návrat

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: návrat

Příspěvekod miroslav lengyel » pon 23 úno, 2015 6:16 pm

Dráty,já myslel,že už máš hotovo? :shock: Já zatím upižlal,vložil a spájel jeden kus koleje. :lol:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Barbucha » pon 23 úno, 2015 6:19 pm

Zapojil jsem jedno návěstidlo z šestnácti a pak musím zapojit pár výhybek. Zatím jsem drátoval napájení úseků. O svátcích jsem lepil domečky a teď na to není čas :-). Při současným tempu mám do konce března co dělat.
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 24 úno, 2015 9:02 am

Tak dobrá zpráva je,že přechodový úsek mohu udělat tak,jak jsem zamýšlel původně. :idea: Vejde se tam v pohodě 5-ti vozový rychlík s BR 39. :D Snad nebude dělat bordel to dvojí přerušení,které tam musí být z důvodu případného vyjmutí dílu. :?
Přílohy
track 2 f.jpg
track 2 f.jpg (71.36 KiB) Zobrazeno 6034 krát
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 01 bře, 2015 2:55 pm

Zdravím pánové,nebyl bych to já,abych zase nevymýšlel nějaké kraviny. :lol: Rozhodl jsem se,že udělám odpojitelné úseky v té městské staničce,kde by před návěstidlem v poloze stůj vlak automaticky zastavil.Nejedná se mi o nějaké modelové zastavení,jde pouze o jakousi pojistku,kdybych jaksi nestíhal nebo se mi zauzlovaly ruce na MM. :lol: Samozřejmě existuje řešení,že izolované úseky před návěstidly(pro jednoduchost nakreslena pouze 2)budou spínány jednoduchým spínačem,kterým úseky odpojím od proudu.Protože mechanická návěstidla mají i funkci spínače,tak mi je líto je nevyužít,čímž se pomalu dostávám k meritu věci. :D Protože se jedná o DCC,nelze použít klasické zapojení úseku pomocí diody a tudíž by vlak přijíždějící zleva na 1.kolej zastavil již u odjezdového návěstidla pro opačný směr.Napadlo mě použít relé,které by přivedlo napájení do izolovaného úseku zároveň při postavení vlakové cesty (jedním tlačítkem)na 1.kolej.Při postavení vlakové cesty z 1.koleje směrem na trať,by se naopak napájení odpojilo a úsek by zůstal bez napětí.To by se obnovilo po přestavení návěstidla do polohy volno pro daný směr.Jde mi o to,jak od sebe tyto 2 napájení jednoho úseku oddělit.Dle mého naprosto diletantského přístupu k elektrotechnice,by se to mělo vyřešit 2 tlačítky pro příslušnou jízdní cestu.
1/postavím vjezd na 1.kolej-přestaví se příslušné výměny ,sepne se relé a napájí úsek
2/postavím odjezd z 1.koleje-přestaví se příslušné výměny(pokud budou v zamýšleném směru tak ne),rozepne se relé a odpojí úsek
Když se tak na to dívám,tak budu potřebovat jednou tolik tlačítek pro stavění vlakových cest,takže to je asi fakt pitomost. :mrgreen:
Přílohy
track 2 f a.jpg
miroslav lengyel

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 04 bře, 2015 5:50 pm

Tak nám pomalu začala doba měděná :D když tak koukám na tu fotku,tak tam mám pěkný bordel. :lol:
Přílohy
17.jpg
miroslav lengyel

Příspěvekod workous » stř 04 bře, 2015 5:53 pm

Houbec máš krásně pracovně rozloženo :D
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 04 bře, 2015 6:01 pm

Přivezl jsem si včera izolační spojky,tak jsem dnes vytvořil ve staničce izolované úseky a natáhl dráty k nim dráty včetně napájení stanice,tedy zatím jen na čelo dílu. :D Taky jsem odizoloval vratku ve SN a vyzkoušel zbrusu novou žilpilku. :D
miroslav lengyel

Příspěvekod Barbucha » stř 04 bře, 2015 8:29 pm

Šopa ty jedeš, je spájím dva dráty a ty máš 20 metrů kolejí. Bordel nevidím, v porovnání s tím, co teď dělám já.

P.S. nechceš už ten tablet dát někam do šuplíku?
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 05 bře, 2015 5:14 am

Co máš pořád s tím tabletem?Umělé osvětlení a malé rozlišení,aby se to sem dalo dát.Zrcadlovku za 10 tis.si k vůli fotkám kupovat nebudu. :D To jsem si za ty prachy radši včera objednal domečky. :lol:
miroslav lengyel

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 06 bře, 2015 4:21 pm

Tak přezkoušky jsou zdárně za mnou,takže vzhůru do díla. :D Koleje v budoucí továrně IG Farben umístěny včetně šturců,ještě zbývá natahat dráty napájení ke kolejím,přestavníků a rozpojovacích kolejí na čelo pultu.Moc se těším na to řezaní kolejí,protože tento díl bude vyjímatelný.Trošku z toho budou bolet záda,ale holt se to musí vydržet. :lol: Zbytek fotek je na rajčeti a doufám,že zase nedostanu do kožichu,protože tentokrát jsem se fakt snažil. :lol:
http://lengy.rajce.idnes.cz/Pristavek#18.jpg
Přílohy
18.jpg
miroslav lengyel

Příspěvekod workous » pát 06 bře, 2015 4:26 pm

Ve skryťáku nešetři na průřezu nápajecí kabelů jeden úsek bych napájel minimálně ze dvou míst pokud máš kusovky spojky nejsou nejlepší vodiče...
workous

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 06 bře, 2015 4:41 pm

Ach jo,já nevím kolikrát budu ještě psát,že používám kolejivo Fleischmann Profi. :D Na stávajícím kolejišti mám napájení na 6(slovy šesti) místech 5 let a vše funguje na 1*. :lol: Zatím jsou napojené pouze zastavovací úseky,směrem doprava budou napájeny jednotlivé koleje a ještě 2 napájení budou v obloucích vpravo.Kabely,které jsem použil snesou v pohodě připojení mikrovlnné trouby. :lol:
miroslav lengyel

Příspěvekod workous » pát 06 bře, 2015 4:58 pm

Tak se nenervuj Míro :D když je to Profi, tak to je něco jihého :D
workous

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 06 bře, 2015 5:01 pm

Já se přeci nenervuji,proto ti v klidu odpovídám. :D Smajlík nasranosti vypadá nějak takhle. :roll: :evil: :twisted:
miroslav lengyel

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 08 bře, 2015 4:35 pm

Tak koleje ve SN nařezány,propojeny a nataženo napájení včetně "trati". :D Snažím se při drátování dodržovat i štábní kulturu,zeťák se svalí na záda,až to uvidí. :lol: Z mého pavoučka na stávajícím kolejišti je vždycky vedle sebe. :roll: :lol: Jinak jsem zjistil,že musím dokoupit nějaké dráty,ty co jsem koupil už došly. :D
Přílohy
22.jpg
napájení SN
23.jpg
napájení trati
miroslav lengyel

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště