Zastavení s ABC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Zastavení s ABC

Příspěvekod Jirka_US » čtv 18 pro, 2014 5:53 am

Pokud budeme hovorit pouze o prislusenstvi, ktere je pripojene k PC, tak pripojit detektor obsazeni a spinace (napr. vyhybek) k PC pomoci paralelniho portu je technicky srovnatelne (mozna i jednodussi) a levnejsi nez u DCC, zde nespravne nazyvano digitalem. Digitalnich systemu je nekolik a DCC je pouze jeden z nich. Je obcas vhodne drzet se spravne terminologie obvykle to usnadnuje komunikaci, konkretne v tomto pripade to dulezite je, ve vetsine ostatnich pripadu muze byt tento rozdil nevyznamny. Z podstaty veci jsou detektor obsazeni (obsazeno-neobsazeno), spinac pri ABC (sepnuto-rozepnuto) prvky cislicoveho systemu nikoliv analogoveho.
Nicmene DCC ma jednu vyhodu oproti nekterym jinym dig. systemum a sice, ze koleje lze pouzit jako sbernici jak pro ovladani trakce (vcetne napajeni) tak i prislusenstvi.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » čtv 18 pro, 2014 7:24 am

HonzaS píše:Chtěl bych to zkusit dát dohromady pomocí těchto komponent:
http://www.steelectronic.cz/inpage/040-rele-abc/
http://www.steelectronic.cz/inpage/037-dcc-5sem/

Než tam půjdeš nakupovat, přečti si tu nějaké články o tom, jaká je spokojenost lidí s těma komponentama.
(krom toho, že si myslím, že za 4 diody jsou to opravdu vyhozené peníze)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod D » čtv 18 pro, 2014 7:27 am

Jirka_US:
Analogovým ovládáním označuji to, které se dříve běžně používalo k řízení analogových vláčků. Byť i sama relé, kontakty a přepínače fungují digitálně, každý této terminologii rozumí.

Digitálním ovládáním označuji příkazové řízení (DCC), protože se v mém okolí prakticky jiné nevyskytuje. Každý tomu zde rozumí. Případné výjimky bych vysvětlil v textu.

Paralelní port jsem pro řízení vláčků dlouho neviděl, ale tady mě to nezajímá. Drž se tématu.
D

Příspěvekod HonzaS » čtv 18 pro, 2014 12:38 pm

Ahoj všem, díky za reakce.
Jenom opakuji, že začínám s digitálem a proto si tímto procházím. Jako začínající jsem třeba nevěděl, že v digitálu vytvořit takovou jednoduchou závislost, aby mi odjíždějící vlak automaticky po odjezdu nastavil návěstidlo na stůj, bez pc jednoduše nejde. Nebo ano?

PaMi. Jak je to s tím protiřečením:-). Chci např. rozjet jeden vlak, přepnout se na druhý a s tím "jet". Mezitím mi ten první vlak dojede do stanice a tam pomocí fce ABC zastaví. To je všechno. Vlaky, výhybky a návěstidla chci stavět multimausem nebo přes mobil (s centrálou roco z21) tak, abych mohl za provozu běhat kolem kolejiště. Chci to takhle i kvůli dětem.

Fulda: koho jiného doporučuješ :-), z příspěvků jsem vytušil, že spoustu věcí navrhuješ. V tom obchodě co jsem uváděl je to jako v jednom z mála srozumitelně popsáno a je to hlavně k dispozici.
HonzaS

Příspěvekod pepa_TT » čtv 18 pro, 2014 1:54 pm

D:
Ve druhém schématu nerozumím kontaktu nad přepínačem náv vpravo, spojujícím černou "K" s modrým úsekem ABC 1. Něco mi uniká? Ještě dotaz: všude používám optická čidla z Peček. Je možné jimi kontakt 1 a 2 nahradit? Zřejmě ano.
Pepa
pepa_TT

Příspěvekod HonzaS » čtv 18 pro, 2014 2:12 pm

Podle mne je zbytečný. Při "volno" v pravo jejiž fce Abc vypnutá propojením v pravo.
pepaTT. Jdeš to vyzkoušet? Já jsem asi narazil s tím automatickým shozením návěstidla na stůj po odjezdu.
HonzaS

Příspěvekod D » čtv 18 pro, 2014 2:20 pm

pepa_TT, HonzaS:
Omlouvám se, moje chyba. Zbyl mi tam přepínač z minulého nákresu. Už je to opraveno.
D

Příspěvekod Jirka_US » čtv 18 pro, 2014 2:43 pm

D píše:Paralelní port jsem pro řízení vláčků dlouho neviděl, ale tady mě to nezajímá. Drž se tématu.

Myslim, ze to ale neni duvod zde neuvadet takove reseni. Pro nekoho to muze byt rozumny kompromis mezi cenou a funkcnosti, zejmena pokud neni pozadovan strojvedouci-automat, coz myslim od tazatele celkem jasne zaznelo. Take se domnivam, ze spouste lidi je "proti srsti" roubovat na DCC releovku, protoze si kupovali DCC, aby se tech relatek zbavili a ted se vlastne dozvidaji, ze bez rele nezastavi ani na "cervenou"....Krome toho ja bych si osobne nedovolil kritizovat nejake reseni jen proto, ze jsem ho "dlouho nevidel" nebo ze me "nazajima", to je tak trochu proti principu DF. Stale casteji zde pozoruji pomerne malou toleranci vuci nazorum/resenim ostatnich, o agresivite nekterych prispevku ani nemluve.

Ohledne terminologie. Pokud se hovori o ovladani prislusenstvi mezi erou DCC a releovky, ktere ma v sobe nejake prvky kombinacni logiky, coz jiste ma pokud takove ovladani "umelo" nejakou formu zavislosti, staveni vlakovych cest (byt zjednodusene) atd. tak se temer vzdy jednalo vyhradne o cislicovy system, tedy "digital" a nikoliv analog.
Jako ucitel fyziky bych se docela durazne ohradil, kdyby mne student tvrdil, ze detektor obsazeni je "analog', naopak to je prosim klasicky ucebnicovy priklad "digitalu". Uz jsem to psal nekolikrat je treba dodrzovat i v elektrotechnice zakladni terminologii a pouzivat obecne uznavane principy fyziky alespon na urovni zakladni a stredni skoly, zejmena pokud tazatel je zacatecnik/laik. Je treba brat v potaz, ze tyto prispevky cte rovnez mladez, a toto byl bohuzel priklad, kdy nespravna terminologie je spise ke skode nez uzitku. Nedokazi si vubec predstavit ten "tajfun" zde v DF, kdybych zamenil nakolek za okolek a vazne zacal tvrdit ze je to vlastne uplne jedno, protoze je to prece "kolecko".
Na druhou stranu je pravda, ze u pokrocilych je obcas bezne, ze se pouzivaji "slangove" vyrazy popr. nespravna terminologie, ale nikoho to netrapi, protoze je to "vsem" jasne, ale to byva obvykle v uzavrene skupine.

to HonzaS:
U ABC je treba venovat pozornost vyberu dekoderu, nebot ne vsechny (smise mensina) dekodery ABC umoznuji. Ty ktere ABC maji jsou Lenz, Zimo, ESU, pokud jsem najaky vynechal tak to jiste nekdo doplni.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod D » čtv 18 pro, 2014 3:11 pm

Jirka_US:
> ja bych si osobne nedovolil kritizovat nejake reseni jen proto, ze jsem ho "dlouho nevidel"
Nekritizuji řešení založené na paralelním portu, které jsi opět mimochodem žádné neuvedl. Rád se nechám poučit, jak konkrétně pomůže tazatelům. Zajímá je řešení uvedených problémů, ne plky o terminologii a teorie, jak by to mohlo fungovat. Máš-li řešení nebo prospěšný nápad, který by s tím pohnul vpřed, rád si ho zde přečtu. Pokud máš ale potřebu sdělovat něco jiného, pak to rozhodně nepatří do tohoto tématu.
D

Příspěvekod PaMi » čtv 18 pro, 2014 3:14 pm

HonzaS píše:PaMi. Jak je to s tím protiřečením:-). Chci např. rozjet jeden vlak, přepnout se na druhý a s tím "jet". Mezitím mi ten první vlak dojede do stanice a tam pomocí fce ABC zastaví. To je všechno. Vlaky, výhybky a návěstidla chci stavět multimausem nebo přes mobil (s centrálou roco z21) tak, abych mohl za provozu běhat kolem kolejiště. Chci to takhle i kvůli dětem.

