TT segmentové kolejiště - 240 x 160 x 350 cm

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT "kolejiště do dílny" - 240 x 160 cm

Příspěvekod Jeňa Sova » čtv 29 led, 2015 9:38 am

A to mi nějak pomůže postavit moduliště? :D
Jeňa Sova

Příspěvekod milan ferdián » čtv 29 led, 2015 9:58 am

Jeňa Sova píše:A to mi nějak pomůže postavit moduliště? :D

Jeňo,Jeňo Pavel chtěl říct,aby jsi se přišel mrknout na to setkání pořádané v Napajedlích.Nic víc,nic míň :D .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jeňa Sova » čtv 29 led, 2015 10:21 am

Aha. No, nevyšlo mi to zatím. Ale teoreticky bych jim mohl za rok být k dispozici se svými moduly, pokud by byl zájem.
Jeňa Sova

Příspěvekod depo201 » čtv 29 led, 2015 10:58 am

Začít modulovou stanicí je určitě dobrá volba, investice do modulovky je zatím asi nejlepší řešení v poměru nedokončených a likvidovaných kolejišť.

Dokončení ti zabere i při velkém tempu minimálně 2 sezony, mezitím se posuneš modelářsky dál a zjistíš, jestli vůbec budeš chtít stanici připojit do domácího projektu.

Takže naplánuj stanici tak, aby se vlezla domů (i s případným rozšířením pro provoz splňující normy klubů).

Doporučuji udělat:
kvalitní projekt
nešetřit na materiálu (kvalitní vícevrstvá překližka)
použít reálné veksle a nemršit délku zhlaví. raději na doma zkrátit užitnou délku kolejí a pro setkání vložit další díl
koukat jak to dělají ostatní co už mají nějaké zkušenosti, popřípadě se zeptat

Pro "ježdění" v modulové stanici si můžeš zhotovit 2 provizorní smyčky .... než se rozhodneš co dál.
depo201

Příspěvekod Jeňa Sova » čtv 29 led, 2015 1:15 pm

Děkuji za smysluplnou reakci. Ono to bude trvat asi delší dobu, nebude to nejlevnější a každou korunu do toho sypat nebudu. K tomu, aby se to vešlo i domů jsem zde již psal své - jednoduše si vybírám stanice, které toto splní. Projekt - naprosto souhlasím. Já to budu mít o to jednodušší, že se vlastně skoro celý projekt skládá z normovaných modulů. Materiál koupím buď tam jako kluci ze Slovácka (mají to ověřené léty provozu) nebo si nechám vyrobit stavebnice modulů. Výhybky mám EW2 a EW3 upravené na obloukové, což by mohlo stačit, ne?
K těm smyčkám - na to opravdu nemám místo. Ten pokoj je nudle. Jedině kdyby bylo kolejiště kolem dokola a smyčky nad sebou. Nicméně, jak už jsem psal - systém smyček mi zas tolik nevyhovuje. Soupravy se nereálně otáčí celé. Já si radši v klidu objedu. Na skutečné železnici se také nespěchá.
Jeňa Sova

Příspěvekod Rocky_MK » čtv 29 led, 2015 1:16 pm

...a kruh se dvema triangly by se ti tam nevesel?
Nemám na kolejišti sedmivozový RailJet v N a stále ještě dýchám
Rocky_MK

Příspěvekod Jeňa Sova » čtv 29 led, 2015 1:29 pm

Rocky_MK píše:...a kruh se dvema triangly by se ti tam nevesel?

Vešel, ale k čemu by to bylo? Sedlčany jsou stanicí koncovou a smyčku nechci. Tento typ SN, co mám, je navíc použitelný i na setkání.
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » čtv 29 led, 2015 4:09 pm

Ještě jedna myšlenka. Do Sedlčan trať klesá. Vlečka do mlýna je, dle fotek, rovná. Má smysl toto znázorňovat v modelu? Technicky by to neměl být problém. Na druhou stranu stanice nic nelze připojit, takže nevadí nižší úroveň TK nad zemí. Nebo to vymyslet celé v rovině? Další otázka se pak naskytne, kdyby byla žst. v rovině, jestli neudělat vlečku k silu na konci přímou kolejí pro případné zprůjezdnění stanice? Co myslíte?
Jeňa Sova

Re: TT "moduliště" - 240 x 160 x 350 cm

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 30 led, 2015 3:35 pm

Jeňa Sova píše:Ještě jedna myšlenka. Do Sedlčan trať klesá. Vlečka do mlýna je, dle fotek, rovná. Má smysl toto znázorňovat v modelu? Technicky by to neměl být problém. Na druhou stranu stanice nic nelze připojit, takže nevadí nižší úroveň TK nad zemí. Nebo to vymyslet celé v rovině? Další otázka se pak naskytne, kdyby byla žst. v rovině, jestli neudělat vlečku k silu na konci přímou kolejí pro případné zprůjezdnění stanice? Co myslíte?

Jde o to jak moc chceš napodobit skutečnost. Pokud uděláš stanici koncovou dle skutečnosti, může š se pustit i do stoupání na trati.
Ovšem osobně bych udělal stanici jako průjezdnou (Sedlčany to kolejovým uspořádáním umožňují). Ve chvíli, kdy v modulišti bude scházet průjezdná stanice a Sedlčany budou přebývat, přijde vhod. V tom případě mi přijde jednodušší stoupání trati vypustit. Vlečku k silu bych nechal v oblouku tak jak je, akorát bych oblouk upravil na nějakou rozumnou míru (30° s velmi krátkou přímou do 10cm na konci). No a rovnou bys měl postaráno o další práci v podobě další bedny , která bude složená ze dvou traťových 15°modulů, (na dorovnání oblouku stanice či libovolné použití jinde).
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Jeňa Sova » pát 30 led, 2015 7:17 pm

Michale, ono už to 30° má. Poloměr je R1100. Tak, jestli jsem to dobře pochopil - zmenšit poloměr, přidat kus rovné a pak dva 15° moduly (proti sobě?), abych se vrátil na "osu" stanice? Není to zbytečně složité?

