Zastavení s ABC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Zastavení s ABC

Příspěvekod pepa_TT » stř 17 pro, 2014 5:52 am

michal. Já rozhodně digitál nekritizuji. Naopak. Rád si ho užívám. A to řešení je asi báječné. Vyzkouším.
Myspulin: Neberu to jako rýpnutí. Jsem si vědom toho, že ABC je pouze náhražka. Ale zatím jsem se k PC neodhodlal. Určitě je to NEJ.
Pepa
pepa_TT

Příspěvekod fulda » stř 17 pro, 2014 7:40 am

HonzaS píše:Docela by mě zajímalo, jaké % diskutujících má vlastní kolejiště a prezenzované rady má také ověřené realizací :'(

... a počítá se, když si to zkouším na koberci s GeoLine? Na mojem kolejišti se do takových her nepouštím.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod fulda » stř 17 pro, 2014 7:48 am

michal.kubista píše:...a za druhé, pokud chci pomocí ABC řešit zastavení v úseku s obousměrným provozem, pak se to neřeší přerušením obou kolejnic a dvěma ABC moduly, protože jak už tu někdo zjistil, tak se vyruší, ale přerušení je jedno, modul ABC taky jeden, ale se dvěma přemosťovacími kontakty tak, že každý způsobí nesymetrii napájení s opačnou polaritou a dekodéry se nastaví tak, aby reagovali právě na požadovanou polaritu.

Trochu se obávám, že se neshoduje představa toho jak funguje ABC a toho, co tazatel požaduje.
Pokud to chápu správně, tak se jedná o jeden úsek, kterej má aktuálně "červenou" z obou stran, takže do něj souprava má vjet, dojet k návěstidlu a tam zastavit. A to z kterékoli strany.
Tak to prosm jedním ABC úsekem nejde udělat. To se dá udělat jen pomocí dvou.

V tom Michalovo obrázku je to správně, ale je nutná podmínka, že lokomotiva zastavuje jen tehdy, pokud je právě jeden kontakt sepnutý a druhý rozepnutý. Pokud jsou oba sepnuté a nebo oba rozepnuté, tak volně projíždí.

--- Edit ---
Tak jsem se trochu koukal do dekodéru a dá se nastavit ještě jedna vychytávka.
Normálně se nastavuje "zastavit, když je pokles v levé kolejnici", nebo "zastavit, když je pokles v pravé kolejnici" , ale dá se nastavit pro oba přpady a pak zastavuje v jakémkoli úseku bez ohledu na směr. No nevím jestli to někomu pomůže, ale nastavit to lze.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod pepa_TT » stř 17 pro, 2014 8:50 am

V Michalově obrázku je to v principu správné, ale už to nesplňuje požadavek automatického přepínání směrů. Potřebuji stav, aby systém fungoval při vjezdu z obou stran a nezávisle na minulém odjezdu vlaku vlevo nebo vpravo. Šlo by to jedním přepínačem, který by překlenul jedny kontakty (nefukční ABC) a druhé nechal rozepnuté (funkční ABC). Ale nechci "ruční zásah". Stále mi vychází 4 čidla (zapojení jako přejezd) a jedno relé navíc, které přepíná oba systémy ABC dle směru vjezdu soupravy.
Fulda - edit: Určitě jde nastavit zastavování z obou kolejnic příslušným CV, ale pak by mi loko stavěla i na jiných místech, jako jsou třeba vjezdová návěstidla a vlak odjíždí ze stanice.
Pepa
pepa_TT

Příspěvekod D » stř 17 pro, 2014 11:58 am

Obousměrné ABC je záležitost na dva detektory a jedno až dvě relé.

Třeba moje zapojení:
Bipolární relé (případné usměrnění a odrušení DCC na vstupu relé není zakresleno) je spínáno krátkým kolejovým kontaktem, pro jednoduchost proti druhé koleji. Podle toho, kterým směrem do úseku vlak vjede, vyruší se ABC ve vjezdu a aktivuje na výjezdu. Samotný odjezd je řešen nezávislými kontakty rušící současně oba ABC buď pomocí dalšího relé nebo jen dvojpólovým tlačítkem.
Přílohy
oboustranne-abc.png
oboustranne-abc.png (20.83 KiB) Zobrazeno 6904 krát
D

Příspěvekod pepa_TT » stř 17 pro, 2014 3:06 pm

To vypadá zajímavě. Jenom dotaz: pokud pojedou dva vlaky za sebou, nezruší kontakt na výjezdu funkci ABC pro druhý vlak? Podle mne to směrové relé překlene přerušenou kolejnici a vlak pojede dál. Nebo jsem něco přehlédl.
Pepa
pepa_TT

Příspěvekod HonzaS » stř 17 pro, 2014 5:06 pm

Ahoj všem diskutujícím,
já taky nekritizuji digitál - pouze jsem se vydal touto cestou a zjišťuji realitu.
Bohužel si i ověřuji (protože kolejiště reálně stavím), že ne všechna tvrzení prezentovaná jako výhody "např.nemusíš dělit koleje na úseky" jsou "košer".
Dnes vidím, že i v digitálu má člověk hodně tvůrčích možností nebo spíš nutností na "bastlení". Existuje hodně komponentů a jejich výrobců, ale vždycky dát dohromady nějaký logicky funkční celek je problém.
Viz tahle debata a problém který řeší i pepa TT. Možná jsem naivní, ale jen doufám, že se třeba ozve někdo, kdo napíše - jasně vím co myslíš, mám to zapojený takhle a takhle a funguje to, používám to. Tohle je takový, pokus - omyl.
Ještě jednou opakuji, nikoho nekritizuje, je to jenom takový povzdech. Chápu, že nás vláčkařů není hodně a proto jsem rád, když se někdo ozve.
Pepo až na něco přijdu, určitě napíšu. Mám rád když se věci vyřeší do konce.
HonzaS

Příspěvekod HonzaS » stř 17 pro, 2014 5:45 pm

schéma od D vypadá nadějně, myslím si, že to je možná výchozí cesta. Já zapojení rozumím tak že, potom co odjede první vlak, musí další vlak přejet jedno z čidel, aby si aktivoval ABC ve směru své jízdy.
Já to ještě chci navíc zapojit tak, aby ABC bylo aktivováno pouze při návěstidle na "stůj" ve směru jízdy vlaku a do polohy "stůj" se návěstidlo automaticky vracelo po odjezdu vlaku.
HonzaS
HonzaS

Příspěvekod Honza67 » stř 17 pro, 2014 8:34 pm

Čeká mě také řešit zastavování souprav v obou směrech na staničních kolejích a chtěl bych pro tento účel použít bistabilní relé. Pro každou kolej by stačilo jen jedno se dvěma kontakty, které by přemosťovaly podle směru vjezdu vždy jeden z ABC modulů, zda v jedné nebo dvou kolejnicích je pak už jedno. Osvědčilo se relé se dvěma vinutími, kdy jedno dostane impuls při postavení vjezdového návěstidla ze směru L a volby příslušné koleje a druhé pak při stavění vjezdu z opačného směru S. Výhodou tohoto relé je, že zůstane překlopené po celou dobu až do opačného vjezdu. Podobně jsem řešil obousměrný provoz na jednokolejné trati a není s tím problém. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena, podle typu asi 80 - 200 Kč
Honza67

Příspěvekod D » stř 17 pro, 2014 8:43 pm

pepa_TT:
Pokud se kolej úplně uvolní, tak si následující vlak opět postaví svůj směr vjezdu. Že lokomotiva při výjezdu změní směr není podstatné, v tu chvíli se jí už netýká.

Samozřejmě schéma je především principiální. Nejsou třeba ošetřené výjimky typu extra dlouhého vlaku (aby nešlo relé tam i zpět naráz). Také, ostatně jako jinde s použitím ABC, se v úseku počítá s jedním vlakem taženým jednou lokomotivou vepředu.

HonzaS:
Překvapivě základní zapojení návěstidel je úplně primitivní. Stačí obyčejné zdvojené přepínače.

(Tady se ale začíná projevovat nevýhoda nedigitálního řízení - hodně drátů. Opakováním úseku přibývá polovina prvotních drátů k ovládání. Ušetřit hodně drátů by se dalo pomocí přidání relé - na pultu vypínač a ten by ovládal relé pod kolejištěm, které by simulovalo třeba ty vícenásobné přepínače, zatímco do něj by z pultu vedl jen jeden drát a společná zem.)
Přílohy
oboustranne-abc-a-navestidla.png
oboustranne-abc-a-navestidla.png (18.99 KiB) Zobrazeno 6748 krát
Naposledy upravil D dne čtv 18 pro, 2014 2:17 pm, celkově upraveno 1
D

Příspěvekod HonzaS » stř 17 pro, 2014 9:57 pm

D:
já taky nechci nedigitální řízení 8) , ale zase nechci mermomocí všechno na PC. Chci chodit kolem kolejiště a jezdit s mašinama, část věcí mít automatizovanou (třeba zrovna v tomhle případě ABC a shazování návěstidel po projetí vlaku.)
V analogu jsem si drátování užil dost. Vlastně vyřešit tohle a dám dohromady celý nádraží.

Chtěl bych to zkusit dát dohromady pomocí těchto komponent:
http://www.steelectronic.cz/inpage/040-rele-abc/
http://www.steelectronic.cz/inpage/037-dcc-5sem/

žádný tlačítka nebo ruční přepínače. Třeba nakonec zjistím, že jsem vyhodil zbytečně peníze. Ještě dumám jakým čidlem přinutit výše uvedený dekodér, aby shazoval návěstidla zpět na stůj po odjetí vlaku.
Ty obrázky kreslíš ? Jsou to docela dobrý nápady !
HonzaS

Příspěvekod D » stř 17 pro, 2014 10:20 pm

HonzaS:
Ano, obrázky kreslím tak, jak mě schéma zrovna napadne (v programu ProfiCAD).

Nerad ti vstupuji do vývoje ovládání, ale ten ovladač návěstidel vyžaduje jako vstupní signál DCC. Takže potřebuješ něco, co ti z kolejového kontaktu nebo detektoru obsazení převede signál do XpressNetu/LocoNetu, abys se ti skrz DCC do návěstidla patřičná informace dostala.
D

Příspěvekod HonzaS » stř 17 pro, 2014 10:33 pm

D:
tušil jsem, že si v tomto případě nějakým jazýčkovým kontaktem mezi kolejemi nepomůžu :)
projíždím nabídku výrobců DCC komponent, ale zatím nic takovýho pro tento účel jsem nenašel.
Jinak díky za pomoc !
HonzaS

Příspěvekod PaMi » stř 17 pro, 2014 11:04 pm

HonzaS píše:D:
já taky nechci nedigitální řízení 8) , ale zase nechci mermomocí všechno na PC. Chci chodit kolem kolejiště a jezdit s mašinama, část věcí mít automatizovanou (třeba zrovna v tomhle případě ABC a shazování návěstidel po projetí vlaku.)

Ale tohle Ti umožní právě strašně jednoduše řízení počítačem. Nastavíš pouze že chceš řídit vlaky ručně a vše ostatní co tady dál požaduješ za tebe zvládne počítač. Ale když chceš řídit ručně, tak nepotřebuješ ani ABC. V tomhle směru si protiřečíš.
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod D » stř 17 pro, 2014 11:07 pm

HonzaS:
Být tebou, tak se rozhodnu, zda příslušenství vytvořit komplet v analogu nebo digitálu (viz PaMi). Digitální ovládání bez počítače při pokusech o poloautomatiku narazí na neschopnost zpětné vazby - digitální nemáš jak využít a analogovou do toho budeš těžko dostávat. Také sám o sobě neumí vytvářet závislosti. Když se ti to podaří vyřešit, tak to ve výsledku bude analog a jeho převodník do digitálu.

Pokládám tedy za zbytečné, když analogově získáš informaci o pozici vlaku a analogově chceš spínat úseky ABC, abys mezi to vkládal digitál jen proto, že bys mohl mít přes něj řízená návěstidla.

Další možností by mohl být systém Zhlavík, ale ten se špatně shání.
D

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi