Čeština v příspěvcích - vážně i nevážně

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Čeština v příspěvcích - vážně i nevážně

Příspěvekod Myšpulín » ned 22 úno, 2015 12:20 pm

milan ferdián píše:Můžete být všichni v klidu :mrgreen: 22 bodů.Ještě že mám ty spisovatele a korekturisty :D .

Myslíš? Jen 25. Ale je fakt, že jsem mnohokrát vůbec nevěděl, na co se ptají a snad jsem to ve škole ani nikdy neslyšel. Takže až na ty dva chytáky to byl ten vzor věty (co to jako je?) a jednoznačnost - mnohoznačnost.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod belgarat » ned 22 úno, 2015 1:43 pm

ja mel 26 a vyhorel jsem hned na prvnim ... "nebe zhlizelo" jsem vyhodnotil jako "shlizelo" shora dolu ...
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Příspěvekod Jirka_US » ned 22 úno, 2015 2:26 pm

Pri teto prilezitosti jedna drobna poznamka na zamenu slova analogovy vs analogicky. A s tim nespravne souvisejici pojem "analogisti".
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod Trainmaniak » ned 22 úno, 2015 4:32 pm

Takže spíše "analogáci". :D
Trainmaniak

Příspěvekod fulda » ned 22 úno, 2015 4:35 pm

Jirka_US píše:Pri teto prilezitosti jedna drobna poznamka na zamenu slova analogovy vs analogicky. A s tim nespravne souvisejici pojem "analogisti".

A máme jim snad říkat analogickysti?

Jinak ten test je v pohodě, problém pro mne je, že jako dislektik nevidím svoje vlastní překlapy. A navíc mám polámanou klávesu 9/í, takže občas v mojem projevu nějaké to í schází.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod MirekTT » ned 22 úno, 2015 5:08 pm

Pche, ten test bych samozřejmě dal a úplně bez chyb, pokud bych se obtěžoval zdržovat se něčím takhle dlouhým. :mrgreen: :lol:
Nicméně mně tam v jednom zadání zaujalo slovo "podmět". Neměl to být náhodou "podnět"? Podmět bych spíše čekal na poli jakožto podmítku. Protože podmět by musel vycházet ze slovního základu předmět, zamět, nadmět a tedy i podmět. :D Mě se ale zdá, že tam mělo dojít k podnícení, tedy vzniku něčeho, čemu předchází podnět.
Mýlím se? Jak to je? :?:
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod hank » ned 22 úno, 2015 5:18 pm

MirekTT píše:Pche, ten test bych samozřejmě dal a úplně bez chyb, pokud bych se obtěžoval zdržovat se něčím takhle dlouhým. :mrgreen: :lol:
Nicméně mně tam v jednom zadání zaujalo slovo "podmět". Neměl to být náhodou "podnět"? Podmět bych spíše čekal na poli jakožto podmítku. Protože podmět by musel vycházet ze slovního základu předmět, zamět, nadmět a tedy i podmět. :D Mě se ale zdá, že tam mělo dojít k podnícení, tedy vzniku něčeho, čemu předchází podnět.
Mýlím se? Jak to je? :?:

Je to samozřejmě správně a jestli tady veřejně potvrdíš, že si neděláš srandičky, tak ti to klidně vysvětlím...
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod MirekTT » ned 22 úno, 2015 5:31 pm

Neboj, byla to prča :D
A s tím se mi dere na jazyk další: Pučůvajte vojín Kefalín, a čo si predstavujete pod takým slovom......podmět :lol:
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod hank » ned 22 úno, 2015 6:20 pm

MirekTT píše:Neboj, byla to prča :D
A s tím se mi dere na jazyk další: Pučůvajte vojín Kefalín, a čo si predstavujete pod takým slovom......podmět :lol:

Fakt je, že většina mluvnických pojmosloví evropských jazyků - aspoň těch hlavních určitě - používá latinský pojem "subjekt". Čeština má tu smůlu - nebo štěstí? - že odborná názvosloví většiny oborů vytvářeli obrozenci v 18. a 19. století v podstatě na zelené louce, často i tam, kde by latina a stará řečtina doplněné v technických oborech němčinou byly klidně stačily. Krásně je to vidět třeba na českých názvech živočichů a rostlin, především těch, kteří se u nás nevyskytují. Na nich se skutečně staří jazykozpytci vyřádili. Takže díky tomu si zřejmě i ti největší třídní lumpové a nejbeznadějnější poškoláci z páté C budou nadosmrti pamatovat, že měkkýši se dělí na mlže, plže a hlavonožce... :lol: Na druhé straně je pravda, že např. Votočkovo české chemické názvosloví je považováno za nejdokonalejší na světě.

S jazyky je to jako s biodiverzitou: Bohatství jazyků je samo o sobě hodnotou a je žádoucí chránit ho. A pro češtinu, která díky obrozencům koncem 18. století v podstatě vstala z mrtvých, to platí dvojnásob.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Jirka_US » ned 22 úno, 2015 7:11 pm

Trainmaniak píše:Takže spíše "analogáci". :D

Pokud si mohu dovolit radu a chces to vedet presne, tak doporucuji zavolat na prislusny Ustav, ktery pro tyto ucely zridil telefonni linku. Nekolikrat jsem zde upozornil na nespravne pouzivani slova cislicovy (digitalni), zamenu slova puls a impuls apod.. Vzhledem k faktu, ze to spise zpusobilo negativni ohlas, tak bych asi v teto diskuzi nepokracoval. V kazdem pripade slovo analogicky nema nic spolecneho s definici pojmu analogovy, tudiz slovo analogista je nesmysl, alespon zde ve vyznamu ovladani/rizeni kolejiste.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod Barbucha » ned 22 úno, 2015 8:21 pm

Hmmm, 28 bodů, už stárnu…
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 24 úno, 2015 11:42 am

Taky jsem oslovoval soudce s háčkem zhlíží-li se shora (obloha) tak se s... No jo, tenhle chyták jim vyšel....
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Odo » úte 24 úno, 2015 8:35 pm

VojtikJ píše:Mě stačí znamenitě :D Je pravda že jsem některý typoval, že jsem nevěděl co po mě chtěj :D V 1h ráno to jde :D

Pokud jsi tYpoval, tak se ani nedivím... :roll:
TT / DCC / ČSD / ep. IV
csd.rajce.net / stavím si kolejiště pro radost, nejsem modelář (ani elektrikář)...
Odo

Příspěvekod Barbucha » úte 24 úno, 2015 8:48 pm

Odo píše:
VojtikJ píše:Mě stačí znamenitě :D Je pravda že jsem některý typoval, že jsem nevěděl co po mě chtěj :D V 1h ráno to jde :D

Pokud jsi tYpoval, tak se ani nedivím... :roll:

Nehledě na třetí pád zájmena přivlastňovacího :mrgreen: .
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod VojtikJ » stř 25 úno, 2015 2:30 am

Čekal jsem kdy se kdo ozve :lol: ale až po takovýhle době :lol: Většinou rýpete hned :D
Barbucha: narážíš na "chtěj"?.. prostě -ej koukni kde se to používá a pochopíš :lol
Šašci
VojtikJ

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)