Edit.: Zkusil jsem to narovnat a není to nejhorší. Asi to bude nejjednodušší řešení. Nouzově průjezdná. A taky jsem stanici celou o trochu prodloužil. Může to vadit, že je delší, než předloha v měřítku?
Jeňa Sova

Příspěvekod Michal Šuhajda » pon 02 úno, 2015 9:57 am

Jeňa Sova píše:Michale, ono už to 30° má. Poloměr je R1100. Tak, jestli jsem to dobře pochopil - zmenšit poloměr, přidat kus rovné a pak dva 15° moduly (proti sobě?), abych se vrátil na "osu" stanice? Není to zbytečně složité?
Edit.: Zkusil jsem to narovnat a není to nejhorší. Asi to bude nejjednodušší řešení. Nouzově průjezdná. A taky jsem stanici celou o trochu prodloužil. Může to vadit, že je delší, než předloha v měřítku?

Víš co, ten oblouk je celkem typický, jiný důvod k zachování není. Takže když myslíš, že je lépe ho srovnat, tak to udělej.
Možná jsem se špatně vyjádřil. Neuvědomil jsem si, že máš oblouk už na vjezdu, takže stanice nikdy nebude "rovná" Moje myšlenka byla asi taková. Postavíš stanici i s oblouky - oblouk levý 120°(vjezd) kus přímé (stanice) a 30° oblouk pravý (vlečka). Na obou koncích budou normovaná čela. Koleje na středních modulech budou poněkud šikmo, abys měl na konci vlečky u vlečky místo na čelo. Když nebudeš vědět roupama co dál pak se teprve pustíš do dalších dílů. Ta přímá by tam ani být nemusela. To byla jen pojistka na protioblouk.
jediné co na takových modulech budeš muset udělat je odnímatelná rampa u sila (u průjezdné stanice přesuneš nakládku na manipulační kolej stanice) a odnímatelné zarážedlo (v nejjednodušším případě stačí "křoví" z houbičky se špendlíkem), ale spíš bych ho udělal na kousku překližky, který se šroubuje na koncové čelo.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Jeňa Sova » pon 02 úno, 2015 4:39 pm

Jo, asi to udělám rovně. Jen si nedovedu představit, jak budu předělávat rampu sila jinam. To možná spíš rozdělit modul na dva s tím, že jeden by měl silo v oblouku a šturc a druhý konec zhlaví a kousek záhlaví, na které by se napojoval buď ten s tím silem nebo další traťové moduly. A ten se silem by se nepoužil.

Zde ještě bez úpravy http://suvis754.rajce.idnes.cz/Desktop/#SedlcanyrovneEW2.jpg
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » úte 03 úno, 2015 12:01 am

Tak, dostal jsem se k WT a upravil domácí layout. Koncový díl stanice jsem vymyslel s výhodou stejný jako vjezdový do SN. Délkově jsou stejné jako ostatní rovné moduly, takže se tímto usnadní jejich přeprava. Koncový díl stanice je tvořen tedy ze dvou dílů. V případě potřeby se díl se silem nepoužije, na vlečku pro Falls se dá zarážedlo a stanici bude možno provozovat jako průjezdnou. Oblouk na konci je nakonec R1000 a úhel 20°. Myslím, že toto řešení je elegantní, nenásilné a praktické. Odstavné nádraží (nebude skryté, bude vidět :lol: ) možná ještě předělám, nad tím jsem zatím tolik nepřemýšlel. Nicméně bych rád poděkoval Michalu Šuhajdovi, který nade mnou nezlomil hůl a pomohl mi svými rozumnými myšlenkami na úrovni dopracovat návrh "moduliště" do tohoto stádia. Samozřejmě jsem vděčný i ostatním za jejich poznatky.

Sedlčany s budovami.jpg
Jeňa Sova

Příspěvekod Pavel-HP » úte 03 úno, 2015 12:53 am

Jeňa Sova píše:Tak, dostal jsem se k WT a upravil domácí layout. Koncový díl stanice jsem vymyslel s výhodou stejný jako vjezdový do SN. Délkově jsou stejné jako ostatní rovné moduly, takže se tímto usnadní jejich přeprava. Koncový díl stanice je tvořen tedy ze dvou dílů. V případě potřeby se díl se silem nepoužije, na vlečku pro Falls se dá zarážedlo a stanici bude možno provozovat jako průjezdnou. Oblouk na konci je nakonec R1000 a úhel 20°. Myslím, že toto řešení je elegantní, nenásilné a praktické. Odstavné nádraží (nebude skryté, bude vidět :lol: ) možná ještě předělám, nad tím jsem zatím tolik nepřemýšlel. Nicméně bych rád poděkoval Michalu Šuhajdovi, který nade mnou nezlomil hůl a pomohl mi svými rozumnými myšlenkami na úrovni dopracovat návrh "moduliště" do tohoto stádia. Samozřejmě jsem vděčný i ostatním za jejich poznatky.

Sedlčany s budovami.jpg

A v září naložíš všechno na kárku a přivezeš na Pahrbek?
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod Jeňa Sova » úte 03 úno, 2015 1:00 am

Pavle, určitě ano, akorát do auta (kárku nemám :lol: ) a nevím který rok :roll: Jak jsem již psal, mám ještě spoustu jiné práce a na toto nebudu spěchat. Co bych taky pak dělal, kdybych to měl za 7 měsíců hotové :lol:
Jeňa Sova

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště