je z toho velmi znechucen.
Ale z hlediska veřejnosti se nic neděje. Naprostá většina kupujících stejně nepozná nejen nepatřičnou podobu nápisů ale ani to, že model má chybnou domovskou stanici a revizi nebo dokonce i číslo odpovídající jinému typu vozu.

Ono to není tak jednoznačné. My jsme nastoupili až po těch co trh zaplavili řadou nesmyslů a ti nahradili pana M, a to ještě víceméně náhodou. Ale ani pan M by dneska neměl nejmenší šanci. Předlohy připravoval rukou na papír, kreslil tuší. Řadu návrhů jsem viděl, i tam by se našla řada věcí k diskusi. Nehledě na to, že jsme s ním chtěli spolupracovat dále, a nebyl zájem z jeho strany. Takže ono to opravdu není lehká věc. Např. Talbot jsme nabízeli jako SV podle fotky a oni si prostě udělali sami a tohle. Stejně tak to bylo pro moderní generaci soupravy Railjetu. Poslali výkresy, pak to usnulo, chtěli jiný věci, ptáme se co a jak spěchá že doděláme, najednou Railjet se stříbrnou bravou. Takhle to funguje. Jestli to tady čtou tak si z toho minimálně nic nedělají. Proč, to já netuším. Nevidím rozdíl mezi modelem s nesmyslem za 350 a 1500. Pokud to má být dle předlohy tak oboje v cajku. To Talbot není nikde a v ničem. Samozřejmě jak psal kolega Voříšek modely starých vozů mají taky své proti, např. ty upravené střechy kdy naše dílny sundali vetrače a přeplechovali to tak jako to dělali u všech ČSD vozů. To vám žádný výrobce neudělá. To je zásah do formy a k tomu min. u Roca jsou hodně opatrní. Dodnes od nich není ani typizace ČSD, jen ceny pořád rostou, hlavně když to má červený kola a hvězdu. Nechci se nijak kasat, ale nebýt toho našeho hloučku nebylo by buď nic, nebo by pokračovali v nesmyslech v daleko větším měřítku. A bohužel prodávalo by se to, protože většina "spotřebitelů" to vidí tak, že to je správně hlavně když je na tom ČSD...

Pokud jde o provoz těchto vozů z motorovými lokomotivami, tak ano proč ne. Ale musí to sedět provedením. Takže k těmto vozům (vyjma lůžka) klidně T 478.1010. Na Ostramu mají vozy přečíslované na označení UIC, takže tam je červená zamračená OK. Nehledě na to, že kořistní vozy se dočkaly zrušení ještě později takže nová označení ještě řada z nich obdržela. Hechty byly přestaveny jako pomocné vozy, stejně jak řada dalších Německých nebo Polských vagonů, takže i tady najdou svoje uplatnění. Řada vozů přežila takto do 80. let, jako třeba Einhet stojící ve Vršovicích jako bufový vůz pro zaměstanance ČSD atd. Když nám pan M nebo někdo jiný prozradí např. číslo toho vozu v Čerčanech /foceného v roce 1961/ tak může být i ten. Naštěstí je opravdu ještě z čeho vařit a to díky tisícům fotek které máme k dispozici. Jak jsme řekl děláme to pro sebe, takže to šidit nechceme. Jen na na revizích bych nebazíroval, to ví jen ten co vlastní vozové karty :-)
ReichenbergW

Příspěvekod horak » pát 13 bře, 2015 12:07 pm

Takže tie 64577, 64893, 64894 budú ako prekvápko na Ježiška... :mrgreen:

S tým ROCOm je to niekedy ťažké až moc... :?
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod ReichenbergW » pát 13 bře, 2015 6:16 pm

S cenou my nic nenaděláme, tu si určuje výrobce. My se snažíme výrobce usměrnit alespoň v tom obsahu a to se ne vždy daří. Ale udělám tu tedy reklamu kolegům, jejichž článek svařený z našich obrázků po panu Knížkovi alespoň ostatním trochu osvětlí problematiku kořistních vozů. http://ostramo.parostroj.net/vozidla/vozy_DR/4n_DRG.htm
Uvedu jen tolik, že na dalších vozech pracujeme přímo u výrobců. Myslím, že to bude veliké obohacení vozového parku ČSD, i když naše vozy by byly lepší. Tam zatím moc není. Příští týden se na trh dostane další set Da+2x Bai ze Znojma (foto Igra). Co bude dál uvidíme.
Přílohy
Set Igra.jpg
Naposledy upravil ReichenbergW dne pát 13 bře, 2015 6:31 pm, celkově upraveno 1
ReichenbergW

Příspěvekod greenery » pát 13 bře, 2015 6:28 pm

.... nechce se mi věřit, že kořistní vozy byly v provozu po roce 75. Měl jsem za to, že 20 let po válce už byly za zenitem. Asi se mezinárodního označení dočkaly, ale šlo o běžný provoz?
greenery

Příspěvekod radeksindy » pát 13 bře, 2015 11:53 pm

Něco bych tady uvedl na pravou míru. Poslední roky, kdy Zdeněk Maruna dělal podklady pro modely, jsem u toho byl. Opravdu kreslil všechny výkresy na papír, ale v okamžiku kdy jsem u toho byl, tak byla možnost zpracování v elektronické podobě. Některé verze v elektronické formě jsou.

Když nám pan M nebo někdo jiný prozradí např. číslo toho vozu v Čerčanech /foceného v roce 1961/ tak může být i ten.

Kdybyste se třeba zeptal, tak byste to už věděl. Stejně jako jste ptal na hechty ex PKP kvůli modelům BRAWA a čísla jsem vám poslal. Ale dotaz jsem nezaznamenal. Máte-li pocit, že se to tají, tak předesílám, že podklady k vozům WL4ü-21 byly vyrobeny a předány dokonce už dvakrát. Poprvé v roce 1992 a podruhé v roce 2001. Ale vyčkejte, k vozu Ala se ještě vrátíme.

Jen na na revizích bych nebazíroval, to ví jen ten co vlastní vozové karty :-)

Datum revize je jediné vodítko, které říká, jaké období vůz představuje. Je opravdu celkem jedno jaké konkrétní datum tam bude, ale mělo by být v souladu s provedením. Jinak nevím co tím autor myslel.
radeksindy

Příspěvekod ReichenbergW » sob 14 bře, 2015 8:06 am

Pane kolego, takhle asi nikam nedojdeme. Předně, když jsem se vás po konzultacích i s jinými co se tím zabývají ptal, tak vaše obdpověď byla vždy neurčitá, ve stylu "kandidátem je, ale neví se atd.", poslal jste pár čísel na základě fotek a výkresů od Vlastíka Novotného /budiž mu země lehká/, se kterým jsem za jeho života u pivečka hodně probral. Je ho škoda, hodně o tom věděl. Do Polských hechtů jsem se záměrně tenkrát nepouštěl, dneska jsou pěkné a čitelné fotky a tak je cesta otevřená. Víme víc než tenkrát. S panem Marunou bohužel spolupráce není (snažili se o ní i jiní), viz můj poslední dotaz na vlečné vozy po DRB. Nebudu se vnucovat kde o to není zájem. Nehledě na fakt, že Hechty jsem nedělal já ale Ivo (důvod k němu se vracet nevidíme, ale když potřebujete mít poslední slovo a chcete řešit něco co je vcelku jasné prosím - že vám nevadí vůz WR 486 co si Roco udělalo ve druhé sérii samo a na něm, oproti předloze nesedí nic - taky stojí přes tisícovku :-). To že to jde někam pořád kupředu, není výsledek mojich rozmarů ale týmové práce. A to je jedině dobře. O možnostech spolupráce jsme už taky mluvili, žádný zájem o to ale nevidíme, takže je to těžké. Nemá smysl to ale probírat tady. Čekal jsem, že se ozvete soukromě, tak jak jsme to dělali dřív, ale vidím že potřeba to ventilovat veřejně je silnější. Problém s tím osobně nemám a odepisuji i když to už nemá žádný smysl. Upozorňuji jen ale, že to tady čte moře lidí, kteří se v tom chaosu nevyznají vůbec a dost to ovlivní jejich názor. Na každém modelu se něco najde, ale má až takový smysl počítat ty nýtky?
ReichenbergW

Příspěvekod zmar » sob 14 bře, 2015 1:11 pm

Ještě ke spolupráci s panem Marunou, abych předešel pozdějším dotazům, které se přese mne čas od času opakují. On má svoji 'sazbu' za poskytnutá data, která vypadá tak, že za materiály pro popis jednoho komerčně vyráběného modelu vagónu očekává, že obdrží do své sbírky ten model ze sériové výroby. Čas od času se najde někdo, kdo by rád získal příslušná data pro komerční využití - ale bez příměřené protihodnoty. V takovém případě je spolupráce obtížná.
Dále se v minulosti stalo, že připravil podklady pro popis modelu. Ale během výroby někdo část dat zbytečně vlivem vlastní tvořivosti a bez konzultace s ním zaměnil za nějaká nepatřičná jiná data. Tím byl natolik znechucen, že další spolupráce se bohužel také zkomplikovala. Za sebe mohu říci, že kdyby mi někdo zbytečně zkazil výsledek práce, na které jsem si dal záležet, tak by mi to také nebylo jedno. Netvrdím, že zrovna tohle byla ta záležitost, o které se zmínil ReichenbergW. Až takový přehled zase nemám.
zmar

Příspěvekod ReichenbergW » sob 14 bře, 2015 3:57 pm

No vidíte, jsme na tom stejně. Taky nám výrobci leccos zkazí - psalo se o tom už dost. Jinak myslíte, že za to "bereme" nějaké sumy? - ne děláme to "jen" za modely a ve volném času. V minulosti jsem tuto možnost nabízel za ta "data" i zde uvedeným kolegům, ale bylo to zřejmě málo. Takže to pořád zřejmě bude takové jaké to je. Podívejte se ale do minulosti co se vyrábělo a jak to vypadalo. Těch modelů co by za to stálo opravdu není moc...
ReichenbergW

Příspěvekod radeksindy » ned 15 bře, 2015 9:55 am

S panem Marunou bohužel spolupráce není (snažili se o ní i jiní), viz můj poslední dotaz na vlečné vozy po DRB.

Tady asi došlo k nějakému nedorozumění. Přehledy přípojných DRG vozů se dělaly, nevím co k vám dorazilo. Ale pokud vím, žádný přípojný vůz zde nezůstal, reps. nebyl přečíslován a jako přípojný používán.

U hechtu nejde o žádné poslední slovo, ale jen to chci vyřešit a dohledat. Stejně jako vás zajímají motorvé vozy a lokomotivy, mě zajímají vozy. Samozřejmě, že mi vadí, že ROCO dělá nesmyly typu WR. Už jenom protože, že mi první série utekla, takže si nemám co koupit. Ale taky by vás asi nenadchlo, kdy na Štětín nalepili M290.0 a dali ho do krémovo-hráškového nátěru.

Stínované PKP hechty pošlu mailem.
radeksindy

Příspěvekod ReichenbergW » ned 15 bře, 2015 10:51 am

radeksindy píše:S panem Marunou bohužel spolupráce není (snažili se o ní i jiní), viz můj poslední dotaz na vlečné vozy po DRB.

Tady asi došlo k nějakému nedorozumění. Přehledy přípojných DRG vozů se dělaly, nevím co k vám dorazilo. Ale pokud vím, žádný přípojný vůz zde nezůstal, reps. nebyl přečíslován a jako přípojný používán.

U hechtu nejde o žádné poslední slovo, ale jen to chci vyřešit a dohledat. Stejně jako vás zajímají motorvé vozy a lokomotivy, mě zajímají vozy. Samozřejmě, že mi vadí, že ROCO dělá nesmyly typu WR. Už jenom protože, že mi první série utekla, takže si nemám co koupit. Ale taky by vás asi nenadchlo, kdy na Štětín nalepili M290.0 a dali ho do krémovo-hráškového nátěru.

Stínované PKP hechty pošlu mailem.

Ono to zase tak jednoznačené není. Minimálně je to proces hodně zdlouhavý, ale chápu ho. O vozech za Manky víme, že tu byly, o tom nepřeznačení bych pochyboval, ale zatím chybí důkaz. ČSD přeznačovalo mnohem starší vozy, které záhy rušilo. Pokud se vozy z Děčína a Budějic nevracely v roce 1949 do Bizonie (o čemž zase zatím nic), tak někde musí být. Později se dělali vleky z motoráků a ty jsou i zdokumentovány na foto. Ale jak jsem psal nikdo neví všechno. Např. tady je sníme motoráku který nebyl M 140.4, ale jde o vůz pro nějakou soukromu dráhu z vagonky v Görlitz (podobně jako M 140.401). Je na něm patrné označení CDlm a nejasné provozní číslo. Co to bylo za vůz? Kdo ví?
Za hechty dík, pár čísle jste poslal, ale stavět na tom raději nebudu, je okolo nich moc otazníků. Budu se držet raději těch fotek, kde jsou i předchozí čísla vidět.
Jinak štětín se ladil dost dlouho na to aby nebyl hráškový, to nebyl ideální příklad :-) Ale máte pravdu o lokomotivách toho vím víc, takže pokud nemám v ruce konkrétní fotku nepouštím se do toho rád. Jenže ono to ne vždycky jde...
Na tom Hechtu tedy vlastně hledáte co? Ten film je víc než jasný.
Přílohy
img393.jpg
ReichenbergW

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)