D píše:Paralelní port jsem pro řízení vláčků dlouho neviděl, ale tady mě to nezajímá. Drž se tématu.
Myslim, ze to ale neni duvod zde neuvadet takove reseni. Pro nekoho to muze byt rozumny kompromis mezi cenou a funkcnosti, zejmena pokud neni pozadovan strojvedouci-automat, coz myslim od tazatele celkem jasne zaznelo. Take se domnivam, ze spouste lidi je "proti srsti" roubovat na DCC releovku, protoze si kupovali DCC, aby se tech relatek zbavili a ted se vlastne dozvidaji, ze bez rele nezastavi ani na "cervenou"....Krome toho ja bych si osobne nedovolil kritizovat nejake reseni jen proto, ze jsem ho "dlouho nevidel" nebo ze me "nazajima", to je tak trochu proti principu DF. Stale casteji zde pozoruji pomerne malou toleranci vuci nazorum/resenim ostatnich, o agresivite nekterych prispevku ani nemluve.
Ohledne terminologie. Pokud se hovori o ovladani prislusenstvi mezi erou DCC a releovky, ktere ma v sobe nejake prvky kombinacni logiky, coz jiste ma pokud takove ovladani "umelo" nejakou formu zavislosti, staveni vlakovych cest (byt zjednodusene) atd. tak se temer vzdy jednalo vyhradne o cislicovy system, tedy "digital" a nikoliv analog.
Jako ucitel fyziky bych se docela durazne ohradil, kdyby mne student tvrdil, ze detektor obsazeni je "analog', naopak to je prosim klasicky ucebnicovy priklad "digitalu". Uz jsem to psal nekolikrat je treba dodrzovat i v elektrotechnice zakladni terminologii a pouzivat obecne uznavane principy fyziky alespon na urovni zakladni a stredni skoly, zejmena pokud tazatel je zacatecnik/laik. Je treba brat v potaz, ze tyto prispevky cte rovnez mladez, a toto byl bohuzel priklad, kdy nespravna terminologie je spise ke skode nez uzitku. Nedokazi si vubec predstavit ten "tajfun" zde v DF, kdybych zamenil nakolek za okolek a vazne zacal tvrdit ze je to vlastne uplne jedno, protoze je to prece "kolecko".
Na druhou stranu je pravda, ze u pokrocilych je obcas bezne, ze se pouzivaji "slangove" vyrazy popr. nespravna terminologie, ale nikoho to netrapi, protoze je to "vsem" jasne, ale to byva obvykle v uzavrene skupine.
to HonzaS:
U ABC je treba venovat pozornost vyberu dekoderu, nebot ne vsechny (smise mensina) dekodery ABC umoznuji. Ty ktere ABC maji jsou Lenz, Zimo, ESU, pokud jsem najaky vynechal tak to jiste nekdo doplni.