Sorry, to bylo zase nepochopení z mojí strany. Já to chápal tak, že chceš běhat s ovladačem a řídit si ručně vlak - rozjíždět, troubit, brzdit. Proto jsem považoval ABC za zbytečné, když jak jsem původně pochopil chceš ovládat vlak kompletně sám. Pro Tebou popsaný příklad to samozřejmě když nepoužíváš počítač je smysluplné.
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod JanoW » čtv 18 pro, 2014 3:25 pm

D píše:Jirka_US:
> ja bych si osobne nedovolil kritizovat nejake reseni jen proto, ze jsem ho "dlouho nevidel"
Nekritizuji řešení založené na paralelním portu, které jsi opět mimochodem žádné neuvedl. Rád se nechám poučit, jak konkrétně pomůže tazatelům. Zajímá je řešení uvedených problémů, ne plky o terminologii a teorie, jak by to mohlo fungovat. Máš-li řešení nebo prospěšný nápad, který by s tím pohnul vpřed, rád si ho zde přečtu. Pokud máš ale potřebu sdělovat něco jiného, pak to rozhodně nepatří do tohoto tématu.

Absolútny súhlas.
Mimochodom, paralelný port tiež nie je žiadna výhra.
V časoch DOS-u sa naňho dalo priamo písať pomocou príkazu copy subor lpt1 /b. Vo Windows to je podstatne zložitejšie. Bežný užívateľ si program sám asi nestvorí.
Ale čo je podstatné, LPT porty vymierajú ešte rýchlejšie, než kedysi sériové. Koľko dnešných notebookov ich má? Jediné šťastie, že na modelárčenie často používame rozne staré šunky ... :D
JanoW

Příspěvekod fulda » čtv 18 pro, 2014 3:29 pm

HonzaS píše:Ahoj všem, díky za reakce.
Jenom opakuji, že začínám s digitálem a proto si tímto procházím. Jako začínající jsem třeba nevěděl, že v digitálu vytvořit takovou jednoduchou závislost, aby mi odjíždějící vlak automaticky po odjezdu nastavil návěstidlo na stůj, bez pc jednoduše nejde. Nebo ano?

Ale jde.
Zrovna PaMi používá takovou hezkou metodu. Využvá to TCO na které ti dával odkaz David.

HonzaS píše:Fulda: koho jiného doporučuješ :-), z příspěvků jsem vytušil, že spoustu věcí navrhuješ. V tom obchodě co jsem uváděl je to jako v jednom z mála srozumitelně popsáno a je to hlavně k dispozici.

Nikoho nedoporučuju, jen ti radím, aby jsi se podíval kolik lidí tady řešilo nějaké problémy s těmahle modulama.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » čtv 18 pro, 2014 3:36 pm

D píše:Jirka_US:

Nekolik napadu, praktickych a hlavne vyzkousenych, jsem ti poslal bud SZ nebo zde na DF nekolik, bohuzel zustaly bez odezvy, co vice muzu k tve reakci rici. Tezko mohu udelat pro tebe vice nez kdyz ti napisi postup/navod krok za krokem....
Bežný užívateľ si program sám asi nestvorí.

Neni treba, rutiny pro obsluhu portu jsou jiz napsany napr. v JMRI. Nemohu mluvit za vsechna PC, ale rekl bych, ze vetsina ma stale moznost vyuziti paralelniho portu, napr. pres "docking station".
Naposledy upravil Jirka_US dne čtv 18 pro, 2014 3:59 pm, celkově upraveno 1
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod PaMi » čtv 18 pro, 2014 3:50 pm

[quote="fuldaAle jde.
Zrovna PaMi používá takovou hezkou metodu. Využvá to TCO na které ti dával odkaz David.
[/quote]
Mám to na modulu, kde mi vjezd mašiny do detekovaného úseku automaticky háže červenou. Dnes počítám že to večer celé dodělám. Potom to nafotím, popíšu a dám k sobě na stránky. Budu to v tomto vlákně anoncovat.
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod D » čtv 18 pro, 2014 4:18 pm

Jirka_US:
Ano, tenkrát jsme se vzájemně zcela nepochopili. Já chtěl jen bezdrátový ovladač vlaků, ty jsi mě odkázal na ovladač, ke kterému potřebuji navíc počítač a převodník k centrále, o čemž ses zapomněl zmínit. Nesnižuji kvality tvého řešení, i když se mi zrovna nehodilo. Souvisí to nějak se zde probíraným ABC?
D

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi