Firma MTB a velikost TT

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Firma MTB a velikost TT

Příspěvekod j p » pon 08 pro, 2014 11:03 pm

radekkrupka píše:
Colonel32 píše:To máme vyplňovat nějaký dotazník nebo přeběžné objednávky?

To je samozřejmě řešeno tím, kolik se na daný model sejde objednávek od prodejců. Tillig už také párkrát zrušil model, o který nebyl zájem. V H0 podobně. Nebo si tady ještě někdo myslí, že výrobci volí počty vyrobených kusů podle nějakého diskuzního fóra?? :)

V pripade Tilliga mam moznost si ten model objednat u prodejce. Pokud se nesejde dostatek objednavek, tak se model nedela (to se mi stalo u Desira). V tom neni zadny problem. Ale vymlouvat se na nezajem, kdyz zajemci nemaji moznost ten model objednat je ponekud hloupe. To uz by bylo ferovejsi rict, ze se delat nebude, protoze neni zajem ze strany vyrobce. Pokud moznost objednat u prodejce je, tak je treba o ni informovat.
Co jsem se docetl, tak se bobina prodava velice pekne a firme MTB preji uspech. Zda pri tom obstoji argument o zkracovani ramu, to ponecham na uvaze ctenare. Znamena to take, ze situace na trhu je momentalne takova, ze delat modely kvalitnejsi asi ani neni potreba.
Tech 100, mozna 200 modelu, ktere se mohly prodat navic pravdepodobne nehraje nejakou vyznamnou roli. Ja to nakonec taky koupim, jen co se to objevi ve verzi, kterou mohu pouzit. Bohuzel to neni jen o bobinach. Podvozky Barber S2 dopadly mnohem hure. Je mi to lito, stejne jako bobiny, protoze 90% chyb je zbytecnych a mohlo byt odstraneno jeste kdyz to bylo jen v CADu.
Velikost TT: 1. Pennsylvania Railroad 1940-1960 2. CSD 1946-1993
j p

Příspěvekod BeBe2 » čtv 11 pro, 2014 7:31 pm

Jen tak na dlouhé zimní inverzní odpoledne.Asi tímto příspěvkem rozžhavím některé kolegy do běla ale musím se svěřit deníčku......
Občas se začtu do názoru kolegu modelářu kteří jsou schopni dotáhnout své hobby k absolutní dokonalosti.Podotýkám,že nejsem známý,člen rodiny ani obchodní partner např.MTB pána Báni.Ačkoli jsme se již dva krát setkali na veřejném ježdění na kolejišti KŽM Praha.Mám jeho dva modely Bardotky a nemám s nimi žádných problému.Já osobně bych uvítal kdyby elektronika místo el.spřáhla uměla rozsvítit reflektor když už tam je Plux 16,možná to jde ale zatím nemám čas se tím zabývat.A upřímně spím s tím dobře.Ale terazky to hlavní.Pani kolegové stačí z rodinného rozpočtu vzít nějaké drobné,sehnat PŘESNOU tovární dokumentaci,chvilka programování a potom je to už brnkačka.Někdo kdo Vám udělá formu ta musí vydržet tisíce zdvihu v lisu pod značným tlakem a teplotou-může být vodou chlazená.Jo,musíte si zvolit vhodný "krasten" to jsou ty granule ze kterého vznikne "budka" potom si seženete granule na čiré díly a lisujete.Pokud uděláte formu (nebo Vám jí někdo udělá) nesmějí v ní být "negativní " úhly bude se Vám to rvát :lol: .Ještě před tím máte vyřešen pojezd,motor a plošný spoj s elektronikou.Takže myslím,že je toho dost co musíte "nějak"vyřešit.
Můžete to možná zadat jako celek nějaké firmě (China,USA,KOREA)-možná to tak funguje.Chviličku jsem se kolem těchto věci motal takže o tom něco tuším , a finanční stránka není rozhodně žert :shock: .Málem bych byl zapomněl ještě nemáte popisky a už je tady finále,obal ve kterém se to bude dobře prodávat. Cenu stanovite pro začátek na 499,90 Kč v HO 599,90 a za dokonalý model Vám urvou obě ruce :cry:
Tož páni kolegové není to výzva jdete do toho ? Ano mnozí máte pravdu za né malé peníze chtít kvalitu ale postupujeme takto zásadově vždy a všude? Naštěstí máme možnost volby NEKOUPIT vzít do ruky pilník,pilku a kdo ví co ještě a strouhat a strouhat až máme dokonalost. :lol: Tož tak
BeBe2

Příspěvekod Ferys » čtv 11 pro, 2014 7:53 pm

Nemyslím, že by tady někdo zpochybňoval náročnost přípravy a výroby modelů. Jak technickou, tak finanční a organizační. O to však víc by mělo vše, zejména v projektování, probíhat pečlivě a do všech detailů. Pokud tomu tak není, výsledkem je model s řadou chyb a veškeré úsilí tak přichází vniveč, a to ke škodě výrobce i zákazníka. Jestli si někdo koupí model, jehož předlohu někdo "otesal" o půl metru a zbavil charakteristických znaků, jako jsou loukoťová kola a výška dělení jednoduchého dvoubarevného nátěru, je opravdu na každém. Já v tomto případě volím nekoupit. A cítím tak trochu frustraci, protože bych opravdu chtěl. Jinak bardotky také mám a jsem s nimi spokojen, je to povedený model.
TT Ep. III/IV, DCC TC
Ferys

Příspěvekod Jeff Hopper » čtv 11 pro, 2014 8:25 pm

Jak je jedno přísloví - Chybami se člověk učí. Bohužel někdy to neplatí - již několikrát reklamované malé logo ČD na čelech mašin a ono se jede vesele stále u nových mašin firmy MTB dál. I přesto jich pár mám.
Jeff Hopper

Příspěvekod BeBe2 » čtv 11 pro, 2014 10:05 pm

Ano v případě loukotí se to při dnešních technologii dá určitě zvládnout .Ale zase je to o nárocích na formu a ceně kterou jste ochotni zaplatit tady nevíme kdo a za kolik formu tvoří. Mám před sebou Bobinu od Zeukeho a tam jsou loukotě naznačeny v té době to asi bylo maximum co se dalo v NDR zvládnout.O půl metru kratší-počítam dobře ? v TT 4,1mm a zase jaké se Vám podaří sehnat výkresy navíc každe kopírování Vám svým způsobuje chyby (a zvětšuje)tak,že výkres který považujete za konečný pro Vaší práci nemusí být TOP.Když jsme dělali model éra tak co výkresové podklady to jiný rozměr a to si šéf myslel,že sehnal opravdu ty pravé výkresy.
Jak píšete o dalším nedostatku-barevné dělení a logo tak tam by to asi fakt chtělo pohlídat a stopnout pokud je to tak markantní hned po prvních výrobcích.Pokud Vám to někdo dělá na druhém konci planety tak v podstatě nemáte šanci to ohlídat takže asi zavřete obě oči a jdete z kůži na trh s vědomím,že Vás rozcupují nebo taky můžete přijít na buben.Abych byl upřímný zrovna tuto mašinu jsem si prohlížel pouze na návštěvě u kolegy a tyto věci jsme neřešili myslím,že kolega ani netuší o těchto nedostatcích.Jestli je propracovaná do posledních detailů to opravdu nevím a zase čím náročnější bude výroba tím vyšší musí být cena,ano jsou zde meze které by neměly být překročeny.Ještě bych si dovolil podotknout jednu věc,kolegové modeláři ruku na srdce,že Bobina má chyby je asi fakt avšak kolik lidí ve Vašem okolí vůbec ví jak ta mašina má správně vypadat.Zajímá to třeba naše drahé polovičky nebo třeba spolupracovníka.Já v práci když řeknu,že jsem si udělal vánoce mašinou za xxxx Kč tak si myslím,že nejsem svéprávný např.
Svým příspěvkem jsem chtěl jenom říci asi tolik:buďme tak trochu rádi ,vděčni a TOLERANTNÍ vůči někomu,kdo se alespoň pokusil zvednout pomyslnou rukavici a šel s tou "kůži na trh". Ono v nás všech je takové to hospodské já to umím líp tak ať to zkusí kdo si troufá.Ono všechny modelářské obory jsou tak trochu o kompromisech a ten náš asi zvlášť kdo má doma stanici Praha hlavní přesně v měřítku? byť 1:120
BeBe2

Příspěvekod nadkachna » pát 12 pro, 2014 7:01 am

Pane bože, co to zase je... :roll:
G
TT
nadkachna

Příspěvekod Colonel32 » pát 12 pro, 2014 2:29 pm

Nepopírám že je nesmírně náročné a nákladné rozjet výrobu modelu na profi úrovni, a že může být potřeba někdy přistoupit k "manažeskému" rozhodnutí jak něco udělat. Např. rozhodnutí v běžné verzi dělat bobinu s plnými koly. Na druhou stranu jsou to ale fatální elementární pochybení, kde kvalita modelu končí na úrovni "jde poznat co to mělo být, to stačí", tak proč řešit že logo nebo výška pruhu je špatně. Podobně tvrzení, že profi verze nebude, protože o ní není dostatečný zájem, když ani nebyla žádná možnost, jak o ni reálně zájem projevit. V tomhle ohledu (dávat čechům kvalitní modely jejich vozidel) pomalu začínám docházet k názoru, že i Torsten Kuehn je více čechem než p. Báňa.
Colonel32

Příspěvekod Radek Strnad » pát 12 pro, 2014 5:00 pm

No jistě, Torsten Kuehn je jinej mazák. Báňa udělal zamračenou za půl roku a superčech Torsten ji vyvíjí už čtyři roky. Tak třeba zase na konci roku 2015 nebo jaký je aktuální termín. Je to jednoduché: Chceš profi verzi MTB, požádej obchodníka a bude-li žádat dostatek lidí dostatek obchodníků, tak i profi verze bude. Nežádej DF, tady je to asi zbytečné mlácení prázdné slámy.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Colonel32 » sob 13 pro, 2014 4:46 am

To je přirozený důsledek toho, že rychlost vylučuje kvalitu a vice versa. Netřeba být sarkastický. Ohledně objednávky na profi bobinu dost dobře nevím u kterého obchodníka bych tak měl činit, protože používám služeb tří. Jeden prodává jen své modely, druhý MTB nedělá z principu a třetí by ho v nouzi objednal, ale důsledně před tím varuje, že drobné vady laku nebudou reklamovatelné, protože výrobce mu řekne že "je to tak v pořádku" a že jediná rozumná volba jako kupovat MTB modely je vybírat na prodejně a detailně prostudovat model ze všech stran.
Colonel32

Příspěvekod lisacik » sob 13 pro, 2014 9:05 am

Ahojte.
Osobne chapem rozhodnutie o. Banu, ze model je kracsi, lebo "staci" vymenit kasnu a je z toho nulkova Bobina. Dokonca som nikdy nenamietal proti tomuto postupu, ale jednoducho si chcem pockat na "profi" verziu. Nemam vlakodrom, ale skor sa radim do kategorie "zberatelov" a tak sa snazim svoju zbierku obohacovat s rozvahou. Je urcite, ze "profi" verzia nebude o velkych poctoch (neviem kolko sa predalo standardnej verzie), ale ved u tej "profi" verzie nejde o novy vyrobok, ale "len" o doplnenie par veci (napravy, elektricka cast....) samozrejme za inu cenu
Ja osobne som sa pytal na "profi" jednickonu Bobinu u obchodnika. Odpoved? Zabudnite!!! Z reakcie mi bolo hned jasne, ze sa ani pytat MTB nebude. Ak takto sa to opakuje aj inde je jasne, ze MTB nema spatnu odozvu. Podla mna by sa mohol p. Bana inspirovat u ex Sikulov, ktory robia prieskum trhu na svojej stranke (vid sucasna Anketa Které z vozů by jste chtěli na svých kolejištích?).
Lisko

PS: Chcem poprosit vsetkych, aby sme sa opat nedostali do situacie, ked tema jednickovej Bobiny isla uz na ostrie noza, aby sme tu necitali prispevky napr. ak sa ti nepaci zacni vyrabat ty. To nie je cesta k uspechu a moze len vyrobcu odradit. Cital som diskuziu, ktoru viedli o Bai v sekcii HO. To bolo o kulture a vysledok nedal dlho na seba cakat. Bai boli vyrobcom upravene.
lisacik

Příspěvekod czhunter » sob 13 pro, 2014 10:13 pm

BeBe2 píše:jaké se Vám podaří sehnat výkresy navíc každe kopírování Vám svým způsobuje chyby (a zvětšuje)tak,že výkres který považujete za konečný pro Vaší práci nemusí být TOP

a) existují kóty a ty se kopírováním zas tak moc nemění
b) to je argument, který se dá použít jen tehdy, pokud už žádný stroj neexistuje, nebo je naprosto nedostupný. Když děláš model něčeho, co běžně jezdí, a můžeš si udělat bambilion digitálních fotek a když budeš hodný, i si ji přeměřit, pak není důvod, abys to neměl správně (až na technologii, pochopitelně - minimální velikost detailu, tloušťka stěn, maximální tloušťka žebra atd., ale na to si nikdo nestěžuje to je daň "nemodelovosti", kterou platí všichni výrobci)
czhunter

Příspěvekod Bezmozek » ned 14 pro, 2014 7:22 am

Normálně ty mašiny vemte a všechny, do jedný rozdupejte, když jsou tak špatný.
Vůbec nechápu, že si takovej krám někdo koupí, když to není napájený 25kV :twisted: :lol:
:twisted: BTTB - Bad To The Bone :lol:
Bezmozek

Příspěvekod Jiřik » ned 14 pro, 2014 9:12 am

Normálně ty mašiny vemte a všechny, do jedný rozdupejte, když jsou tak špatný.
Vůbec nechápu, že si takovej krám někdo koupí, když to není napájený 25kV

Tak v tom případě to rozšlapávat ani nebudeš muset, protože ti hnedle schořej. :wink:

P.S.: '' E499.1 (141) dycinky 3kV SS :wink: ''
http://jirik581.rajce.idnes.cz/
TT jako koníček pro zábavu...
Jiřik

Příspěvekod j p » ned 14 pro, 2014 11:38 am

Tady se to zase rozjelo. :cry:
Nejde o to jestli jsou "tak spatny" nebo "tak dobry".
Jde o to, aby se neopakovaly ty chyby, ktere sa daji odstranit u dalsich verzi (nater). A zbytecne chyby zpusobene ve fazi pripravy vyroby aby se neopakovaly u budoucich modelu. Snazit se omlouvat chyby je kontraproduktivni, protoze to nevede k zadnemu zlepseni.
Velikost TT: 1. Pennsylvania Railroad 1940-1960 2. CSD 1946-1993
j p

Příspěvekod Bezmozek » ned 14 pro, 2014 12:31 pm

Jiřik píše:P.S.: '' E499.1 (141) dycinky 3kV SS :wink: ''

Hluboce omluvuju. Nemyslel jsem vyložene jen bobinu. Tohle tedy budiž můj poslední příspěvek v tématu:
Jen mě pobavilo jak se pořád někdo rozčiluje jakej to je krumpl a čeká na profi verzi. Chápu že špatný barvy/popisky jsou šlendrián a za to by měl dostat výrobce céres, ale plno věcí prostě výrobce dělá aby zlevnil/usnadnil výrobu. Ono opravdu profi model má cenu auta a v době CNC, leptů apod. má každej šanci vyniknout a předvést jak se to dělá správně.
Ostatní, "většinoví" zákazníci koupí co je a to je normální tržní chování výrobců.
Howg
:twisted: BTTB - Bad To The Bone :lol:
Bezmozek

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)