Zdravím pánové,nebyl bych to já,abych zase nevymýšlel nějaké kraviny.

Rozhodl jsem se,že udělám odpojitelné úseky v té městské staničce,kde by před návěstidlem v poloze stůj vlak automaticky zastavil.Nejedná se mi o nějaké modelové zastavení,jde pouze o jakousi pojistku,kdybych jaksi nestíhal nebo se mi zauzlovaly ruce na MM.

Samozřejmě existuje řešení,že izolované úseky před návěstidly(pro jednoduchost nakreslena pouze 2)budou spínány jednoduchým spínačem,kterým úseky odpojím od proudu.Protože mechanická návěstidla mají i funkci spínače,tak mi je líto je nevyužít,čímž se pomalu dostávám k meritu věci.

Protože se jedná o DCC,nelze použít klasické zapojení úseku pomocí diody a tudíž by vlak přijíždějící zleva na 1.kolej zastavil již u odjezdového návěstidla pro opačný směr.Napadlo mě použít relé,které by přivedlo napájení do izolovaného úseku zároveň při postavení vlakové cesty (jedním tlačítkem)na 1.kolej.Při postavení vlakové cesty z 1.koleje směrem na trať,by se naopak napájení odpojilo a úsek by zůstal bez napětí.To by se obnovilo po přestavení návěstidla do polohy volno pro daný směr.Jde mi o to,jak od sebe tyto 2 napájení jednoho úseku oddělit.Dle mého naprosto diletantského přístupu k elektrotechnice,by se to mělo vyřešit 2 tlačítky pro příslušnou jízdní cestu.
1/postavím vjezd na 1.kolej-přestaví se příslušné výměny ,sepne se relé a napájí úsek
2/postavím odjezd z 1.koleje-přestaví se příslušné výměny(pokud budou v zamýšleném směru tak ne),rozepne se relé a odpojí úsek
Když se tak na to dívám,tak budu potřebovat jednou tolik tlačítek pro stavění vlakových cest,takže to je asi fakt pitomost.

H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.