Moduly Brno

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly Brno

Příspěvekod radeksindy » sob 28 úno, 2015 3:28 pm

Přeju všechno nejlepší do další modelářské pětiletky.

Ten modul shora vypadá, jako kdyby měl nějakou ošklivou nemoc :)
radeksindy

Příspěvekod MirekTT » sob 28 úno, 2015 3:36 pm

radeksindy píše:...........Ten modul shora vypadá, jako kdyby měl nějakou ošklivou nemoc :)

Neštovice? :lol:
Ano, jak říkám, echt bude až ten padesátej, zatím jich mám jen dvanáct :D
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod MirekTT » čtv 05 bře, 2015 8:23 pm

Začnu nový seriál o nářadí a možná i postupech, co se hodí do modelařiny. Ze začátku prozatím nemastně a nudně o vrtačce. Ale časem toho bude spousta a může se hodit.

Dílna 1
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod MirekTT » sob 07 bře, 2015 7:20 pm

Malá modelářská vrtačka je dobrá, ale když je k ní i nějaké doplňující nádobíčko, dělá se s ní o poznání lépe

Dílna 2

DSC01614 (Medium).JPG
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod jafobe » sob 07 bře, 2015 8:07 pm

MirekTT píše:Začnu nový seriál o nářadí a možná i postupech, co se hodí do modelařiny. Ze začátku prozatím nemastně a nudně o vrtačce. Ale časem toho bude spousta a může se hodit.

Dílna 1

pro začínající modeláře vcelku dobře popsané, jen nevím jestli to zrovna tady v tom vlákně nezůstane některým utajeno ... jestli by nebylo lepší si založit k tomuto účelu vlastní vlákno třeba v sekci "Pomůcky a nářadí ke stavbě"
jafobe

Příspěvekod rawen » sob 07 bře, 2015 8:48 pm

Zajímavý článek Mirku, ale se závěrečným hodnocením tak úplně nesouhlasím.
Proxxon používám mnoho let, MF70ku jsem měl i jako CNC na dřevo a plasty, teď používám větší manuální sestavu založenou na KT150. Vyrobil jsem si i pár přípravků, jako např. rotační stůl s upínáním na T drážku.
Podle mě je hlavním problémem tvého křížového stolku malý rozjezd (cca 42mm) a malá tuhost, jak píšeš. S tou ale lze bojovat, resp. počítat a volit pracovní postupy, které vzniklé nepřesnosti eliminují. Naproti tomu, když se něco pod stroj nevleze anebo vleze, ale nejde posunovat... proto jsem přešel na větší stroje.

Ke křížovému stolu doporučuji tzv. přesný svěrák (nebo větší) - rozdíly v přesnosti upnutí jsou zásadní.
U vysokootáčkových vřeten musíme počítat, že vlastně brousíme - s úspěchem používám zubařské (a zubně laborantské) nástroje zn. Chirana. Opět zde změna myšlení a postupů vede k lepším výsledkům
Závěrem bych Proxxon ohodnotil tak, že z komerčně nabízených řešení se jedná o nejlepší volbu, v našich končinách poněkud předraženou.

Radek

P.S.: V práci příležitostně dělám na "dospělých" obráběcích strojích, takže mám srovnání. :)
rawen

Příspěvekod MirekTT » ned 08 bře, 2015 5:30 pm

rawen píše:...Závěrem bych Proxxon ohodnotil tak, že z komerčně nabízených řešení se jedná o nejlepší volbu, v našich končinách poněkud předraženou....

Jsem rád Radku, že jsi reagoval, protože se přiznám, že jsem v to i tajně doufal.
Možná už ty dražší proxxony, které popisuješ, toho umí vic. Nicméně si myslím, že tvé hodnocení uvedené v citaci bohužel pramení z toho, že proxxon je opravdu to nejlepší, co lze koupit. Byť za strašné peníze. Pořád je to ale kategorie, jak sám říkáš, bruska. Neumí odebírat třísku. Prostě to jen odbrušuje malé piliny.
Nechci předjímat článek, který k tomu v budoucnu sepíšu. Jedná se o set na fotce se kterým jsem dělal a to ode mne dostane proxxon hóóóódně na frak. Zejména ten křížovej stůl je neuvěřitelnej krám, opravdu. Za cenu této sestavy mám na výběr celkem dost litinových vyvrtávacích frézek, byť též pochmurné kvality, ale je tam aspoň prostor k "dodo" pro uvedení do použitelného stavu, ikdyž za cenu ztráty záruky. Ale touto cestou bych šel spíš, než půl hodiny proxonkou odlechtávat oválnou díru v běžném plocháči, kterou bych měl stořicetikorunovým pilníkem za pět minut ve velmi podobné kvalitě.
Přiznávám, moje původní a velmi naivní představa byla třeba takovýto obrobek. Bez šance. http://mirektt.rajce.idnes.cz/BR86_Tillig/#DSC06161.JPG
DSC00520 (Medium).JPG
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod rawen » ned 08 bře, 2015 6:02 pm

Jestli jsem dobře pochopil ty litinové vyvrtávací frézky, přidám ještě jednu zkušenost.
Měl jsem soustruh Optimum 180x300. Na mosaz (třeba parní strojky, zahradní železnice) v pohodě, ale železo ne.
Chtěl jsem frézku stejného typu, označení tuším 16 a větší 20, byl jsem ji vyzkoušet přímo v Olomouci u dodavatele a couvnul. Železo to prostě nebere, a když počítám 30k za stroj, stejně tak za nástroje a příslušenství, ale železo na tom nepůjde, je to hodně špatná investice. Z pohledu mých potřeb (plasty, dřevo, mosaz), je sestava s KT150 stejně použitelná, za zlomek ceny.

Abych to shrnul - všechno (Proma, Sieg, Optimum, Bernardo,... ) vychází z jedné čínské konstrukce, kterou distributoři případně zprovozní, seřídí anebo doplní, ale s fórovostí originálu prostě pohnout nelze. Kutil (který má čas a hraje si pro zábavu) si vybere, ale jinak to není pro práci, ale k vzteku.
"Větší" soustruhy a frézky Proxxon jsou ještě chatrnější než dříve zmíněné a násobně dražší...

Radek
rawen

Příspěvekod MirekTT » ned 08 bře, 2015 6:10 pm

Tvým slovům Radku samozřejmě věřím a podvědomě jsem to i tušil. Nicméně co teď? Co pořídit na malá železa? V podstatě veřejné diskuze na toto téma říkají jedno: malé série zadat firmě, na doma si nejlíp koupit šrotovou TOSku a zrepasovat, pakliže na ni mám místo. To je hodně blbá vyhlídka. Zvlášť pro nás nefrézaře.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod rawen » ned 08 bře, 2015 8:03 pm

MirekTT píše:Tvým slovům Radku samozřejmě věřím a podvědomě jsem to i tušil. Nicméně co teď? Co pořídit na malá železa? V podstatě veřejné diskuze na toto téma říkají jedno: malé série zadat firmě, na doma si nejlíp koupit šrotovou TOSku a zrepasovat, pakliže na ni mám místo. To je hodně blbá vyhlídka. Zvlášť pro nás nefrézaře.

Repase dospeleho stroje je mytus. Casto je problem v prevodech a ozubena kola sezenes jen z jineho stroje. Kusova zakazkova vyroba je cenovy nesmysl. V praci mam takhle soustruh SU40, na ktere nejede zavitovani, a dve stejne male frezky, kdy jedne chybi pulka rychlostnich nastaveni a na druhe nejdou strojni posuny vubec.
Pokud mas dilnu a dalsi stroje, tak repase mozna, ale jinak je nejlevnejsi outsourcing. :(
Ja jsem z domaci hobby strojariny vyleceny.

Radek
rawen

Příspěvekod radeksindy » ned 08 bře, 2015 9:28 pm

MirekTT: Pokud dobře vidím, tak na obrázku je od Proxxonu stojan BFB 2000, stůl KT 150 a vřeteno BFW 40/E. Už pár let jsem majitelem této sestavy a plně funguje k mé spokojenosti. Frézuju na tom převodovky, rámy, drobné i větší mosazné díly a přípravky. "Neumí odebírat třísku" - co si pod tím představuješ? Při teoretickém maximálním výkonu vřetene 250W nelze čekat, že do toho zajedeš jako do másla. Jde na tom dělat velice přesně a dobře, ale ne rychle. Křížový stůl jsem ani nezkoušel nějak posuzovat z hlediska přesnosti. Už předem jsem byl rozhodnutý zdigitalizovat ho. Koupil jsem v akci posuvná digitální měřítka (třeba tady: http://www.uni-max.cz/digitalni-odmerov ... -150-mm/d/ ) a stůl je hned dělá přesně co chci.

Doporučuju Proxxon nekupovat tady, ale objednat z Německa, bude to minimálně o 30% levnější. Mě tato sestava před pár lety stála 380Eur, necelých 10tis.
radeksindy

Příspěvekod rawen » pon 09 bře, 2015 4:57 am

radeksindy píše: Křížový stůl jsem ani nezkoušel nějak posuzovat z hlediska přesnosti. Už předem jsem byl rozhodnutý zdigitalizovat ho. Koupil jsem v akci posuvná digitální měřítka (třeba tady: http://www.uni-max.cz/digitalni-odmerov ... -150-mm/d/ ) a stůl je hned dělá přesně co chci.

Doporučuju Proxxon nekupovat tady, ale objednat z Německa, bude to minimálně o 30% levnější. Mě tato sestava před pár lety stála 380Eur, necelých 10tis.

Posli prosim fotku montaze.
Se zbytkem souhlasim.

Radek
rawen

Příspěvekod MirekTT » pon 09 bře, 2015 6:00 am

Téma frézování v článcích odsunu. Je mnoho běžnějších modelářských přístrojů, o kterých chci napsat přednostně. Mimo jiné i od proxxonu a jsou to velmi dobré strojky. Bohužel ta sestava není priorita. Namátkou ale stačí zadat do vyhledavače slovo křížový stůl. Zjednodušeně řečeno za mnohem menší peníze lze koupit mnohem více železa a tipuju, že v mnohem lepším provedení. KT150 jsem měl rozebraný a mám to i nafoceno. Nenechám se ale teď a tady strhnout do debaty. Musíte si počkat.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod radeksindy » pon 09 bře, 2015 11:37 am

Digitalizace stolu vypadá takto

_DSCF6020.JPG

z venku na stavěcí šrouby kluzných ploch jsem chytil mosazný profil a na něj umístil dráhu měřidla. Posuvník je pak přichycen k horní desce stolu. Posun doleva/doprava je uchycen stejným způsobem zezadu. Od posuvníků vedou dráty k zobrazovačům, které mám chycené na sloupku polic.
V tomto provedení to má tu nevýhodu, že existuje kolizní místo v rohu, kde se mohou o sebe seknout uchycení drah obou měřidel. Samozřejmě to jde vyřešit, ale až bude čas. Už to mám nakreslené, zatím mi to nijak nevadí a tak lenost vítězí. V okamžiku kdy je stůl digitální, tak stačí základní seřízení stolu a nemusí člověk řešit vůle.

Strojařinu jsem měl naposledy před 20 lety na průmyslovce, takže nejsem vůbec z oboru. Během vybírání jsem pochopil, že je potřeba velice důkladně filtrovat rady v různých fórech. Když se budete bavit s někým o frézkách a frézování, je nutné si nejdříve velice důkladně vyjasnit cíl (materiál, rychlost, přesnost).
radeksindy

Příspěvekod MirekTT » stř 11 bře, 2015 7:42 am

U Proxxonu ještě nějakou chvíli zůstaneme

Dílna 3
DSC01728 (Medium).JPG
DSC01728 (Medium).JPG (32.77 KiB) Zobrazeno 7821 krát
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

PředchozíDalší

Zpět na Moduly